【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
急問
我本身book左hostel
13-15 Ck
15-17 Munich
但岩岩上網都搵唔到車 是咪因為Easter?
如果轉去Salzburg會唔會好啲?

呢兩個城市有車車程都好遠下 如果你酒店flexible既salzburg會好好多

前者十粒鐘,salzburg只要四個鐘
反轉相都up唔到
係queen theatre等緊睇孤星淚
7x歐都係睇唔晒個台

好鐘意呢套劇既歌
太側定太前?
終於有了

終於有了

加速加速
反轉相都up唔到
7x歐都係睇唔晒個台

好鐘意呢套劇既歌
太側定太前?

開左場就睇到晒 仲要正中
開場前misunderstand左個台
個show好正 now中場休息
倫敦真係好貴 食餐好少少都40磅
d 2x磅lv既餐廳食完都唔知食左咩
唔怪得之前識個d英國仔都話佢係英國都係食asian food多

40 巴打食咩
我果時係英國都係食下kebab, burger & fries , M記(又幾平), all day breakfast算 因為知佢d野唔好味又貴

好僧茄汁豆唔想食all day breakfast
40磅係食burger and lobster
asian food 10磅有找

睇黎我要窮遊都係食足5日china town

10磅都唔平
窮遊應該自己煮
Btw去6日你地覺得帶幾多pounds好?

睇你要做啲咩喎
反轉相都up唔到
7x歐都係睇唔晒個台

好鐘意呢套劇既歌
太側定太前?

我知又反轉 我都唔知點解
絲打你介紹Lignos間酒店 八月已經HK$991起一晚
唔怪得之前識個d英國仔都話佢係英國都係食asian food多

40 巴打食咩
我果時係英國都係食下kebab, burger & fries , M記(又幾平), all day breakfast算 因為知佢d野唔好味又貴

10磅都唔平
窮遊應該自己煮

睇你要做啲咩喎

算啦我帶左300 應該剩for食同交通
有Shopping個d先碌卡
反轉相都up唔到
7x歐都係睇唔晒個台

好鐘意呢套劇既歌
太側定太前?

我知又反轉 我都唔知點解

個show好正
比錢個下7x磅其實肉痛 但無睇我會仲後悔
對歌劇有興趣既巴絲打一定要睇下(唔一定呢套 成個倫敦都係theatre)

40 巴打食咩

10磅都唔平
窮遊應該自己煮

睇你要做啲咩喎

我5日oyster用左43磅
但有一日day trip出去 全日剩搭一程metro

40 巴打食咩

10磅都唔平
窮遊應該自己煮

睇你要做啲咩喎

我研究左成晚買唔買london pass好
想問下去Salzburg 一日full day夠唔夠
有咩地方必去?
絲打你介紹Lignos間酒店 八月已經HK$991起一晚

可能七八月係超級旺季
我果時應該唔過450

加速加速

收到

個show好正
比錢個下7x磅其實肉痛 但無睇我會仲後悔
對歌劇有興趣既巴絲打一定要睇下(唔一定呢套 成個倫敦都係theatre)

我逼不及待想要玩玩了!
有咩地方必去?

我無去salzburg,但睇過覺得唔計國王湖剩salzburg一日會夠

有無去過既巴絲幫幫手

10磅都唔平
窮遊應該自己煮

睇你要做啲咩喎

去咁多年甚至住埋都未用過

10磅都唔平
窮遊應該自己煮

睇你要做啲咩喎

咁剩買張oyster card算
印象中係歐洲無買過d遊覽pass,因為覺得果邊d pass又貴又難回本,回本都回得少少,除左方便左,好似無咩著數,搶錢居多

日本d pass就相反 好多真係抵到爛

10磅都唔平
窮遊應該自己煮

睇你要做啲咩喎

咁剩買張oyster card算

一般遊客都係Zone 1-2,Daily cap 6.6quid 都唔太貴啦

40 巴打食咩

10磅都唔平
窮遊應該自己煮

睇你要做啲咩喎

我買左1day 59磅 1日chur晒 lunch剩食三文治
前一日買定pass, 9點半就去tower of london等(超級多人 記得早d到 入去仲要衝左珠寶展先), 跟住去tower bridge, hms belfast, 呢3個好順路+去完呢3個已經回本 我大約點半到睇晒呢3個

趕15:00前到西敏寺(1530關+要排), 去完就睇你自己 我黎倫敦前已經玩左3個禮拜, 咁chur法行完西敏寺已經行唔郁 , 所以坐bus tour算 坐完就再坐埋cruise, 如果行得郁又唔怕chur應該可以睇多一樣野
有咩地方必去?

我無去salzburg,但睇過覺得唔計國王湖剩salzburg一日會夠

有無去過既巴絲幫幫手

Salzburg一日都夠行晒
我果陣係salzburg住左3晚
一日salzburg舊城區
一日國王湖
一日hallstatt
買24小時salzburg card
包景點入場費同巴士
去2-3個景點已經回本
山頂個城堡同米拉貝爾宮都幾值得去
有咩地方必去?

有無去過既巴絲幫幫手

Salzburg一日都夠行晒
我果陣係salzburg住左3晚
一日salzburg舊城區
一日國王湖
一日hallstatt
買24小時salzburg card
包景點入場費同巴士
去2-3個景點已經回本
山頂個城堡同米拉貝爾宮都幾值得去

好似有個莫扎特之家,值唔值得去?
印象中係歐洲無買過d遊覽pass,因為覺得果邊d pass又貴又難回本,回本都回得少少,除左方便左,好似無咩著數,搶錢居多

日本d pass就相反 好多真係抵到爛

我羅馬柏林都有買, 羅馬覺得可以唔洗買 因為成日早起身skip line都無咩用 羅馬又太多野睇
基本上只須要搭去最遠個個 再一路睇一路行返hostel就得, 中央車站去梵蒂岡都係3km.
柏林就太大一定要買交通pass, 唔同倫敦大得黎5分鐘路程一個underground站, 柏林metro站同景點可能隔成km 要趕景點/節省腳力就要駁巴士.
我個時因為遲book得d遠少少 叫Jugendherberge-Berlin-International, 去最近既metro站要1km 好在有巴士 巴士又5分鐘1班 無買pass就p梗k. 但有pass都唔太建議住呢間, 嘈就慣左 員工好好人 但我間房得1個差電頭同人share
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞