【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
有突如其來既3個月無薪假期
臨急抱佛腳睇歐遊資訊
留個靚名先

天下竟有這麼筍的事

你可以當係轉工之間既空窗期
但而家我完全無概念玩幾多日 去幾多個國家
以前plan過2星期既歐遊係去倫敦>德國>捷克>德國
而家打算去個半月 諗緊可以點加 同時又有限筆直
google打歐遊太多 睇到頭暈

之前有無去邊任何歐洲國家既?

無呀...無衝出過亞洲
Austria四日夠唔夠玩?
想去Vienna, Hallstatt同Salzburg
outbound同return都會係Vienna機場
路線係咪應該Vienna->Hallstatt->Salzburg->Vienna?
呢三個地方交通來往會唔會好耐?驚交通都已經用左一日

都夠,Hallstatt一日,Salzburg一日/一日幾(最好去埋國王湖),Vienna一日幾
H <-> V 要四個鐘;H <-> S 兩個幾鐘 ;
S <-> V 要三個鐘(反而快d ) 左右,我覺得唔算好耐

我記得我Hallstatt <-> Vienna 都用左大半日,不過我十二點幾先出發,去到五點幾,天黑(冬天) 早d出發 + summer應該無問題 早d去,去到一兩點,都仲有成八個鐘玩

巴打有無影相

有 但無wifi唔up啦 我得3gb

無錯咁唔好up了
留名

有突如其來既3個月無薪假期
臨急抱佛腳睇歐遊資訊
留個靚名先

天下竟有這麼筍的事

你可以當係轉工之間既空窗期
但而家我完全無概念玩幾多日 去幾多個國家
以前plan過2星期既歐遊係去倫敦>德國>捷克>德國
而家打算去個半月 諗緊可以點加 同時又有限筆直
google打歐遊太多 睇到頭暈

無呀...無衝出過亞洲

捷克CK小鎮靚到爆
絲打一定要去

感謝
另外想問其實開左applepay係歐洲有冇問
想係比利時搭火車/巴士去里爾(Lille)邊到有平飛買?

我無用applepay所以答唔到巴打

比利時去里爾既火車路線,
分為比利時段(去到Tournai站) 同 跨境到法國既火車段,
比利時果段就有得平(其實係youth ticket黎,25或以下先可以用)
巴打如果未過25歲既話,可以去車站買飛counter排隊同佢講,
你想去里爾,要講明比利時果段想買go pass(7歐左右)就得了
一共應該只係14歐左右

搭巴士仲平,例如我搵ouibus

又快又平

#
連登有愛 不枉我正皮

係咪一定要咩國際學生證先有平?外國exchange張學生證會唔會都有平?

Sorry for 1999

無呀...無衝出過亞洲

任你玩
我自己夏天會想玩既玩法例如

德捷奧匈 二十日內玩曬 (建築、自然景、古城小鎮)

意大利 九、十日玩曬中北部 (美食、風情、古建築、自然景)

克羅地亞果頭 六、七日左右玩曬 (海灘、風情、建築)

希臘 四日 (美食、風情、建築、大海)

法國(包南法) 七、八日 (好貴既美食、南法風情、海灘)

西班牙 十零日 玩曬 + 多幾日葡國 (美食、風情、新奇建築、自然景、古城)

跟自己喜好合埋佢
都可以每個玩少少

話說而家budapest應該去得一日
Budapest 一晚 第二朝去vienna >vienna 訓兩晚 第二朝去salzburg> salzburg 訓三晚 最後hallstatt訓一晚
點睇
Salzburg hallstatt 五日其實會唔會太多

感謝
另外想問其實開左applepay係歐洲有冇問
想係比利時搭火車/巴士去里爾(Lille)邊到有平飛買?

我無用applepay所以答唔到巴打

比利時去里爾既火車路線,
分為比利時段(去到Tournai站) 同 跨境到法國既火車段,
比利時果段就有得平(其實係youth ticket黎,25或以下先可以用)
巴打如果未過25歲既話,可以去車站買飛counter排隊同佢講,
你想去里爾,要講明比利時果段想買go pass(7歐左右)就得了
一共應該只係14歐左右

搭巴士仲平,例如我搵ouibus

又快又平

#
連登有愛 不枉我正皮

係咪一定要咩國際學生證先有平?外國exchange張學生證會唔會都有平?

有d地方要當地學生證先得 你唔係個度讀就無得平

#
連登有愛 不枉我正皮

唔洗,睇年齡既 passport出生日期合理就得,不過我無被人check 過
國際學生證就多數入景點博物館買學生票先有用
有d地方認可你自己國家d學生證(姐係唔係果張國際學生證),有d又一定國際果張,睇佢地喜好決定既
不過先百幾蚊,整返張都ok
同美國人一齊有樣好處就係佢地比慣tips(仲要比好多).
雖然我唔算窮遊 有d景點唔收錢但要比tips 我跟佢地後面唔比都唔會比人白眼
出年去瑞典

有冇攻略

諗住東南西北歐都去哂

Budapest 一晚 第二朝去vienna >vienna 訓兩晚 第二朝去salzburg> salzburg 訓三晚 最後hallstatt訓一晚
點睇

出現了
我覺得bud多野做過vienna,一日唔知夠唔夠 chur d咁玩都得既 比我會晏d先出發去vienna
Salzburg hallstatt 五日感覺上真係有d多,不過我無去過salz,但覺得似係one day夠既野,預多日去國王湖都只係兩日咁
同美國人一齊有樣好處就係佢地比慣tips(仲要比好多).
雖然我唔算窮遊 有d景點唔收錢但要比tips 我跟佢地後面唔比都唔會比人白眼

soccer美國婆做返件好事 我呢d小毒J可能會嚇死有d壓力心諗我係咪要跟機比

無呀...無衝出過亞洲

任你玩

西班牙 十零日 玩曬 + 多幾日葡國 (美食、風情、新奇建築、自然景、古城)

跟自己喜好合埋佢
都可以每個玩少少

唔該晒!!我會打算去倫敦玩5日左右..其餘我會再參考下你依個 唔該晒
出年去瑞典

有冇攻略

諗住東南西北歐都去哂

瑞典無去過幫唔到巴打 唔同國家既攻略會繼續努力打
巴打儲好彈藥未

無呀...無衝出過亞洲

任你玩

跟自己喜好合埋佢
都可以每個玩少少

唔該晒!!我會打算去倫敦玩5日左右..其餘我會再參考下你依個 唔該晒

英匈奧德 20日 here

點睇

出現了
我覺得bud多野做過vienna,一日唔知夠唔夠 chur d咁玩都得既 比我會晏d先出發去vienna
Salzburg hallstatt 五日感覺上真係有d多,不過我無去過salz,但覺得似係one day夠既野,預多日去國王湖都只係兩日咁

Vienna個期無得轉
但vienna加多日又好似有d多
Buda 1 vienna 2 應該無得轉
之後個5日睇下點 唉好煩

Buda我會遲下再返去 同另一個frd

無呀...無衝出過亞洲

任你玩

跟自己喜好合埋佢
都可以每個玩少少

英匈奧德 20日 here

巴打奧幾多日
Day 1 希臘雅典 Athens, Greece 火車中伏記

早上經過DAY0既充份準備,我地簡直like a boss咁由機場ibis順利到達機場,飛到雅典!

嗚哇一落機,就feel到好清爽既天氣,
睇到好藍好清既天,仲有希臘既國旗
真係有種去左另一個國度既感覺

之後就去搭火車/地鐵,因為兩個都到到雅典,
於是我地求其揀個黎買飛,就揀左火車,
結果我地認為呢個伏黎

希臘既火車有冷氣,對於係西歐既我地黎講實在太耐無感受過冷氣,
好「新鮮」!
一上車,目及下D人先!
D囡囡有種中東美 ,而D男人就好有賊相
特別有個乞衣行足全程車乞食行左幾round,個樣好恐怖,寒曬背反白眼咁既樣,有喪屍feel ,行親埋黎都好驚。

去雅典google map話要係一個站轉車,我地就照做,落車。

一落,對面有架車,但車身完全睇唔出佢去邊既 ,成個月台D電子設備亦都無電既,佢有鐘有燈牌(suppose show黎緊幾多分鐘有車果d牌)有電梯呀lift,但全部無開! 無電!
係咪太窮所以要省電。
D local好熟手地有車就上呀,出出入入個月台咁,
而我地:

架車究竟去邊鬼度架!
唔知,車上面路線圖同googlemap講既唔match,google map上面好多班車都delay(仲要delay再delay),有時仲要一次過黎兩班車但都無講方向既 ,唔知邊上架好
問人,但無人識聽英文! 最簡單問 ' To Athens ? '
望住我唔知我up乜,無人比到反應
之後,負負碌碌地成功去到另一個轉車站,但唔係同職員手語都唔知我地接住要去既轉車月台原來係要出去上條天橋再落再轉再上再落……(對我黎講係秘道黎 ),
總之就被希臘火車站玩到tum tum轉
所以,唔!好!搭!
搭地鐵或者巴士啦

最後比預期用多左兩粒幾鐘 ,終於到左雅典站了
我地迫不及待想要玩玩了!

於是,一野走去離火車站非常近既 Socrate Hotel
蘇格拉底酒店 個名都正過人
見網上面D相OK,仲包早餐,本新expect幾高汁
不過原來個外型好頹下 不過位置近車站就已經好好

(網上圖片)
都叫舒舒服服咁啦,只係個早餐好頹,第二朝都無再食佢個早餐,
寧願訓多d (我地成日為左訓覺唔食D酒店10點就完既早餐(頹的話))

放低行裝確保冷氣係work既後,就出去搵lunch (已經飢餓到癲)
,入左間bakery買佢d好大件又正既cake同包返去食,歎陣再出去,先三點!
之後,正式開始

Vienna個期無得轉
但vienna加多日又好似有d多
Buda 1 vienna 2 應該無得轉
之後個5日睇下點 唉好煩

Buda我會遲下再返去 同另一個frd

唔怪得

有時間咪去埋innsbruck 遠dd雖然 但好似幾靚
絲打想問下希臘意大利法國同奧地利食一餐大概幾錢歐羅左右 五月尾去 見你多數都講荷蘭個邊 想知多啲呢四個國家

雅典主要食pita(kebab既朋友), 5歐到已經飽到暈, 如果食sandwich (手臂咁長)2歐幾3歐, fine dinning唔知.
意大利10-15歐到一個意粉/risotto +麵包+野飲, 食pizza會平少少

唔該哂巴打

fine dine Greece都係10-15歐,Greece好多美食,建議入多D餐廳,係d未見過既菜式

另外想問下Austria 因為我係係Salzburg stay1日 之後再係hallstatt stay多日 再去Vienna 想問下交通上有乜要注意 同埋vienna有咩野值得去睇

交通上睇落好順暫時未諗到
如果要搭火車去vienna,Hallstatt要搭船過湖對面個車站搭

我覺得Vienna係睇館多,
Vienna我地去左個自然史博物館,幾靚同都幾多野睇,諗唔到做咩可以去望下
有d人會話一定要去佢個維也納國家歌劇院睇場歌劇,我地都去左,企位好似兩定四歐左右,平過坐好多,當去體驗下
不過佢唔係講英文,可以話唔知佢做緊乜,建議入去前google下個plot先,會睇得開心d 唔係既可以好悶
佢仲有個百水屋,係D騎呢建築咁,相睇幾特別,真正睇又無咁colorful,但都可以去望下
(所有野都係可以去望下,但無種必去既感覺)

我都覺vienna俾我感覺唔多野係令我想去睇 反而salzburg有啲都好有興趣 我可能得大半日留係salzburg 但又想上個纜車去山頂 想問絲打建唔建議咁做
Btw多謝絲打咁詳盡講解

我都覺vienna俾我感覺唔多野係令我想去睇 反而salzburg有啲都好有興趣 我可能得大半日留係salzburg 但又想上個纜車去山頂 想問絲打建唔建議咁做

比多d時間salzburg好過,我無去salzburg但頭先google 下都覺得好似多野做好多 想去就去啦,呢d唔去會後悔
係咪CABLE-CAR UNTERSBERG ?我見個台妹寫曬時間,用左兩粒鐘搞掂左個纜車,大半日應該都夠既
絲打想問下希臘意大利法國同奧地利食一餐大概幾錢歐羅左右 五月尾去 見你多數都講荷蘭個邊 想知多啲呢四個國家

雅典主要食pita(kebab既朋友), 5歐到已經飽到暈, 如果食sandwich (手臂咁長)2歐幾3歐, fine dinning唔知.
意大利10-15歐到一個意粉/risotto +麵包+野飲, 食pizza會平少少

唔該哂巴打

fine dine Greece都係10-15歐,Greece好多美食,建議入多D餐廳,係d未見過既菜式

另外想問下Austria 因為我係係Salzburg stay1日 之後再係hallstatt stay多日 再去Vienna 想問下交通上有乜要注意 同埋vienna有咩野值得去睇

交通上睇落好順暫時未諗到
如果要搭火車去vienna,Hallstatt要搭船過湖對面個車站搭

我覺得Vienna係睇館多,
Vienna我地去左個自然史博物館,幾靚同都幾多野睇,諗唔到做咩可以去望下
有d人會話一定要去佢個維也納國家歌劇院睇場歌劇,我地都去左,企位好似兩定四歐左右,平過坐好多,當去體驗下
不過佢唔係講英文,可以話唔知佢做緊乜,建議入去前google下個plot先,會睇得開心d 唔係既可以好悶
佢仲有個百水屋,係D騎呢建築咁,相睇幾特別,真正睇又無咁colorful,但都可以去望下
(所有野都係可以去望下,但無種必去既感覺)

大半日其實夠嫁啦
行下old town + 城堡
城堡可以行上去,唔係好耐,可以節省cable car嘅錢

比多d時間salzburg好過,我無去salzburg但頭先google 下都覺得好似多野做好多 想去就去啦,呢d唔去會後悔
係咪CABLE-CAR UNTERSBERG ?我見個台妹寫曬時間,用左兩粒鐘搞掂左個纜車,大半日應該都夠既

唉有啲後悔放得一日係Salzburg btw期待絲打打個雅典聖托里尼遊記 五月尾就係去呢兩個地方 追左咁耐都未出 好心急
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞