貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
我個隻貓就係咁,之前食開ziwi 肉泥罐,之後試過Canagan 肉絲佢食,宜家返唔到轉頭。一打開Canagan 就係咁叫,五分鐘淸哂,相反Ziwi 就食幾啖就行開,半個鐘先食一半
我想問除左Ziwi 仲有邊隻靚貓罐推介?
我家主子而家7個月..2個月前搬過屋嚟
搬完屋之後keep住軟便/水,但好精神成日周圍跑
罐罐食緊汪喵(搬屋前食開都冇事)
乾糧食緊1st choice
餵過益生菌都無用
而家停咗濕糧先叫好少少
應該點搞好
如果真係想轉糧俾佢,揀咩糧俾佢好?轉濕糧又怕牙會容易污糟口臭。始終7歲都唔後生,份量要減幾多嫁 6.2kg now
同隻貓一齊搬屋,嚟到新環境之後佢比以前食少咗一半嘢已經係第4日,我使唔使帶佢睇vet? 有咩可以幫到佢
隻貓痾屎有少少血 d屎係靚成形 但次次抹patpat果陣 抹到少少血 帶過去醫生檢查 佢話有可能直腸少少發炎 驗過大便 搵唔到有任何問題 食抗生素 但依然大便有少少血呢個問題 究竟係發生咩事?

佢好精神 食野冇問題 排尿正常 而家一日2餐罐頭 中間少少乾糧

又再帶佢睇醫生?
我男友隻貓就係
佢老豆乜春都餵俾隻貓食,因為係街市貓執返黎習慣左食人類嘅野就變成咁
主人太嘴刁,有無人想要canagan 貓罐頭,有45罐(7隻味),平讓$10.5@1
有興趣tg @tttmwww
我想要tg你
有冇人想要 Wellness CORE 原味 11lb 1包
全新2021年1月到期

屯元天交收 $420

tg @trading_acc
想要,TG你
thanks原來我就咁打cherie係search唔到。副食罐就唔洗update了

仲想問埋dr pro

唔該晒你呢個資料庫,好有用,我宜家買罐都要search完先敢買🙏
仲有一隻想問!daily delight個excel話係副食 但佢claim有aafco,係咪都係唔當得正食? 謝謝!
唔好意思,我又見到dr pro了,唔知點解成日search唔到,自膠
想請問下我依加餵緊6個月大主子食wellness core, 因為本身另外有一隻貓都係食開呢隻,但係依加餵左兩個月,佢就柯爛左兩個月,加左益生菌都冇咩用,有冇建議我轉邊隻糧比佢食好?
會唔會係有蟲
我都怕係, 但係有杜蟲, 冇咩特別
一係睇醫生 如果轉糧 可以睇返#1個表揀最起馬A+既糧
我依加轉左thrive 睇下有冇改善, 但正常黎講應該wellness core 高d 碳水冇咁易柯爛, 但我手上有包thrive 所以開左黎餵佢, 所以想問問洗唔洗餵高少少碳水低蛋易等佢腸胃好番先再慢慢轉番高動物蛋白
想問下各位有冇邊隻主食罐係健康得黎又唔太貴嘅?
依家食緊monpetit嘅
想請教肥美絲,英短就來三個月,睇完你post想餵主食罐+乾糧,但日頭無人喺屋企⋯⋯
如果朝早餵汪喵星球幼貓主食罐一半(溝水),然後擺定少量wellness core糧,夜晚番來再餵埋另外半個主食罐(溝水),咁樣可以嗎?或者你有無其他建議?

另外想問佢幾大先可以食其他汪喵既罐罐?Many thanks!!
想請教,我隻英短仔一直食開Solid Gold Indigo Moon,大約2個月前,因為另外2隻由Lily’s kitchen轉Thrive,咁我會順手加幾粒比英短仔,因為英短仔好硬頸,難得佢肯食Thrive,咁我之後加比佢食的份量都開始多,即係佢食solid gold + thrive。我本身好開心,始終thrive好似健康啲。

呢2個月期間,英短仔嘔少咗好多(之前每2日,甚至每一日嘔1次),屎又日日有(之前2日1次),冇咁硬身。但到上上星期仲開始有血便,我帶咗佢睇醫生,食抗生素和益生菌,叫我比RC隻低敏糧佢食,話佢可能受唔到高蛋白質。但我唔想換住,好似RC冇咁好⋯隻仔又唔食濕糧⋯

依家唔知點好,請教大家有冇其他低敏糧做代替?
屋企有2隻貓 1隻大貓 1隻細貓 2個有好奇怪飲食習慣
1隻鍾意食罐 1隻只食乾糧
我通常就朝早餵乾糧 夜晚餵主食罐
大個隻就朝食幾粒乾糧就行開,細個隻就會食哂啲乾糧
到夜晚大個隻就會食哂啲主侄,細個隻食幾啖就唔食 大貓又會食哂
想問下呢個情況我可以點解決?
想細貓都跟大貓既習慣
想問大家係點幫隻貓由乾糧轉生肉糧架?
依家溝緊俾佢食 但佢都唔多鐘意咁 成日食淨
同埋想問一個patty開左之後最長放幾耐架?依家食緊big dog
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞