【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike

我買左1day 59磅 1日chur晒 lunch剩食三文治
前一日買定pass, 9點半就去tower of london等(超級多人 記得早d到 入去仲要衝左珠寶展先), 跟住去tower bridge, hms belfast, 呢3個好順路+去完呢3個已經回本 我大約點半到睇晒呢3個

趕15:00前到西敏寺(1530關+要排), 去完就睇你自己 我黎倫敦前已經玩左3個禮拜, 咁chur法行完西敏寺已經行唔郁 , 所以坐bus tour算 坐完就再坐埋cruise, 如果行得郁又唔怕chur應該可以睇多一樣野

巴打行tower of london同tower bridge行左幾耐倒

tower of london無睇晒, 睇左珠寶, white tower+3,4個細展就閃 粒半鐘到(11:30)
行去 tower bridge 5分鐘唔洗, london pass直入tower bridge唔洗排 睇左40分鐘到
12:15到出黎, 大約12:30入hms belfast睇1個鐘 13:30出黎完上午行程

plan左三個鐘俾tower of london同bridge 咁應該都充裕

我買左1day 59磅 1日chur晒 lunch剩食三文治
前一日買定pass, 9點半就去tower of london等(超級多人 記得早d到 入去仲要衝左珠寶展先), 跟住去tower bridge, hms belfast, 呢3個好順路+去完呢3個已經回本 我大約點半到睇晒呢3個

趕15:00前到西敏寺(1530關+要排), 去完就睇你自己 我黎倫敦前已經玩左3個禮拜, 咁chur法行完西敏寺已經行唔郁 , 所以坐bus tour算 坐完就再坐埋cruise, 如果行得郁又唔怕chur應該可以睇多一樣野

巴打行tower of london同tower bridge行左幾耐倒

tower of london無睇晒, 睇左珠寶, white tower+3,4個細展就閃 粒半鐘到(11:30)
行去 tower bridge 5分鐘唔洗, london pass直入tower bridge唔洗排 睇左40分鐘到
12:15到出黎, 大約12:30入hms belfast睇1個鐘 13:30出黎完上午行程

London食左d乜
想食burger and lobster但d frd應該唔想

去到就梗係食好想食
唔該曬你地
我成日慳交通而行
可以一日行到勁攰 但之後可以食好d haha

食好d重要d

逃票常客

之前去munich搭地鐵冇買過飛
搭s-bahn去達豪集中營都冇比錢
一路搭一路驚

我一係行
一係比錢搭
我覺得逃票同中國人無分別

same 過唔到自己嗰關

我都係得雅典無買飛 應該話雅典根本無人買飛

我都係有買
唯一一次無買係係羅馬搭巴士
因為係唔知點比錢

意大利好麻煩,要去果d咩tabacchi 賣煙d店買車票,=搭親巴士都要去搵間tabacchi先
唔該曬你地
我成日慳交通而行
可以一日行到勁攰 但之後可以食好d haha

食好d重要d

逃票常客

之前去munich搭地鐵冇買過飛
搭s-bahn去達豪集中營都冇比錢
一路搭一路驚

我一係行
一係比錢搭
我覺得逃票同中國人無分別

same 過唔到自己嗰關

我都係得雅典無買飛 應該話雅典根本無人買飛

起初到歐洲因為唔知點比果d巴士錢就唔敢搭,無搭過,之後去到vienna就買車票搭火車,買左兩三程發現全世界都唔買飛直入 於是開始跟機唔買

London食左d乜
想食burger and lobster但d frd應該唔想

去到就梗係食好想食

同意,比我就pit甩佢地都要去食 呢d機會miss左就無

係德國 exchange 咁耐從未見過有人係 u-bahn s-bahn 查票 反而DB就一定check

收到
想問下去Salzburg 一日full day夠唔夠
有咩地方必去?

我無去salzburg,但睇過覺得唔計國王湖剩salzburg一日會夠

有無去過既巴絲幫幫手

Salzburg一日都夠行晒
我果陣係salzburg住左3晚
一日salzburg舊城區
一日國王湖
一日hallstatt
買24小時salzburg card
包景點入場費同巴士
去2-3個景點已經回本
山頂個城堡同米拉貝爾宮都幾值得去

好似有個莫扎特之家,值唔值得去?

果陣因為大雨入左去避雨
其實都ok 唔係特別多野睇 又唔算伏

係德國 exchange 咁耐從未見過有人係 u-bahn s-bahn 查票 反而DB就一定check

收到

聽人講柏林check得好密

收到

DB密,U/S-Bahn真係未見過

Firenze嚴真係唔知,全程都係行,係有下想借鞋匠單車用
克羅地亞好難plan
因為之後意大利 得返7日
2日veince 3日Florence Pisa Cinque Terre 2日Rome

d1 dubrovnik
d2dubtovnik
d3 6am bus to split 10:30 到
15:30 bus to zadar 17:50到
23:30 bus to rovinj
d4 7am到rovinj
d5 rovinj

咁樣會唔會太chur
split同zadar可能要帶住行李玩

得zadar有過夜巴士去rovinj
dubrovnik去zadar又要坐勁耐巴士
仲要得日頭巴士

定係rovinj去少日 split同zadar各留一日
但見rovinj 好靚 好想留兩日瘋狂影相
克羅地亞好難plan
2日veince 3日Florence Pisa Cinque Terre 2日Rome

d2dubtovnik
d5 rovinj

咁樣會唔會太chur

仲要得日頭巴士

第3日好似太趕
我打算
1日dubrovnik>1日mostar>1日split+即日來回去hvar>1日zadar+即日來回16湖>1日rovinj
6月尾去

London食左d乜

去到就梗係食好想食

lobster唔值 啲肉霉嘅

收到

DB密,U/S-Bahn真係未見過

Firenze嚴真係唔知,全程都係行,係有下想借鞋匠單車用

好神奇,意大利好多地方都唔check,就係firenze100% 咁濟check
行左上山唔想行返落去
克羅地亞好難plan

d2dubtovnik
d5 rovinj

咁樣會唔會太chur

仲要得日頭巴士

rovinj應該一日影得曬 因為好細,但都真係好靚
你可以比多少少時間上前面
如果有啱既車

d3睇落好似真係幾chur,
不過其實5個鐘行split其實又真係可以夠(雖然佢有個好正既沙灘我玩左好耐 ),zadar仲細,傍晚到 23點走都ok,我大部分時間都係sea organ果頭坐 只係驚太過舟車勞頓

如果你rovinj果日減少半日/一日既話,split&zadar中間我會建議stay split 因為佢本身大d,又有真沙灘(zadar果個石灘黎 玩唔落),同埋仲有得one day trip去下hvar blue cave( < 不過應該無咁多時間?! 除非第一日 split落車就即去hvar tour,晚上訓飽d,第二日先玩市內呀果d hea到3點再搭車去zadar)
克羅地亞好難plan

d2dubtovnik
d5 rovinj

咁樣會唔會太chur

仲要得日頭巴士

第3日好似太趕
我打算
1日dubrovnik>1日mostar>1日split+即日來回去hvar>1日zadar+即日來回16湖>1日rovinj
6月尾去

克羅地亞好難plan

d2dubtovnik
d5 rovinj

咁樣會唔會太chur

仲要得日頭巴士

第3日好似太趕
我打算
6月尾去

都是個好方法 因為 mostar值得一去,又唔洗一野搭咁耐
dubrovnik如果有一個full day,會夠玩的
除非想玩下果d獨木舟果d
頂,quote多左
頂,quote多左

pula值唔值得去?
睇落好似都幾靚
比利時遊記係咪出左了?
FlixBus成撚日delay
好彩之前買出機場嘅巴士都係買早幾個鐘到機場嘅班次
頂,quote多左

pula值唔值得去?
睇落好似都幾靚

我無去pula,因為果時見佢好似得個arena,不過最主要係唔順路 所以就無去,但如果有多時間我都會想去下(不過覺得唔洗特別bid日子黎去咁),但都係未去過唔敢咁肯定

好伏 d巴士好唔準時

btw Croatia d 巴士瘋狂遲到 最遲試過個半鐘定兩個鐘
頂,quote多左

pula值唔值得去?
睇落好似都幾靚

我無去pula,因為果時見佢好似得個arena,不過最主要係唔順路 所以就無去,但如果有多時間我都會想去下(不過覺得唔洗特別bid日子黎去咁),但都係未去過唔敢咁肯定

去過
得個arena, 仲要出面睇到入面既,根本唔值得 + 唔需要俾錢入去睇
再加上唔順路
比利時遊記係咪出左了?

未寫到比利時 因為寫完Amsterdam寫緊夏遊東南歐

好伏 d巴士好唔準時

btw Croatia d 巴士瘋狂遲到 最遲試過個半鐘定兩個鐘

唔準時係咪有遲無早

唔會早左開可 有啲地方一日得一班

好伏 d巴士好唔準時

唔準時係咪有遲無早

唔會早左開可 有啲地方一日得一班

唔會 (未試過 )一般我地都早半個鐘/3個字到,就算早左都唔會開住,等到準時先走,不過經驗係有遲無早
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞