【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
岩岩發現比人界左袋, 個隔裝散紙同地圖
就咁睇好似無左2,3歐到
個袋我好鍾意

係london被𠝹?

仲要大英入面 仲要有安檢

入面逼唔逼 竟然落到手

屌好恐怖

大部份都唔迫, 但木乃衣,rosetta stone個d出名既迫

我好鐘意既背囊係歐洲告廢左,佢自己頂唔順爆鍊 掉左
DAY 2 希臘雅典 深入當地警局同遊客警局記(下)

上回提到因為男朋友係地鐵被人扒左個銀包,於是我地就跟住地鐵職員講既去左警局報案。(當然唔係expect會搵得返,係要報警先claim得保險

搵左一輪後,終於到左警局 搞笑地,間野出面成個香港D極舊工廈咁,地下果層唔係正門,係一個更亭,入面果個一D都唔似警察,你話係大毒梟我都信 佢隔離就有部lift,可以上警局果層。

入lift,個玻璃lift門有被人打爆左既裂痕 係咪D賊發爛炸?
上到去,入去。

一入,男友哇左聲,我向左望 我真係「哇X 」左出聲

一入門口,左邊係D臨時收監所,有3個超級樣衰喪屍大毒梟咁款既監犯被人囚左係入面,三條友都企係D鐵欄度,平排地對手伸曬出黎,死屍咁望住我地
你望過去,就會見到呢個境況

個樣絕對無咁正常,我想google搵個似既都搵唔到 網上d人樣太正常 絕之就係頭髮又亂又灰白,面一達達灰黃色,面好lip,反曬白眼,d牙好似蛀鬼曬,寒背,成身爛衫,真係誇張過電影D賊樣 無忽正常 你一睇就知係超級道友同賊果種
佢地望住我地個樣好似我殺左佢全家咁, 我地望左一秒就唔敢再望,但我地都記得勁清楚佢地個樣 真係好din

之後再望右邊,有幾條友坐左係度,我都諗左陣先估佢地係被人拉既定報案既,因為D樣都係成個賊咁 入面一個便衣職員同緊local講野,見到我地後,問我地咩料,我地話被人偷野,佢就叫我地坐低等下,仲一路講一路指住果張對正果個監倉既長椅 不了
我地不約而同地走左唔洗被果三條友瞪住既位企

成間野都好舊,咩傢私都爛爛地咁,監倉果邊既前面既範圍直頭係好污糟,入面實好臭 等既期間有兩個軍裝警入左黎,終於係希臘見返個似返個正常人正氣D既local 頭髮好整齊、青靚白淨、企得四四正正咁 除左佢地,差館入面你求其篤個話係賊我地都會信

隔左陣,頭先個便衣帶左條友出黎,的佢入頭先個拘留所度 果條友又係同D道友一樣style既 然後便衣終於得閒理我地

佢知道左咩事後,就問:邊個叫你地黎呢度報警既?我地話:係個地鐵職員。佢覺得好奇怪,佢話因為呢度係local警局,我地應該去另一間差館。之後就寫左個地址叫我地去果邊報警

原來我地唔小心深入左當地差館 真係見識不少 最痴線既事之一 再搭多轉車搵左輪後,終於到左佢講既另一間差館

間野開係一橦野既地面果層行入dd,又係極唔顯眼 出面見到佢寫住Tourist Police Station 原來遊客係要去專for遊客既差館 明顯呢度遊客中招率太高,要起返間黎專處理佢地

遊客差館真係遊客差館,入面竟然有免費wifi 又有張sofa。基本上入面係得幾張office枱,幾張sofa咁,擺明就係專比人黎拎口供紙 佢求其比左張紙同張form我男友填自己唔見左D乜,仲有佢既個人資料,期間都keep住有d遊客黎報案,我地仲係張茶几上面見到一張廢紙,上面寫左個香港人既英文名、passport no. 同埋佢被人偷左D乜 就咁掉左係度

做乜帶個價值1200既金幣出街
好慘既受害者,唔見左成千歐,睇黎係成個幾月既旅費 睇黎佢要返hk了

我地無咁不幸,因為身家 passport 果d都放曬係bf防盜腰包,銀包係有220歐左右,煩在有d香港既銀行咭IDcard學生證果D,不過都即時cut左,比起呢位香港巴打bf算無咁損失慘重。(最後仲claim得返果220歐,只係D證件果d錢claim唔返,但已經算好了)不過入面有幾張靚既即影即有合照就真係永久消失了

交完form,個警員再confirm多次佢唔見左咩,見到「回鄉證」,bf解釋左好耐條友都唔明咩黎
最後佢就print左張寫滿希臘文既口供紙比佢,就收工了

整完呢壇野,一兩點左右,我地重新出發去衛城
因為呢個奇遇對我地黎講都充滿娛樂性
所以我地心情都幾輕鬆,無受影響繼續出發
絲打,又係我,成日煩住你唔好意思
ams 會去zannse, marken 同市內周圍去3,4日係咪買ov card比較抵?

另外都有幾個museum都想去 但係咪淨係得張annual pass?好似好唔抵
ams 會去zannse, marken 同市內周圍去3,4日係咪買ov card比較抵?

另外都有幾個museum都想去 但係咪淨係得張annual pass?好似好唔抵

荷蘭有個holland pass,會包交通、仲有幾個museum入場費(包幾多個視乎你買邊個grade既 pass)如果買左果個,應該唔洗買ovchip 你可以上 9292 網計車錢(去風車村同marken),網上面show既價係用ovchip card價黎,再加埋你想去既museum既入場費,睇下加埋係holland pass定唔買holland pass平D 如果holland pass無平左,就剩買ovchip好d
我係歐洲無留意,但我估真係咁

咁唯有叫男友係香港買左先好飛過黎 之後一齊歐遊都安心d
btw想問Hungary除左Budapest仲有冇值得去嘅城市?

無錯
我剩係去左budapest,可以搵下有無d匈牙利小鎮

Budapest有咩地方係必去?預幾多日?

我果時3日2夜,頭尾都transit,其實係一日半,第一日去左個food market ,之後行果個鍊橋,去漁夫堡 山洞醫院博物館,我覺得好正 漁夫堡靚,睇到budapest全景
第二日 首先去左個動物園 之後就去左附近既outdoor bath ,Szechenyi Baths, 呢個我覺得係budapest必試行程

之後就去遊船河燭光晚餐 遊多惱河,不過果晚大霧到pk可惜一早book左
再之後去左newyork cafe 歎杯野飲,我覺得幾靚,都係必去 d d凍飲亦好飲 呢日好chur ,由朝chur到晚

好詳細 唔該絲打
個outdoor bath望落好正 不過冇帶泳衣過黎

上次去6日荷蘭都冇買ov card
好似要有最少唔知幾多錢先搭得車
搭1.幾歐又要入十幾歐係入面
買單程票算
其實好多人去外國扮比人偷野呃保險
exchange前冇上網淘定個防盜腰包拎過黎
係歐洲有冇得買?會唔會好貴?

同一樣貴幾倍咁啦

我係歐洲無留意,但我估真係咁

依家入定一箱 遲啲過去hostel賣俾人 今次仲唔發達

點知全場都有

我無
好後悔無帶屌 遲d屋企寄野我叫佢寄埋先
仲有我覺得廣角鏡好重要!幢幢野都又大又高成日影唔曬

無錯,廣角鏡正 影景好重要

我仲要支自拍棍壞鬼左

荷蘭有個holland pass,會包交通、仲有幾個museum入場費(包幾多個視乎你買邊個grade既 pass)如果買左果個,應該唔洗買ovchip 你可以上 9292 網計車錢(去風車村同marken),網上面show既價係用ovchip card價黎,再加埋你想去既museum既入場費,睇下加埋係holland pass定唔買holland pass平D 如果holland pass無平左,就剩買ovchip好d

唔該哂絲打
gp trick 無荷蘭 account有無得去銀行入數架?
比人偷野我應該會發癲
頭先係條街自己一個 然後隔幾個身位有班中東樣既人係咁對住我手指指 我不時望過去都會同佢地對望 見到佢地成日隻手指住我唔知講乜 勁驚

買單程票算

好似仲要無得退 可能租架單車代步算 踩去zannse好似都唔洗好耐
形容果3個監犯形容得好正
睇黎Greece嘅男人個樣正正常常都已經可以稱得上係靚仔

買單程票算

火車係有呢個規定,巴士就無 果時第一次用黎搭火車,話我唔夠錢但明明入面有幾歐,覺得極膠
另外買前係要計定條數先,因為買張咭本身都要7歐,如果唔係成日搭巴士既可能無慳到錢,不過有既上落車就會方便dd唔洗um散紙果d

都幾易,報個警就得
偏偏我自己唔知幾時唔見左200鎊我無去報案 一直都係個謎

好詳細 唔該絲打

我地果時都無,但覺得唔試唔得,租左泳衣
btw 歐洲成街h&m,有d地方有primark(仲平,五歐有套) 就到夏天,應該有平泳衣頂住先
差館奇遇記
發現好似可以遲多幾日去足一個月先返香港
要sd email問下 但訂機票個agency好撚串

唔該哂絲打
gp trick 無荷蘭 account有無得去銀行入數架?

如果問緊去到荷蘭入,我未試過呢個方法,不過我Maastricht間銀行感覺上得atm同information counter咁,唔似hk果d有曬d櫃台搞錢銀野咁,感覺上係用黎辦申請card手續多過入錢 唔知外國銀行有無呢個功能 都可能果間太細先無 我唔肯定得唔得,最好上網search search

如果問香港,就要加百幾蚊電匯手續費
比人偷野我應該會發癲
頭先係條街自己一個 然後隔幾個身位有班中東樣既人係咁對住我手指指 我不時望過去都會同佢地對望 見到佢地成日隻手指住我唔知講乜 勁驚

被人望住真係會不安,感覺自己被賊target左咁 果時自己一個搭米蘭metro,見到兩條友一上車就望勻曬全車人既行裝咁,勁可疑,又不時望過黎 不過我d野收得好埋

買單程票算

好似仲要無得退 可能租架單車代步算 踩去zannse好似都唔洗好耐

搭巴士要9個字,踩車可能…
無錯,無得退
形容果3個監犯形容得好正
睇黎Greece嘅男人個樣正正常常都已經可以稱得上係靚仔

絕對無誇張
係,見到d手信店,個個老闆娘都中東美女樣,個老闆就成個賊咁
打算去完斯洛文尼亞搭巴士去venice
之後去florence pisa 五漁村
最後米蘭搭飛機返hk
去唔去埋rome好 好似唔順路
另外bologna genoa turin值唔值得去
差館奇遇記
發現好似可以遲多幾日去足一個月先返香港
要sd email問下 但訂機票個agency好撚串

叢林遇野獸同呢單野都係到今日我地都仲無限loop同笑返既事

有時間既玩夠先返 一返FT就有牌都無得再玩咁耐
打算去完斯洛文尼亞搭巴士去venice
之後去florence pisa 五漁村
最後米蘭搭飛機返hk
去唔去埋rome好 好似唔順路
另外bologna genoa turin值唔值得去

好順
我果時係bologna同verona之間揀左verona黎去,都有驚喜,幾靚
我係日子所限加唔順路就無去rome 如果有日子剩既去下都好,因為佢個位咁篤,覺得遲d唔係去南意既都唔會再特登去返果度 而北部都仲可能去南法瑞士可以順便去埋
genoa我家姐去過佢好似好鐘意
Turin我無去,但又係想去只係無時間,因為都似係個靚既古城 如果唔係要去米蘭睇concert既一定會去turin

但唔係要咩警局報左案定點先claim到既咩
利申乜都唔知

好詳細 唔該絲打

我地果時都無,但覺得唔試唔得,租左泳衣
btw 歐洲成街h&m,有d地方有primark(仲平,五歐有套) 就到夏天,應該有平泳衣頂住先

如果我得一日係budapest你覺得最應該做乜先
得一日真係無陰公
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞