【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
想問下如果大家去一個月會帶幾多錢係身? 如果住hostel 會唔會係放防盜腰包安全啲啊?
想問下如果大家去一個月會帶幾多錢係身? 如果住hostel 會唔會係放防盜腰包安全啲啊?

我上年去係帶一半錢先
去到第十幾日再去atm禁錢
大約200歐左右
其實內陸機幾多錢先為之合理
頭先睇london去budapest最平都要成30歐

我上年去係帶一半錢先
大約200歐左右

去兩個月
好似千五歐長期放大backpack暗格
根本唔會有人得閒搞你個大backpack

我上年去係帶一半錢先
大約200歐左右

去兩個月

我都打算用大backpack ,諗著到勁寒酸,應該無咩人理我

我上年去係帶一半錢先
大約200歐左右

Thx 🙏🏻
我就咁睇一程去brussel已經14歐 我六月去依家係咪太早買

由邊度去brussels既?比利時內陸交通到時買,上網買貴d,你去到同counter講或者自己禁go pass既話6or7歐左右一程

因為我exchange,荷蘭一早要我電匯d錢(exchange果成個洗費,我連埋旅費電過去),佢會我到左搞個荷蘭戶口就會匯返比我,但因為我自己早一個月到,所以有帶一個月既錢係身用,1000歐,最後剩左二三百歐

錢要跟身,除非有可靠既locker鎖住,我覺得

30歐又唔貴 二百幾蚊幾平

我400樓下都會輕鬆買,400 500就要諗諗
大英同柏林neues museum既希臘野仲多過希臘
acopolis museum 既parthenon得幾舊碎片
大英有成組

真諷刺 被人搶曬

我覺得一程30都合理啦
當然好彩真係10幾都有

荷蘭其他城市睇頭無比利時既Ghent / Brugge 咁大 我會覺得去多一兩個比利時城市好D!(呢兩個可以加埋一日玩完

agger

呢個應該點樣排次序同時間? 七點出發 八點幾去到Brugge 跟住下晝大約13:00去Ghent 之後夜晚食埋野20:00左右返去brussels?
係咪分開一程程買係最平

我覺得合理
由brussels買去brugge既,再係brugge買去brussels既,中途係ghent落車玩完用同一張飛返brussels 剩係兩程車票,共14歐內
我9點先出發btw

即係點 我以為兩個地方要用多啲時間
第一程去Brugge 咁之後去ghent落車 可以用返張飛?
出閘唔會打窿

佢無閘既,係如果有查票員查,你比佢睇就得
你行程係 brussels去brugge再去ghent

正路要買brussels to brugge, brugge to ghent , ghent to brussels(共3程),每程7歐內

但因為ghent係brugge to brussels既中間站黎,我會係brussels買張去brugge既go pass (7歐的車飛,走時買由brugge去brussels既go pass(一樣係7歐)唔買去ghent既,慳返一程車錢

如果你由brugge去ghent程車被人查票 chop左個時間上去,你可以再考慮由ghent返brussels時買唔買多張飛
我就唔會買 因為唔覺得佢會睇得咁仔細
go pass係單程,唔似荷蘭gp ticket咁來回,所以坐緊既車既方向要符合車票上果程個路線既方向

所以你由brussels去brugge既車票唔好係brugge去ghent時再用(反方向),咁幾危險
玩法應該係brugge去brussels既車票可以brugge to ghent;ghent to brussels時用
乜唔係可以買張brussels去brugge既飛
然後中間可以落ghent玩完再上返車再去brugge?
我之前去機場個班買左張飛 不過買錯左平既 個查票員係車上面比我買過張新 到站先再去counter refund舊個張

70k自己儲真係好堅
即係你去旅行開始就無問過佢地拎錢?
屋企成日問夠唔夠洗 我好想控制到自己夠洗

諗返都幾勁,因為果時每一秒都補習,頹食加唔會有時間出街(洗錢),未畢業唔洗比家用,所以儲錢儲得好快,每月儲萬幾

佢地未出發前就過五六萬比我,之後就我自己搞掂曬佢
男仔睇黎都有呢種諗法,我男朋友都係堅持一蚊都唔洗屋企比 而我…
我之前去機場個班買左張飛 不過買錯左平既 個查票員係車上面比我買過張新 到站先再去counter refund舊個張

係呀可以 因為佢行程係玩左brugge先所以調返轉,回程先中間ghent落車玩

好好 仲比你refund返 我果時未識用go pass,上網買左maastricht to brussels zones仲被背包客棧d舊post fake一fake話brussels zone既可可以去埋機場 搞到去到機場要站竟然有個閘,要補飛 成舊野廿幾歐,如果識買go pass,十二歐就得

我上年去係帶一半錢先
大約200歐左右

去兩個月

我都打算用大backpack ,諗著到勁寒酸,應該無咩人理我

有fd坐係椅度等人時,被人扮問野,distract左,成個大backpack被同黨偷左,所以我覺得backpack唔夠腰包貼身會拎得走,唔敢放錢入去

70k自己儲真係好堅

諗返都幾勁,因為果時每一秒都補習,頹食加唔會有時間出街(洗錢),未畢業唔洗比家用,所以儲錢儲得好快,每月儲萬幾

男仔睇黎都有呢種諗法,我男朋友都係堅持一蚊都唔洗屋企比 而我…

其實出發之前佢地都比左4萬5我 機票同學校住個度個3皮又係佢地比 學校又有筆錢
但我覺得自己太洗左 唔想問佢地拎呀屌 但有時send相比佢地又會話我係咪無食野 唔想要佢地再幫我

係呀可以 因為佢行程係玩左brugge先所以調返轉,回程先中間ghent落車玩

好好 仲比你refund返 我果時未識用go pass,上網買左maastricht to brussels zones仲被背包客棧d舊post fake一fake話brussels zone既可可以去埋機場 搞到去到機場要站竟然有個閘,要補飛 成舊野廿幾歐,如果識買go pass,十二歐就得

即係佢玩左ghent先去brugge就無呢個問題?
扮唔知啦 check到佢話唔得先補返錢

我上年去係帶一半錢先
大約200歐左右

去兩個月

有fd坐係椅度等人時,被人扮問野,distract左,成個大backpack被同黨偷左,所以我覺得backpack唔夠腰包貼身會拎得走,唔敢放錢入去

咁猖狂
go pass係單程,唔似荷蘭gp ticket咁來回,所以坐緊既車既方向要符合車票上果程個路線既方向

所以你由brussels去brugge既車票唔好係brugge去ghent時再用(反方向),咁幾危險
玩法應該係brugge去brussels既車票可以brugge to ghent;ghent to brussels時用

好呀 好似要過多個月先有飛賣
定係去到都係一樣價錢

即係佢玩左ghent先去brugge就無呢個問題?
扮唔知啦 check到佢話唔得先補返錢

係啊來往brugge去程回程中間落ghent玩都ok,搭緊架車方向match張票就得

70k自己儲真係好堅

其實出發之前佢地都比左4萬5我 機票同學校住個度個3皮又係佢地比 學校又有筆錢
但我覺得自己太洗左 唔想問佢地拎呀屌 但有時send相比佢地又會話我係咪無食野 唔想要佢地再幫我

巴打好似都去好多地方,8萬都差唔多
好sweet的屋企 盡慳 最多咪返黎後慢慢還

好呀 好似要過多個月先有飛賣
定係去到都係一樣價錢

佢係好似港鐵車票咁 你去到一定有,所以唔洗買定先,網上買又蝕rate呀又有手續費咁,不了

30歐又唔貴 二百幾蚊幾平

我400樓下都會輕鬆買,400 500就要諗諗

唔該晒
琴日買左機票倫敦入米蘭出
London應該預幾多日好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞