貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
可能係Royal canin
日本味精糧/超市垃圾糧
又真係有款幾似 謝絲打
唔係掛
(其實我係擔心係啲疾病專用特殊配方所以上黎問大家
謝絲打
想問下你地屋企既貓會唔會破壞家具 電器 窗廉?
有冇買d貓抓板俾佢用呀
仲有咩罐呀, 我隻大貓唔肯食肉絲罐, 想試下睇佢食唔食
我TG左你呀
未養 係擔心整爛晒全屋既野
打得爛嘅嘢一定要擺好
佢哋覺得阻住佢甚至太得閒都會掃落地
電視 窗簾 係咪大部分貓都會抓爛 如果有買貓抓
貓抓板係有好過冇,但保證唔到佢唔會照玩第二樣
電視就綁好唔好俾佢跌,窗簾我自己果兩隻冇興趣,
但貓嘅喜好隻隻都好大分別
我有親戚養第一隻好乖完全唔會搞屋企啲嘢,以為ok就養多隻
點知第二隻入屋第三日就一嘢打爛幾件古董
都係果句唔想爛嘅嘢要有預防措施
電視就一定要綁好
我果隻見到mouse icon會飛上去拍部電視
完全唔會 但我全屋都放勁多貓抓板
真係隻隻貓唔同 touchwood我主子無乜搞破壞
但做好準備實無死 除咗驚整爛野 又怕隻貓受傷
分分鐘睇獸醫貴過部電視
我都放勁多貓抓板係屋企
廳3個
房2個
梳化電線都無事sofar
我就係驚壓瓜佢 所以先綁

除症依樣我隻喵都唔會搞破壞
兩隻貓一直跟開醫生建議食royal
依家先知呢款糧衰到咁
睇完想幫佢哋轉另一款乾糧,同埋以前冇食過主食罐,依家想俾佢哋食。

一隻九歲,重6kg,想佢減肥。
一隻一歲半,重3.3kg。

我知我衰,之前一直將糧食問題交俾我媽管,我冇點理
請問大家有冇好推介
想定期餵主子食鮮食 佢依家三個半月大 整過蒸雞肉南瓜 又比過烚海蝦 但佢只係聞兩聞 撈埋罐頭先食 係咪開頭要比時間佢適應 定係我整得太難食 平日主食汪喵幼貓罐 鮮食想當輔食
你地點綁?
你可以睇下個貓糧資料庫佢話ok 嘅貓糧,我自己喵喵就食過orijen , thrive ,而家食緊Nutrience 你可以參考下
罐罐就食開汪喵,小怪獸,thrive,canagan,K9
但你d 貓貓如果冇乜食過罐罐,你每款罐罐都最好各味揀一兩罐俾佢地慢慢試,記得揀番主食罐,副食罐比較咸同多味精
謝謝你
想問下大家會唔會用免沖洗泡泡幫貓咪洗毛沖涼?
其實呢類product好唔好? 又可唔可以幫佢清潔下個肛門?
隻貓無啦啦唔食個canagan 雞+蝦罐 有冇巴絲同我換到Thrive雞罐 有5罐
https://t.me/qawdedtftg
啱啱領養咗一隻3個月左右大嘅貓B,物色緊非魚底嘅主食罐;我睇咗個excel表,好似得thrive、Animonda、Lily’s Kitchen係無紅色字。

想請問呢幾個牌子輪流食可以嗎?幼貓同成貓都ok?

P.s. 每日配以少量乾糧,同每餐會用生肉凍乾做topping
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞