【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
絲打之前住hallstatt兩個人幾錢晚?依家最平都要1000
好想住一晚但搵唔到平住宿

應該係一房600蚊晚,我地係booking.com搵既
你搵幾多月?
屌真係好驚比人偷野

未返到香港真係唔好鬆懈 我返到香港頭一個月都仲睇得好緊
絲打之前住hallstatt兩個人幾錢晚?依家最平都要1000

應該係一房600蚊晚,我地係http://booking.com搵既
你搵幾多月?

6月1718
去旅行真係好驚偷野
我爸媽岩先去左西班牙俾左偷左個背囊
好彩入面得件外套同頸巾
其實係當地 因為我之前去東南亞地方通常驚俾人偷都會手拎住手機銀包可能q住手咁行
係咪都無咁安全
屌真係好驚比人偷野

其實而家係香港都好驚 尤其搭地鐵
而家咁多蝗蟲
有咩防小偷攻略
屌真係好驚比人偷野

其實而家係香港都好驚 尤其搭地鐵
而家咁多蝗蟲
有咩防小偷攻略

最最最貼身既位(拎唔走,例如放衫入面既暗格、腰包)放身家同重要證件,銀包果d剩係放當日既budget 例如50歐,就夠,被人偷左都無咁甘
貴重野唔好放背囊,被人成個拎左就gg
背囊帶幾時都要cool住隻手,唔會被人distract下就拎走左,
手機拎係手其實都算安全,因為歐洲日光日白都唔會明搶,銀包最好唔好手拎啦,手機都還可以,但小心電單車黨,馬路邊一駛過搶手上野果d
如果揹背囊斜咩袋,最面果層放d唔值錢既野,例如水樽呀膠袋etc
斜揹袋一路行要一路禁住個袋黎行,唔好貪靚放後面(無人會睇),要放前面,放後面實target你
有路人叫你唔好理佢 多數都distract你然後偷野,諗下自己有無跌野就得,唔洗望佢,正常無人會叫你
有人靠埋黎撞埋黎要禁實自己d財物
咁絲打你相機會掛頸定放背囊? 但成副身家放係hostel又怕會唔安全 原本仲諗住帶部ipad去煲下劇 諗諗下都係帶少樣野好啲
去旅行真係好驚偷野
我爸媽岩先去左西班牙俾左偷左個背囊
好彩入面得件外套同頸巾
其實係當地 因為我之前去東南亞地方通常驚俾人偷都會手拎住手機銀包可能q住手咁行
係咪都無咁安全

我會拎手機但插住褲袋行 我唔帶銀包剩係帶錢
好彩無貴重野 我有fd北歐被人偷背囊成副身家無曬
咁絲打你相機會掛頸定放背囊? 但成副身家放係hostel又怕會唔安全 原本仲諗住帶部ipad去煲下劇 諗諗下都係帶少樣野好啲

我係揹係單膊,因為已經完全唔值錢無人會搶 transit時會放背囊,所以transit多數無圖因為無拎相機出黎

我地住酒店同錢帶出街(防盜腰包)所以無呢個顧慮,但hostel應該有locker?

應該係一房600蚊晚,我地係http://booking.com搵既
你搵幾多月?

6月1718

試下airbnb hotelscombined.com果d
屌我去親旅行都google map搵路 好驚呀屌

唔怕,我都係,果時特登用小米 但家姐用iphone都無奶野

同班frd係街度都係我負責搵路
Btw你個時exchange d錢全部自己儲?有無問屋企拎錢 我有記錄曬自己洗左d乜錢 覺得自己洗左勁多 好唔想問佢地拎錢
想問下如果我有一日想去巴黎近郊到玩一日 但唔知去邊到好 原本係想去colmar 但好貴 除左聖米歇爾山之外有冇其他近郊值得去?

Btw你個時exchange d錢全部自己儲?有無問屋企拎錢 我有記錄曬自己洗左d乜錢 覺得自己洗左勁多 好唔想問佢地拎錢

我一時時,邊個咁啱拎住手機就邊個帶

我剩係果7萬幾旅費自己儲,五六萬生活費機票之類就屋企錢
想問下如果我有一日想去巴黎近郊到玩一日 但唔知去邊到好 原本係想去colmar 但好貴 除左聖米歇爾山之外有冇其他近郊值得去?

巴黎我剩係去左巴黎同versailles,無去近郊,因為市內都唔係好夠時間用

我係揹係單膊,因為已經完全唔值錢無人會搶 transit時會放背囊,所以transit多數無圖因為無拎相機出黎

我地住酒店同錢帶出街(防盜腰包)所以無呢個顧慮,但hostel應該有locker?

我再sd email 去問下先!

巴黎我剩係去左巴黎同versailles,無去近郊,因為市內都唔係好夠時間用

你用左幾個鐘stay係 versailles?

荷蘭其他城市睇頭無比利時既Ghent / Brugge 咁大 我會覺得去多一兩個比利時城市好D!(呢兩個可以加埋一日玩完

agger

呢個應該點樣排次序同時間? 七點出發 八點幾去到Brugge 跟住下晝大約13:00去Ghent 之後夜晚食埋野20:00左右返去brussels?
係咪分開一程程買係最平

荷蘭其他城市睇頭無比利時既Ghent / Brugge 咁大 我會覺得去多一兩個比利時城市好D!(呢兩個可以加埋一日玩完

agger

呢個應該點樣排次序同時間? 七點出發 八點幾去到Brugge 跟住下晝大約13:00去Ghent 之後夜晚食埋野20:00左右返去brussels?
係咪分開一程程買係最平

我覺得合理
由brussels買去brugge既,再係brugge買去brussels既,中途係ghent落車玩完用同一張飛返brussels 剩係兩程車票,共14歐內
我9點先出發btw

你用左幾個鐘stay係 versailles?

應該三個鐘內,個花園好似唔知話四五定六點後免入場費入,我覺得花園得個大字,無咩特別,頹頹地,唔係好值得比錢入

我一時時,邊個咁啱拎住手機就邊個帶

我剩係果7萬幾旅費自己儲,五六萬生活費機票之類就屋企錢

70k自己儲真係好堅
即係你去旅行開始就無問過佢地拎錢?
屋企成日問夠唔夠洗 我好想控制到自己夠洗

agger

係咪分開一程程買係最平

我覺得合理
由brussels買去brugge既,再係brugge買去brussels既,中途係ghent落車玩完用同一張飛返brussels 剩係兩程車票,共14歐內
我9點先出發btw

即係點 我以為兩個地方要用多啲時間
第一程去Brugge 咁之後去ghent落車 可以用返張飛?
出閘唔會打窿
我就咁睇一程去brussel已經14歐 我六月去依家係咪太早買
大英同柏林neues museum既希臘野仲多過希臘
acopolis museum 既parthenon得幾舊碎片
大英有成組
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞