貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
啱啱轉咗隻instinct rawboost雞味,佢都幾鍾意食,但食完飲多咗水,唔知會唔會係關太鹹事,但so far佢都鍾意食。4歲貓
Taste the wild有無人餵開?呢隻點睇?
Instinct 又點睇?google doc無呢個牌子
嚟緊接隻兩個月大唐貓女
因為喺foster食開Hill’s,都會買一包,之後諗住溝
睇excel揀,Wellness幼貓好似缺緊貨,所以諗住用nature’s variety幼貓糧
罐嘅話應該點揀?我見好多wellness嘅罐蛋白質4x%,但carnagan可以去到8x%,一樣係主食罐
明白唔係越多越好,但想知點拎平衡
要點先可以俾人介紹過去睇
重1.94kg 佢就係唔係好咬碎啲糧就咁吞 可以點幫到佢
wellness core 罐有瓜爾膠
你隻貓可能敏感
貓貓軟便
點知先知係罐罐問題定乾糧問題
罐罐冇定話食咩味
應該穩定食死某款先?
等佢大d 先再試乾糧 或者 每餐只係畀幾粒佢過下牙癮,觀察下先
軟便好多原因架
你平時點餵法
應該仲係驚緊唔食野姐
我屋企養過隻糖尿貓 半年前係佢16歲時因為其他病走左
佢確診左糖尿病都有5年 日日打胰島素無停過
另一個屋企人都有隻貓糖尿 果隻18歲 確診左一年
雖然你果隻係初期 但如果想控制個血糖控制得比較好
要幫佢拮耳仔測血糖指數 姐係好似人拮手指咁
因為血糖可以好飄忽 果時個醫生教我地從指數拿捏每次打幾多胰島素
好似係頭半個月日日都有拮 拎到個range後就十幾二十日先拮一次
你想做嘅話可以問返醫生確實你可以點做
我屋企人隻貓前排有晚去完便便之後就手腳無力 攤係度唔郁 果時以為佢心臟病發 即刻10點幾帶佢去睇急診 驗過哂之後原來因為血糖太低 隻貓見暈 後尾留左一日院就返左屋企
如果貓貓齋糖尿病 其實都係長久戰唻 唔算係乜急病嘅
佢話一日打兩次 五日後覆診
我知呀胰島素係一日打兩次
我指如果你想幫貓貓拮耳仔驗血糖 你可以覆診果時問醫生確實你可以點做
新手貓奴一問
下星期會接隻兩個月美短bb返屋企 戒左奶
諗住餵汪喵罐+wellness core幼貓糧
幼貓罐係咪餵到佢出牙就可以轉成貓?
另外想問汪喵啲凍乾零食幾大食得?想買夠3000台送貨

最後想問有冇巴絲用緊滲透式貓砂盤?
朋友介紹我用花王隻木貓砂想知佢同unicharm隻沸石邊隻好用啲?
唔洗執著幼貓成貓罐
成份好就食得
不過最好食肉醬罐
因為肉絲罐脂肪含量較低
例如thrive canagan
發育中既貓仔可能會唔夠

汪喵啲零食除左雞胸肉凍乾同雞肉鬆
其他都偏硬 唔太岩未換牙仔既bb食
唔該哂絲打
仲諗住買汪喵d魚乾仔好彩仲未落單
隻衰嘢唔食wellness
有咩推介
老一輩啲思想好多都係咁
成日覺得養寵物 俾野佢食 俾水佢飲就叫養
有野你食偷笑啦
但決定得要養 就梗係想係自己能力範圍內俾最好嘅佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞