【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
munich我stay左3日喎
半日行舊城果邊
一日bmw館+拜仁主場
一日德意志博物館+達豪集中營
其實都算多野睇
不過街頭好多乞衣
半日行舊城果邊
一日bmw館+拜仁主場
其實都算多野睇
不過街頭好多乞衣

可能因為去左krakow果個集中營,又對車無興趣,無視曬果堆 去左個垃圾公園
求批行程

Day1-2: Stockholm - Sweden
Day3-4: Gothenburg - Sweden
Day5-6: Warsaw - Poland (By airplane)
Day7: KraKow - Poland
Day8: Bratislava - Slovakia
Day9-10: Budapest - Hungary
Day11: Szentendre - Hungary
Day12: Vienna - Austria
Day13: Hallstatt - Austria
Day14: Salzburg - Austria
Day15: Königssee - Germany
Day16-17: Munich - Germany
Day18: Nurnberg - Germany
Day19-20: Prague - Czech
Day21: CK - Czech
Day22-23: Dresden - Germany
Day24-25: Berlin - Germany
Day26-27: Hamburg - Germany
Day28-32: Amsterdam - Netherlands (Back HK)
係Ams個度可能會去2日比利時 但買左機票係Ams走 所以最尾個日一定係ams度
會唔會太大貪 去咁多地方? 有無d咩地方唔值得去 或者可以去少d時間?
請教一下

- 個flow幾好,不過係CK個位好兜路,而家咁樣去完nurnberg&prague 要係 prague落返去ck,又再上返Dresden, 用多左唔少時間(我求其係googemap上見到要6粒鐘,定巴打搵到其他transit方法?)

比我會放ck係vienna & hallstatt中間,google上面無巴士直達同要搭好耐,但可以用bean shuttle,價錢唔算平,但好方便同快,係共乘果類野黎,時間就是金錢

我CK<->Hallstatt都係靠佢
咁樣會順路好多,你Nurnberg去Prague後可以直接去Dresden唔洗走返落去

- Amsterdam5日好似夏天黎講幾多,巴打會去邊既?
- Munich係咪其中一日去天鵝堡?因為見市內頂唔到咁耐,最多半日。
- 比我會2日 Krakow 1日Warsaw,因為佢得old town有野睇(不過係幾靚既),但幾個鐘實行得完,其他地方都係現代野唔靚,我諗你落機後果幾粒鐘都夠玩;但Krakow就有個好major既集中營,要去既都會去左大半日

- Krakow去Bratislava既transit搵左未既?見巴士火車車程都要搭好耐

-Hamburg Dresden 我無去過,唔太清楚2日合唔合適 希望有巴打見到幫到你

- 唔知巴打呢個plan有無預transit 時間,見有d都三個幾四個幾鐘,要去到後玩曬一d地方…不過早出發既都夠時間既,只係有機會會有dd chur

C 打 有冇hallstatt 住宿 推薦 搵左好耐都冇心水

https://lihkg.com/thread/167147/page/35
#866 真樣好過相好多,不過而家可能貴
求批行程

Day1-2: Stockholm - Sweden
Day3-4: Gothenburg - Sweden
Day5-6: Warsaw - Poland (By airplane)
Day7: KraKow - Poland
Day8: Bratislava - Slovakia
Day9-10: Budapest - Hungary
Day11: Szentendre - Hungary
Day12: Vienna - Austria
Day13: Hallstatt - Austria
Day14: Salzburg - Austria
Day15: Königssee - Germany
Day16-17: Munich - Germany
Day18: Nurnberg - Germany
Day19-20: Prague - Czech
Day21: CK - Czech
Day22-23: Dresden - Germany
Day24-25: Berlin - Germany
Day26-27: Hamburg - Germany
Day28-32: Amsterdam - Netherlands (Back HK)
係Ams個度可能會去2日比利時 但買左機票係Ams走 所以最尾個日一定係ams度
會唔會太大貪 去咁多地方? 有無d咩地方唔值得去 或者可以去少d時間?
請教一下

- 個flow幾好,不過係CK個位好兜路,而家咁樣去完nurnberg&prague 要係 prague落返去ck,又再上返Dresden, 用多左唔少時間(我求其係googemap上見到要6粒鐘,定巴打搵到其他transit方法?)

比我會放ck係vienna & hallstatt中間,google上面無巴士直達同要搭好耐,但可以用bean shuttle,價錢唔算平,但好方便同快,係共乘果類野黎,時間就是金錢

我CK<->Hallstatt都係靠佢
咁樣會順路好多,你Nurnberg去Prague後可以直接去Dresden唔洗走返落去

- Amsterdam5日好似夏天黎講幾多,巴打會去邊既?
- Munich係咪其中一日去天鵝堡?因為見市內頂唔到咁耐,最多半日。
- 比我會2日 Krakow 1日Warsaw,因為佢得old town有野睇(不過係幾靚既),但幾個鐘實行得完,其他地方都係現代野唔靚,我諗你落機後果幾粒鐘都夠玩;但Krakow就有個好major既集中營,要去既都會去左大半日

- Krakow去Bratislava既transit搵左未既?見巴士火車車程都要搭好耐

-Hamburg Dresden 我無去過,唔太清楚2日合唔合適 希望有巴打見到幫到你

- 唔知巴打呢個plan有無預transit 時間,見有d都三個幾四個幾鐘,要去到後玩曬一d地方…不過早出發既都夠時間既,只係有機會會有dd chur

唔該絲打 我再研究下transit 其實係咪應該依家就book晒hostel? 定係一邊去一邊book好

唔該絲打 我再研究下transit 其實係咪應該依家就book晒hostel? 定係一邊去一邊book好

我自己玩法係會book曬先,因為有d小鎮可能好full,尤其夏天旺季,遲d可能變到好貴 同埋book曬先唔洗驚其他野
半日行舊城果邊
一日bmw館+拜仁主場
其實都算多野睇
不過街頭好多乞衣

可能因為去左krakow果個集中營,又對車無興趣,無視曬果堆 去左個垃圾公園

好後悔果時無去集中營(無research得好仔細唔知有),雖然我去過波蘭果個,但家姐無睇過

C 打 有冇hallstatt 住宿 推薦 搵左好耐都冇心水

住邊都好,千其唔好食湖邊trip advisor #1果間hotel d 野食

住邊都好,千其唔好食湖邊trip advisor #1果間hotel d 野食

我book左搭纜車上去果間hostel 相對下面平少少 但都好貴

我book左搭纜車上去果間hostel 相對下面平少少 但都好貴

幾錢左右
想問有無人知holland travel ticket點用因為我一個人好難買group ticket 唔知呢張用唔用到去羊角村因為本身打算去果日係星期六,應該可以用到off peak 39歐果種?如果係咁就會平過我自己on99用ovcard買兩張單程 但會唔會有其他啲乜野限制 因為個官網寫到1999咁又勁簡短咁我睇唔明

去荷蘭真係計數計到頭都大 好唔想用張ovcard俾佢食咗一大舊錢 另外一日我去Zaanse風車村同alkmaar芝士市場唔知用唔用到 張amsterdam and region travel ticket 然後市區我都應該係用腳行就算
想問下 5月頭-5月中 西班牙天氣如何?
短褲 短tee+ shirt會唔會唔夠暖

我上年四月第三個星期就仲係要帶大褸 有時要著有時唔洗著 但都係長袖衫褲

頭先google左,如果巴塞果頭多數5月中開始先會20度以上 ,果時tee shirt短褲就應該ok,但20號前都17度左右,最好帶件外套 長褲

5月尾~6月尾既意德荷法一帶天氣如何

上年6月去過德國荷蘭
Munich玩到上amsterdam
全程天氣都好爽
多數大概15-20度咁上下
涼得黎又唔濕
朝早夜晚會涼d, 最好著件外套啦
好天果陣中午會熱到出汗

無錯,荷比無夏天咁濟 所以你要帶冬天衫(我6月尾仲著緊頂到4度既大褸 落雨再凍d);但意大利、南法就係真夏天黎,只要有太陽都係可以著吊帶衫都唔洗加外套都唔凍 所以…建議巴打帶曬四季既衫

6月尾都要帶大褸
想問下有無人試過call uber?
想問下 5月頭-5月中 西班牙天氣如何?
短褲 短tee+ shirt會唔會唔夠暖

我上年四月第三個星期就仲係要帶大褸 有時要著有時唔洗著 但都係長袖衫褲

頭先google左,如果巴塞果頭多數5月中開始先會20度以上 ,果時tee shirt短褲就應該ok,但20號前都17度左右,最好帶件外套 長褲

5月尾~6月尾既意德荷法一帶天氣如何

上年6月去過德國荷蘭
Munich玩到上amsterdam
全程天氣都好爽
多數大概15-20度咁上下
涼得黎又唔濕
朝早夜晚會涼d, 最好著件外套啦
好天果陣中午會熱到出汗

無錯,荷比無夏天咁濟 所以你要帶冬天衫(我6月尾仲著緊頂到4度既大褸 落雨再凍d);但意大利、南法就係真夏天黎,只要有太陽都係可以著吊帶衫都唔洗加外套都唔凍 所以…建議巴打帶曬四季既衫

6月尾都要帶大褸

可能我怕凍,不過因為家姐六月尾黎荷比盧德,我同佢地講,到時夏天架啦帶d秋夏衫夠,點知大風同凍到din,搞到我件冬天嬲都要出動 我track住荷蘭d氣溫發現佢暑假長期都係 14 17度
不過曾經有一日30度,但就得一日 之後又凍返。
想問下有無人試過call uber?

me me,市內趕時間既話會用
6月尾7月頭克羅地亞意大利果邊係咪好熱
絲打好好人
半日行舊城果邊
一日bmw館+拜仁主場
其實都算多野睇
不過街頭好多乞衣

bmw world唔洗比錢
museum就要
而家英國凍到嘔

巴打果邊幾多度 你咩行裝

3-10度 仲要落雨
普通短袖t+雪褸 1件

咁勇,英國凍起黎唔係人咁品

因為我本身怕熱 直頭無羽絨 之前慕尼黑0度都係咁 最多著多件tee

西伯利亞人

我都頂唔順買左冷帽 琴晚體感得2度

搵唔到快既方法由Krakow to Bratislava啊
但如果唔經Bratislava 咁落去Hungary 就要兜路
好苦惱啊

我買左1day 59磅 1日chur晒 lunch剩食三文治
前一日買定pass, 9點半就去tower of london等(超級多人 記得早d到 入去仲要衝左珠寶展先), 跟住去tower bridge, hms belfast, 呢3個好順路+去完呢3個已經回本 我大約點半到睇晒呢3個

趕15:00前到西敏寺(1530關+要排), 去完就睇你自己 我黎倫敦前已經玩左3個禮拜, 咁chur法行完西敏寺已經行唔郁 , 所以坐bus tour算 坐完就再坐埋cruise, 如果行得郁又唔怕chur應該可以睇多一樣野

巴打行tower of london同tower bridge行左幾耐倒

tower of london無睇晒, 睇左珠寶, white tower+3,4個細展就閃 粒半鐘到(11:30)
行去 tower bridge 5分鐘唔洗, london pass直入tower bridge唔洗排 睇左40分鐘到
12:15到出黎, 大約12:30入hms belfast睇1個鐘 13:30出黎完上午行程

London食左d乜
想食burger and lobster但d frd應該唔想

去到就梗係食好想食

lobster唔值 啲肉霉嘅

有無咩推介

burger食meatliquor或者honest
英國落雨 對爛鞋入水 換左新鞋

我都中過伏
6月尾7月頭克羅地亞意大利果邊係咪好熱

我6月中去覺得熱得黎幾涼,有風,只係曬左D 我著背心短褲覺得啱啱好
聽local講6月中後會打個風,之後就會真係好熱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞