【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
【遊記】DAY 6 希臘聖托里尼 Santorini Fira景點

呢日我地要搭晚上7點機到Verona, Italy,於是我地3點幾先出發去機場,
由於要check out,十點十一點我地已經出現左係條街度,
有大半日hea
首先第一樣要做既係搵位寄左個背囊佢,仲有print機票
話說Fira有個好顯眼專做遊客生意既 Leave luggage 店,
寄行李價錢都尚算合理,五六歐左右。不過,print野就…
我地要print兩張A4紙,佢報左個好驚人既價,係幾多我都唔記得,
好似係近十歐 就黎100hkd 一兩張A4紙
可以買過張機票了 我就唔信全鎮得佢有printer
不了 去食野先,之後搵printer

今次食中餐,因為又有D掛住亞洲菜,去左食蛋炒飯
仲因為要鄧下波鐘,坐係度寫埋千字文postcard先

上面果張Athens買既,Santorini果d真係唔同D
仲有:

btw黃色郵筒係foodcourt隔離

我地食完飯後,係Fira行入少少,見到有間書店,
果度無咩人流,但就有超平print service,好似10 cents都唔洗
平到有d唔好意思剩print野走
於是買多一兩張靚postcard

出發今日行程 其實無乜行程,剩係知上D有個教堂呀果D,即管睇下

終於有影街景了 睇返覺得影得唔夠多,有D後悔
呢度d街景咁有feel

呢度就係個教堂出面了

搵左好耐先搵到個位影到 因為又電纜又牆角咁
免費內進既小教堂。

明明出面好熱,但呢度就好涼
之後再向上行,就有呢度

更高處望Fira

再高D

合照是不可少的,記住影返幅呢類相
btw打格都見到好黑,明明日日有搽防曬
日本Biore果支果然係舒服但唔防黑

仲有得再高,不過,太攰 不了 廢柴mode全開

好型既崖邊啊 地形膠又出現了

之後因為唔知再可以做咩,就去搵間cafe坐下,
聽講黎到希臘要飲熱朱古力(朋友講,唔知點解
我地又好鐘意四圍飲熱朱古力,於是

求其入左間有海景既 仲有隻貓四圍行
但先兩點 接住我地都唔知做左D咩,
行行企企坐坐,玩盡曬個Fira悶到發霉既我地終於等到夠鐘上車去機場 所以除非第三日想去多個Santorini既鎮,唔係既兩個fullday應該夠玩

除左被炸完既臨時Brussels機場外,Santorini呢個係我暫時見過最updup既機場
一入去見到條長過長城既單行隊在排隊check in 同放行李
好彩我地一早網上check in 又無野要寄倉
like a boss咁pass曬班友闖入去啦 之後佢係d staff係呢一刻先turn on部勁updup既xray機果d黎同我地做安檢

呢度係登機大堂呀閘口呀果度
頹過唔少火車站 不過,小島有機場已經好難得了

又等左好耐後,終於上機 平時未飛果下開始訓到落機果刻既我,
今次竟然 0 睡意
於是同一向搭飛機唔會訓到覺既男朋友搵野玩

天下太平、鬥畫畫、估呢樣估果樣……
今次仲餓到買左機上面d 不值1歐但賣二三四歐既cake仔

係Verona訓一晚後,第二日我地半年內第二度去Venice
因為要係果度搭去Rovinj
不過因為廢時一次搭咁耐車,加上上次Venice唔係幾好天,
視威尼斯作dream place既我當然要見到佢好天為止
於是我地會係Ventice stay一日半
好耐無上水 不知不覺間玩左廿一日...聽日番比利時
而家係慕尼黑飲緊啤酒
好飽...

巴打去左邊頭玩呀

瑞典完漢堡再berlin再瑞士再munich

瑞士 係咪好靚

瑞士玩得三日其實唔太夠喉...但真係太貴...我留錢留彈藥去打大佬---挪威

真係好貴,兩倍 所以打算遲d先儲多d錢玩,用d錢玩多幾個地方先
有無去少女峰果d
聽日繼續,又要揀相
聽日繼續,又要揀相

支持支持
聽日繼續,又要揀相

支持支持

終於都到venice
等左好耐
加速加速
搭7點機要3點去機場咁早?
終於都到venice
等左好耐
加速加速

又就黎爆post
搭7點機要3點去機場咁早?

預五點零到機場
四點幾要搭車出機場
三點幾去定睇下幾時有車等下
最後應該四點半先上車
而家係慕尼黑飲緊啤酒
好飽...

巴打去左邊頭玩呀

瑞士 係咪好靚

瑞士玩得三日其實唔太夠喉...但真係太貴...我留錢留彈藥去打大佬---挪威

挪威貴撚到傻q左
4-5日好似洗左7000幾 勁後悔 oslo好悶
其實申請個d international student card有無用?
有用既話 應該international student card 定EU youth card 好?
而家係慕尼黑飲緊啤酒
好飽...

巴打去左邊頭玩呀

瑞士 係咪好靚

挪威貴撚到傻q左
4-5日好似洗左7000幾 勁後悔 oslo好悶

我果時仲諗住去轉oslo 食三文魚 原來好悶
其實申請個d international student card有無用?
有用既話 應該international student card 定EU youth card 好?

我有幾個博物館用得著 半價
有D博物館或者景點講明學生證明只認international student card,所以我覺得都用得著 同埋百零蚊唔貴,好快回本

有D博物館或者景點講明學生證明只認international student card,所以我覺得都用得著 同埋百零蚊唔貴,好快回本

好似係香港有d地方用佢都有優惠,雖然無用過

感覺好似中學果時su果d優惠

英意croatia slovenia用唔用得著?
之前係荷蘭d景點完全冇學生優惠

英意croatia slovenia用唔用得著?
之前係荷蘭d景點完全冇學生優惠

英國我無咩入過館
意大利果D好似係有 我去左威尼斯果d館
croatia dubrovnik上城堡一定要學生證 佢執得好正 不過唔記得有無話一定要international student card
slovenia都有學生price不過都係唔記得有無話一定要international student card
剩係記得austria budapest有d講明要呢張
【遊記】DAY 7 意大利威尼斯 略遊

點解話略遊,因為呢次係第二次黎,所以唔會係一個完整既威尼斯行程,
只係一個亂行既遊記,完整既威尼斯行程會係意大利篇再講

首先早上由Verona(食完間BnB既照正早餐 )搭巴士出發到威尼斯
我地係住Mestre,唔係主島既 間野算平但唔推薦,所以唔講了。
settle後出去搵午餐 路過見到間好似幾多小食,
又多local既意大利bar之類既野,就入去

佢D野係整好曬放係度,你揀佢就拎去焗返熱
我地指親任何食物問價,都話一歐、兩歐,所以我地就瘋狂篤

哇,好豐富咁 佢問我地坐低定企,
我地黎過意大利都知一坐低食,九成都要比 coperto,
我地當然唔坐 叫完一堆野其實都唔知幾錢

開餐

…… OK 啦,我會話,幾失望 唔難食既,
但薩莉亞仲好味
最後埋單,頂,都係charge左幾歐coperto
好似埋單15歐 唔係話好貴,但呢餐野就唔值
係歐洲食野都係跟 trip advisor好,伏起黎真係幾伏

之後就去主島了 上巴士前要先買票,
要去煙仔店(tabacco)買,但呢條街唔覺有,於是就去超市問人
因為d staff唔識英文 用僅有既意大利問
ci sono... i biglietti... dell'..autobus? 講完都唔知啱唔啱
個店主自己都唔知呢度邊度有得買 問返後面排隊既客
你唔買飛搭車架咩
班友傾完一輪同我講好快又長既意大利文
終於有個後生D既指住左邊話the hotel the hotel
Grazie
對於小學雞程度都不如既意大利文用得著感到好開心

原來d酒店都會賣巴士票 都合理,方便d客,於是闖左入間幾靚既野買

竟然買左張送賭場門票既車票
即興節目,睇睇佢

今日天氣都唔算好好 仲幾涼(凍)下

威尼斯街景

又係因為太多時間,我地買postcard寫
今次想試下用STS (student to student)試下work唔work
人地話STS就可以因為你係學生,唔洗貼stamp都同你寄,
最後到而家都未收到
不過,我有朋友買郵票(呢度寄勁貴,8歐咁濟,都寄失
意大利郵政

之後仲無啦啦落雨
仲要唔停,越落越大
大雨到M記都無位坐,一出去,有個獨行呀伯行行下跣親,訓低左流鼻血又爬唔返起身 好慘,有d人停低幫佢報警,因為太大雨我地都無留低跟進。

之後我地決定行手信店行到近4點賭場開
點知發現大堂已經開左,避雨良機
賭場入面要出passport買票既,我地憑車票換票,以為有得入grand既賭場,
見佢要上好多層樓梯先去到
點知果個係要著formal 既衣著先上得 我地一副頹look當然唔得,
係下面守門口既女人一睇我地唔係大客都西口西面理得我地
剩係可以入個好似機舖既場玩

唔敢影相,入面有D老虎機呀之類既,仲有果汁任飲,
唔賭呢d既我地入去只係飲果汁寫postcard 避雨
仲圍觀d人玩,有家外國人成家一齊黎,
個呀媽一野就入50 歐落老虎機,好熟手地玩…玩到無曬credit
再玩 再無 睇見佢無經過思考地入左不下三次50 歐
佢d仔女(廿歲左右)又係咁,十歐廿歐咁玩入,
成家人咁樣黎一黎,應該無左幾千蚊港紙
之後玩完就走 真係黎送錢的

留到無野好做,出面都係好大雨,仲無停雨既趨勢 我的天
於是照出去,入左間甜品店食cake

黎到意大利點可以唔食 Tiramisu
咁大雨邊度都唔想去,食完就狼狽地上巴士返mestre提早完結是日行程
當休息 都玩左就黎一星期
第二日再戰主島
咩係coperto
暫時鳩plan左黎緊30日既歐遊行程 幫手比少少意見
想暫時plan左每日係邊個地方先 果日去咩景點再遲D先諗

Day1~Day6: London
Day7~Day9: Amsterdam
Day10: Cologne
Day11: Heidelburg
Day12: Nurnburg
Day13~15: Berlin
Day16~17: Prague
Day18: CK
Day19~20: Vienna
Day21: Bratislava
Day22~24: Budapest
Day25: Hallstatt
Day26: Salzburg(由Hallstatt直接去國王湖,玩完先去Salzburg)
Day27~30: Munich (Day27 下午先由Salzburg搭車去Munich)

咁玩法交通算唔算順路?
Day10~12我自己覺得好似有D怪 但又唔知點搞
輕輕一推
要爆了,開定新post先
一陣回post
輕輕一推

就黎爆post

新post:
https://lihkg.com/thread/208766/page/1

遊記同資料整合:
由於好多頁同超多千字文,我整合同分類左堆內容方便巴絲打睇返
http://mangotofufa.wordpress.com/
絕大部份遊記同資訊篇已經upload曬,
陸續更新緊上post提過既所有 exchange 同 plan trip tips

Facebook page
(追緊進度,出左新篇會出post ):
https://www.facebook.com/mangotofufa/

新post:
https://lihkg.com/thread/208766/page/1

遊記同資料整合:
由於好多頁同超多千字文,我整合同分類左堆內容方便巴絲打睇返
http://mangotofufa.wordpress.com/
絕大部份遊記同資訊篇已經upload曬,
陸續更新緊上post提過既所有 exchange 同 plan trip tips

Facebook page
(追緊進度,出左新篇會出post ):
https://www.facebook.com/mangotofufa/

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞