貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
你隻貓幾歲啊?我俾佢食之前都會用起勢咁篤碎同埋佢有時食到最底會咬唔到會用匙羹舀起俾佢咬 或者你可以試下用攪拌機打碎少少睇下佢食唔食到
4歲幾最近先第一次食濕糧,試過篤碎會食多啲但都係食得好慢,我見佢舔唔起啲糧淨係推到去碗邊
想問如果貓對雞鴨有敏感可以揀咩糧啊?
琴日接左主人返屋企 兩個月大
食開渴望既六種魚 想問下幾大先可以食零食
同埋罐罐
有包汪喵安心雞500g凍乾全新 主人唔食求放$250
https://t.me/abbccdf
生肉糧有無話唔可以同乾糧配搭(1餐生肉1餐乾糧咁)?因為時間同budget問題,想keep翻一半係乾糧,另一半濕食(而家食罐頭),想知咁嘅話最好邊種濕糧
叫嗰part 好難講,好返啲係咪指無晒蟲定點?

抵抗力方面lysine 唔太關事,營養粉可以試吓,通常for無胃口食得少唔夠營養或長期病患
如果貓本身食量好直接比主食罐就得,配合益生菌令營養吸收好啲同可以額外加魚油(消炎增加抵抗力)
每隻罐都有啲缺點,只要唔係長期單一食就可以
分晒投資係最保險做法

消化能力唔夠好食得多蛋白質係會易軟便,通常keep住食益生菌就得,少數貓會有分泌消化酵素不足情況,都會影響消化系統,呢個時候可以食消化酵素,我會常備呢兩種保健品,益生菌一星期數次,消化酵素一次到,由於隻隻貓唔同,你要根據自己隻貓情況加減餵食次數
官網有餵食計法
通常第一次餵按佢指引,再睇貓食量,有啲貓會成日跑跳會食多啲,隻隻唔同
你隻貓按官網計如果係維持體重係4舊一日,每日量體重,如果輕咗要加多啲,重咗就減少啲
罐頭有冇轉過牌子口味?
多數食厭咗唔鐘意食,剩係等你餵乾糧
成日轉口味會少啲呢個情況發生
唔明filter ?
你有心水牌子按字頭碌到嗰個brand睇
簡單就睇個表
或者睇成分,好長有晒維他命礦物質就係主食罐

Kitcat 就咁睇成份第一樣係粟米麵筋你話貓食肉定食粟米
腎糧都有罐揀
全濕食可以唔使加水,因為水加太多會溝淡胃酸影響消化

腎貓如果係初期,基本上食低磷罐就得,罐頭嘅蛋白質比乾糧好啲,用嘅係肉你睇到,肉就係優質蛋白質。乾糧會溝植物蛋白減低成本,呢個就係差蛋白質

初期唔好刻意減蛋白質量,因為低蛋白會流失肌肉質量,貓會愈來愈瘦同抵抗力差,有啲貓好嘴刁剩係食高磷嘅罐都可以溝熟蛋白一齊食,熟蛋白磷低到無乜,一餐溝半隻食,平衡番高磷罐嘅磷含量

3-4期因為腎功能明顯差咗,唔可能再喪食蛋白質,植物蛋白質更加要避免,就算最優質嘅蛋白質都會產生廢物需要腎臟過濾,呢個時候就要限制吸收嘅量,大約每kg體重3.3-4.8g蛋白質,最後期食嘅蛋白質就低啲,但keep住要優質蛋白

以銀養罐土雞味計,80g有16%蛋白質,即80*0.16=12.8g,instinct 雞味156g有9%=14g蛋白質,每隻罐個比例都有少少唔同,銀養罐蛋白質比例算高,啱初腎食,如果貓鐘意食都無法,可以溝住腎罐食,始終腎罐成分麻麻但就低磷低蛋白重要唔係靚蛋白質剩食腎罐無咁好

磷最好低過1%Dry matter,有部分牌子有例出嘅我都放咗喺個表,網上亦有好多專門分析低磷罐嘅post你要自己search 下
唔該晒絲打!
前日同佢覆診,醫生話佢已經無晒蟲啦!
原來係藥膏落太多佢唔舒服所以fing

汪喵嗰隻免疫力增強粉你會推薦嗎?
等我睇吓邊隻魚油好先!
請問消化酵素有邊隻推介?
試過汪喵隻免疫力粉
本身耳仔有撻蘚仔
食左不藥而癒
比你參考下
姐係例如我想filter走所有碳水化合物20%以上既糧 但係依家做唔到

太多牌子 好多都唔岩心水 就咁碌要碌好耐
我懷疑n1本身唔係咩外國貨,根本係支那劣貨。 用過正版N1 同水貨(大陸) N1 都係凝結力差,除味差,水貨多雜質。

而家都搵緊轉咩牌子嘅豆腐砂

想請教肥美絲打有樣野諗唔明

平時選擇濕糧時咪會揀高蛋白低碳水糧嘅
但高蛋白會唔會加重腎臟負擔 反而造成腎病

例如幫一隻4歳幾貓貓揀糧 4歲老又唔算好老 咁照計應該係買高蛋白糧
但隨住身體機能老化 如果我唔知貓貓腎臟開始有變化 而又keep住餵高蛋白糧 會唔會加速腎病嘅出現

利申屋企皇帝其實仲係幼貓 宜家餵緊全濕糧 跟excel表全部都揀低碳罐 但諗唔通應該養到佢幾歲要開始換低蛋白糧
究竟點樣取到平𧗾唔該哂
我係成個excel表download落黎唔啱心水就del走成列
落多少少功夫啦
人地義務整左個表出黎 再重新整理成個excel唔洗花時間咩
佢淨係食肉絲,所以多數俾thrive 同canagan 佢,每日唔同味
有時俾weruve 但呢隻佢冇咁鐘意
用緊忌廉哥 so far唔錯
N1貓沙, 好多廣告 見到唔係貴 買個兩袋試用, 用後感 :我唔會再用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞