貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
巴打
我都想比隻貓食鮮食,但唔知點入手
食罐頭的屎好L臭,而家轉左stella chewy先好返d
明白 會盡量隔開啲餵
佢係淨係便便好唔穩定 無血又無嘔 精神胃口都好好
我買緊毛肉毛球 同罐頭價差唔遠 仲要黃店
以你經驗,1日要食幾多包左右?
佢好似建議2-3包
我暫時一餐毛肉一餐罐 驚唔夠中間比小小乾糧
想問下漁極主食罐伏唔伏?
想問下腎貓濕食有咩推介?
隻貓最近有自發性下泌尿道炎可以食咩濕糧???
而家住比佢長期食RC處方糧,驚佢復發....再比啲罐頭佢飲多啲水
有咩主食罐好
AIME KITCHEN 既罐罐掂唔掂, 見天下貓有賣
新手養貓,2個月大,啱啱接翻嚟一日有肚屙,屙咗2次就正常便便,帶咗去獸醫度佢叫我轉翻bb糧,唔好俾濕糧佢食,但係佢依家冇再肚屙,轉bb糧咪又要適應過~本身食緊汪喵罐同幾粒乾糧,遲d想轉全凍乾,我應該買凍乾俾佢定買翻bb糧俾佢?
唔洗轉
緊係食濕好
比到全濕就唔洗比乾
凍乾就更好添
貓BB兩個月大拎返黎, 養左兩星期多D, 仲係都係會間中軟便, 就算成到形都係好濕好軟, 請問有無咩乾糧推介可以針對腸胃方面好D既牌子?想打算轉糧, 希望有巴絲解答, 而家食緊人參雞個隻牌子, 一時間唔記得個品牌名
點解獸醫咁堅持要我轉bb糧,仲話唔好食濕
綠玉?我覺得幾好用
佢地啲寵物飲食知識係賣糧大廠教既
而且佢地收入好大部分係靠賣呢啲大廠嘅糧
其他自己諗
我隻貓開始養嗰陣得6個禮拜大 依家養左一個月
都係兩個幾月大
初初接翻黎喂RC幼貓糧 之後上網睇好多人都話RC唔好 就轉左wellness core幼貓糧
依家會兩餐K9 罐罐 之後兩餐乾糧咁隔住喂
間唔中會加啲羊奶粉比佢
so far都未試過有軟便
濕糧比乾糧真係營養好多
但濕糧好貴
所以都唔餐餐喂
睇Npv,冇叫我喺度買,但佢依家冇屙唔想特登轉糧
Wellness core for 美短ok嗎 3個月大到
諗緊乾定濕糧好
食得好地地就唔好轉啦
好多獸醫既concept係乾>濕
而且大廠商業糧>所謂天然糧
因為佢地學既時候係咁學
所以好多都會叫你食乾糧
甚至聽過有啲話食罐唔健康

但乾糧只係方便人類既產品
本質就好似叫你食公仔麵再加一堆營養補給咁
因為要成形會加貓貓最唔需要既碳水化合物
為咗方便保存而含水量低
但貓係唔太主動飲水既動物
長期食乾糧就變相會慢性缺水
好多貓有腎病就係因為呢個原因
食濕可以幫貓貓補充返多好多水分
食凍乾就更好
因為冇高溫消毒可以保留返多啲本身營養

仲有唔需要比bb糧同成貓糧局限自己
有時啲bb糧純粹只係細舊啲方便食
最緊要係學識睇成份
差既bb糧可以比成貓糧更加冇營養
我隻貓腸胃都敏感 之前食錯少少野痾咗成個月 之後KEEP住軟便 最後轉生肉完全解決 而家每日一半雪藏生肉一半凍乾 1-2日1篤 屎量少+無味 佢又明顯活潑咗同埋熱天佢食雪櫃拎出來既生肉食得好爽
汪喵星球主食罐 扁鱈雞肉味細罐(80g)
$10罐有冇巴絲願意接收 有22罐

汪喵個網介紹話呢隻味係最好賣 同埋諗住魚味應該幾香口
點知主子好抗拒 好似我質佢食屎咁

最好可以馬鞍山線交收

https://t.me/mmgvp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞