【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
絲打想問下希臘意大利法國同奧地利食一餐大概幾錢歐羅左右 五月尾去 見你多數都講荷蘭個邊 想知多啲呢四個國家

雅典主要食pita(kebab既朋友), 5歐到已經飽到暈, 如果食sandwich (手臂咁長)2歐幾3歐, fine dinning唔知.
意大利10-15歐到一個意粉/risotto +麵包+野飲, 食pizza會平少少

唔該哂巴打

fine dine Greece都係10-15歐,Greece好多美食,建議入多D餐廳,係d未見過既菜式

另外想問下Austria 因為我係係Salzburg stay1日 之後再係hallstatt stay多日 再去Vienna 想問下交通上有乜要注意 同埋vienna有咩野值得去睇

交通上睇落好順暫時未諗到
如果要搭火車去vienna,Hallstatt要搭船過湖對面個車站搭

我覺得Vienna係睇館多,
Vienna我地去左個自然史博物館,幾靚同都幾多野睇,諗唔到做咩可以去望下
有d人會話一定要去佢個維也納國家歌劇院睇場歌劇,我地都去左,企位好似兩定四歐左右,平過坐好多,當去體驗下
不過佢唔係講英文,可以話唔知佢做緊乜,建議入去前google下個plot先,會睇得開心d 唔係既可以好悶
佢仲有個百水屋,係D騎呢建築咁,相睇幾特別,真正睇又無咁colorful,但都可以去望下
(所有野都係可以去望下,但無種必去既感覺)

我都覺vienna俾我感覺唔多野係令我想去睇 反而salzburg有啲都好有興趣 我可能得大半日留係salzburg 但又想上個纜車去山頂 想問絲打建唔建議咁做
Btw多謝絲打咁詳盡講解

大半日其實夠嫁啦
行下old town + 城堡
城堡可以行上去,唔係好耐,可以節省cable car嘅錢

原來有另一個cable car
個個我沒去過
去埋cable car untersberg半日應該唔夠玩

英匈奧德 20日 here

巴打奧幾多日

vienna 2日
hallstatt 2日
salzburg 2日

我都覺vienna俾我感覺唔多野係令我想去睇 反而salzburg有啲都好有興趣 我可能得大半日留係salzburg 但又想上個纜車去山頂 想問絲打建唔建議咁做
Btw多謝絲打咁詳盡講解

比多d時間salzburg好過,我無去salzburg但頭先google 下都覺得好似多野做好多 想去就去啦,呢d唔去會後悔
係咪CABLE-CAR UNTERSBERG ?我見個台妹寫曬時間,用左兩粒鐘搞掂左個纜車,大半日應該都夠既

唉有啲後悔放得一日係Salzburg btw期待絲打打個雅典聖托里尼遊記 五月尾就係去呢兩個地方 追左咁耐都未出 好心急

我雅典stay左3日 但其實2日夠
第3日亂行去左"感覺"好危險地區 (keramikros) 好在日光日白 我又男所以無事
omonia就難民區, 但交通中心 日頭無問題 夜晚小心d

Vienna個期無得轉
但vienna加多日又好似有d多
Buda 1 vienna 2 應該無得轉
之後個5日睇下點 唉好煩

Buda我會遲下再返去 同另一個frd

唔怪得

有時間咪去埋innsbruck 遠dd雖然 但好似幾靚

咁我搵下先

大半日其實夠嫁啦

Salzburg留三日係咪好不智
七日剩玩奧地利究竟會唔會太多

巴打奧幾多日

vienna 2日
salzburg 2日

Hallstatt兩日 我一陣研究下先
我對hallstatt既認知剩係名信片個位

大半日其實夠嫁啦

Salzburg留三日係咪好不智
七日剩玩奧地利究竟會唔會太多

兩日Salzburg我覺得差唔多
我覺得計埋交通,去Salzburg, Hallstatt同Vienna七日應該差唔多
Innsbruck就無咩野玩,S牌水晶發源地

巴打奧幾多日

vienna 2日
salzburg 2日

hallstatt個town好細
坐纜車上山頂同埋睇salt mine
咁我照返vienna 2 salzburg 3 hallstatt 2啦
無野做先9 hea都幾好既 當抖下
咁我照返vienna 2 salzburg 3 hallstatt 2啦

飲杯野真喺可以坐一個晏晝
舒服到

巴打奧幾多日

vienna 2日
salzburg 2日

Exact7ly
第一日去到其實都下午 狗衝去坐纜車
第二日就salt mine + 高薩湖

巴打奧幾多日

vienna 2日
salzburg 2日

Exact7ly

真喺好細
仲要好多旅行團

舒服到

我日落時間係米蘭教堂頂訓着左
訓到過左duomo博物館opening hour
聽日day trip去直布羅陀
但8點集合 集合點我要行30分鐘

舒服到

我日落時間係米蘭教堂頂訓着左
訓到過左duomo博物館opening hour
聽日day trip去直布羅陀
但8點集合 集合點我要行30分鐘

我試過喺cafe訓著
俾個waiter拍我膊頭問我有無事
巴打玩得開心啲

巴打奧幾多日

vienna 2日
salzburg 2日

Exact7ly

真喺好細
仲要好多旅行團

所以行town就留返6點後又未日落既時候

巴打奧幾多日

vienna 2日
salzburg 2日

Exact7ly

真喺好細
仲要好多旅行團

所以行town就留返6點後又未日落既時候

巴打喺夏天定冬天去?
上網睇冬天雪景好靚

舒服到

幾正
呢d先係旅行
好過趕頭趕命
西維爾聽日放假又就復活節 成個城市好似痴左線咁
又周圍有應該係巡遊既預演

舒服到

幾正
呢d先係旅行
好過趕頭趕命

所以我從來無參加過旅行團
搭車搭船幾粒鐘,玩就得個幾分鐘
旅行仲辛苦過番工
南法同德國深度遊有冇推介
利申我一定會去多蒙特
利申我一定會去多蒙特

德國我覺得南德好玩啲
Munich同Fussen
Fussen有新舊天鵝堡
再東面啲近奧地利邊境就有國王湖
利申我一定會去多蒙特

德國我覺得南德好玩啲

Munich有冇多d介紹
利申我一定會去多蒙特

德國我覺得南德好玩啲

最出名同必去嘅就喺Marienplatz
New Town Hall就喺正Marienplatz個個位
Old Town Hall再行過少少
岩車嘅可以去BMW museum
鐘意睇德意志歷史可以去Deutsches Museum
鐘意飲啤酒可以去HB啤酒屋
利申我一定會去多蒙特

德國我覺得南德好玩啲

最出名同必去嘅就喺Marienplatz
New Town Hall就喺正Marienplatz個個位
Old Town Hall再行過少少
岩車嘅可以去BMW museum
鐘意睇德意志歷史可以去Deutsches Museum

慕尼黑皇宮我覺得幾好睇又大 同梵蒂岡,意大利個d唔同風格 有少少似西班牙,
靚+多野睇過馬德里皇宮. treasure區都好睇, 但歌劇院就唔好買 2分鐘睇完
Deutsches Museum我麻麻 我覺得似大型版香港科學館
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞