【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike

d3睇落好似真係幾chur,
不過其實5個鐘行split其實又真係可以夠(雖然佢有個好正既沙灘我玩左好耐 ),zadar仲細,傍晚到 23點走都ok,我大部分時間都係sea organ果頭坐 只係驚太過舟車勞頓

如果你rovinj果日減少半日/一日既話,split&zadar中間我會建議stay split 因為佢本身大d,又有真沙灘(zadar果個石灘黎 玩唔落),同埋仲有得one day trip去下hvar blue cave( < 不過應該無咁多時間?! 除非第一日 split落車就即去hvar tour,晚上訓飽d,第二日先玩市內呀果d hea到3點再搭車去zadar)

咁可能rovinj淨係住一日
mostar都好細?因為係sarajevo落機去到mostar應該都1點幾 第二朝就去dubrovnik 夠玩?

第3日好似太趕
我打算
1日dubrovnik>1日mostar>1日split+即日來回去hvar>1日zadar+即日來回16湖>1日rovinj
6月尾去

我6月30mostar開始玩croatia

係德國 exchange 咁耐從未見過有人係 u-bahn s-bahn 查票 反而DB就一定check

收到

聽人講柏林check得好密

DB密,U/S-Bahn真係未見過

Firenze嚴真係唔知,全程都係行,係有下想借鞋匠單車用

係德國坐U-Bahn check過一次 冇啦啦有人大叫 之後成車人搵野 我先知係check 飛 重點 全部都係便衣呀叔
我都諗住游一個月 但係未諗到游邊
【遊記】DAY 4 希臘聖托里尼 Santorini Fira & Oia

日頭一起身(太眼訓,無爬起身去食個酒店早餐
我地就直接搵個lunch食

一出去,同琴晚完全唔同感覺 白屋感覺出曬黎!
走廊外既風景,

我地住二樓,樓梯半露天

仲有個小天井

希臘見貓既次數好多

我地酒店門外既小巷 四圍都白色、花

食野
又係food court了,呢個係果度既環境,

買左個Crepes同一個意粉

又真係好味,不過唔平,六七歐好似

又係即煮意粉,重口味又平
然後係附近兜個圈,其實Fira中心呢條街唔係面海

不過向上行就會見到海邊同向海既白屋群

呢度上就係,不過而家唔上住
街景,係有d鄉下feel

藍白小屋

之後首先我地決定去游個水先!
再去Oia,於是返房拎野去游水。
頭先鬧市個位轉身向呢度一直行落去就係我地酒店,靚位

我地拎住酒店既大浴巾,行落去下面條街既姊妹酒店Blue Sky Hotel度游

比預期中細,不過無人咁濟,得兩三個黑超鬼佬同黑妹,之後佢地仲走埋添,簡直好似私人泳池咁
玩左陣水我地就lup住毛巾上返去梳洗換衫出發去Oia!
(btw 呢頭唔少人都著住bikini呀沙灘裝通街走)

果時應該三點零四點,架車勁多人等,都要搭四個字至半個鐘左右,山路好崎岠,勁多彎轉,如果訓覺既話個頭會fing黎fing去
一落車,唔係一落就見到明信片位,係條內街先,我地照舊買定水慢慢一路行一路灌,仲買左杯雪糕

一路跟人行,行入去,就見到個教堂,再對出就係對住愛琴海既OIA了!
途中有好多手信地攤,

個火山
仲見到隻可愛小狗,瘋狂搖尾

男朋友勁鐘意佢,玩到唔捨得走,想帶埋佢走

呢個係頭先提及既教堂

之後就見到明信片個位了

第3日好似太趕
我打算
1日dubrovnik>1日mostar>1日split+即日來回去hvar>1日zadar+即日來回16湖>1日rovinj
6月尾去

我6月30mostar開始玩croatia

呀係wo

係德國 exchange 咁耐從未見過有人係 u-bahn s-bahn 查票 反而DB就一定check

收到

聽人講柏林check得好密

DB密,U/S-Bahn真係未見過

Firenze嚴真係唔知,全程都係行,係有下想借鞋匠單車用

係德國坐U-Bahn check過一次 冇啦啦有人大叫 之後成車人搵野 我先知係check 飛 重點 全部都係便衣呀叔

原來德國鐘意玩便衣
我都諗住游一個月 但係未諗到游邊

巴打之前去過邊頭玩
Slovenia 1日piran
1日鐘乳石洞
1日bled
1日ljulibana (唔識串 )
咁樣夠唔夠玩
仲有冇咩地方值得去

我買左1day 59磅 1日chur晒 lunch剩食三文治
前一日買定pass, 9點半就去tower of london等(超級多人 記得早d到 入去仲要衝左珠寶展先), 跟住去tower bridge, hms belfast, 呢3個好順路+去完呢3個已經回本 我大約點半到睇晒呢3個

趕15:00前到西敏寺(1530關+要排), 去完就睇你自己 我黎倫敦前已經玩左3個禮拜, 咁chur法行完西敏寺已經行唔郁 , 所以坐bus tour算 坐完就再坐埋cruise, 如果行得郁又唔怕chur應該可以睇多一樣野

巴打行tower of london同tower bridge行左幾耐倒

tower of london無睇晒, 睇左珠寶, white tower+3,4個細展就閃 粒半鐘到(11:30)
行去 tower bridge 5分鐘唔洗, london pass直入tower bridge唔洗排 睇左40分鐘到
12:15到出黎, 大約12:30入hms belfast睇1個鐘 13:30出黎完上午行程

London食左d乜
想食burger and lobster但d frd應該唔想

好問題 我貼圖答你

我買左1day 59磅 1日chur晒 lunch剩食三文治
前一日買定pass, 9點半就去tower of london等(超級多人 記得早d到 入去仲要衝左珠寶展先), 跟住去tower bridge, hms belfast, 呢3個好順路+去完呢3個已經回本 我大約點半到睇晒呢3個

趕15:00前到西敏寺(1530關+要排), 去完就睇你自己 我黎倫敦前已經玩左3個禮拜, 咁chur法行完西敏寺已經行唔郁 , 所以坐bus tour算 坐完就再坐埋cruise, 如果行得郁又唔怕chur應該可以睇多一樣野

巴打行tower of london同tower bridge行左幾耐倒

tower of london無睇晒, 睇左珠寶, white tower+3,4個細展就閃 粒半鐘到(11:30)
行去 tower bridge 5分鐘唔洗, london pass直入tower bridge唔洗排 睇左40分鐘到
12:15到出黎, 大約12:30入hms belfast睇1個鐘 13:30出黎完上午行程

London食左d乜
想食burger and lobster但d frd應該唔想

去到就梗係食好想食

China town好平

London食左d乜

去到就梗係食好想食

同意,比我就pit甩佢地都要去食 呢d機會miss左就無

成班frd真係好多野要顧 就呢個就個個

London食左d乜

去到就梗係食好想食

lobster唔值 啲肉霉嘅

有無咩推介
話說想食埋鵝肝飯
Slovenia 1日piran
1日鐘乳石洞
1日bled
1日ljulibana (唔識串 )
咁樣夠唔夠玩
仲有冇咩地方值得去

我bled係住ljub即日來回去,因為其實無乜野做同睇,而ljub都係得oldtown 兜個圈就完(仲有山上有城堡但睇左太多 無去 )所以呢兩舊可以一日內搞掂

成班frd真係好多野要顧 就呢個就個個

係囉 自己想省錢時遇到好豪食既班旅伴會好驚 自己想食好野班旅伴話無錢想食頹包又慘
住又可能唔同睇法 逼住住伏野
先寫到day4已經31
【遊記】DAY 4 希臘聖托里尼 Santorini Fira & Oia

呢個係頭先提及既教堂

之後就見到明信片個位了

先寫到day4已經31

所以應該加速追返
先寫到day4已經31

所以應該加速追返

搭車打
想問下 5月頭-5月中 西班牙天氣如何?
短褲 短tee+ shirt會唔會唔夠暖
而家英國凍到嘔
正呀
下年去英國一年 留個靚名先
克羅地亞好難plan
因為之後意大利 得返7日
2日veince 3日Florence Pisa Cinque Terre 2日Rome

d1 dubrovnik
d2dubtovnik
d3 6am bus to split 10:30 到
15:30 bus to zadar 17:50到
23:30 bus to rovinj
d4 7am到rovinj
d5 rovinj

咁樣會唔會太chur
split同zadar可能要帶住行李玩

得zadar有過夜巴士去rovinj
dubrovnik去zadar又要坐勁耐巴士
仲要得日頭巴士

定係rovinj去少日 split同zadar各留一日
但見rovinj 好靚 好想留兩日瘋狂影相

想問下zadar去rovinj過夜巴士係邊度搵
想問下 5月頭-5月中 西班牙天氣如何?
短褲 短tee+ shirt會唔會唔夠暖

我上年四月第三個星期就仲係要帶大褸 有時要著有時唔洗著 但都係長袖衫褲

頭先google左,如果巴塞果頭多數5月中開始先會20度以上 ,果時tee shirt短褲就應該ok,但20號前都17度左右,最好帶件外套 長褲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞