【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike

70k自己儲真係好堅
即係你去旅行開始就無問過佢地拎錢?
屋企成日問夠唔夠洗 我好想控制到自己夠洗

諗返都幾勁,因為果時每一秒都補習,頹食加唔會有時間出街(洗錢),未畢業唔洗比家用,所以儲錢儲得好快,每月儲萬幾

佢地未出發前就過五六萬比我,之後就我自己搞掂曬佢
男仔睇黎都有呢種諗法,我男朋友都係堅持一蚊都唔洗屋企比 而我…

其實出發之前佢地都比左4萬5我 機票同學校住個度個3皮又係佢地比 學校又有筆錢
但我覺得自己太洗左 唔想問佢地拎呀屌 但有時send相比佢地又會話我係咪無食野 唔想要佢地再幫我

巴打好似都去好多地方,8萬都差唔多
好sweet的屋企 盡慳 最多咪返黎後慢慢還

講講下又掛住屋企
我希望真係唔洗問佢地拎錢 最貴真係交通呀屌 尤其飛機錢 我諗每個trip交通錢都佔左我一半洗費
想問下如果大家去一個月會帶幾多錢係身? 如果住hostel 會唔會係放防盜腰包安全啲啊?

我上年去係帶一半錢先
去到第十幾日再去atm禁錢
大約200歐左右

去兩個月
好似千五歐長期放大backpack暗格
根本唔會有人得閒搞你個大backpack

我都打算用大backpack ,諗著到勁寒酸,應該無咩人理我

有fd坐係椅度等人時,被人扮問野,distract左,成個大backpack被同黨偷左,所以我覺得backpack唔夠腰包貼身會拎得走,唔敢放錢入去

咁猖狂

你地個大bacpack係幾大先
而且係邊到比人偷

去左咁耐真係未聽過backpacker會比人偷backpack

講講下又掛住屋企
我希望真係唔洗問佢地拎錢 最貴真係交通呀屌 尤其飛機錢 我諗每個trip交通錢都佔左我一半洗費

聽你之前講八百幾真係幾貴

講講下又掛住屋企

我西維爾走個張機票過千
雅典入 巴黎出 先5500到

講講下又掛住屋企

我西維爾走個張機票過千
雅典入 巴黎出 先5500到

我覺得有時機票貴都可以理解
普通巴士搭一陣都20蚊港紙起跳先
呢排係度諗香港d公共交通真係幾平 又方便
exchange前冇上網淘定個防盜腰包拎過黎
係歐洲有冇得買?會唔會好貴?

同一樣貴幾倍咁啦

同一樣貴幾倍咁啦

我係歐洲無留意,但我估真係咁

同一樣貴幾倍咁啦

依家入定一箱 遲啲過去hostel賣俾人 今次仲唔發達

同一樣貴幾倍咁啦

咁唯有叫男友係香港買左先好飛過黎 之後一齊歐遊都安心d
btw想問Hungary除左Budapest仲有冇值得去嘅城市?
岩岩發現比人界左袋, 個隔裝散紙同地圖
就咁睇好似無左2,3歐到
個袋我好鍾意

同一樣貴幾倍咁啦

點知全場都有

同一樣貴幾倍咁啦

btw想問Hungary除左Budapest仲有冇值得去嘅城市?

無錯
我剩係去左budapest,可以搵下有無d匈牙利小鎮
個袋我好鍾意

係london被𠝹?
個袋我好鍾意

係london被𠝹?

仲要大英入面 仲要有安檢
個袋我好鍾意

係london被𠝹?

入面逼唔逼 竟然落到手
其實內陸機幾多錢先為之合理
頭先睇london去budapest最平都要成30歐

30歐又唔貴 二百幾蚊幾平

我400樓下都會輕鬆買,400 500就要諗諗

唔該晒
琴日買左機票倫敦入米蘭出
London應該預幾多日好

樓主唔好skip我啦

同一樣貴幾倍咁啦

點知全場都有

我無
好後悔無帶屌 遲d屋企寄野我叫佢寄埋先
仲有我覺得廣角鏡好重要!幢幢野都又大又高成日影唔曬
個袋我好鍾意

係london被𠝹?

入面逼唔逼 竟然落到手

屌好恐怖
其實內陸機幾多錢先為之合理
頭先睇london去budapest最平都要成30歐

30歐又唔貴 二百幾蚊幾平

我400樓下都會輕鬆買,400 500就要諗諗

唔該晒
琴日買左機票倫敦入米蘭出
London應該預幾多日好

樓主唔好skip我啦

我5日 未知夠唔夠 但白金漢宮交接個d我 n年前睇過唔會特登睇
day 1 2pm到hostel, 出leister square行下+買飛+book day tour, 搞掂就st james park>白金漢宮>近日落係big ben影相
day 2 全日大英>探親戚
day 3 london pass, tower of london, tower bridge, hms belfast, bus tour, 坐船(唔知夠唔夠時間)
day4 windsor bath stonehenge day tour
day5 national gallery>買手信>睇歌劇
day6一早走
plan就咁plan
個袋我好鍾意

係london被𠝹?

入面逼唔逼 竟然落到手

屌好恐怖

大部份都唔迫, 但木乃衣,rosetta stone個d出名既迫

同一樣貴幾倍咁啦

無錯

Budapest有咩地方係必去?預幾多日?

樓主唔好skip我啦

sorry miss左 btw 我無去過london 我bf去左,佢就預左三日

同一樣貴幾倍咁啦

點知全場都有

我無
好後悔無帶屌 遲d屋企寄野我叫佢寄埋先
仲有我覺得廣角鏡好重要!幢幢野都又大又高成日影唔曬

無錯,廣角鏡正 影景好重要

同一樣貴幾倍咁啦

無錯

Budapest有咩地方係必去?預幾多日?

我果時3日2夜,頭尾都transit,其實係一日半,第一日去左個food market ,之後行果個鍊橋,去漁夫堡 山洞醫院博物館,我覺得好正 漁夫堡靚,睇到budapest全景
第二日 首先去左個動物園 之後就去左附近既outdoor bath ,Szechenyi Baths, 呢個我覺得係budapest必試行程

之後就去遊船河燭光晚餐 遊多惱河,不過果晚大霧到pk可惜一早book左
再之後去左newyork cafe 歎杯野飲,我覺得幾靚,都係必去 d d凍飲亦好飲 呢日好chur ,由朝chur到晚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞