【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
歐洲買野食真係要等好耐,去完終於明點解快餐叫快餐

無錯,係香港快餐同坐底都差唔多時間 歐洲係feel到你叫果下佢先拎d野出黎由0開始煮
Manchester+Liverpool應該預幾多日
主要係為左去獌主場

我無去獌市,但似係一日幾內搞掂 liverpool就都係一日半左右,beatles d野 albert dock 利主場(去既話 )利物浦教堂
想問下我打算去米蘭分一日去近郊 咁我打算去come lake 但見你地講五漁村都ok 想問下如果由米蘭去五漁村交通詳細係點? 我exactly住係中央車站隔離 如果有人問過 屌得細力啲
想問下我打算去米蘭分一日去近郊 咁我打算去come lake 但見你地講五漁村都ok 想問下如果由米蘭去五漁村交通詳細係點? 我exactly住係中央車站隔離 如果有人問過 屌得細力啲

Como lake

好方便,搭火車到la spezia,五漁村既五個村都有一條火車線連接住,有張pass可以全日任搭來往呢條火車線 我果時係住la spezia既

好方便,搭火車到la spezia,五漁村既五個村都有一條火車線連接住,有張pass可以全日任搭來往呢條火車線 我果時係住la spezia既

我諗住即日來回 九點出發 七點左右走 得唔得? 單程要幾耐?
多謝你嘅建議 我最後都係決定買機票 瞓一晚機場算 我依家計劃埋荷蘭比利時就整好行程

唔敢訓機場,驚醒左唔見左個行李

啱啱訂左01:20巴士 漢堡去Amsterdam
有個問題想問 咁我第一日就會留喺Amsterdam 第日應該會去羊角村 咁我應唔應該帶埋行李去羊角村 之後直接去Giethoorn? 擔心緊羊角村有冇地方暫存行李

我諗住即日來回 九點出發 七點左右走 得唔得? 單程要幾耐?

得不過米蘭去la spezia要三個幾鐘 唔知會唔會覺得太多車要搭 但12點幾玩到7點幾都夠,我覺得,其實都係睇你接唔接受到要搭兩程長途 但比我會去,因為米蘭留太耐真係浪費光陰
多謝你嘅建議 我最後都係決定買機票 瞓一晚機場算 我依家計劃埋荷蘭比利時就整好行程

有個問題想問 咁我第一日就會留喺Amsterdam 第日應該會去羊角村 咁我應唔應該帶埋行李去羊角村 之後直接去Giethoorn? 擔心緊羊角村有冇地方暫存行李

我唔係好明
你意思係amsterday day2應唔應該帶住行李去羊角村玩然後直接從羊角村去下一站唔再返ams?
呢個視乎你下站去邊
好似係有的,我朋友好似寄存過

我唔係好明
你意思係amsterday day2應唔應該帶住行李去羊角村玩然後直接從羊角村去下一站唔再返ams?
呢個視乎你下站去邊

有個tourist office 5歐全日(其實until 6pm

我唔係好明
呢個視乎你下站去邊

有個tourist office 5歐全日(其實until 6pm

啱呀啱呀 你冇理解錯 咁我再睇睇先

得不過米蘭去la spezia要三個幾鐘 唔知會唔會覺得太多車要搭 但12點幾玩到7點幾都夠,我覺得,其實都係睇你接唔接受到要搭兩程長途 但比我會去,因為米蘭留太耐真係浪費光陰

來回要幾錢? 係當日買飛定要預早訂?

來回要幾錢? 係當日買飛定要預早訂?

呢d城市to城市既火車要我係預早買既
http://www.trenitalia.com/tcom-en
價錢係視乎邊班車既 呢度會睇到埋時間 方便預時間

我唔係好明
呢個視乎你下站去邊

冇下晝火車去giethoorn 啱啱發現去kinderkdijk好順路

我唔係好明
呢個視乎你下站去邊

冇下晝火車去giethoorn 啱啱發現去kinderkdijk好順路

應該唔會架wo

無錯,係香港快餐同坐底都差唔多時間 歐洲係feel到你叫果下佢先拎d野出黎由0開始煮

咁歐洲嘅快餐同香港嘅快餐相比起係咪都會係慢啲?

印象中好似差唔多 (香港kfc同m記都好慢

我唔係好明
呢個視乎你下站去邊

應該唔會架wo

要search steenwijk

我買night special M記1歐1個包 就整定
for第2日早餐
去到邊早餐食多士食到嘔

for第2日早餐
去到邊早餐都係食多士食到嘔
想問
我今個六七八月倒會去東歐窮遊大約四十零日,由羅馬尼亞出發,想去匈牙利 捷克 德國 荷蘭 希臘 土耳其,再喺土耳其返香港,主要諗住搭巴士同train除非太遠/飛機更平
Budget預兩萬幾三萬,日子會唔會太chur 定係可以為咗順路啲加啲國家例如克羅地亞 同埋係咪要好well-planned預先book晒啲住宿交通嗰啲,我驚到時有好多野睇可以留耐啲
Btw有追絲嘅歐遊post幾十頁睇晒好正 聽落Santorini好吸引 想去埋
哩啲國家地方次序同行程可以點plan?
謝各巴絲

for第2日早餐
去到邊早餐食多士食到嘔

咁正我都係到諗 我係amsterdam過
brussels果日如果用盡日照時間玩多陣我應該會撘夜晚六點嘅火車去到八點係天未黑曬之前到酒店check in 第二朝就早啲起身去brugge gent一日遊咁我係荷蘭上火車之前就要買定晚餐同第二朝早餐定係早餐留返係南站買好呢?
想問
我今個六七八月倒會去東歐窮遊大約四十零日,由羅馬尼亞出發,想去匈牙利 捷克 德國 荷蘭 希臘 土耳其,再喺土耳其返香港,主要諗住搭巴士同train除非太遠/飛機更平
Budget預兩萬幾三萬,日子會唔會太chur 定係可以為咗順路啲加啲國家例如克羅地亞 同埋係咪要好well-planned預先book晒啲住宿交通嗰啲,我驚到時有好多野睇可以留耐啲
Btw有追絲嘅歐遊post幾十頁睇晒好正 聽落Santorini好吸引 想去埋
哩啲國家地方次序同行程可以點plan?
謝各巴絲

thanks絲打
強烈建議去埋santorini既,因為去左希臘唔去埋好可惜

頭尾機票係咪已經買曬既?
日子會唔會chur要視乎一個國家你想玩幾多城市 尤其德國,因為佢好多城市都係旅行會去既,所以剩係玩berlin同由下面玩曬上上面已經差8日

budget 3萬幾正,計落700蚊一日其實幾鬆,唔洗好窮玩,可以對自己好d食多幾餐好野

planning方面,係兩個極端,一係最兩三個月plan,一係就臨前一星期內plan,因為多數住宿都係好早或者前幾日賣係最平 我係早 plan型既,因為感覺安心d,但我旅行期間撞到fd知道佢地係一路玩一路諗幾日後去邊,問落發現呢種玩方住宿都可以幾平

路線方面,克羅地亞雖然望落地圖上近希臘d,但佢去希臘係好貴要千幾二千,而陸路就有d遠因為athens係係海邊,所以除非玩埋albania & 希臘內陸,否則croatia會增加planning既煩惱,無順路左

暫時咁睇,
羅馬尼亞 (有無話預邊個城市同幾多日)
匈牙利(Budapest? 可以2-3日)
[中間可能加個站,例如vienna / bratislava會好d,因為budapest同prague有d遠,車程達7-8個鐘]
捷克(Prague 2 日、CK 1 日)
[中間可以加個Hallstatt/salzburg(各需一日),會順路d,同埋佢地都值得去]
德國 (Munich 天鵝堡入[1-2日]?)可以諗下會唔會去 羅騰堡、紐倫堡(各一日)呢D,慢慢玩上柏琳,因為munich berlin好遠,要近9粒鐘車程,有中間站可以 2粒鐘5粒鐘咁搭
去到berlin可能諗下經唔經hamburg玩日入amsterdam (直去就6粒鐘火車),因為羊角村係兩者中間,可以諗下去左steenwijk既羊角村(one day唔洗stay)先再去amsterdam
荷蘭(amsterdam?3日)

希臘太遠,所以點都要內陸機,可以搵下平機票由荷蘭去athens
Santorini因為係島黎,出入都要飛機或者船(飛機多數唔貴,但無機直接去到 turkey,要飛返athens再飛turkey; 船要搭五六個鐘價錢好似同飛機差唔多甚至貴d)
土耳其都係遠,相信都要飛機了,athens去istanbul都有唔少機的,最低價係4xx,絲打要睇住機票價錢黎就日子

我當 Romania 四日,其他估/suggest既路線預到最鬆地埋計入去,去到santorini都係30零日,所以呢幾個國家40日應該夠曬

咁正我都係到諗 我係amsterdam過
brussels果日如果用盡日照時間玩多陣我應該會撘夜晚六點嘅火車去到八點係天未黑曬之前到酒店check in 第二朝就早啲起身去brugge gent一日遊咁我係荷蘭上火車之前就要買定晚餐同第二朝早餐定係早餐留返係南站買好呢?

荷蘭車站多數有d包店薯條站kebab店,可以買黎上車食
早餐都係,車站多數有panos之類既包店,我多數都係經過去買既

係,好新鮮但真係由唔餓等到好鬼餓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞