【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
正呀
下年去英國一年 留個靚名先

想問下zadar去rovinj過夜巴士係邊度搵

https://getbybus.com/en/bus-routes/zadar-1505/rovinj-1138/2017-06-14

呢個網會搵到
d價都唔平
有youth tickets 價

https://getbybus.com/en/bus-routes/zadar-1505/rovinj-1138/2017-06-14

呢個網會搵到
d價都唔平

自膠未加埋url

因為路線長,所以會貴dd

呢個網會搵到
d價都唔平

自膠未加埋url

唔該晒絲打
慳返晚住宿

呢個網會搵到
d價都唔平

自膠未加埋url

唔該晒絲打
慳返晚住宿

【遊記】DAY 4 希臘聖托里尼 Santorini Fira & Oia (二)

上回:P.31 #754

穿過呢個教堂,就見到

傳說中既希臘白屋島同海琴海

老實講,我覺得影相黎講,四點幾黎未必係個靚時間,因為個太陽打落左邊堆屋,另一半就打唔到,全忽都陰影位,D光唔係好靚 不過因為黎到就會連埋日落睇,又無理由太早黎 真是尷尬。

我覺得呢度真係靚 Oia個面海景係靚過Fira果個,因為D屋感覺上grand D 不過重點係個超級藍既海

我會覺得Fira係有氣氛(尤其走在街上),而oia就係好遊客區咁,呢度做既野基本上就係眼甘甘地睇住D有米佬(坐係私人池J緊愛琴海坐足全日果班)歎世界
例如呢個

唔知我講邊個?放大你睇

有海都唔J,背住佢,串到
仲有呢D

我咁遠都覺得佢個bikini係度閃閃發光

一路游一路望住個景 這些機會

之前上網睇過呢條片,講入面係點,嗚哇游返屋入面再沖個身
https://www.facebook.com/uWantToTravel/videos/10154190673705369/
仲有呢D,係度食餐飯要幾錢呢?晚飯是咪會大殺價

痴線

海上面既tour,帆船
佢日落前會載班人黎呢度睇Oia果個號稱全世界最靚既日落

驢仔 不過我地計劃左聽日先騎

好似積木

四圍都係呢d路,上上落落 下面呢D多數私家路黎,
係d所謂酒店範圍

藍頂教堂呢度有唔少

一定要瘋狂同個景合照

其實真係好steep下,
如果住最底下下要行上黎都幾攰 (廢柴又諗呢d)

黃色教堂,我都係鐘意藍白既配搭多D
呢個位靚在有呢度

其實全部都係我地由中間行到左邊再行去最右邊見到既野,無特登搵野黎睇
個structure就係最高有一條長路,一邊面海同果堆villa,另一邊就係手信店同食肆,

你鐘意就落下面D梯路影下相咁,
同埋其實好難搵到個靚位影相,因為好多下面d屋頂會bock住曬d景/出現黎大剎風景 例如呢D

仲有呢D牌,btw,好多人
所以影postcard果d人應該搵左好耐位

btw呢度D postcard 靚到爆

成個排版都好正

又闖入私家路

睇下下面中間,又係d豪華位 坐果度飲住果汁吹足一日水真係正

個天都開始變色,代表可以準備去睇日落,
出發
而家英國凍到嘔

巴打果邊幾多度 你咩行裝
靚到
靚到

好想再去
而家英國凍到嘔

3-10度 仲要落雨
普通短袖t+雪褸 1件
而家英國凍到嘔

3-10度 仲要落雨
普通短袖t+雪褸 1件

咁勇,英國凍起黎唔係人咁品
絲打有冇報santorini火山島半日遊之類個啲?正唔正?
而家英國凍到嘔

3-10度 仲要落雨
普通短袖t+雪褸 1件

因為我本身怕熱 直頭無羽絨 之前慕尼黑0度都係咁 最多著多件tee
好靚
絲打有冇報santorini火山島半日遊之類個啲?正唔正?

有啊,我地幾鐘意
如果你識游水既應該會覺得好正
下一兩篇會講

火山島就行山 個火山口係幾條煙絕對唔係阿蘇火山果d,不過對於完全平時唔行山既我地黎講就幾enjoy過程

佢騎驢係自費既,最鐘意呢part
而家英國凍到嘔

3-10度 仲要落雨
普通短袖t+雪褸 1件

因為我本身怕熱 直頭無羽絨 之前慕尼黑0度都係咁 最多著多件tee

西伯利亞人
好靚

去到要戴眼超,勁殘眼d白屋
靚到

好想再去

Just go
求批行程
想問下 5月頭-5月中 西班牙天氣如何?
短褲 短tee+ shirt會唔會唔夠暖

我上年四月第三個星期就仲係要帶大褸 有時要著有時唔洗著 但都係長袖衫褲

頭先google左,如果巴塞果頭多數5月中開始先會20度以上 ,果時tee shirt短褲就應該ok,但20號前都17度左右,最好帶件外套 長褲

5月尾~6月尾既意德荷法一帶天氣如何
求批行程

Day1-2: Stockholm - Sweden
Day3-4: Gothenburg - Sweden
Day5-6: Warsaw - Poland (By airplane)
Day7: KraKow - Poland
Day8: Bratislava - Slovakia
Day9-10: Budapest - Hungary
Day11: Szentendre - Hungary
Day12: Vienna - Austria
Day13: Hallstatt - Austria
Day14: Salzburg - Austria
Day15: Königssee - Germany
Day16-17: Munich - Germany
Day18: Nurnberg - Germany
Day19-20: Prague - Czech
Day21: CK - Czech
Day22-23: Dresden - Germany
Day24-25: Berlin - Germany
Day26-27: Hamburg - Germany
Day28-32: Amsterdam - Netherlands (Back HK)
係Ams個度可能會去2日比利時 但買左機票係Ams走 所以最尾個日一定係ams度
會唔會太大貪 去咁多地方? 有無d咩地方唔值得去 或者可以去少d時間?
請教一下

我上年四月第三個星期就仲係要帶大褸 有時要著有時唔洗著 但都係長袖衫褲

頭先google左,如果巴塞果頭多數5月中開始先會20度以上 ,果時tee shirt短褲就應該ok,但20號前都17度左右,最好帶件外套 長褲

上年6月去過德國荷蘭
Munich玩到上amsterdam
全程天氣都好爽
多數大概15-20度咁上下
涼得黎又唔濕
朝早夜晚會涼d, 最好著件外套啦
好天果陣中午會熱到出汗
求批行程

Day5-6: Warsaw - Poland (By airplane)
Day28-32: Amsterdam - Netherlands (Back HK)
係Ams個度可能會去2日比利時 但買左機票係Ams走 所以最尾個日一定係ams度
會唔會太大貪 去咁多地方? 有無d咩地方唔值得去 或者可以去少d時間?
請教一下

- 個flow幾好,不過係CK個位好兜路,而家咁樣去完nurnberg&prague 要係 prague落返去ck,又再上返Dresden, 用多左唔少時間(我求其係googemap上見到要6粒鐘,定巴打搵到其他transit方法?)

比我會放ck係vienna & hallstatt中間,google上面無巴士直達同要搭好耐,但可以用bean shuttle,價錢唔算平,但好方便同快,係共乘果類野黎,時間就是金錢

我CK<->Hallstatt都係靠佢
咁樣會順路好多,你Nurnberg去Prague後可以直接去Dresden唔洗走返落去

- Amsterdam5日好似夏天黎講幾多,巴打會去邊既?
- Munich係咪其中一日去天鵝堡?因為見市內頂唔到咁耐,最多半日。
- 比我會2日 Krakow 1日Warsaw,因為佢得old town有野睇(不過係幾靚既),但幾個鐘實行得完,其他地方都係現代野唔靚,我諗你落機後果幾粒鐘都夠玩;但Krakow就有個好major既集中營,要去既都會去左大半日

- Krakow去Bratislava既transit搵左未既?見巴士火車車程都要搭好耐

-Hamburg Dresden 我無去過,唔太清楚2日合唔合適 希望有巴打見到幫到你

- 唔知巴打呢個plan有無預transit 時間,見有d都三個幾四個幾鐘,要去到後玩曬一d地方…不過早出發既都夠時間既,只係有機會會有dd chur

上年6月去過德國荷蘭
Munich玩到上amsterdam
全程天氣都好爽
多數大概15-20度咁上下
涼得黎又唔濕
朝早夜晚會涼d, 最好著件外套啦
好天果陣中午會熱到出汗

無錯,荷比無夏天咁濟 所以你要帶冬天衫(我6月尾仲著緊頂到4度既大褸 落雨再凍d);但意大利、南法就係真夏天黎,只要有太陽都係可以著吊帶衫都唔洗加外套都唔凍 所以…建議巴打帶曬四季既衫
求批行程

請教一下

- 個flow幾好,不過係CK個位好兜路,而家咁樣去完nurnberg&prague 要係 prague落返去ck,又再上返Dresden, 用多左唔少時間(我求其係googemap上見到要6粒鐘,定巴打搵到其他transit方法?)

比我會放ck係vienna & hallstatt中間,google上面無巴士直達同要搭好耐,但可以用bean shuttle,價錢唔算平,但好方便同快,係共乘果類野黎,時間就是金錢

我CK<->Hallstatt都係靠佢
咁樣會順路好多,你Nurnberg去Prague後可以直接去Dresden唔洗走返落去

- Amsterdam5日好似夏天黎講幾多,巴打會去邊既?
- Munich係咪其中一日去天鵝堡?因為見市內頂唔到咁耐,最多半日。
- 比我會2日 Krakow 1日Warsaw,因為佢得old town有野睇(不過係幾靚既),但幾個鐘實行得完,其他地方都係現代野唔靚,我諗你落機後果幾粒鐘都夠玩;但Krakow就有個好major既集中營,要去既都會去左大半日

- Krakow去Bratislava既transit搵左未既?見巴士火車車程都要搭好耐

-Hamburg Dresden 我無去過,唔太清楚2日合唔合適 希望有巴打見到幫到你

- 唔知巴打呢個plan有無預transit 時間,見有d都三個幾四個幾鐘,要去到後玩曬一d地方…不過早出發既都夠時間既,只係有機會會有dd chur

C 打 有冇hallstatt 住宿 推薦 搵左好耐都冇心水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞