貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
我隻4個月大貓貓都係由rc轉wellness 用左一星期轉 而家有比下汪喵罐 佢無乜揀飲擇食 我一日比4餐佢 不過我有懷疑因為我餐餐比唔足所以佢有野食就貓衝

唔食就餓下佢先 無得揀之下佢都係要食
或者買汪喵山味益生菌撈落乾糧度 我隻貓好鍾意
貓貓天性係唔𡁻爛 就咁吞
應該唔關爛屎事
你睇下你餵個隻Mon petit個成分碳水係咪好高?
高碳水有助便便成形
啲屎就會靚啲
同埋如果你之前餵開既罐蛋白質含量係低啲既
突然轉食啲高蛋白質含量既罐
佢腸胃會唔適應都會軟便

有冇人知邊度有呢隻Pill Pockets 既現貨賣
搵左好多間都冇
公主道愛協
係呀 mon petit高碳水。。 如果想轉應該點做 唔想佢痾爛屎
睇翻K9 好少碳水 但蛋白質同mon petit差唔多 (%)
係咪要慢慢比佢適應 隔餐食咁樣 直到佢痾好為止?
加d煮熟左既飯落去又得唔得 真心想佢痾好d
唔該哂
你應該加嘅係益生菌
腸胃適應左高蛋白糧就唔會屙爛
你預3-4星期 急唔黎
益生菌 同乳酸菌係咪相類既野 之前喂過probiotic 要溝零食先肯食

隻衰貓唔吼k9 雞羊罐。。。聞兩下走左
唔好加飯
治標唔治本 嘥左啲罐罐
K9油分比較高 有機會係你隻貓受唔到
食其他罐會唔會都屙爛?

大部分益生菌都係乳酸菌
不過唔係所有乳酸菌都係益生菌
溝落正餐度就得
每日比少少養返靚條腸
岩岩貓喵對住個飯碗埋沙 以為佢係未食過羊 唔會食
點知lam兩下毛就自動自覺去食 不過食得好慢 分幾次食 睇黎麻麻地雞羊罐

Ciao嗰d有乳酸菌既條條會係唔係有效?
我隻豬都係麻麻地雞羊
次次都要分好多次先食得哂
日本牌子啲零食條肉泥個啲通常成分都差
我就唔係好信有用
想有效買返supplement穩陣
我比隻豬食緊dr.mercola
好多人餵汪喵個隻益生菌好似都唔錯
入面有埋消化酵素仲可以幫助下消化
Ciao呢d垃圾你當零食好了
Dr. mercola+1
岩先罐k9 雞羊 足足食左個半鐘 終於清碟 中間仲訓左個覺
你地買糧罐會係邊度買平 apets? Catiscat? Hktvmall? 另外dr mercola d supplement你地係邊買平? Iherb?
Supplement iherb
其他係petpethome
K9係catiscat
邊度平邊度買
如果隻貓皰疹底,成日眼紅紅,有眼水,有時會一隻眼瞇下瞇下,過一陣就無事。除左比lysine佢食,仲有無咩幫到佢?
想請教下大家
養咗隻布偶4個月到
一開始返屋企就柯 食RC糧
之後帶佢睇醫生 轉咗hills腸胃罐好返
而家食緊thrive罐(早晚半罐)同orijen乾糧+益生菌
頭嗰禮拜拎冇嘢 呢2日又柯返 請問可以點 係咪應該轉乾糧俾佢? 聽人講貓食orijen會軟便?
食汪喵凍乾la, 凍乾好吸收,我貓貓由一日幾次爛屎食到每日靚屎,又大得快
隻細貓周身貓癬用咩快d 好 用緊粉紅色藥水消毒 三條毛沖涼
隻大貓食食下食厭左汪喵凍乾一食返d 乾糧就肚屙 食醫生d 腸胃糧又消化得差仲係有d 爛.好想佢食返d 凍乾唉
想問下一包大概幾錢同埋食到幾耐?
邊到獸醫好d懷疑隻細貓仲有耳疥蟲
一包500g, $250 到,食到10日到
黎緊會養未夠2個月大貓貓
早上翻工前餵wellness core幼貓乾糧,仲洗唔洗放長糧比佢?
夜晚就隔晚乾糧同canagan/thrive罐罐
咁樣有冇問題?
小食既邊款會健康啲?肉乾粒好過肉醬?
點確保貓貓夠水份?
未夠2個月大
咁細未食到乾糧住
最好餵奶或者比幼貓罐
再唔係就用水浸軟啲乾糧先比佢食
幼貓最少一日四餐
咁細隻個胃裝唔到咁多食物
淨係食兩餐會唔夠營養

Thrive同canagan係肉絲罐
對佢來講太大舊啦
比返幼貓罐 Mousse狀佢會易食啲
食全濕糧就一定夠水分

另外零食唔洗咁早比住
唔好買日本個啲牌子
成分都好差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞