【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike

巴打覺得柏林4日3夜夠唔夠玩?
同埋德國人英文好唔好,驚去到同人雞同鴨講

我剩係去3日2夜 都覺得夠 可能因為個城市氣氛有d陰沉/天氣果時又差,所以唔想留咁耐,其他城市精彩d
唔好 不過同服務業既人講野都ok,路人就唔多得 但比法國西班牙好 (溝通唔到,用意大利文都仲同到西班牙人講到少少)

德國有咩城市好推介我自己對2戰幾有興趣 仲諗住係柏林會玩4日

同衛城巴打一樣,我都覺得berlin係睇冷戰史多過二戰
Bremen係berlin附近幾靚既小鎮,半日一日夠,我幾鐘意佢個好古舊既old town center,佢有條小街係成個bremen唯一二戰無炸既街,幾靚,但都feel到翻新過,有dd touristic,個城市有個風車果個位都幾靚

如果遠少少可以去羅騰堡 紐倫堡 海德堡果d,係好多人心目中既德國小鎮,好靚

科隆都值得去下 個大教堂係數一數二地大

munich果頭都唔錯 主要附近有天鵝堡國王湖睇,正

我一兩個月既trip stay既日數反而都同散trip玩法都差唔多,我自覺出去玩多數都比較係旅遊style多d 鐘意住得舒服搭得舒服,睇靚野影相,搵野食 ,睇下博物館,搵野玩

旅伴style好重要
我d frd好撚chur

所以自己去左兩個月歷史超深度旅行

剩係博物館行幾耐就已經好難就

我鐘意睇博物館 二戰史唔知點解特別有興趣 藝術館都鐘意
不過發現keep住狂睇咁耐去到一個位會太攰, 之後會開始會少d博物館行程

我通常行兩個鐘博物館就會係個度坐低訓十幾分鐘再睇過
仲努力過讀書

笑左,好認真
但睇館真係好有得著 果時係長崎睇原爆資料館睇左大半日 想去埋廣島

我剩係去3日2夜 都覺得夠 可能因為個城市氣氛有d陰沉/天氣果時又差,所以唔想留咁耐,其他城市精彩d
唔好 不過同服務業既人講野都ok,路人就唔多得 但比法國西班牙好 (溝通唔到,用意大利文都仲同到西班牙人講到少少)

德國有咩城市好推介我自己對2戰幾有興趣 仲諗住係柏林會玩4日

Bremen係berlin附近幾靚既小鎮,半日一日夠,我幾鐘意佢個好古舊既old town center,佢有條小街係成個bremen唯一二戰無炸既街,幾靚,但都feel到翻新過,有dd touristic,個城市有個風車果個位都幾靚

如果遠少少可以去羅騰堡 紐倫堡 海德堡果d,係好多人心目中既德國小鎮,好靚

bamberg同wurzburg都好靚
我去左雅典羅馬梵蒂岡先去德國 所以博物館島我一日就夠
亦因為咁而家倫敦諗緊去唔去 st paul cathedral
梵蒂岡st peter+另外2個4大, 米蘭, 西維爾, toledo, 西敏寺都去過, 好驚入到去覺得無野睇
好驚遲d去一次過去好耐既話會好攰
好想去一兩個地方之後有得比我抖下

搵個住穿平既地方抖幾日

我一兩個月既trip stay既日數反而都同散trip玩法都差唔多,我自覺出去玩多數都比較係旅遊style多d 鐘意住得舒服搭得舒服,睇靚野影相,搵野食 ,睇下博物館,搵野玩

旅伴style好重要

點chur法

bamberg同wurzburg都好靚

我要重去德國
亦因為咁而家倫敦諗緊去唔去 st paul cathedral
梵蒂岡st peter+另外2個4大, 米蘭, 西維爾, toledo, 西敏寺都去過, 好驚入到去覺得無野睇

睇得多會審美疲勞 我去到五月去左米蘭個教堂出面都無入去

我3日覺得岩岩好, 德國人英文好好唔驚 驚遲到好過 火車30分真係31:05就開車
國會大廈可以入但要早2日親身去book, 我走先知
1日博物館島
1日east side gallary, checkpoint charlie,恐怕地型圖, 猶太紀念館
布蘭登堡門, 紀念碑個d路過就得

國會大廈唔係可以上網book 咩?

巴打個名

米蘭duomo入面其實麻麻 但上頂好正

米蘭duomo入面其實麻麻 但上頂好正

真心正

旅伴style好重要

點chur法

試過6點起身趕tour 夜晚十點幾十一點先返到屋企
連續兩日
而家有個認知知道同邊個frd去可以hea 邊個要chur

旅伴style好重要

點chur法

試過6點起身趕tour 夜晚十點幾十一點先返到屋企
連續兩日
而家有個認知知道同邊個frd去可以hea 邊個要chur

咁早開始個tour 我果半年剩係試過一次咁早起,就係搭飛機 聽到都覺得好攰
最失望景點一定係巨石陣
雅典個人覺得好正
DAY 2 希臘雅典 希臘美食超級推薦

今晚我地去食既係係市中心附近、
Trip advisor 上全雅典排名第三(果時,而家第七)既餐廳,
排得咁前絕對實至名歸
佢叫做 Karamanlidika - Τα Καραμανλίδικα του Φάνη
https://en.tripadvisor.com.hk/Restaurant_Review-g189400-d6852056-Reviews-Ta_Karamanlidika_tou_Fani-Athens_Attica.html

行到過去,首先佢入面都幾特別,有一part 好似超市咁,有曬D肉呀腸吊曬係度

Menu 英文版係頹頹的A4紙

第一樣,

呢個係一個薯仔沙律之類,有趣地,佢個味同平時既完全唔同,佢加左D香料同芥末醬,又甜甜地又鹹鹹地,初頭我頭幾啖覺得有少少奇怪,但之後越食越上癮

第二樣,我地叫 grilled eel ,燒饅魚,腦入面當然成個日本蒲燒饅魚果種樣,
點知,一黎

好清新既樣!!完全唔會估到咩味
食落,完全同日本果種唔同感覺,呢種係好清既感覺,但又唔係蒸魚feel,
佢係另一種燒法,個調味又係一流,甜甜地鹹鹹地咁,
完全load唔到兩種係同一動物黎,
我平時唔食魚既,呢個好正,感覺上唔會再有機會試到
希臘人既調味真係比到驚喜我

隔離枱亞洲樣既美國人,應該是ABC,因為完全唔識中文,
見到我地碟eel,都問我地,咩黎,
我地話係eel,佢地都幾驚訝咁

呢個係鐵鍋蕃茄蒸蛋D 朋友,全部名唔記得,聽落好頹?但食落又係痴線的,D調味真係完全無法想像地正 鹹+酸+甜味好和諧,好似仲有少少辣既粉,又熱辣辣,狂食狂食狂食,好重口味,但真係好正!!

話咁快就食曬三碟,分量唔算多,但真係超好味。我地覺得呢間太高質,唔叫多幾樣真係對自己唔住 於是再叫!其實真係好想翻J個饅魚,不過又覺得應該試多樣野。我地叫左沙甸魚 平時唔食魚既我(地),又叫魚了

呢個時候,waitress見我地食完三碟野,應該準備埋單,於是就上左default送既甜品。

一睇個樣就覺得好似我會鐘意食既野,睇黎係橙yogurt啦
一食, 好!Q!好!味!!
好味得黎,又完全唔似橙味,但諗極都唔知咩水果黎,桃?橙?真係唔知。

食完後,waitress收左碟野,我地就叫沙甸魚,今次呢個waitress應該唔知我地其實已經食左好多野,見我地剩係叫一碟沙甸魚好似覺得好奇怪咁
又唔知老子其實已經食左好多野 我地係度講笑話,佢一陣會唔會以為我地未食甜品,上多份

之後,要來了

又係清新既樣
今次佢又用另一種玩法,用檸汁調味
鹹鹹酸酸咁,又係比例啱啱好 超級上癮之作,
平時見魚就反胃既我,竟然將D沙甸魚一條一條咁掉曬入口
男朋友已經飽既時候,我竟然好開胃,狂食
一野清曬

搞笑野黎,頭先個waitress果然真係唔知我地已經食左甜品,
又上多碟甜品黎
咁既美食,本身已飽既bf都忍唔住一齊狂食
最後,我地埋單時問waitress,呢碟yogurt上面橙色既係咩黎,
佢竟然話,係carrot 色係似既,但個味 你話係芒果類我都信

希臘菜

黎到雅典,千其唔好錯過呢間餐廳!!
最失望景點一定係巨石陣
雅典個人覺得好正

點解失望既
樓豬竟然將D沙甸魚一條一條咁掉曬入口

柏林好睇人
我有啲同學唔鐘意歷史野
行一日就覺悶

我睇博物館就好耐
博物館島用左我3日
柏林二戰野其實唔算多
因為炸撚曬
反而冷戰野你有排行
剩係postdem square個歷史都有排睇
仲有stacy(唔記得點串)個博物館都好正

我最推薦一定係stacy監獄(Hohenzollern xxx prison好似係)
佢入面只可以join tour有德文英文團
聽講德文團有當年比人收監過嘅人做講解
但我join英文團所以撞唔到
入面係睇以前東德點樣好殘酷對啲犯
我去完出番黎好撚沉重
不過巴打去完唔好周圍講
個度無asian會去,係一個好高質嘅地方

唔該晒巴打
我又係博物館膠黎,大英博物館可以行成日都唔夠嗰d
照你咁講咁我都諗下好唔好stay喺Berlin多兩三日先,但咁就要放棄去bremen
有冇巴絲去過Hamburg?睇網上d評語都幾兩極下
大家覺得值唔值得stay一兩日?
最失望景點一定係巨石陣
雅典個人覺得好正

點解失望既

之前都聽人講過好伏
所以都諗緊去唔去好
樓豬竟然將D沙甸魚一條一條咁掉曬入口

無錯
最失望景點一定係巨石陣
雅典個人覺得好正

點解失望既

之前都聽人講過好伏
所以都諗緊去唔去好

本身都想去巨石陣 但聽係UK嘅fd講好無聊 而家打消左念頭
絲打介紹呢間Athens嘅餐廳會唔會好似香港好食嘅餐廳咁要等好耐位?
絲打介紹呢間Athens嘅餐廳會唔會好似香港好食嘅餐廳咁要等好耐位?

我果時唔洗排隊
好似歐洲未試過食野要排隊咁濟,
就算個個台妹台仔大推既Chez Leon我試過最多都等五分鐘內
不過如果見trip advisor上面有reservation button就最好reserve,如果上面話full左既多數都真係full左無得入,歐洲果邊D餐廳如果好出名你又無reserve既話,多數都係無係出面等位既option 入都無得入

柏林好睇人
我有啲同學唔鐘意歷史野
行一日就覺悶

我睇博物館就好耐
博物館島用左我3日
柏林二戰野其實唔算多
因為炸撚曬
反而冷戰野你有排行
剩係postdem square個歷史都有排睇
仲有stacy(唔記得點串)個博物館都好正

我最推薦一定係stacy監獄(Hohenzollern xxx prison好似係)
佢入面只可以join tour有德文英文團
聽講德文團有當年比人收監過嘅人做講解
但我join英文團所以撞唔到
入面係睇以前東德點樣好殘酷對啲犯
我去完出番黎好撚沉重
不過巴打去完唔好周圍講
個度無asian會去,係一個好高質嘅地方

唔該晒巴打
我又係博物館膠黎,大英博物館可以行成日都唔夠嗰d
照你咁講咁我都諗下好唔好stay喺Berlin多兩三日先,但咁就要放棄去bremen

博物館島我三日都有去其他地方
展品成個島夾埋都無大英咁多
但係就少人好多同簡介詳細好多

另外推薦係natural history個館
依個館仲係我心目中頭三個最正嘅博物館
設計好展品多簡介深

想睇二戰去德意志歷史博物館(個名好似係咁
好多歷戰宣傳品睇
但個陣遲去,飛住睇左3個鐘先到建國之前
之後收館要跑住咁睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞