【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
套票係30歐
我應該update過你

感謝
我覺得好似幾壯觀喎 襯埋藍天好正
成碌木咁影相 啱曬影文青相

其實都係,有藍天都幾型
exactly
DAY 2 希臘雅典 宙斯神殿

頭先係山上見既宙斯神殿就係呢站目的地
由於佢同Acropolis出口有段距離,我地就當行下街啦
其中會經過一條街有唔少野食同手信店。
係地圖上搵返,叫Dionysiou Areopagitou
係尾段,Dionysiou Areopagitou 12-14
Athina 117 42希臘
37.969510, 23.730117

我地見到有間串燒站 買左條

仲有間Greek Traditional Yogurt 店!叫做Fresko Yogurt Bar
我地本來剩係想去望下,點知店員比我D我地試食,
仲要比左唔少 估佢唔到,好味
咁啱我地又想食少少野坐下,歎下冷氣,就買左杯

同其他yogurt唔同,佢口感會實D,撈埋上面既果醬同果肉食就一流

期間有幾個細路入左黎,兩個女人帶住佢地六七個,
每個細路都話要杯雪糕,仲要係要兩球,咁樣就洗左佢地二三十歐

食完,出發!行到呢度,其實已經好近。

行到街口過馬路就係了
門口係咁既

門口有兩個吹緊水既女人睇票,我地隊返頭先張免費飛出黎,佢地一路傾計立一下眼都唔知有無就比我地入去 張Free Entrance飛簡直成個VIP飛咁 任出任入

其實入面就係有呢D巨柱,

仲有一條跌左,好似被人當德國腸currywurst咁切開訓係地面

details
影左一輪相,我地就出返去了

之後行下附近,呢頭都有帶旺區
叫做Plaka 普拉卡,據說因為近衛城,於是呢個街區又稱為「上帝的鄰居」。

就係手信街

遊客多

幾靚架

呢隻狗勁搞笑,咁樣訓係路中心度,好似被人DUMP左係路中心唔識走咁

個個路過都會望下佢然後笑

靚街景都適合影下人像

行緊既時候,我地一路行,聽到後面有對香港情侶講野,睇黎個個香港人去到鬼佬地方都會當無人識聽佢地講野 個女仔係度話:唉返左香港我地就無得日搞夜搞啦!!
我地靜左…特登拎轉面望下 於是佢地即刻靜左一路笑一路行得好快閃左

行完Plaka,我地都又攰又餓,因為又行山(雖然好矮)又行左好耐街。
於是,美食時間
呢晚我地食左個比琴日果間還要精彩,
trip advisor上面排全雅典第3既餐廳!

超!級!好!味!應該係成個歐遊trip食過既好野入面既三甲之選!
超級熱切地推薦!
下篇美食篇再講
currywurst 又幾似
好掛住嗰陣exchange一支公一個背囊,去科索沃塞爾維亞同烏克蘭

我都好掛住exchange既日子
currywurst 又幾似

我第一眼見到就覺得有d餓
樓主有冇去過venice? 住本島係咪一定要捱貴酒店
唔想日日由大陸坐火車入島 但係見 shared bathroom 嘅房都要$900晚
打算去完斯洛文尼亞搭巴士去venice
之後去florence pisa 五漁村
最後米蘭搭飛機返hk
去唔去埋rome好 好似唔順路
另外bologna genoa turin值唔值得去

巴打Slovenia 諗住去邊
好靚不過唔多人去
唔想日日由大陸坐火車入島 但係見 shared bathroom 嘅房都要$900晚

試過30歐一晚shared room Venice望街河景
隔離仲有兩個靚架妹
最後米蘭搭飛機返hk

好靚不過唔多人去

打算去Ljubljana, Bled, 鐘乳石洞, Piran
睇台灣人遊記d相 靚到呀
想問下有冇人搭過wizz air?
有冇伏 見佢好平

有啊,去左兩次都住mestre, 你可以搵下airbnb,有巴打租過幾抵玩既主島住宿,不過其實住mestre都好方便,來往你可以搭巴士,一兩歐一程,車都好密,我住果間門口就係車站 如果你會買venice d pass就包埋呢程交通tim
除非質素好高啦,唔係既我一定唔會住900蚊,仲要share bathroom 不了
有冇伏 見佢好平

我搭過 都係同其他差唔多,無咩分別 不過我記得比錢時,佢有d附加價,會貴過skyscanner上面寫既價dd
最後米蘭搭飛機返hk

好靚不過唔多人去

打算去Ljubljana, Bled, 鐘乳石洞, Piran
睇台灣人遊記d相 靚到呀

piran好正咁
我果時天氣好差
有冇伏 見佢好平

我搭過 都係同其他差唔多,無咩分別 不過我記得比錢時,佢有d附加價,會貴過skyscanner上面寫既價dd

見佢標準價hand carry行李只可1件42 × 32 × 25 CM
我就算淨係帶一個背囊都oversize
加行李又貴成倍
有冇伏 見佢好平

見佢標準價hand carry行李只可1件42 × 32 × 25 CM
加行李又貴成倍

巴打背囊係果d好多L果d?
有冇伏 見佢好平

加行李又貴成倍

Wizz好似handcarry唔包gip
幾細都好 gip都唔比handcarry
你睇下係咪 個frd講過係
有無巴絲搭過 Norwegian?
上網睇話唔係好嚴
Arro 22加個細喼上機會唔會罰錢
有冇伏 見佢好平

加行李又貴成倍

咁狗 用開唔大既背囊加個紙袋咁所以無留意
最狗係transavia真係要人塞曬所有野入一個袋,相機都要塞入去,我夾硬塞入去一過左佢就即刻拎返出黎
有冇伏 見佢好平

加行李又貴成倍

最狗係transavia真係要人塞曬所有野入一個袋,相機都要塞入去,我夾硬塞入去一過左佢就即刻拎返出黎

我果時搭wizz好似都無咩印象特別要求d咩,可能我地都係普通背囊
頂我都搭過 我搭咁多間廉航捉得最緊係佢 手拎住頂帽都唔比,我一野戴上個頭度 最伏就 ryanair,會早幾日send email黎要人網上check in,miss左email無做到既到時要比廿幾歐
咁如果計去旅行同自己直接去玩三個月係咪無分別?

利申:就grad,想玩半年先做野
上網睇話唔係好嚴

無搭過幫唔到你 不過成日見人背囊(唔係幾廿L果d)加篋咁上機都無人講d咩
上網睇話唔係好嚴

前幾日搭完 但我剩係拎個普通背囊
有冇伏 見佢好平

加行李又貴成倍

我果時搭wizz好似都無咩印象特別要求d咩,可能我地都係普通背囊
頂我都搭過 我搭咁多間廉航捉得最緊係佢 手拎住頂帽都唔比,我一野戴上個頭度 最伏就 ryanair,會早幾日send email黎要人網上check in,miss左email無做到既到時要比廿幾歐

Ryanair唔係前4日上網check就得咩?
搭親佢d機都好似街市咁嘈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞