【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
比利時值唔值得去?如果去預幾多日好
諗住荷去德中途去埋比利時

我覺得值得 荷蘭夾係比利時同德國中間
我沿途識個d人話羅馬尼亞 保加利亞好正
羅馬尼亞唔止一個
樓主係唔係有去五漁村?我下月去意大利都想去,但見Florence 去都幾遠下
樓主係咪去過hvar?
住split一日day trip過去夠唔夠?
樓主係唔係有去五漁村?我下月去意大利都想去,但見Florence 去都幾遠下

已經算近
米蘭去睇google3粒鐘 hostel d似話意大利佬成日late預4粒鐘好d
先轉去lake como
DAY 2 希臘雅典 衛城

取得口供紙,重新出發 去衛城
對衛城既印象係由雅典奧運果期既旅遊節目開始,果時已經覺得好型,不過無諗過二十零歲就有機會去
但老實講,我對古希臘既認識真係好少

去到山腳門口,我地就買飛 本來已經拎定十幾廿歐做入場費,點知我一show學生證,佢就掉左呢張野比我 一蚊都唔洗比

而唔見左學生證既男朋友,就比左張口供紙個人,話自己係學生但張證被人偷左 個職員勁認真咁睇張野,直頭係咬文嚼字式咁睇 睇黎佢對張野好有興趣 之後就比左張免費飛比佢

另外,呢度既太陽好猛,同埋都幾多凹凸不平既大石級要行,所以最好著波鞋、戴帽、戴太陽眼鏡、帶大大支既水(我地買左兩支1L水,飲曬),搽足防曬!!全身!!你會見到呢度D白人唔搽,個個由白色變曬粉紅色 諗起佢地今晚沖涼都覺得痛

四圍都整緊

話說以前中學D history 書畫到衛城好宏衛,

係咁依上網搵到呢個

不過而家已經無咁完整,剩返既遺跡都係D碎石柱,但就仲有少少形狀係度
以下係上圖左上角既Theatre of Dinoysus Eleuthereus

據說係節日會係度表演戲劇,奉獻比守護神。

呢個係高位影落去既,

會見到剩返D石級,但附近既石柱、彩色既屋頂都已經無曬,其實都變到幾頹 如果無research過既應該唔知呢度D野乜黎

呢度影相要好正經,基本上咩pose都唔比擺,真係會有職員望住,見到你擺dpose會覺得你唔尊重,走埋黎提醒你

同個theater影即影即有

個城牆真係好型,勁高勁直,諗起整果時要搬呢d石上山就
沿住石級上

又有D山路咁既野

沿路都係好多碎石,不知名遺跡

之後會黎到呢度,

感覺上呢度之前係有D建築,而家剩返呢度,其實係咪我地無拎map,四圍都係得石,完全無牌講我地身處係邊
呢度影人像會幾靚

開始見到城市

行行下會見到另一個theatre,Theatre of Herodes Atticus呢個係新D既,
所以比較完整,

同埋近年應該整過黎,真係現代都會用作theatre,你見到D石級、台明顯平坦D,仲有D燈光音響設備

果座山山頂又有個好型既建築

我見到有postcard將呢set野比喻成女性乳房,凸出黎既係乳頭
好密集既白色樓

現場睇有種阿拉伯風情

繼續上啊,

呢度既landscape都好正,D大石

睇黎就黎到山頂了!

Jed

對面山,呢度陽光好猛,D山都禿禿地

又高左啦
再行上去,衛城山門,
出現了

呢個位好多遊客,都無咩可能影到無人既相
入呀
我沿途識個d人話羅馬尼亞 保加利亞好正
羅馬尼亞唔止一個

好想去,好東既東歐
(發現無個歐洲地方唔想去

有呀,我地住La Spezia既,所以去one day Cinque Terre就好近
都可以住Genoa,都算係近d既城市,
Florence Milan咁樣 one day來回我就覺得有d chur

我地係 Venice -> Verona (one day 無stay) -> Florence -> La Spezia (只住) <-> Cinque Terre, Portovenere -> Milan
樓主係咪去過hvar?
住split一日day trip過去夠唔夠?

剩係去左Split無去Hvar ,不過split我地去左個好正既沙灘(Hvar得石灘)又睇波又行景點所以都玩到一日
如果主打Hvar應該夠,見去Havar好似都係要join d one day tour trip,帶你去幾個島呀blur cave咁,由朝玩到四五點咁,好似係

已經算近
米蘭去睇google3粒鐘 hostel d似話意大利佬成日late預4粒鐘好d
先轉去lake como

lake como睇相好靚咁,果時係milan悶死左,應該去轉lake como
今日去bruges去程同回程都等左兩三班先上到車 攝都冇位攝
回程好似超載定唔知咩事 中間停左喺到
成車人行左出馬路 喺到等左兩粒幾鐘 而家仲等緊

咩節日,咁多人?! 哇兩三班都要個幾鐘

應該係因為星期日
我地5點幾已經喺bruges火車站諗住走 最後成點鐘先翻到去

如果由倫敦出發 應該去荷蘭先定比利時先會順路d

如果由倫敦出發 應該去荷蘭先定比利時先會順路d

比利時 由歐洲內陸既最西北方(比利時)玩開始
今日去bruges去程同回程都等左兩三班先上到車 攝都冇位攝
回程好似超載定唔知咩事 中間停左喺到
成車人行左出馬路 喺到等左兩粒幾鐘 而家仲等緊

咩節日,咁多人?! 哇兩三班都要個幾鐘

應該係因為星期日
我地5點幾已經喺bruges火車站諗住走 最後成點鐘先翻到去

好din 未試過
DAY 2 希臘雅典 衛城 (下) [/size=5][/orange]

希臘雅典 衛城 上回係 P.20 #480
衛城山門,
出現了

呢個位好多遊客,都無咩可能影到無人既相
入呀 [/quote]

我地係正呢個位

屋頂無曬

中間加D鐵爛杆,好影響觀感姐 古希臘feel被佢一野減左80%
掉返轉睇

好型,當時既人一出山門,就見到曬雅典全景,遠處仲有海添

一入,好空曠

鐘意既話好開揚都得

首先,右手邊,同地圖對返,應該就係雅典娜勝利女神廟啦

女神呢?

前面,最大最搶眼同時最令我地失望既
Parthenon 巴特農神廟

整緊

影下人、Close up下算

睇返呢張,如果無曬果d咁既欄杆同繩呀,加埋唔係整緊既,應該幾靚

左邊 係山頂呢幾座入面,我較鐘意既建築

好consistent,四圍都係石石石石石石石石石石石石,放係度

山上建築基本上係剩咁多,更有睇頭既似乎係山外既景色

山頂教堂?

山、海、城

仲見到一陣會去既宙斯神殿

上面仲有支國旗

出返去,有另一條路落返去,右下角個門口

有隻靚貓

傻樣
一路落樓梯就到地面

之後就向頭先山頭見到既宙斯神殿出發喇
我頂,個橙色標題整錯左
唔少人話去完呢個景點覺得幾令人失望
靚係幾靚 不過個吊臂真係破壞晒個feel
靚係幾靚 不過個吊臂真係破壞晒個feel

無錯
唔少人話去完呢個景點覺得幾令人失望

係,可能想像中好宏偉好多野睇
但上到去會發現好似得行山同城市景,個衛城已經無乜野剩,剩既仲要有曬鐵架咁
衛城入面俾唔俾拎腳架入去?會唔會好似凡爾塞咁唔俾拎?
衛城入面俾唔俾拎腳架入去?會唔會好似凡爾塞咁唔俾拎?

見好多台仔台妹都話唔比用,我覺得都有可能,因為入面d管理員好鐘意制止人呢樣果樣 帶可能可以,set黎影相可能就唔得了
【資訊篇】雅典衛城
呢篇會講講一D關於到訪衛城既資訊既

交通
交通其實好方便,因為有一個metro站係Acropolis,一上,就係衛城入口。
metro唔方便既,其實仲有好多巴士會經呢度,上google map建議路線就得

開放時間
夏 1/4-31/10 每日 8AM-7:30PM ; 星期一 11AM-7:30PM
冬 其餘日子 每日 8:30AM - 3PM

注意,有D日子係唔開既,1/1;25/3;Easter Sunday;1/5;25/12;26/12 仲有個叫 Good Friday

門票
無須預早訂購,係套票黎,
包衛城,以及佢下面山玻果堆遣跡;羅馬阿哥拉;宙斯神殿;凱拉米克斯(古時雅典既陶工區遺跡);阿哥拉博物館 Agora Museum;古雅典阿哥拉;衛城博物館(係山下的)

門票分三類:
全票 20歐
半票 10歐(非歐盟學生;65歲以上人士)
免費(歐盟學生;19歲以下人士;ICOM-ICOMOS會員;記者;導遊;有免費咭既人)

仲有D日子係任何人都免費既,
有D好易中既,例如每月第1個星期日 (7,8,9月除外)
11月至3月既逢星期日
希臘國家既假期
某D紀念日 6/3;18/4;18/5;5/6;每年9月最尾既週末

價錢可能會唔同

注意事項
一、呢度既太陽好猛
二、好多凹凸不平既大石級要行
三、希臘人好尊重衛城

所以:
一、著波鞋、行山鞋
二、帶大大支既水(我地買左兩支1L水,飲曬),好曬好快蒸乾你個人
三、要防曬,戴帽、戴太陽眼鏡、搽足防曬!!全身!!你會見到呢度D白人唔搽防曬,個個由白色變曬粉紅色,諗起佢地今晚沖涼都覺得痛
四、影相唔好擺奇怪 POSE,成碌木咁企係度就夠了 唔係會被人制止
我覺得好似幾壯觀喎 襯埋藍天好正
成碌木咁影相 啱曬影文青相
套票係30歐
我應該update過你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞