貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
早晚共2餐就得,正常就12我個鐘一次,不過做嘢就番工放工餵

任何減肥健美老貓呢類糧都唔建議,碳水化合物重高,高纖少肉
排名只係計碳水蛋白質比例,一般來講盡量唔好食魚味
理由同罐一樣
呢類重口味嘢留返病嗰時食會有胃口啲
分量比得少
湯匙還可以,罐起碼75-85嗰類細罐為之一餐,如果係肉絲的話重要食2罐,因為無乜脂肪卡路里低

食剩多數唔係咁鐘意食或者粒糧嘅位置佢食得唔舒服就唔食,尤其碗嘅話比教高食嗰陣會掂到鬚(有時見人share 啲相隻貓食完中間留翻四周啲糧然後叫你繼續糧比一樣
餵開放題要慢慢嚟比佢適應,佢習慣咗每次食少少,分十幾次咁食,你可以定時餵但就小食多餐咁試吓

如果要返工可能要提早一個鐘餵一餐,出門口再放低一餐,收工一餐,臨瞓一餐,全部加埋係全日食量

零食唔好比,比錯signal 搞到佢以為唔肯食就有零食獎勵
係湯匙喔
咁我罐比返足一罐佢試下先

佢食淨我就撈返埋中間對返比佢夠鐘就收兜
我繼續留意先,包糧都係淨少少 可以轉糧試下
Thank you
唔該晒肥美絲
好彩未買 唔該曬
新手想向各位巴絲打求救
主子六個月大,兩星期前發現有耳疥蟲睇咗醫生
開咗洗耳水、藥膏同revolution
病情本來好返啲,無r得咁犀利
但呢幾日開始又fing頭,
同埋會訓到一半忽然彈起身叫
叫係短促嘅呀一聲,背脊肌肉又會跳,有次個口半開咗幾秒,嚇死我但之後又繼續訓
想問下佢係咪因為啲蟲咬到佢痛所以咁?

另外佢成日奶牆同玻璃
上網睇話係心理/貧血/缺乏微量元素
屋企廿四小時都有人陪住佢
佢未病好所以唔想做Blood test住
諗住買啲supplement俾佢食 有冇介紹
請問lysin/汪喵隻免疫力保養粉啱佢嗎?

感激不盡
用緊animonda幼貓濕糧 初初貓咪唔鐘意食 依家食慣左又ok 一隻貓啲屎會濕濕地同埋好臭 一隻乾屎但都係好臭
見佢有sodium chloride唔知會唔會對貓唔好

另外夜晚臨訓前會top up少少orijen乾糧 啲貓好鐘意食 但食太多會爛屎
我想問成貓4.25kg食開乾濕想轉脱水生肉,Primal 冷凍脫水糧每日既份量應該幾多?早晚2舊加水各2餐嗎?會唔會太少會餓?thx
領養主子頭兩個月佢乾糧/罐頭都肯食
罐頭只係食肉絲
呢排以為天氣熱搞到冇胃口所以食少左野
罐頭會食剩 但乾糧又衝去食 就排除左呢個原因
之前多數朝早一匙半乾 晏晝半匙 夜晚一罐85g 夜啲再俾少少雞胸

但衣家要朝早一匙半乾
一罐細罐要分晏晝(1400) 夜晚(~1900) 同 凌晨12點 分三次先食得哂一罐細罐 同埋要撈雞肉鬆同少少乾糧先肯食 同埋見佢唔多食就冇蒸雞胸俾佢食

我都試過晏晝兩點俾完佢食 去到凌晨12點先再俾野佢食 都隔左十個鐘 中間冇俾過零食 應該都會肚餓 但都係半罐都食唔到
同埋佢一日好似痾得一至兩次尿 不過都大篤 平時唔多飲水 都係靠罐
諗緊轉唔轉全濕好 因為佢真係好鐘意食乾 同埋衣家啲罐頭佢又唔多食 唔知食厭左定點
樓主可唔可以執執個excel
Filter唔到好難睇
爬左post 魚油準備買 Jamieson SALMON & FISH OIL 人食果隻 排毛粉就買汪喵星球 有無巴絲用過有評價
另外 益生菌有咩牌子推介
想問下點分主食罐同副食罐?
Kitcat 隻幼貓糧又好唔好
我懷疑根本就係假貨, 本身我一直都係用 petchill, 但慢慢發覺真砂用兩日都出悶粉塵

之後係 HKTV mall 買香港行貨, 差好遠, 用左一個月先開始有啲粉塵, 其實都係差個幾蚊

但係你隻貓日日吸啲粉塵真係可大可少
唔好意思,我隻貓依家17歲,上星期驗血bun同crea都唔合格(醫生話佢個腎縮咗水),依家轉咗食farmina既腎乾糧
但我發現隻糧好鬼油,上網搵啲人又話嗰啲係魚油嚟 想問下有冇人有同樣情況

同埋追咗post見到話腎乾糧唔夠水同營養,所以我想買啲罐頭比佢,暫時佢食緊thrive既雞肉罐(我睇excel見到都算係低磷??),跟住上網買咗汪喵既銀養罐,我見佢話低磷同適合腎貓,唔知呢兩隻罐其實啱唔啱腎貓食呢

仲有醫生叫我比啲低蛋白既罐佢食,但追post見到大家話係要比優質蛋白而唔係低蛋白,到底應該係點樣 thrive個雞肉罐算唔算係優質蛋白我唔敢亂比野佢食

最後就係水既問題,我隻貓3kg,醫生話佢每日要飲100ml水,咁我就喺罐頭度加水比佢,但係佢食完加水罐頭會屙爛屎,想問下係咪因為我加得太多水 (我係75g罐+40ml水)有冇話正確既比例係點樣的?

好多野問,麻煩哂大家
如果便秘 有咩糧好食
之前唔知係邊到睇petchill賣行貨見又平所以係個到買n1 點知送到黎打開殘體字包裝。。。
真係要傳開佢,平個少少啲貓肺積塵就大獲
我開咗一包黎用 之後唔知點解我隻貓就成日lam鼻。。。fb天下貓貓grp都有post講 睇完之後即刻唔敢再用換走佢
新手貓奴求意見
過多兩星期準備帶貓仔返屋企
貓仔大概兩個月大
想問巴絲們幼貓糧有冇好介紹
睇過Wellness core同Instinct都好似唔錯
同埋我打算遲d會乾濕都餵
係咪細細個就可以咁俾定等佢大多少少先會好d
傳俾多啲貓奴知啦

我都轉返用 HKTV mall 啲行貨,貴幾蚊冇咩塵又香噴噴
hktvmall有得賣
最近轉濕食,貓貓肯食但係好似唔識食,試咗汪喵嘅主食罐同肉蓉罐,佢淨係識舔,主食罐係肉醬仲好啲只係食得比較慢同埋會食淨,肉蓉嗰隻係一粒粒嘅,佢舔咗十幾分鐘都食唔到幾粒,佢會唔會食多幾次自己學識點食?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞