貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
唔該絲打
我果隻連魚罐有時都唔食
好難搞
淨係食雞肉味既野 唔知係咪因為咁搞到唔識肥
RC係咪真係麻麻地?
想換wellness
但貴一倍
主人食罐之後肚屙 點算好
5個月大 試過thrive同wellness core幼貓罐
兩隻都屙得好勁
隻4個大英短b 腸胃好差 食少少wellness core 幼雞糧都嘔翻出嚟 依家俾住汪喵全濕糧 好重皮 醫生話試rc 腸胃糧 但係知道好垃圾 所以想問有冇適合腸胃差 但係較好嘅 bb糧
我嗰隻反而唔食罐要食乾 ziwi有雞肉 我都諗住買黎溝羊肉比佢食
我自己係
舊糧:新糧 比例9:1 8:2 7:3 etc...咁每一兩日咁慢慢轉過去
同時留意下佢會唔會屙爛
會就再轉得慢啲等佢適應下

我隻貓仔之前由rc 轉wellness core 都係咁樣轉
師兄借問聲CIAO日本 係咪全部都係主食罐?
想請教下各位
小貓3.5個月大 本身食緊Forest cat&kitten隻糧
爬過下文都見佢碳水過多
想問有冇邊幾款幼貓糧提供參考
我老母成日話貓糧3百幾蚊一包貴
佢買斤蝦都百幾蚊啦
隻幼貓唔肯食wellness core
我見excel表solid gold 雞肉全貓糧都有a
拎左試食比佢 佢食得幾開心
但搵黎搵去都係一係全貓糧 一係就叫雞肉成貓糧
都唔知講緊邊隻
另外merrick 幼貓糧中同oven baked雞肉糧都觀望中
本身最心水係wildfield鴨肉糧 點知斷貨斷到唔知邊到有得買

貓貓兩個半月大 轉左呢隻幼貓糧
有冇人都係餵呢隻 覺得點
佢以前食果隻垃圾係hill's,跟住換左做wellness core(唔係佢垃圾),再後來換devoted/oven-baked
rc真係唔好
wellness 買包最大的,再用密封食物盒儲起,慢慢食應該係最平做法
最好都要俾罐罐補水呀
屙爛屎?係軟d定係有埋水唔成形?一食罐就屙、唔食就冇事?
仲要排除會唔會係生蟲呢
佢以前係食咩糧?會唔會係轉糧轉得太急所以屙?
有冇試埋益生菌?
個間診所得一位醫生?
收費合唔合理
爛屎 一pat好似水咁
食罐先會屙 平時食乾糧 間中會烚雞肉雞蛋比佢食都無事
乾糧都係食緊wellness core既幼貓 罐就係今次先比佢試下
朝早食完未到夜晚就屙
4個月大都仲細,佢體重、size正唔正常?
食乾糧嘔有機會係佢咬唔碎,入到胃就un住un住,所以嘔。如果真係腸胃敏感,應該係會屙多d(?)
有d貓可能發育得慢d,會未咁快消化得到乾糧呢類energy bar的食物。如果佢食汪喵bb罐就無事的話,不如先食到起碼半歲,再慢慢逐少咁加乾糧俾佢試,調節返budget
小貓仔一歲之內發育得好快,最好係食d夠營養的罐~
一pat水咁真係幾大反應呢
如果係罐罐影響,會唔會係肉類問題? 可能係對某d肉腸胃過敏?
如果烚雞肉食冇事,食雞肉罐都應該冇事先岩
試下加益生菌?或者再試下其他牌子,汪喵幼貓有冇試過?
同埋thrive、canagan 呢d肉絲罐,脂肪比例相對低,幼貓發育緊唔太岩食,可以大d先食
益生菌無試過 其他罐都未試過
因為thrive之前都有屙 想試下其他牌子
宜家wellness core又屙
py23有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞