【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike

我見Go Pass淨係限Belgium嘅地方 所以由Brussels去Lux冇得用
如果由Brussels去Lux一日來回 買邊隻ticket最抵?

係呀 不過你可以買去到arlon既go pass(七歐內),再買arlon to lux(10歐內),回程都係咁玩法,四張都可以係brussels站國際線counter買到,十六歐單程,平過直接買唔用go pass(27歐程)

巴士初步search 見到都係要15歐左右
可以睇下邊個方法啱心水d

Arlon to Lux呢程使唔使轉車?定係同Brussels to Arlon係同一架火車?

我見Go Pass淨係限Belgium嘅地方 所以由Brussels去Lux冇得用
如果由Brussels去Lux一日來回 買邊隻ticket最抵?

係呀 不過你可以買去到arlon既go pass(七歐內),再買arlon to lux(10歐內),回程都係咁玩法,四張都可以係brussels站國際線counter買到,十六歐單程,平過直接買唔用go pass(27歐程)

Arlon to Lux呢程使唔使轉車?定係同Brussels to Arlon係同一架火車?

一程IC 一take過,唔洗轉車,手上帶帶兩張飛就得了

一程IC 一take過,唔洗轉車,手上帶兩張飛就得了
有冇巴絲去過Hamburg?睇網上d評語都幾兩極下
大家覺得值唔值得stay一兩日?

一日半算fit
Miniature好撚柒正
影相影到無電

我得7日喺德國
諗住lubeck 兩日一夜
Hamburg兩日一夜
Bremen兩日一夜
其餘時間去Berlin
但驚好chur
應唔應該skip Bremen?

bremen一日夠

巴打識去lubeck
不過lubeck可以唔駛stay一晚
我行埋博物館都係4-5個鐘到

諗住一喺hamburg機場落機就起lubeck
btw lubeck有冇直接車去berlin? check過flixibus但好似冇…

我係lubeck直去柏林
不過個落車位係Berlin zoo個邊
好似flixbus定唔知berlinien
唔肯定嘅可以去goeuro search下
Athens留過6-7日

巴打做左d咩

博物館
去曬基本上所有雅典景點
同周邊地區

果然係博物館JJ

好彩個陣係歐盟學生唔駛錢

不過普遍去旅行個陣
博物館同古蹟嘅入場費佔左旅費三分一
倫敦真係好貴 食餐好少少都40磅
d 2x磅lv既餐廳食完都唔知食左咩
唔怪得之前識個d英國仔都話佢係英國都係食asian food多
DAY 3 希臘聖托里尼晚上

一到Santorini已經晚上了 首先當然 settle down
住宿資訊
我地今次住既係Fira (Thira) 既酒店,叫Lignos Hotel

間酒店有兩間姊妹hotels,一間同grade叫Blue Sky Hotel Fira,位置無咁靚不過就有泳池,另一間係貴野黎叫Suites Blue,間房有villa feel,成個酒店有個大泳池,而Lignos就係位置最靚(個位我會比9/10分),需要既話都可以去Blue Sky(一條直路落到去)用佢個泳池,早餐(包埋)亦都係要去果度食既。Check in 都係要去果度,因為Lignos係無職員既
https://www.booking.com/hotel/gr/lignos.zh-cn.html?aid=357003;label=gog235jc-hotel-XX-gr-lignos-unspec-hk-com-L%3Azh-O%3AosSx-B%3Achrome-N%3AXX-S%3Abo-U%3AXX-H%3As;sid=d60a21b3357574944506f731685dd97f;dist=0&sb_price_type=total&type=total&
其實book之前我地諗左陣,因為佢個rating唔係好高,主要原因都係話個reception好惡死,又會比左錢話你未比錢要搞一輪,不過佢幾平、位置又靚,我地做好準備證明我地有比錢,所以就唔怕,試一試
最後果然有發生 不過輕鬆搞掂

Santorini最旺既區域係Oia 同Fira,
Oia係最靚,postcard見到既果個景就係果度了!
而Thira就係最方便,佢自己都有靚景,
係度既住宿價錢都唔貴(早book 的話),
來往全島、機場既巴士,全部都係係度做起點站既,
仲有出火山島果D船既碼頭,亦都係Thira度。
所以如果你住其他區域,你去邊都要搭程巴士黎呢度轉車架!
當然,如果你要住果D有私人泳池面海既超豪華白屋既,
就係要住Oia啦,否則,我認為Thira係最好既選擇
越近Fira巴士站同中間果D市集個位就係越靚,否則出入要行好多斜路

手機相遊記
因為純粹出去食野同行,又晚上,所以無帶相機
以下係小米手機相 頂住先 d光同色好核突

首先,我好鐘意Santorini個氣氛,我地去到已經九點幾,天黑曬,

不過成個Thira仲係非常熱鬧,一街都係人!有種夜市既氣氛。
當然,都幾多強國人

因為沿山而建,一路都唔少梯級,但就好有風味,一街都係手信店

食野時間!呢度有個food court,平平地坐低食

亂影
有幾間餐廳,最左邊係中國菜,D大陸人唔知點解個個都一野衝去食返中國菜 睇佢地都係遊客,去旅行點解唔試下外國菜?

首先我地食左呢間好夠鍋氣好快手既即煮pasta,d sauce都好重口下

仲有

串燒小食檔

好黑

呢度仲有間食crepes既,都幾貴,但好好味

食食下仲有隻小貓
佢地狂痴住我地,因為我地比野佢食 好得意

食飽繼續行街

四圍都係白屋
家姐好鐘意白屋島,所以搵d手信比佢

呢個幾正,但我買下面果個,仲正

我地行行下見到張咁既野,中國客多到四圍都寫殘體字

黎到先知原來呢度有得join tour出海玩下
因為我地成日都唔會事前research太多
不過,唔敢一野book住,當然返去上網睇下值唔值得去同個價合唔合理
呢個tour基本上公價 20歐,去溫泉火山島
去碼頭期間仲有得騎驢(自費)
於是翌日我地就 book 左後日去

行完一大輪,我地就行返去 近到爆,基本上我地一出就係鬧市
呢間無reception,好似返自己屋企咁
唔怪得之前識個d英國仔都話佢係英國都係食asian food多

40 巴打食咩
我果時係英國都係食下kebab, burger & fries , M記(又幾平), all day breakfast算 因為知佢d野唔好味又貴

Asian food好平?
Athens留過6-7日

巴打做左d咩

博物館
去曬基本上所有雅典景點
同周邊地區

果然係博物館JJ

好彩個陣係歐盟學生唔駛錢

不過普遍去旅行個陣
博物館同古蹟嘅入場費佔左旅費三分一

都係 如果唔係學生/youth身份,貴唔少
西班牙d景點好貴 二十二十咁掉出去

40 巴打食咩
我果時係英國都係食下kebab, burger & fries , M記(又幾平), all day breakfast算 因為知佢d野唔好味又貴

好僧茄汁豆唔想食all day breakfast
40磅係食burger and lobster
asian food 10磅有找

40 巴打食咩

睇黎我要窮遊都係食足5日china town
我未做功課巴黎stay 3日半 買個個paris pass抵唔抵/有咩pass抵
我未做功課巴黎stay 3日半 買個個paris pass抵唔抵/有咩pass抵

我自己無買既,因為我學生同 youth所以 羅淨宮呀果d都免費,所以無需要。
頭先輕輕search,張野都唔平,你要去齊咁多chur齊咁多先回本 莫講話省錢,
以下係佢包既熱門museum/景點,同價錢,巴打按需要計下有無平到

巴黎車費我覺得唔貴既,因為佢metro有得一次過買十程(基本上都用得曬)就再平D,記憶中一個幾歐一程定一歐,唔貴,所以都無咩必要要free 交通pass

我自己無買既,因為我學生同 youth所以 羅淨宮呀果d都免費,所以無需要。
頭先輕輕search,張野都唔平,你要去齊咁多chur齊咁多先回本 莫講話省錢,
以下係佢包既熱門museum/景點,同價錢,巴打按需要計下有無平到

巴黎車費我覺得唔貴既,因為佢metro有得一次過買十程(基本上都用得曬)就再平D,記憶中一個幾歐一程定一歐,唔貴,所以都無咩必要要free 交通pass

我就係見佢咁貴先問下 倫敦1日pass都係60磅 但去3個就回到本
我又住聖母院附近應該唔洗好多交通
2日半chur晒市中心有無可能
想睇埋凡爾賽宮

我就係見佢咁貴先問下 倫敦1日pass都係60磅 但去3個就回到本
想睇埋凡爾賽宮

真係好貴,好難回本
鐵塔凱璇門果d半日搞掂,聖母院好似都排得幾勁下(無去,睇人遊記咁講)
羅浮宮睇你想行幾多,可以行大半日,我由6點行到10點未行完 但關門 不過去到後期都攰
有個人骨教堂幾正咁
唔知巴打想去咩,但兩日半應該夠既
凡爾賽宮就預一日,因為遠dd,但早出發既可以半日既
Venice 2日夠唔夠?
一日主島 一日彩虹島+玻璃島
如果3日去晒florence+pisa+五漁村會唔會太chur

想睇埋凡爾賽宮

真係好貴,好難回本
鐵塔凱璇門果d半日搞掂,聖母院好似都排得幾勁下(無去,睇人遊記咁講)
羅浮宮睇你想行幾多,可以行大半日,我由6點行到10點未行完 但關門 不過去到後期都攰
有個人骨教堂幾正咁
唔知巴打想去咩,但兩日半應該夠既
凡爾賽宮就預一日,因為遠dd,但早出發既可以半日既

羅浮宮我預左大半日 都算大半個博物館膠 梵蒂岡 大英都係開門行到關門(not星期5)
我住聖母院隔離朝早去應該避到人龍
希望2日半chur得晒最尾去凡爾賽攞個美好回憶返鬼港
Venice 2日夠唔夠?
一日主島 一日彩虹島+玻璃島
如果3日去晒florence+pisa+五漁村會唔會太chur

夠 exactly是咁玩
pisa我無去 不過得個塔,多數係去完flo,去cinque terre果頭果日經過pisa落車玩再上車去cinque terre果頭住,
咁既話你要一日半玩曬florence
再去pisa 再去例如la spezia住
第三日cinque terre
其實都ok既

40 巴打食咩

睇黎我要窮遊都係食足5日china town

10磅都唔平
窮遊應該自己煮
Btw去6日你地覺得帶幾多pounds好?
終於有了
反轉相都up唔到
係queen theatre等緊睇孤星淚
7x歐都係睇唔晒個台
急問
我本身book左hostel
13-15 -
急問
13-15 Ck
15-17 Munich
但岩岩上網都搵唔到車 是咪因為Easter?
如果轉去Salzburg會唔會好啲?
急問
13-15 Ck
15-17 Munich
但岩岩上網都搵唔到車 是咪因為Easter?
如果轉去Salzburg會唔會好啲?

呢兩個城市有車車程都好遠下 如果你酒店flexible既salzburg會好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞