【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
6月會自駕遊 想請教下行程

Day1-3 巴黎

Day4 波爾多市內

Day5 arcachon+沙丘+cap ferret

Day6 saint emilion

Day7-9 巴塞隆那

Day10 les baux+亞維儂

Day11 碧泉村+塞南克修道院+山城+紅土城+索村

Day12 valensole+陶瓷小鎮+聖十字湖+verdon gorge

Day13-14 尼斯 埃茲 摩納哥

Day15-17 五漁村 熱那亞

第6日個到如果唔太識紅酒值唔值得去?

同埋佢同亞維儂都玩到一日嗎?

day 4-6,10-12我未去過 法國剩係去左巴黎 里爾 同南法果d馬賽里昂Nice

路線幾順咁
多謝你嘅建議 我最後都係決定買機票 瞓一晚機場算 我依家計劃埋荷蘭比利時就整好行程

Croatia好似好大諗住預鬆啲
時間夠嘅話想去埋budapest同mostar
但行程唔知應該點排
諗住最尾米蘭走 因為機票平啲
Budapest>ljubljana>zagreb>dubrovnik>mostar>split>zadar>bled>venice>florence>milan
咁排o唔ok

巴打接受到搭幾耐巴士?見好多都9粒鐘,例如bud to ljub, zagfeb to dub, zadar ti bled

之前有絲打都係budapest去croatia,佢係bud to sarajevo(平機票),再去mostar,再去dubrovnik玩上去

咁dubrovnik開始你可以 dub, split, zadar, zagreb(其實唔值得去,建議搵個zadar同ljub中間既有睇頭d既地方),ljubljana(住呢度,去bled one day trip),由ljubljana去venice,再玩意大利,會好d,全部車程唔超過5粒鐘,多數兩個幾鐘
黎緊會去30日 唔計頭尾2程 淨玩30日
HK—>倫敦—>Amsterdam -> 德(berlin, heidelberg, Nurnberg) -> 捷克 -> 匈牙利 -> 奧地利 -> Munich -> HK

咁樣會唔會太趕?唔想太走馬看花 亦都唔想太輕鬆
amsterdam同捷克預幾多日好?
其實我有d想去埋斯洛伐克

唔會 計落26日,可以塞多d野
amsterdam 三四日應該夠 (羊角村,風車村,紅燈區,兩三個museum)
捷會去邊既。夏天prague兩日;CK一日 都有人會去埋溫泉之鄉定乜,就多一日
slovakia應該可以去埋
多謝你嘅建議 我最後都係決定買機票 瞓一晚機場算 我依家計劃埋荷蘭比利時就整好行程

好chur 好快啊
DAY 1 希臘雅典 滋味晚餐 Alexander The Great

話說男朋友一早係酒店用trip advisor搵定左幾間餐廳比我地呢幾日check既 ,(幾乎所有trip既美食都係佢搵出黎
間間都好好味,今晚我地決定去一間叫做Alexander The Great
https://www.tripadvisor.com.tw/Restaurant_Review-g189400-d1076442-Reviews-Alexander_the_Great_Greek_Restaurant-Athens_Attica.html

呢間餐廳離廣場呢帶一D都唔近,佢係係另一個metro 站 ΣΤ.ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟΥ果頭,不過我地見未餓,又想省返車錢,就慢慢行過去啦

都真係行左幾耐,仲經過左一條差D以為返左香港深水埗既街,
因為成條街都係批發野黎,仲要好多間都係繁體中文既招牌
仲有好多似南亞人樣既佬係度搬野呀咁,有d就企係條街無所事事咁,
真係好深水埗
由於感覺有D雜,所以女仔都係唔好自己黎啦
搭車啦

行左好耐之後,終於都到,仲開始有D餓啦 於是就叫餐
呢個餐廳有分室內室外,基本上佢 default 帶你去出面坐,
我建議想去既人坐入面既,因為我地被蚊針到飛起
噴蚊怕水後感覺好d

Menu 係好新奇,因為唔係我地去邊都見到既 Pasta,D 菜式名同combination都好新鮮,係香港同歐洲大部分地方都見唔到既,所以一場黎到希臘,我強烈建議大家儲定彈藥黎食多幾餐好野!(上網搵定D好餐廳先 )不過唔洗太多錢,因為呢度既美食並唔貴 都係十零歐就有好野食

我地叫左個BB羊 ,仲有芝士焗D肉醬呀薯仔咁,菜式對我地黎講太新鮮,黎之前係唔會知咩樣既
我地叫完後,三個字後,waitress放左一D個樣既特別既包仔,仲有D醬,我地果時見到又唔似其他國家d硬餐包,諗左陣究竟係咪我地叫既其中一樣野黎

食下食下…個包,D野食好耐都未到 希臘又或者全歐洲上菜都好慢,多數起碼四五個字,希臘就更加耐,好似等左九個字 我地都由唔餓變到好餓,狂食包 btw 連d包都正過人

另外希臘有樣野好好,就係入到餐廳default會自動比壼冰水你,唔會逼你買貴水呀野飲,係歐洲黎講好難得,呢度仲要好熱!

仲有仲有!間間餐廳都會送飯後甜品! 第一次見到真係受寵若驚 (其實係人都有 )歐洲其他國家應該仿效返啦

終於到了 呢個就係BB羊肉,我已經唔係好記得詳細既味道,但肯定係好驚喜,同平時食開既醬汁好唔同,食落D肉都好鬼好味

期間,有幾個大陸妹黎左,佢地路過望完餐牌入左黎,其中一個話:「太好了!我都餓死了!」我地笑而不語,要等多9個字先有野落肚呀

呢個就係另一樣,芝士焗D肉醬呀薯仔咁,都好重口味下,又係好好味同係未試過既野 不過都係果句,唔記得咩味

好快飽,因為好肥的

食完後,我地都飽曬了
呢個時候,我地一埋單,佢就會上埋個飯後甜品。

不過一黎已經飽,二黎佢有D似D豆糕呀果類,我同男友都唔係話好鐘意食呢類食物,所以就無食曬,有D唔好意思

推薦大家去食下 係Athens頭100既餐廳
trip advisor 佢真係為我歐遊帶來唔少美食體驗

無錯,鬼佬地方啱用

亞洲地方用唔著
歐洲買野食真係要等好耐,去完終於明點解快餐叫快餐

唔敢訓機場,驚醒左唔見左個行李
絲打我上個po有留言 話嚟緊5月底exchange完會同女友去旅行 依家plan左個schedule係咁 但好似好chur

Barcelona 2days > Rome 2days > Florence and Pisa 2days > Venice 2days > paris 2days > london 2days

如果cut左barcelona 加多日係paris 同london好唔好? 急問

Cut巴塞 london, 羅馬+1日, 巴黎+2日, 意大利都係火車架啦 攝個米蘭1日仲好
你咁飛黎飛去 時間都無晒 出入機場都要1個鐘架 仲未計要早到
睇錯起飛/gate close時間 歐洲第一次坐的士
好在西維爾坐的士都唔貴 市區出入機場25歐唔洗
hostel 4晚先75歐 計埋taxi岩岩好100
絲打我上個po有留言 話嚟緊5月底exchange完會同女友去旅行 依家plan左個schedule係咁 但好似好chur

Barcelona 2days > Rome 2days > Florence and Pisa 2days > Venice 2days > paris 2days > london 2days

如果cut左barcelona 加多日係paris 同london好唔好? 急問

Cut巴塞 london, 羅馬+1日, 巴黎+2日, 意大利都係火車架啦 攝個米蘭1日仲好
你咁飛黎飛去 時間都無晒 出入機場都要1個鐘架 仲未計要早到

攝五漁村好過米蘭
琴日瑞典出事 今日機場好嚴格 要除鞋過金屬探測+開袋scan,仲要堅係認真咁睇
有冇去過十六湖
交通好似好唔方便
同埋羅馬其實值唔值得去
有冇去過十六湖
交通好似好唔方便
同埋羅馬其實值唔值得去

個人認為好值得 梵蒂岡已經好多野睇
琴日瑞典出事 今日機場好嚴格 要除鞋過金屬探測+開袋scan,仲要堅係認真咁睇

仆你個街倫敦air traffic control要等2粒鍾
我仲飛的士去機場
利迷子
6月請左一個月假去玩 想請教一下咁樣順唔順?

3days Firenze
3days Roma
2days Venice (night train 走)
2days Salzburg (其中一日去Königssee)
2days Hallstatt
2days Vienna
3days Prague +CK
2days Berlin
4days Amsterdam +羊角村
5days London
4days Paris
3days Nice (諗緊好冇cut左Vienna 放多2日係Nice or其他地方 ??)
2days Firenze (呢個冇得cut 要去見個friend...)
Roma 走

咁樣會唔會太chur??

我對timberland去邊都要除鞋
有冇去過十六湖
交通好似好唔方便
同埋羅馬其實值唔值得去

聽唔少人講無想像中咁靚之類 所以無咩意慾去
羅馬如果我有多一兩日都會想去

仆你個街倫敦air traffic control要等2粒鍾
我仲飛的士去機場

頂好慘
利迷子

6月請左一個月假去玩 想請教一下咁樣順唔順?

3days Firenze
3days Roma
2days Venice (night train 走)
2days Salzburg (其中一日去Königssee)
2days Hallstatt
2days Vienna
3days Prague +CK
2days Berlin
4days Amsterdam +羊角村
5days London
4days Paris
3days Nice (諗緊好冇cut左Vienna 放多2日係Nice or其他地方 ??)
2days Firenze (呢個冇得cut 要去見個friend...)
Roma 走

咁樣會唔會太chur??

係咪已經買左頭尾機票,因為好似開頭到最後又去返同一個地方,如果係我可能一開頭唔玩florence住,最尾先玩意大利,例如從nice入cinque terre再玩florence venice roma咁樣 見到fd先真係遊florence

nice 3日夠,3日入面daytrip monaco 都仲有時間剩,所以唔洗多兩日

係咪已經買左頭尾機票,因為好似開頭到最後又去返同一個地方,如果係我可能一開頭唔玩florence住,最尾先玩意大利,例如從nice入cinque terre再玩florence venice roma咁樣 見到fd先真係遊florence

nice 3日夠,3日入面daytrip monaco 都仲有時間剩,所以唔洗多兩日

salzburg to amsterdam果堆我覺得都順
Manchester+Liverpool應該預幾多日
主要係為左去獌主場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞