【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
我個團係行山路去ronda, 係2條村zahara同grazalema停, zahara有個好靚既山中湖, 屋就純白 有得玩貓頭鷹 獵鷹 隼,
grazalema就山中小鎮 白牆+啡頂, 2個都幾特別
沿途都係山路 唔怪得要用van仔
旅遊巴應該只可以行highway

巴打有無影相
絲打想問下希臘意大利法國同奧地利食一餐大概幾錢歐羅左右 五月尾去 見你多數都講荷蘭個邊 想知多啲呢四個國家
我個團係行山路去ronda, 係2條村zahara同grazalema停, zahara有個好靚既山中湖, 屋就純白 有得玩貓頭鷹 獵鷹 隼,
grazalema就山中小鎮 白牆+啡頂, 2個都幾特別
沿途都係山路 唔怪得要用van仔
旅遊巴應該只可以行highway

巴打有無影相

有 但無wifi唔up啦 我得3gb
絲打想問下希臘意大利法國同奧地利食一餐大概幾錢歐羅左右 五月尾去 見你多數都講荷蘭個邊 想知多啲呢四個國家

雅典主要食pita(kebab既朋友), 5歐到已經飽到暈, 如果食sandwich (手臂咁長)2歐幾3歐, fine dinning唔知.
意大利10-15歐到一個意粉/risotto +麵包+野飲, 食pizza會平少少
貼返之前輕輕幾句既ghent

我自己幾鐘意ghent,我去左遊船 同埋個城堡都幾好,上面個景

係個好中古世紀feel既城市

佢個城堡
我家姐就3個城市入面最鐘意ghent
brugge就比較似小村莊

咁brussels有冇地方係必去

餐廳Chez Leon
廣場
尿尿小童街,個柯尿仔幾得意,有時有衫著 同好多朱古力睇
有間窩夫好好味 返去搵先
其他都無咩特別必去咁 我自己覺得

感謝
另外想問其實開左applepay係歐洲有冇問
想係比利時搭火車/巴士去里爾(Lille)邊到有平飛買?

同感
Slovenia既Bled都正

我bled果日天氣極差,搞到唔係好靚

有無上教堂?

教堂係中間個島上面果個?我剩係上左城堡之類既野睇落個湖度

喺啊,我都淨喺上咗城堡
睇到好遠

同感

有無上教堂?

喺啊,我都淨喺上咗城堡
睇到好遠

最衰個次去城堡維修緊
個部野搞到個景唔靚
見樓主之前有講有撘過easyjet 想問下handcarry係咪限大細但唔限重?因為我好似搵極都唔覺佢有寫有限幾多kg

雅典主要食pita(kebab既朋友), 5歐到已經飽到暈, 如果食sandwich (手臂咁長)2歐幾3歐, fine dinning唔知.
意大利10-15歐到一個意粉/risotto +麵包+野飲, 食pizza會平少少

唔該哂巴打

唔該哂巴打

fine dine Greece都係10-15歐,Greece好多美食,建議入多D餐廳,係d未見過既菜式
見樓主之前有講有撘過easyjet 想問下handcarry係咪限大細但唔限重?因為我好似搵極都唔覺佢有寫有限幾多kg

如果佢剩係寫size唔寫kg就係了,
btw我搭過咁多次好似無真係被人磅過

同感

有無上教堂?

喺啊,我都淨喺上咗城堡
睇到好遠

最衰個次去城堡維修緊
個部野搞到個景唔靚

頂你好天到咁

唔該哂巴打

fine dine Greece都係10-15歐,Greece好多美食,建議入多D餐廳,係d未見過既菜式

另外想問下Austria 因為我係係Salzburg stay1日 之後再係hallstatt stay多日 再去Vienna 想問下交通上有乜要注意 同埋vienna有咩野值得去睇

唔該哂巴打

另外想問下Austria 因為我係係Salzburg stay1日 之後再係hallstatt stay多日 再去Vienna 想問下交通上有乜要注意 同埋vienna有咩野值得去睇

我方向同你相反
Vienna > Hallstatt book左火車 19歐
Salzburg 去Hallstatt應該要搭巴士150 去到Bad Ischl轉火車

同感

有無上教堂?

喺啊,我都淨喺上咗城堡
睇到好遠

最衰個次去城堡維修緊
個部野搞到個景唔靚

頂你好天到咁

絲打冬天去?

感謝
另外想問其實開左applepay係歐洲有冇問
想係比利時搭火車/巴士去里爾(Lille)邊到有平飛買?

我無用applepay所以答唔到巴打

比利時去里爾既火車路線,
分為比利時段(去到Tournai站) 同 跨境到法國既火車段,
比利時果段就有得平(其實係youth ticket黎,25或以下先可以用)
巴打如果未過25歲既話,可以去車站買飛counter排隊同佢講,
你想去里爾,要講明比利時果段想買go pass(7歐左右)就得了
一共應該只係14歐左右

搭巴士仲平,例如我搵ouibus

又快又平

頂你好天到咁

絲打冬天去?

6月去,果兩日落微雨

頂你好天到咁

絲打冬天去?

6月去,果兩日落微雨

我都喺6月去
個時半個月一場雨都無

唔該哂巴打

我方向同你相反
Vienna > Hallstatt book左火車 19歐
Salzburg 去Hallstatt應該要搭巴士150 去到Bad Ischl轉火車

因為我見paris飛去salzburg都係200hkd 所以就揀左呢個
有突如其來既3個月無薪假期
臨急抱佛腳睇歐遊資訊
留個靚名先

天下竟有這麼筍的事

你可以當係轉工之間既空窗期
但而家我完全無概念玩幾多日 去幾多個國家
以前plan過2星期既歐遊係去倫敦>德國>捷克>德國
而家打算去個半月 諗緊可以點加 同時又有限筆直
google打歐遊太多 睇到頭暈

唔該哂巴打

交通上睇落好順暫時未諗到
如果要搭火車去vienna,Hallstatt要搭船過湖對面個車站搭

我覺得Vienna係睇館多,
Vienna我地去左個自然史博物館,幾靚同都幾多野睇,諗唔到做咩可以去望下
有d人會話一定要去佢個維也納國家歌劇院睇場歌劇,我地都去左,企位好似兩定四歐左右,平過坐好多,當去體驗下
不過佢唔係講英文,可以話唔知佢做緊乜,建議入去前google下個plot先,會睇得開心d 唔係既可以好悶
佢仲有個百水屋,係D騎呢建築咁,相睇幾特別,真正睇又無咁colorful,但都可以去望下
(所有野都係可以去望下,但無種必去既感覺)
留名
Austria四日夠唔夠玩?
想去Vienna, Hallstatt同Salzburg
outbound同return都會係Vienna機場
路線係咪應該Vienna->Hallstatt->Salzburg->Vienna?
呢三個地方交通來往會唔會好耐?驚交通都已經用左一日
有突如其來既3個月無薪假期
臨急抱佛腳睇歐遊資訊
留個靚名先

天下竟有這麼筍的事

你可以當係轉工之間既空窗期
但而家我完全無概念玩幾多日 去幾多個國家
以前plan過2星期既歐遊係去倫敦>德國>捷克>德國
而家打算去個半月 諗緊可以點加 同時又有限筆直
google打歐遊太多 睇到頭暈

之前有無去邊任何歐洲國家既?

頂你好天到咁

絲打冬天去?

6月去,果兩日落微雨

我都喺6月去
個時半個月一場雨都無

我撞到正,返到old town仲要係極大雨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞