【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
諗番起克羅地亞啲雪糕 7蚊 Kuna左右
一日起碼食兩個先夠喉

仲要極大舊,其他國家成日不得果一粒仔,croatia果d有d落兩大球 好想再去

前年去Split爬上去鐘樓頂,落到地下攰到即刻去海邊買三大球雪糕食

好拆得 d鐘樓樓梯真係唔講得笑,有d又細級又斜,好驚跌

今年諗住去多次,因為上次無去到Krk同Hvar
絲打有無去過?
新post留名

Quote少啲啦 手指都斷

知通 長既quote(多數我黎)我盡量記住quote前del左佢
去北歐exchange應唔應該去東歐玩

絕對應該
新po留名

如果堅窮遊唔建議去新天鵝堡 來回火車都45歐 仲要再搭巴士2.幾歐*2 如果坐車上城堡仲要再加 唔食野唔入場已經50歐 火車2粒鐘但沿途風景好靚
入場30幾歐 包2個城堡tour各20-30分鐘 都幾少野睇, 但無理由黎到唔入
橋係整返
利伸上個禮拜去, 而家係西維爾

印象中果時用邦票好似平唔少,遲d再fact check下先因為太耐之前
係呀太貴啦 所以我無入 又無入又整橋真係 但果時都係想去睇下
我葡萄!又整好橋又有得去西維爾

bryan ticket 9am後先用得
但都好似30歐以上 bryan ticket可以免埋巴士

西維爾真係好多野玩 我留4日(2日day trip)覺得唔夠
聽日去ronda 後日去直布羅陀
btw上面有人羅馬2日你一定後悔 我3日chur到爆鞋都爛埋 都睇唔晒
雅典就2日夠

因為我一行三人,所以用佢會抵唔少

我頂我exchange之前好鬼想去Ronda
btw你意大利果時幾點天黑?

同香港差唔多6點到7點 8點黑晒

西維爾6點都30度 但夜晚又跌到15,16度好舒服 又無其他地方咁乾燥 直頭想移民
我去德國第一日 一落車0度 濕度又20都無 第二日咳到出血

我鐘意歐洲果邊夏天熱得黎又好爽好舒服 仲會有dd風咁
西班牙仲要咁多好野食,好想再去,雖然同d人溝通唔到
好鐘意

巴打保重

馬德里都乾都有咳 西維爾即刻無事
我行程係雅典>羅馬>米蘭>慕尼黑>柏林>馬德里>西維爾>倫敦>紐卡素>利物浦>巴黎>香港
我都知skip左佛羅倫斯 巴塞 馬塞個d值得去 但我請5個星期假已經係極限
又始終無得一個trip玩晒所有野既

巴打點解可以請五星期咁勁
利物浦 係球迷定觀光
已經旅程中段 係咪好攰

唔可以行樓梯 其他無問題
利物浦我係觀光 beatles fans
利物浦我話就話stay2日半 但其實一日day trip去manchester

我到而家都仲係見到樓梯都驚
我男友都係 記得果時睇tvb個旅遊節目個 "牙FRED"去左Cavern Club演唱仲要簽名係牆度
liverpool個城市好舒服
諗番起克羅地亞啲雪糕 7蚊 Kuna左右
一日起碼食兩個先夠喉

仲要極大舊,其他國家成日不得果一粒仔,croatia果d有d落兩大球 好想再去

前年去Split爬上去鐘樓頂,落到地下攰到即刻去海邊買三大球雪糕食

好拆得 d鐘樓樓梯真係唔講得笑,有d又細級又斜,好驚跌

今年諗住去多次,因為上次無去到Krk同Hvar
絲打有無去過?

你就好 我見唔到未來短期內可以再踏足歐洲
無啊 本身想去blue cave但去到尾聲想慳住洗無玩果d 50 eu tour,所以索性唔去hvar 剩係係split玩同同local睇歐國盃croatia直播
Krk都無去因為見已經會去好多個差唔多既城市
我下站london咩都未plan 有足5日
1 full day比大英
1 day 探人+睇歌劇
應該會1 day trip去bath
有2日剩
下年s2會去ams exchange,驚會勁掛住男朋友,我勁痴身

好想捉佢過去玩兩個星期
發現我又唔小心quote左好多野

有2日剩

無去過玩 整多幾個day trip
新貼留名

想問下德國行程點睇

奧地利
Fussen (天鵝堡)
Munich
Nuremburg
羅騰堡
海德堡
科隆
Amsterdam

以上全部stay1日
如果由Munich開始去amstardam入面4日係德國既行程
樓豬你會推介spend係邊4個地方
因為我依家plan果幾個地方好似有啲重疊咁
有無邊個值頭覺得唔值去
同埋德國個Europa park值唔值去
下年s2會去ams exchange,驚會勁掛住男朋友,我勁痴身

好想捉佢過去玩兩個星期

要捉啦要捉啦 不過捉左佢去,佢走果時會更不捨,見足24小時變到無得見
我同男朋友一齊exchange,果時佢因為要返去做intern早我三星期走 唔捨得到 果三星期keep住一路玩一路好想返hk

而家諗返都覺得好掛住佢
有2日剩

就咁london都好多地方行
一係就加多day trip去brighton/cambridge果啲

好想捉佢過去玩兩個星期

要捉啦要捉啦 不過捉左佢去,佢走果時會更不捨,見足24小時變到無得見
我同男朋友一齊exchange,果時佢因為要返去做intern早我三星期走 唔捨得到 果三星期keep住一路玩一路好想返hk

而家諗返都覺得好掛住佢

我男朋友讀緊書,如果佢唔去,成五個月冇得見真係頂唔順 見足24小時變冇得見應該會喊死 同埋我地本來就係好鍾意香港嘅人

其實而家仲搞緊accept offer嘅嘢,都好猶豫係咪應該decline
不過佢好想去德國,睇下可唔可以藉機同佢去啦
新貼留名

想問下德國行程點睇

奧地利
Munich
Nuremburg
羅騰堡
海德堡
科隆
Amsterdam

以上全部stay1日
如果由Munich開始去amstardam入面4日係德國既行程
有無邊個值頭覺得唔值去

正,全部都唔洗搭好耐 Amsterdam都只stay一日?
我Nuremburg 羅騰堡 海德堡 科隆都無去
好靚 我會去完天鵝堡後行埋munich,將munich果日比埋後面,每樣一日,因為munich靚果part都係唔洗半日行完,我6月尾去,10點後先出發,一日內玩完天鵝堡同munich市
我男友有去科隆睇波,聽佢講到個大教堂真係真係好巨型壯觀,同埋去左個關於囚犯博物館好好睇,搞到我後悔無走堂跟埋去
新貼留名

想問下德國行程點睇

奧地利
Munich
Nuremburg
羅騰堡
海德堡
科隆
Amsterdam

以上全部stay1日
有無邊個值頭覺得唔值去

好靚 我會去完天鵝堡後行埋munich,將munich果日比埋後面,每樣一日,因為munich靚果part都係唔洗半日行完,我6月尾去,10點後先出發,一日內玩完天鵝堡同munich市
我男友有去科隆睇波,聽佢講到個大教堂真係真係好巨型壯觀,同埋去左個關於囚犯博物館好好睇,搞到我後悔無走堂跟埋去

Amstardam應該留5-6日
加埋paris 3-4日

咁德國有無去左咩地方

加多句,就咁睇相我覺得Nuremburg 羅騰堡 海德堡靚過munich 比起佢地,munich我覺得無咩特別,都係想去天鵝堡先去果度stay下順便睇下咁

Amstardam應該留5-6日
加埋paris 3-4日

咁德國有無去左咩地方

去左Berlin, Bremen, Dortmund, Essen同Munich 天鵝堡果頭
essen純粹用黎駁路返荷蘭先去睇下個煤礦博物館
我頂,終於知點解好多人話德國靚想去,但我又唔多覺 我skip曬真係靚果d 得Bremen我覺得真係靚,munich就唔錯啦,其他現代野黎

加多句,就咁睇相我覺得Nuremburg 羅騰堡 海德堡靚過munich 比起佢地,munich我覺得無咩特別,都係想去天鵝堡先去果度stay下順便睇下咁

慕尼黑皇宮幾好睇

好想捉佢過去玩兩個星期

而家諗返都覺得好掛住佢

我男朋友讀緊書,如果佢唔去,成五個月冇得見真係頂唔順 見足24小時變冇得見應該會喊死 同埋我地本來就係好鍾意香港嘅人

其實而家仲搞緊accept offer嘅嘢,都好猶豫係咪應該decline
不過佢好想去德國,睇下可唔可以藉機同佢去啦

唔想咁可以完sem後黎,一齊返香港 但就要耐d先見到,不過大家有樣野一齊倒數下期待下都幾特別既
我個fd係中期果時男朋友黎,男朋友返去後佢好似鬱悶左排
好難得既機會,唔好decline 你會後悔 我覺得
有d西維爾資料我可以提供下 網上西維爾比較少/outdate
西維爾係有metro, 網上d人話無,
但得1條線左右貫穿晒成個西維爾, 觀光方面係無用途, for你去巴士總站用only(唔到機場)

市內基本上係要行路/租單車,有tram但西維爾太多靚野睇 行仲好, 巴士係入唔到市中心

西維爾復活節巡遊好出名, 而家已經搭緊路障/觀景台, 但我應該睇得半日就要趕去倫敦

岩岩食左人生最好食既paella飲埋野計晒先15.5歐
新貼留名

想問下德國行程點睇

奧地利
Munich
Nuremburg
羅騰堡
海德堡
科隆
Amsterdam

以上全部stay1日
有無邊個值頭覺得唔值去

下個月有4日住munich
應該會抽一日去Nuremburg
天鵝堡同羅騰堡諗緊去唔去
交通同$$
有d西維爾資料我可以提供下 網上西維爾比較少/outdate
西維爾係有metro, 網上d人話無,
但得1條線左右貫穿晒成個西維爾, 觀光方面係無用途, for你去巴士總站用only(唔到機場)

市內基本上係要行路/租單車,有tram但西維爾太多靚野睇 行仲好, 巴士係入唔到市中心

西維爾復活節巡遊好出名, 而家已經搭緊路障/觀景台, 但我應該睇得半日就要趕去倫敦

岩岩食左人生最好食既paella飲埋野計晒先15.5歐

用得著到時
歐洲真係太多好野仲未去

好平 有無店名
同埋德國個Europa park值唔值去

sorry miss左
我無去,但如果我個路線咁啱去到果頭會好想去(未被鬼佬機動遊戲嚇親之前 ),不過見佢個位都好偏遠下,我就未必會為佢特登搭到過去玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞