【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike

咁狗 用開唔大既背囊加個紙袋咁所以無留意
最狗係transavia真係要人塞曬所有野入一個袋,相機都要塞入去,我夾硬塞入去一過左佢就即刻拎返出黎

我果時搭wizz好似都無咩印象特別要求d咩,可能我地都係普通背囊
頂我都搭過 我搭咁多間廉航捉得最緊係佢 手拎住頂帽都唔比,我一野戴上個頭度 最伏就 ryanair,會早幾日send email黎要人網上check in,miss左email無做到既到時要比廿幾歐

Ryanair唔係前4日上網check就得咩?
搭親佢d機都好似街市咁嘈

網上check in係咪要print埋email?

Print張boarding pass
Ryanair一定要自己print唔係咩
但佢4日前先開比人checkin 有時4日前已經係其他國家 無電腦根本print唔到
但見過有人用手機show就得 我地要visa check應該就一定要print

係外國可以去邊度print

可以首先問自己酒店,係免費既,
如果無既可以搵要比錢既方案,可以搵書店,有d郵局都會有,有d旅行中心都有機會(可能食水深)有d機場有(一定要search定先否則去到先無就gg),再無就間間店餐廳都厚面皮地9撞入去問有無

最驚係ryanair個張一定要print
咪即係要帶定電腦方便放入usb?

唔好,咁重
我次次都係到時send email比要幫手print野果間野就得
有時住airbnb/民宿果d無printer真係煩
樓主你去Dortmund個陣住邊?

我地day trip,男朋友睇完波,我地就搭車去另一和城市住

係咪睇多仔

無錯

我都好想睇
樓主你去Dortmund個陣住邊?

我地day trip,男朋友睇完波,我地就搭車去另一和城市住

係咪睇多仔

無錯

我都好想睇

見佢搶飛搶得好刺激

次次要出去搵地方就正正因為呢個原因
咁如果計去旅行同自己直接去玩三個月係咪無分別?

利申:就grad,想玩半年先做野

巴打指exchange咁樣斷斷續續玩百幾日同直接玩3個月既分別?

我覺得主要都係exchange一完個短trip就可以明正言順返返自己個城市抖下(全日摺係房唔旭果種,因為去一個幾星期旅行後真係會攰,就算唔係chur住玩 )我會要做足幾日廢柴先回復到體力 咁exchange返去抖就唔洗驚話蝕左幾日旅費呀咁,不過當然直落3個月都可以set幾日比自己抖,但到時個心態可能都會覺得好蝕想出去玩下

同埋一忽忽咁玩就flexible d 唔洗set死條一直都好順既路線,唔洗一早一次過plan曬3個月既野,有得鐘意見黎緊邊度平就去邊

不過直接去旅行既好處係唔洗讀書,唔洗搭車睇reading或者諗學校果邊既野 (不過都係視乎間u chur唔chur )同埋唔洗另外要舊錢比exchange既洗費,姐係唔洗儲咁多錢(自己比曬的話)

我exchange個陣有去散trip同一次過去兩個月
散trip通常都你旅遊多
唔睇得深同廣
但好就好在個地方唔岩,過一陣就走
而且可以唔太駛就地理問題考慮邊到轉車/機
番到屋企休息又舒服

一炮過去幾個月
一黎對體力有少少要求
事前準備多,又要跟地理plan好曬行程/住宿同睇定點樣搭車
(當然你乜都唔plan去流浪都得<=我途中都有試)

不過相對上你可以比較全面咁了解當地文化同歷史
因為你時間多,唔怕留耐啲(好似我剩係柏林都留左7-8日)
而且去旅行嘅感覺重好多

各有各好壞

通常hostel都有

試過行左好耐就係為左搵printer

巴打指exchange咁樣斷斷續續玩百幾日同直接玩3個月既分別?

我覺得主要都係exchange一完個短trip就可以明正言順返返自己個城市抖下(全日摺係房唔旭果種,因為去一個幾星期旅行後真係會攰,就算唔係chur住玩 )我會要做足幾日廢柴先回復到體力 咁exchange返去抖就唔洗驚話蝕左幾日旅費呀咁,不過當然直落3個月都可以set幾日比自己抖,但到時個心態可能都會覺得好蝕想出去玩下

同埋一忽忽咁玩就flexible d 唔洗set死條一直都好順既路線,唔洗一早一次過plan曬3個月既野,有得鐘意見黎緊邊度平就去邊

不過直接去旅行既好處係唔洗讀書,唔洗搭車睇reading或者諗學校果邊既野 (不過都係視乎間u chur唔chur )同埋唔洗另外要舊錢比exchange既洗費,姐係唔洗儲咁多錢(自己比曬的話)

唔睇得深同廣
番到屋企休息又舒服

一炮過去幾個月
一黎對體力有少少要求

而且去旅行嘅感覺重好多

各有各好壞

巴打覺得柏林4日3夜夠唔夠玩?
同埋德國人英文好唔好,驚去到同人雞同鴨講

我剩係去3日2夜 都覺得夠 可能因為個城市氣氛有d陰沉/天氣果時又差,所以唔想留咁耐,其他城市精彩d
唔好 不過同服務業既人講野都ok,路人就唔多得 但比法國西班牙好 (溝通唔到,用意大利文都仲同到西班牙人講到少少)

唔睇得深同廣
番到屋企休息又舒服

一炮過去幾個月
一黎對體力有少少要求

而且去旅行嘅感覺重好多

各有各好壞

我一兩個月既trip stay既日數反而都同散trip玩法都差唔多,我自覺出去玩多數都比較係旅遊style多d 鐘意住得舒服搭得舒服,睇靚野影相,搵野食 ,睇下博物館,搵野玩

我剩係去3日2夜 都覺得夠 可能因為個城市氣氛有d陰沉/天氣果時又差,所以唔想留咁耐,其他城市精彩d
唔好 不過同服務業既人講野都ok,路人就唔多得 但比法國西班牙好 (溝通唔到,用意大利文都仲同到西班牙人講到少少)

德國有咩城市好推介我自己對2戰幾有興趣 仲諗住係柏林會玩4日

唔睇得深同廣
番到屋企休息又舒服

一炮過去幾個月
一黎對體力有少少要求

而且去旅行嘅感覺重好多

各有各好壞

我3日覺得岩岩好, 德國人英文好好唔驚 驚遲到好過 火車30分真係31:05就開車
國會大廈可以入但要早2日親身去book, 我走先知
1日博物館島
1日east side gallary, checkpoint charlie,恐怕地型圖, 猶太紀念館
布蘭登堡門, 紀念碑個d路過就得
好驚遲d去一次過去好耐既話會好攰
好想去一兩個地方之後有得比我抖下

我一兩個月既trip stay既日數反而都同散trip玩法都差唔多,我自覺出去玩多數都比較係旅遊style多d 鐘意住得舒服搭得舒服,睇靚野影相,搵野食 ,睇下博物館,搵野玩

旅伴style好重要
我d frd好撚chur

唔睇得深同廣
番到屋企休息又舒服

一炮過去幾個月
一黎對體力有少少要求

而且去旅行嘅感覺重好多

各有各好壞

我3日覺得岩岩好, 德國人英文好好唔驚 驚遲到好過 火車30分真係31:05就開車
1日博物館島
1日east side gallary, checkpoint charlie,恐怖地型圖, 猶太紀念館

1日博物館島
1日east side gallary, checkpoint charlie,恐怕地型圖, 猶太紀念館

國會大廈唔係可以上網book 咩?

德國有咩城市好推介我自己對2戰幾有興趣 仲諗住係柏林會玩4日

柏林好睇人
我有啲同學唔鐘意歷史野
行一日就覺悶

我睇博物館就好耐
博物館島用左我3日
柏林二戰野其實唔算多
因為炸撚曬
反而冷戰野你有排行
剩係postdem square個歷史都有排睇
仲有stacy(唔記得點串)個博物館都好正

我最推薦一定係stacy監獄(Hohenzollern xxx prison好似係)
佢入面只可以join tour有德文英文團
聽講德文團有當年比人收監過嘅人做講解
但我join英文團所以撞唔到
入面係睇以前東德點樣好殘酷對啲犯
我去完出番黎好撚沉重
不過巴打去完唔好周圍講
個度無asian會去,係一個好高質嘅地方

旅伴style好重要

所以自己去左兩個月歷史超深度旅行

剩係博物館行幾耐就已經好難就

1日博物館島

咁唔知 去之前做唔足功課唔知有得入

1日博物館島

早一兩星期bk
個陣我諗住早三日bk英文團就得
點知full曬

旅伴style好重要

我prefer慢慢行 攰就坐下食下野
唔想chur景點 真心chur完一日真係好攰

1日博物館島

早一兩星期bk
個陣我諗住早三日bk英文團就得
點知full曬

walkin可以攞到2日後 個customer info咁同我講

旅伴style好重要

我鐘意睇博物館 二戰史唔知點解特別有興趣 藝術館都鐘意
不過發現keep住狂睇咁耐去到一個位會太攰, 之後會開始會少d博物館行程

旅伴style好重要

我鐘意睇博物館 二戰史唔知點解特別有興趣 藝術館都鐘意
不過發現keep住狂睇咁耐去到一個位會太攰, 之後會開始會少d博物館行程

我通常行兩個鐘博物館就會係個度坐低訓十幾分鐘再睇過
仲努力過讀書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞