【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
海德堡 紐倫堡 rothenberg 好正 決定改行程去埋
但要放棄Vienna
d1: ams>科隆>海德堡
d2:海德堡
d3:紐倫堡
d4:紐倫堡>rothenberg>fussen (原來同一個邦黎,姐係一張邦票搞掂全日交通? )
d5:fussen 附近踩單車行山
d6:一早去新天鵝堡 想上山影埋天鵝堡正面 >munich>salzburg (係咪又可以一張邦票搞掂? )
西維爾周圍掛晒紅布又set晒巡遊個路線+坐位+派leaflet好想睇

各位巴打唔好好似我咁所有野book齊晒無彎轉
西維爾周圍掛晒紅布又set晒巡遊個路線+坐位+派leaflet好想睇

我去兩個月 已經book哂1個月交通住宿
意大利北部有咩地方必去

我去兩個月 已經book哂1個月交通住宿

我仲要下站倫敦有2日唔知做咩好
之前去過倫敦一次 劍橋+最出名個d 已經去過
如果呢2日比西維爾就有得睇巡遊
so far最鍾意既城市係西維爾, 建築靚 天氣舒服 又樣樣野都係西班牙入面最痴線 (flamenco, 鬥牛, 食野就tapas起源地, 連教堂都大過人)
好正
有真巡遊既預演睇 善用唔識西班牙文優勢霸人地個靚位拍左少少片
終於追完po
中大絲打七月grad trip會去歐洲18日
暫時想去
阿姆斯特丹--> 柏林--> 波蘭--> 維也納+hallstatt --> 慕尼黑
好似有d趕
6月去30日歐洲
諗住英國+克羅地亞+斯洛文尼亞+意大利
Croatia/slovenia應該預幾多日到?
有咩地方必去
6月會自駕遊 想請教下行程

Day1-3 巴黎

Day4 波爾多市內

Day5 arcachon+沙丘+cap ferret

Day6 saint emilion

Day7-9 巴塞隆那

Day10 les baux+亞維儂

Day11 碧泉村+塞南克修道院+山城+紅土城+索村

Day12 valensole+陶瓷小鎮+聖十字湖+verdon gorge

Day13-14 尼斯 埃茲 摩納哥

Day15-17 五漁村 熱那亞

第6日個到如果唔太識紅酒值唔值得去?

同埋佢同亞維儂都玩到一日嗎?
黎緊會去30日 唔計頭尾2程 淨玩30日
HK—>倫敦—>Amsterdam -> 德(berlin, heidelberg, Nurnberg) -> 捷克 -> 匈牙利 -> 奧地利 -> Munich -> HK

咁樣會唔會太趕?唔想太走馬看花 亦都唔想太輕鬆
amsterdam同捷克預幾多日好?
其實我有d想去埋斯洛伐克
想問下絲打用咩tune相?

Lightroom 我愛lightroom

可唔可以教下大約點tune

可以,晏dd講
trip advisor 佢真係為我歐遊帶來唔少美食體驗

無錯,鬼佬地方啱用
海德堡 紐倫堡 rothenberg 好正 決定改行程去埋
但要放棄Vienna
d1: ams>科隆>海德堡
d2:海德堡
d3:紐倫堡
d4:紐倫堡>rothenberg>fussen (原來同一個邦黎,姐係一張邦票搞掂全日交通? )
d5:fussen 附近踩單車行山
d6:一早去新天鵝堡 想上山影埋天鵝堡正面 >munich>salzburg (係咪又可以一張邦票搞掂? )

好架我覺得佢地正過vienna
同邦就得
d6無錯,雖然好似有d chur
做野先一陣再回
想問下絲打用咩tune相?

Lightroom 我愛lightroom

可唔可以教下大約點tune

可以,晏dd講

唔該絲打先
意大利北部有咩地方必去

威尼斯 五漁村
中北就florence
都靈其實都靚 verona都靚
好北果帶有d景係好靚(可能因為近瑞士,但因為時間所限最後無去)eg Dolomites, Villnoss
米蘭就不了
絲打我上個po有留言 話嚟緊5月底exchange完會同女友去旅行 依家plan左個schedule係咁 但好似好chur

Barcelona 2days > Rome 2days > Florence and Pisa 2days > Venice 2days > paris 2days > london 3days

如果cut左barcelona 加多日係paris 同london好唔好? 急問

*應該係london 3日

呢層要睇下paris你有幾多野想去 早d出發,鐵塔 凱璇門 羅浮宮(好大其實行唔曬,但會開到晚上10點既,我揀黎睇) 一日夠,另一日可以去Versailles 之後加個行程,其實都可能夠玩,因為我自己好鐘意西班牙d野食同感覺,覺得唔去西班牙有d可惜

btw因為除左意大利外其他transit都要飛機咁濟,巴打有無睇定有無岩既機票,有時行程會被機票時間影響到,要再tune 甚至重新排
好正

有真巡遊既預演睇 善用唔識西班牙文優勢霸人地個靚位拍左少少片

正,無咁遺憾啦
終於追完po
中大絲打七月grad trip會去歐洲18日
暫時想去
阿姆斯特丹--> 柏林--> 波蘭--> 維也納+hallstatt --> 慕尼黑
好似有d趕

波蘭會去邊既?如果剩係krakow同集中營就兩日夠,咁睇,
ams 4 berlin 2/3 poland 2 vienna 2 hallstatt 1.5 munich (包天鵝堡 國王湖) 2個fullday 呢度剩係15日,加埋d transit,好似都輕鬆
6月去30日歐洲
有咩地方必去

睇你想去幾多地方 必去rovinj dubrovnik,中間就加d站唔洗搭咁耐 eg zadar split (+havar)mostar(B&H) 16湖,咁樣就7-8日左右 除左dubrovnik & split + havar (bluecave必去雖然我無去)2日起,其他croatia town都1日夠

slovenia最少兩個fullday,一日鐘乳石洞(我覺得必去),一日bled(好天必去,唔好天就有d頹)同ljubljana old town

其實都好鬆動下,當意大利10日,有10日for英國
6月去30日歐洲
有咩地方必去

睇你想去幾多地方 必去rovinj dubrovnik,中間就加d站唔洗搭咁耐 eg zadar split (+havar)mostar(B&H) 16湖,咁樣就7-8日左右 除左dubrovnik & split + havar (bluecave必去雖然我無去)2日起,其他croatia town都1日夠

slovenia最少兩個fullday,一日鐘乳石洞(我覺得必去),一日bled(好天必去,唔好天就有d頹)同ljubljana old town

其實都好鬆動下,當意大利10日,有10日for英國

Croatia好似好大諗住預鬆啲
時間夠嘅話想去埋budapest同mostar
但行程唔知應該點排
諗住最尾米蘭走 因為機票平啲
Budapest>ljubljana>zagreb>dubrovnik>mostar>split>zadar>bled>venice>florence>milan
咁排o唔ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞