【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
西維爾聽日放假又就復活節 成個城市好似痴左線咁
又周圍有應該係巡遊既預演

巴打又掉轉左張相
巴打特登揀呢幾日去西維爾架?

唔係 聽日走啦去倫敦
如果查清楚我應該會調過晒d行程 miss左希臘國慶 又係得預演睇
西維爾會遲幾日先黎堅睇巡遊
不過我咁岩係米蘭個2日 教宗係米蘭 係梵蒂岡見唔到教宗 係米蘭見到
利伸非耶撚

我雅典stay左3日 但其實2日夠
第3日亂行去左"感覺"好危險地區 (keramikros) 好在日光日白 我又男所以無事
omonia就難民區, 但交通中心 日頭無問題 夜晚小心d

如果一日內行哂acropolis同埋plaka monastiraki Square得唔得?

努力打緊

絕對夠,acropolis兩粒鐘內搞得掂(無乜野睇我覺得)
square就行街 條條差唔多,兩三個鐘內

咁除左Acropolis仲有乜景點可以係雅典到睇下或者shopping mall 上網睇都係得呢幾個

仲有另一part都好旺,係宇斯神殿果度(得返幾條柱)佢果帶有part又好多手信街果d
希臘我覺得 食多d好野,好好味同香港少見
呀仲有個位係睇軍人之類既野係度操兵,無野做可以望下 Athens全部野都係望,d景點無字解說,影完相就走,所以好快

我acopolis stay好耐 宙斯廟都粒幾鐘
但我其實好鍾意古希臘 唔係都唔會第一站就去
入場30歐包5個定6個景點, acient agora都多野睇, 其他咩咩 library , roman agora就真係影下相 我鍾意古希臘都係stay到20分鐘, 全部係隔1條街就係
如果要睇真品要去acopolis museum, acopolis個d雕像唔係真既 因為真既太舊要擺博物館
雅典考古博物館比較遠, 都有d野睇下
我去個時好似因為lunch time無售票員+無人check飛

咩咩library個度真景點係d龜 好多龜走黎走去晒太陽#
3連建築, national library, university of Athens, academy of Athens 路過都值得入去望下,
圖書館係好game of thrones/哈利波特個種舊式圖書館
university of athens就假既, 真既係城外
academy of Athens 門口4個像蘇格拉底,柏拉圖, 雅典娜, 阿波羅 但我去個時關左門剩係望到有個像有個hall 其他睇唔到

我比學生證以為半價,點知係免費 省左唔少
點解宙斯stay到咁耐 得幾條柱

唔係 聽日走啦去倫敦
如果查清楚我應該會調過晒d行程 miss左希臘國慶 又係得預演睇
西維爾會遲幾日先黎堅睇巡遊
不過我咁岩係米蘭個2日 教宗係米蘭 係梵蒂岡見唔到教宗 係米蘭見到
利伸非耶撚

全部shift後幾日就fit
個利伸笑左
我想問下樓主去到嗰邊 會唔會用有得打電話既電話卡?
我黎緊7、8月會去英法 英國電話卡搞掂左 差法國

點解唔買跨國果啲

跨國嗰啲90日得上網 我要有得打電話

我果時淘寶果d跨國打到電話,個個國家都打到(理論上)
雖然次次打電話都好似撞pw咁,有時要區號有時又唔洗 有時得人地打到比我我打唔到比人 有時同兩個fd都係買同一間店既咭,但就得一個接到電話

點解唔買跨國果啲

雖然次次打電話都好似撞pw咁,有時要區號有時又唔洗 有時得人地打到比我我打唔到比人 有時同兩個fd都係買同一間店既咭,但就得一個接到電話

其實如果唔係住airbnb,打電話功能就無乜需要
如果我用萬二蚊去十六日 淨係食玩買夠唔夠

唔計機票?more than enough 有成750一日,仲要唔酒店另外計,餐餐食好d都得
我550一日,係包曬住食玩買交通

點解唔買跨國果啲

喺英國買都有得跨國打電話+上網 香港我就唔知鳥

我雅典stay左3日 但其實2日夠
第3日亂行去左"感覺"好危險地區 (keramikros) 好在日光日白 我又男所以無事
omonia就難民區, 但交通中心 日頭無問題 夜晚小心d

如果一日內行哂acropolis同埋plaka monastiraki Square得唔得?

努力打緊

絕對夠,acropolis兩粒鐘內搞得掂(無乜野睇我覺得)
square就行街 條條差唔多,兩三個鐘內

咁除左Acropolis仲有乜景點可以係雅典到睇下或者shopping mall 上網睇都係得呢幾個

仲有另一part都好旺,係宇斯神殿果度(得返幾條柱)佢果帶有part又好多手信街果d
希臘我覺得 食多d好野,好好味同香港少見
呀仲有個位係睇軍人之類既野係度操兵,無野做可以望下 Athens全部野都係望,d景點無字解說,影完相就走,所以好快

我acopolis stay好耐 宙斯廟都粒幾鐘
但我其實好鍾意古希臘 唔係都唔會第一站就去
入場30歐包5個定6個景點, acient agora都多野睇, 其他咩咩 library , roman agora就真係影下相 我鍾意古希臘都係stay到20分鐘, 全部係隔1條街就係
如果要睇真品要去acopolis museum, acopolis個d雕像唔係真既 因為真既太舊要擺博物館
雅典考古博物館比較遠, 都有d野睇下
我去個時好似因為lunch time無售票員+無人check飛

咩咩library個度真景點係d龜 好多龜走黎走去晒太陽#
3連建築, national library, university of Athens, academy of Athens 路過都值得入去望下,
圖書館係好game of thrones/哈利波特個種舊式圖書館
university of athens就假既, 真既係城外
academy of Athens 門口4個像蘇格拉底,柏拉圖, 雅典娜, 阿波羅 但我去個時關左門剩係望到有個像有個hall 其他睇唔到

我比學生證以為半價,點知係免費 省左唔少
點解宙斯stay到咁耐 得幾條柱

一個考古博物館免費咋
宙斯廟好正 睇完仲鍾意過acopolis 好宏偉 又係唔明當年d人究竟係點起 咁高仲要雕晒刻
我係古希臘迷 屋企有一堆柏拉圖著作
正如男人唔明女人點解睇衫睇咁耐

點解唔買跨國果啲

靠個apps遇著個慢覆既屋主真係
Day5,6
Hallstatt
Day7
Salzburg
Day8,9
Königssee
Day10
Innsbruck
Day11
Munich
Day12
新天鵝堡
Day13
Munich
Day14-16
Berlin
Day17,18
Hamburg
Day19,20
Amsterdam
Day21
Antwerpen
Day22
Brussels
BRUSSELS AIRPORT 19:35
咁樣掂唔掂 一條友去德國搭咩交通工具好?用邦票?
麻煩大家

呢到大概幾多日玩得完?會唔會有時間去到奧地利/克羅地亞

如果德國咁樣,十二日左右
巴打你個plan係幾多日既?

都係半個月左右呀 咁下次再去croatia 個d啦
如果你地去個啲廟係坐metro定公車? 見啲人suggest係坐公車快啲 係咪真?
如果你地去個啲廟係坐metro定公車? 見啲人suggest係坐公車快啲 係咪真?

我會建議盡量坐metro 我係雅典有示威+馬拉松封路無晒巴士, 米蘭教宗黎又係封晒路(雖然metro都有封1個站)
重點係就算巴士有電子牌 司機都好似香港個d咁未必禁制 metro就一定有牌有廣播

但小心財物, 雖然無比人偷野但羅馬見住2個OL樣既(唔係吉卜賽)偷野

我會建議盡量坐metro 我係雅典有示威+馬拉松封路無晒巴士, 米蘭教宗黎又係封晒路(雖然metro都有封1個站)
重點係就算巴士有電子牌 司機都好似香港個d咁未必禁制 metro就一定有牌有廣播

但小心財物, 雖然無比人偷野但羅馬見住2個OL樣既(唔係吉卜賽)偷野

巴打你stay左3日?你個陣住邊個位置?
想問絲打我唔睇波但去Liverpool可以做d咩? 諗住1 day trip
同埋去Belgium計過淨係搭4程火車(Brussels<->Ghent 同埋 Brussels<->Brugge) 係咪買4次Go Pass 1最抵?如果係 使唔使上網買定?定去到火車站先再買都得?
Day5,6
Hallstatt
Day7
Salzburg
Day8,9
Königssee
Day10
Innsbruck
Day11
Munich
Day12
新天鵝堡
Day13
Munich
Day14-16
Berlin
Day17,18
Hamburg
Day19,20
Amsterdam
Day21
Antwerpen
Day22
Brussels
咁樣掂唔掂 一條友去德國搭咩交通工具好?用邦票?

Day5,6
Hallstatt

巴士

Day7
Salzburg

火車的話可以用邦票,最好r d人同行,會平好多
9am後出發

Day8,9
Königssee

跨國,用邦票要補austria段車費,都十歐聽講
睇下有無巴士

Day10
Innsbruck

跨國,用邦票要補austria段車費
睇下有無巴士

Day11
Munich

Day12
新天鵝堡
(巴打你唔會stay 呢頭架呵?應該係即日munich 來回?係既就呢日用邦票)

火車的話可以用邦票,最好r d人同行,會平好多
9am後出發

Day13
Munich(有d太多日數)

搭車好耐,太遠,我會搭飛機

Day14-16
Berlin
Day17,18
Hamburg
Day19,20
Amsterdam
Day21
Antwerpen
Day22
Brussels

以上全部火車巴士都得 格下價
巴士可以用 checkmybus.com search

應該go pass 最平

metro都好快我覺得 無搭過巴士
想問絲打我唔睇波但去Liverpool可以做d咩? 諗住1 day trip
同埋去Belgium計過淨係搭4程火車(Brussels<->Ghent 同埋 Brussels<->Brugge) 係咪買4次Go Pass 1最抵?如果係 使唔使上網買定?定去到火車站先再買都得?

可以睇下 d beatles既野 例如cavern club
利物浦個教堂 我覺得佢個位幾特別,同都好靚
可以去參觀下球場
購物,間primark好q正
albert dock 海邊靚

可以睇下 d beatles既野 例如cavern club
利物浦個教堂 我覺得佢個位幾特別,同都好靚
可以去參觀下球場
購物,間primark好q正
albert dock 海邊靚

去到車站先買 禁機或者counter買都得

呢到大概幾多日玩得完?會唔會有時間去到奧地利/克羅地亞

如果德國咁樣,十二日左右
巴打你個plan係幾多日既?

都係半個月左右呀 咁下次再去croatia 個d啦

咁Austria可以去埋hallstatt salzburg 果d,croatia應該唔得了

靠個apps遇著個慢覆既屋主真係 [/quote]
無錯 有個直頭失蹤甩底

一個考古博物館免費咋
宙斯廟好正 睇完仲鍾意過acopolis 好宏偉 又係唔明當年d人究竟係點起 咁高仲要雕晒刻

我上acopolis zeus果堆免費
我果時acopolis整緊,所以覺得幾一般

一個考古博物館免費咋

我上acopolis zeus果堆免費
我果時acopolis整緊,所以覺得幾一般

唔怪得巴打特登去一去athens
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞