[另類] [滅共預言] 中共係咪爆左條龍脈9 之 流浮山四千億蝗蟲到未

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
如果香港獨立只有香港可能性小

如劉仲敬所言要睇埋廣東,將來屬唔屬粵國都好都要保持好關係先有得玩

我建議香港攞深圳及周邊地區,要地要科技發展要製造業要水產,要食水要核電,要擺到軍隊etc

同埋無可否認,好多香港人祖上或自己廣洲落嚟。攞到深圳/廣東其他部分可以多元化產業,可以俾香港人去養老,兩地生活成本差天共地,可以攞到更多人既支持。中國人普遍有濃厚地域意識,全中國未必鐘意(南北對立、語音間隔),但自己條村一定有歸屬感。

至於台灣可能參考歐盟,或者五眼聯盟情報共享。
台灣欠金融業要引入外資,香港欠製造業。台灣醫療保障好可以開放港人醫療旅遊賺美金香港人唔洗等

上面都係粗疏既idea但最好香港既體量/盟友越大越多最好
深圳地都發展得好多
要再上
最好上到廣州,香港周邊嘅伶仃島同埋大鵬半島都應該拎埋,費事被支那大包圍
一半紅一半綠咁難度高
我覺得支那比較大機會分裂做十幾個小國
根據時序
6-7月震動全球大抗爭
9月選舉舞弊
年尾至年初聯軍調查舞弊,支軍戰敗
2021 支那飢荒,海量支那人闖入香港
2021 同時敲定歸英
英國國會實際已開 file 做緊獨立調查委員會
推背圖其實講咗國軍重返支那,
不過台灣應該會正式脫離中華民國獨立
按約:新界同離島回歸中華民國,港九歸英
然後英台簽新約授權所有香港人管理香港,英美台軍守護香港並訓練港軍
要深圳做乜完全冇用,你想幾百萬圳人變香港人咩
其實當時法律99年已經等同永久
美國本身歷史唔興玩殖民/海外屬地,介入佔領一陣等穩定咗就會走
所以如果美國託管,香港最終係會被安排獨立
台灣同香港會有法制衝突
羅馬法系對普通法系
攪金融需要普通法
所以前提係台灣改變司法系統
當然仲有藍營滅黨
驅逐所有外省人出去
地 科技公司配套

深圳常住人口唔係好多咋
又多深圳本地人當年過香港
依批人嘈少野
第二個關島
藍營on9但大民國膠會takeover香港

綠營合作關係居多
成個深圳歸入香港,將外省人遷回原居地,深圳作為香港工農業及隔離營措施所在地,廣州就作為香港同北方既天然屏障
今日荷蘭報紙研究香港人喺政府奶支下何以成功抗疫
寫咗就冇辦法,呢 d 冇得釋法
如果支那崩潰,到時中華民國呢個國號都唔知維唔維持到,台灣唔會無償幫香港
成個深圳市區拆哂佢
由后海灣起條運河過去鹽田做邊界
之後驗下的土地污染嚴唔嚴重
冇乜污染嘅就做農地+中低密度村莊
污染嚴重嘅就做樹林or人工濕地

FF得太勁
你首先要搞清楚而家係無台灣政府呢回事
蔡英文都要自稱中華民國(臺灣)總統
如果中共倒台 中華民國係唯一合法統治大陸嘅政權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞