貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
貓貓6個月大食開汪喵主食罐
見佢成日有淚痕 又多鼻水打哈癡
係咪要餵下離胺酸?
想問下如果3個月大貓仔
一開始食開wellness core
食左一個月到好似食厭左
比佢食買野送既細包裝boreal又好鍾意食
我媽就直接買左包5lb
但上黎睇返先知唔係咁好
可唔可以試下兩隻溝住食?
汪喵罐唔知係咪太淡味,佢地唔鍾意食我仲一野訂左四十罐
我都係呀屌
加曬吞拿魚肉鬆係面都唔肯食 好抗拒
真係喊出黎
想問下乾糧係唔係唔應該食太高蛋白質?
兩隻豹貓 1隻1歲 另1隻6個月
佢地而家食緊wellness core 原味全貓糧 蛋白質50%以上
同埋每日都開一個罐頭或者每隻貓一條雞肉
想問下4歲貓3kg左右本身長擺乾糧,有時比下罐同蒸雞,佢成日都好似唔食/食好少乾糧咁,呢個體重正唔正常呢?
聽獸醫講過貓女嘅話3-5kg係正常體重
不過實際情況都要睇返品種 本身骨架體型大細
我隻唐貓女本身骨架偏細 又麒麟尾
得2.5kg獸醫都話問題不大
只要望落d骨唔係現曬形就唔洗話刻意增肥
只係而家d人鍾意養到隻貓好肥
如果係BB罐我可以接收啊巴打
想問下貓貓3個半月 可唔可以食怪獸部落既98%鮮肉主食糧? 見到營養都好似ok 宜家食緊wellness core隻幼貓糧 已經第2包2lbs 驚佢食厭
想伸手問下各位有冇低敏感糧+罐 推介
主人可能敏感搞到條頸生到一粒粒 睇完醫生食完藥都冇乜好轉
鱈魚雞肉罐 同虱目魚罐$10罐有冇巴絲啱洗
請問有無人試過台灣果隻怪獸部落
你有幾多罐
各22罐
諗住買魚味實無死 點知條撚樣寧願捱餓都唔食
開罐thrive雞胸俾佢就清碟
明明之前係唔肯食雞 淨係食魚吹脹
但佢成日唔食乾糧周圍搵野食,好驚佢會亂食嘢,今日先咬走左條即食蟹柳
咁佢望落都唔係瘦嘅,摸落冇乜肉,好firm
咁佢似係食厭咗隻乾糧
會唔會試下唔擺長糧 定時食飯
有睇過啲說法係話擺長糧會令主子唔珍惜食物
因為想幾時食都有 知道自己一定有得食
都可能係,長糧就冇辦法因為要翻工,可能轉第隻糧好啲,但暫時未有心水
本身食緊呢隻,有冇其他無穀物嘅介紹
ziwi peak好啲定 k9
見ziwi peak個carbohydrate都幾高
k9就得大部分低過10%
份貓糧excel我睇過,係咁上網揾資料,想揾一隻prefect貓主罐,但真係揾唔到,每一個牌子都有大大小小問題,即使貴價罐ziwipeak都係。
所以我而家整鮮食,主雞,隔唔中俾啲牛鴨鹿兔罐頭。

K9哩個牌子好似係唔錯嘅,性價比幾好。
但唔好長期食同一隻罐,因為每隻罐都有啲小問題(好罐),唔好嘅罐頭就有好大問題。
你如果比佢食開高蛋白質糧
SDMA同CREA指數係會偏高
小心吱
餵唔好好易吸入性肺炎
同問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞