【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
樓主雅典d相好靚原本對雅典興趣不大 依加覺得好吸引
意大利治安係咪好差
自己一個去驚驚地
樓主雅典d相好靚原本對雅典興趣不大 依加覺得好吸引

多謝
Santorini仲正 ,但我發現我影d相好少,有d好靚既街景無影,影左既唔算好滿意
意大利治安係咪好差
自己一個去驚驚地

男仔應該ok 我去到覺得唔算危險,
我自己一個係米蘭9pm有出去睇演唱會 12點先返
因為去既係旅遊熱點城市,晚上都好多人,日頭更多,唔行d偏僻既路我覺得無野
扒手就都出名多,睇緊d
遲d 6月應該去意希克西葡
應該預曬一個月
諗緊希意法西葡咁順
其實原本無克係中間 但係覺得希去意應該好貴 所以加多個克
7月就應該丹荷英 之後返香港
應該預曬一個月
諗緊希意法西葡咁順

希去意平(santorini直飛去意大利都有),希去克先貴

西葡
打遊記
歐洲買野食真係要等好耐,去完終於明點解快餐叫快餐

無錯,係香港快餐同坐底都差唔多時間 歐洲係feel到你叫果下佢先拎d野出黎由0開始煮

係,好新鮮但真係由唔餓等到好鬼餓

同感 我地計過,入去等個waiter黎要5-10 分鐘,叫完餐要30-45分鐘,食野5 -10分鐘 ,等佢終於見到我地,走過黎埋單要10-15分鐘
DAY 2 希臘雅典 深入當地警局同遊客警局記(上)

見到標題,都知唔方好野
是日行程係去山上既衛城仲有宙斯神廟
十一點我地出門口,搭 metro 出去 acropolis啦

希臘既 metro 車票係以鐘數計既,一歐幾既車票用到90分鐘,任出任入(據我所知) 今日既 metro 都幾多人,係有DD逼。

補返張火車票既相先
我將所有車票入場券都keep起左

之前提到,希臘男人個個賊樣咁,衣衫不整、頭髮蓬亂、駝住背行既人一街都係,最重要係眼神怪異,你一上車,都會feel到幾個男人同時望住你、打量你,唔係因為D乜,其實純粹都係望你既袋、研究你D銀包放邊,應該點落手。

我之前講過我所有財物都放我既斜揹袋既,於是一上車我就攬實我個袋放係心口前面,企係呢個位,用張mtr 相頂住先

我挨住個角落頭,男友就面向住我,背住後面d人,於是我同男朋友講小心個背囊被人開袋,不過因為佢背囊無值錢野,佢唔太擔心,佢反而係護住我,因為果時夏天我著吊帶衫短褲,而D人個樣太猥瑣,於是佢擔心變態佬多過賊。

一路搭我都望住佢後面有無人埋身, 直到埋站時,我地未落車既,但有條友想落車,不過明明門口好多位,佢就偏偏係咁向我左邊壓 ,但佢剩係用身位壓埋黎我地度,隻手無亂伸(唔係抽水),加上我既財物已經被我攬實左,唔知點解係咁壓埋黎 ,咁我男友就雙手都護住我咁啦,廢時條友抽水 不過條友剩係壓埋黎地行,之後就落左車。 我地就唔明佢做乜,因為佢又要壓過黎,又無抽水,又偷唔到我D野,我係咁覺得好奇怪,但都係諗唔到佢做乜。然之後我地無理到繼續吹住水搭車啦。

然後,就黎落車果時,男友話,發現佢今日無帶銀包,咁因為我自己成日唔帶銀包,所以都無乜野,但佢接住話:奇怪啦,我好少唔帶銀包,出門前都會摸一摸褲袋,點解今日會無帶既呢 係佢仲係覺得自己唔記得帶既時候,我諗起頭先條友,我問:會唔會係頭先條友… 唔係掛

不過因為佢都係唔肯定自己有無帶銀包,所以我地照去Acropolis先,但排緊隊(好短)入場時,我地都不斷諗究竟係無帶定被人扒左,最後因為覺得唔睇下既我地全日唔會玩得安落,於是都係折返酒店check下。

結果 房搵唔到 真係頭先條友偷鬼左
如果重組返案情,相信係上車無幾耐,將銀包放褲袋既男友已經被人 target 左,我唔知佢銀包放褲袋 ,所以無幫佢睇實埋 其實左右褲袋都算貼身,所以正常情況被人拎左一定知。不過,因為果條友係壓埋黎我地度,男朋友就focus係我有無被條友抽水 雙手剩係護住我無禁住自己個銀包,而條友就一路壓落佢褲袋一扒到個銀包就即刻走,於是男友完全feel唔到銀包被扒出 一直以為target緊我,原來係target佢 食屎 其實我地心情係唔知講乜好多過嬲,因為無諗過大半年一直無野,馬德里巴黎意大利都無事既我地竟然最尾個trip先奶野

不過,第一件事當然係報警,希臘每個火車地鐵站都有個警衛既 而家終於知點解 我地就搵佢「報案」啦。經過一輪手語後,地鐵職員寫左個站名比我地,叫我地去果度既差館報警

搵左一輪後,終於到左警局 搞笑地,間野出面成個香港D極舊工廈咁,地下果層唔係正門,係一個更亭,入面果個一D都唔似警察,你話係大毒梟我都信 佢隔離就有部lift,可以上警局果層。

入lift,個玻璃lift門有被人打爆左既裂痕 係咪D賊發爛炸?
上到去,入去。

一入,男友哇左聲,我向左望 我真係「哇X 」左出聲
中招?!
想問
我今個六七八月倒會去東歐窮遊大約四十零日,由羅馬尼亞出發,想去匈牙利 捷克 德國 荷蘭 希臘 土耳其,再喺土耳其返香港,主要諗住搭巴士同train除非太遠/飛機更平
Budget預兩萬幾三萬,日子會唔會太chur 定係可以為咗順路啲加啲國家例如克羅地亞 同埋係咪要好well-planned預先book晒啲住宿交通嗰啲,我驚到時有好多野睇可以留耐啲
Btw有追絲嘅歐遊post幾十頁睇晒好正 聽落Santorini好吸引 想去埋
哩啲國家地方次序同行程可以點plan?
謝各巴絲

thanks絲打
強烈建議去埋santorini既,因為去左希臘唔去埋好可惜

頭尾機票係咪已經買曬既?
日子會唔會chur要視乎一個國家你想玩幾多城市 尤其德國,因為佢好多城市都係旅行會去既,所以剩係玩berlin同由下面玩曬上上面已經差8日

budget 3萬幾正,計落700蚊一日其實幾鬆,唔洗好窮玩,可以對自己好d食多幾餐好野

planning方面,係兩個極端,一係最兩三個月plan,一係就臨前一星期內plan,因為多數住宿都係好早或者前幾日賣係最平 我係早 plan型既,因為感覺安心d,但我旅行期間撞到fd知道佢地係一路玩一路諗幾日後去邊,問落發現呢種玩方住宿都可以幾平

路線方面,克羅地亞雖然望落地圖上近希臘d,但佢去希臘係好貴要千幾二千,而陸路就有d遠因為athens係係海邊,所以除非玩埋albania & 希臘內陸,否則croatia會增加planning既煩惱,無順路左

暫時咁睇,
羅馬尼亞 (有無話預邊個城市同幾多日)
匈牙利(Budapest? 可以2-3日)
[中間可能加個站,例如vienna / bratislava會好d,因為budapest同prague有d遠,車程達7-8個鐘]
捷克(Prague 2 日、CK 1 日)
[中間可以加個Hallstatt/salzburg(各需一日),會順路d,同埋佢地都值得去]
德國 (Munich 天鵝堡入[1-2日]?)可以諗下會唔會去 羅騰堡、紐倫堡(各一日)呢D,慢慢玩上柏琳,因為munich berlin好遠,要近9粒鐘車程,有中間站可以 2粒鐘5粒鐘咁搭
去到berlin可能諗下經唔經hamburg玩日入amsterdam (直去就6粒鐘火車),因為羊角村係兩者中間,可以諗下去左steenwijk既羊角村(one day唔洗stay)先再去amsterdam
荷蘭(amsterdam?3日)

希臘太遠,所以點都要內陸機,可以搵下平機票由荷蘭去athens
Santorini因為係島黎,出入都要飛機或者船(飛機多數唔貴,但無機直接去到 turkey,要飛返athens再飛turkey; 船要搭五六個鐘價錢好似同飛機差唔多甚至貴d)
土耳其都係遠,相信都要飛機了,athens去istanbul都有唔少機的,最低價係4xx,絲打要睇住機票價錢黎就日子

我當 Romania 四日,其他估/suggest既路線預到最鬆地埋計入去,去到santorini都係30零日,所以呢幾個國家40日應該夠曬

好詳細嘅回覆 啊哩加多
我本身係十分well-planned嘅人而加已經係咁攞料睇下book野嗰啲,但我partner係不羈類型 希望唔好吵架
未買回程機票,主要因為土耳其返香港平先做終點
等我跟你個flow再執執先 thanks again
應該預曬一個月
諗緊希意法西葡咁順

西葡

西葡應該最尾
咁應該去希之後意 6月頭應該無咁熱
克睇下擇希意同西葡中間 定最後
呢排慳d洗先
你keep飛個張係相簿?
我都有keep haha
屌真係好驚比人偷野
我電話有條10年前mk最興既鐵鏈駁住嚇人 應該嚇走9成小偷
銀包放褲袋唔露眼+算貼身+得70歐到
有個裝修工個種腰包仔放衫入面 裝passport+extra 100歐, 盡量唔除褸 多多陣保護
後褲袋放一堆垃圾昆人(feel過幾次有人掂 但佢掂完就走左)
sofar無出過事 不過今朝係西維爾趕飛機漏左牙膏 牙刷 沖涼 指甲鉗

但個人覺得最重要唔好著新衫褲去,
一黎個面dom裝手信
二黎著慣既衫褲有人掂真係即刻知
我知又會反轉up三張算 我都唔知點解up親都反轉 手上都無電腦無執過

雅典圖書館唔比影相 我偷影的

Academy of Athens
有個裝修工個種腰包仔放衫入面 裝passport+extra 100歐, 盡量唔除褸 多多陣保護
後褲袋放一堆垃圾昆人(feel過幾次有人掂 但佢掂完就走左)
sofar無出過事 不過今朝係西維爾趕飛機漏左牙膏 牙刷 沖涼 指甲鉗

一黎個面dom裝手信

無錯,好彩男朋友都係銀包放唔多歐,身家放衫入面既腰包仔
我就袋出面一支水樽塞住個口
男友條正正係新褲,說得太對
你keep飛個張係相簿?
我都有keep haha

係呀 係果d一塊膠片mhng出黎再放入去,再痴返埋膠片果隻
應該預曬一個月
諗緊希意法西葡咁順

西葡

西葡應該最尾
咁應該去希之後意 6月頭應該無咁熱
克睇下擇希意同西葡中間 定最後
呢排慳d洗先

呢堆國家全部好正
絲打之前住hallstatt兩個人幾錢晚?依家最平都要1000
好想住一晚但搵唔到平住官
絲打之前住hallstatt兩個人幾錢晚?依家最平都要1000
好想住一晚但搵唔到平住宿
好想住一晚但搵唔到平住官

我搵個陣最平都1300 間野叫Fenix Hall

一黎個面dom裝手信

無錯,好彩男朋友都係銀包放唔多歐,身家放衫入面既腰包仔
我就袋出面一支水樽塞住個口
男友條正係新褲,說得太對
中招?!

我知又會反轉up三張算 我都唔知點解up親都反轉 手上都無電腦無執過
[
Academy of Athens

圖書館
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞