【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
印象中係歐洲無買過d遊覽pass,因為覺得果邊d pass又貴又難回本,回本都回得少少,除左方便左,好似無咩著數,搶錢居多

日本d pass就相反 好多真係抵到爛

我羅馬柏林都有買, 羅馬覺得可以唔洗買 因為成日早起身skip line都無咩用 羅馬又太多野睇
基本上只須要搭去最遠個個 再一路睇一路行返hostel就得, 中央車站去梵蒂岡都係3km.
柏林就太大一定要買交通pass, 唔同倫敦大得黎5分鐘路程一個underground站, 柏林metro站同景點可能隔成km 要趕景點/節省腳力就要駁巴士.
我個時因為遲book得d遠少少 叫Jugendherberge-Berlin-International, 去最近既metro站要1km 好在有巴士 巴士又5分鐘1班 無買pass就p梗k. 但有pass都唔太建議住呢間, 嘈就慣左 員工好好人 但我間房得1個差電頭同人share

倫敦基本上三個站以內我都係行路
不過小心愈行愈遠
有次試過行左6個站

羅馬基本上個個位都有野睇
行路仲好玩過搭鐵
我個陣基本上成個羅馬行左一次
(e.g.天使堡行番去main station)
唔該曬你地
我成日慳交通而行
可以一日行到勁攰 但之後可以食好d haha
印象中係歐洲無買過d遊覽pass,因為覺得果邊d pass又貴又難回本,回本都回得少少,除左方便左,好似無咩著數,搶錢居多

我羅馬柏林都有買, 羅馬覺得可以唔洗買 因為成日早起身skip line都無咩用 羅馬又太多野睇
基本上只須要搭去最遠個個 再一路睇一路行返hostel就得, 中央車站去梵蒂岡都係3km.
柏林就太大一定要買交通pass, 唔同倫敦大得黎5分鐘路程一個underground站, 柏林metro站同景點可能隔成km 要趕景點/節省腳力就要駁巴士.
我個時因為遲book得d遠少少 叫Jugendherberge-Berlin-International, 去最近既metro站要1km 好在有巴士 巴士又5分鐘1班 無買pass就p梗k. 但有pass都唔太建議住呢間, 嘈就慣左 員工好好人 但我間房得1個差電頭同人share

交通pass有d我都會買,不過成堆景點果d 遊覽pass我就無買

btw 德國市內交通逃曬票
唔該曬你地
我成日慳交通而行

食好d重要d

逃票常客

不過小心愈行愈遠
有次試過行左6個站

行路仲好玩過搭鐵

我都係住termini附近 但我行左3次...
梵蒂岡>termini
鬥獸場>termini
roomate話一齊睇夜景 萬神廟行去鬥獸場再行返去termini
行完發現我對cat都行爛埋+即生水泡
想問下去Salzburg 一日full day夠唔夠
有咩地方必去?

我無去salzburg,但睇過覺得唔計國王湖剩salzburg一日會夠

有無去過既巴絲幫幫手

Salzburg一日都夠行晒
我果陣係salzburg住左3晚
一日salzburg舊城區
一日國王湖
一日hallstatt
買24小時salzburg card
包景點入場費同巴士
去2-3個景點已經回本
山頂個城堡同米拉貝爾宮都幾值得去

好似有個莫扎特之家,值唔值得去?

果陣因為大雨入左去避雨
其實都ok 唔係特別多野睇 又唔算伏
唔該曬你地
我成日慳交通而行

食好d重要d

逃票常客

之前去munich搭地鐵冇買過飛
搭s-bahn去達豪集中營都冇比錢
一路搭一路驚

不過小心愈行愈遠
有次試過行左6個站

行路仲好玩過搭鐵

梵蒂岡>termini
鬥獸場>termini
roomate話一齊睇夜景 萬神廟行去鬥獸場再行返去termini

Termini行出去好玩好多
著爛鞋
我係著拖鞋
不過少啲來回
係termini去鬥獸場加幾個鐘roman forum
西班牙廣場去vatican再行番termini

因為個陣唔係住羅馬
無出去行夜景

不過小心愈行愈遠
有次試過行左6個站

行路仲好玩過搭鐵

梵蒂岡>termini
鬥獸場>termini

我住Trastevere,行去Vatican 30分鐘左右,去幾日完全無坐過車,一味行;

Berlin U/S-Bahn記得都係買Day Ticket就算… 可能因我主要去唔同戲院睇Berlinale

倫敦就… 屋企係Zone 6外,一向都係買Day Travelcard咁坐,平時幾個站都係行算,淨係上落都夠曬慢
唔該曬你地
我成日慳交通而行

食好d重要d

逃票常客

一路搭一路驚

我一係行
一係比錢搭
我覺得逃票同中國人無分別
唔該曬你地
我成日慳交通而行

食好d重要d

逃票常客

一路搭一路驚

我一係行
一係比錢搭

same 過唔到自己嗰關
唔該曬你地
我成日慳交通而行

食好d重要d

逃票常客

唔太敢係唔熟既地方逃
Btw個frd話德國d巴士會有便衣既人check
唔該曬你地
我成日慳交通而行

食好d重要d

逃票常客

一路搭一路驚

我一係行
一係比錢搭

我琴日睇musical 直頭有2個中國女仔拍片
但因為全程non stop搵唔到時間叫staff埋黎
唔該曬你地
我成日慳交通而行

食好d重要d

逃票常客

唔太敢係唔熟既地方逃
Btw個frd話德國d巴士會有便衣既人check

florence千其唔好逃,查票率100%
唔該曬你地
我成日慳交通而行

食好d重要d

逃票常客

一路搭一路驚

長途車唔敢
英國真係孤鳩寒 wifi得15分鐘
仲要block呢樣block個樣
英國真係孤鳩寒 wifi得15分鐘
仲要block呢樣block個樣

麥記wifi正
唔該曬你地
我成日慳交通而行

食好d重要d

逃票常客

一路搭一路驚

我一係行
一係比錢搭

唔該曬你地
我成日慳交通而行

食好d重要d

逃票常客

一路搭一路驚

我一係行
一係比錢搭

我都係得雅典無買飛 應該話雅典根本無人買飛
唔該曬你地
我成日慳交通而行

食好d重要d

逃票常客

一路搭一路驚

我一係行
一係比錢搭

我都係有買
唯一一次無買係係羅馬搭巴士
因為係唔知點比錢
唔該曬你地
我成日慳交通而行

食好d重要d

逃票常客

一路搭一路驚

我一係行
一係比錢搭

我都係有買
唯一一次無買係係羅馬搭巴士
因為係唔知點比錢

上車同司機買 如果佢識英文又睬你既話
我roomate德國仔識意大利文見佢買
btw 羅馬巴士簡直痴撚線 震到琴日早餐都嘔出黎
我雅典剩係買左一程

我買左1day 59磅 1日chur晒 lunch剩食三文治
前一日買定pass, 9點半就去tower of london等(超級多人 記得早d到 入去仲要衝左珠寶展先), 跟住去tower bridge, hms belfast, 呢3個好順路+去完呢3個已經回本 我大約點半到睇晒呢3個

趕15:00前到西敏寺(1530關+要排), 去完就睇你自己 我黎倫敦前已經玩左3個禮拜, 咁chur法行完西敏寺已經行唔郁 , 所以坐bus tour算 坐完就再坐埋cruise, 如果行得郁又唔怕chur應該可以睇多一樣野

巴打行tower of london同tower bridge行左幾耐倒
唔該曬你地
我成日慳交通而行

食好d重要d

逃票常客

一路搭一路驚

係德國 exchange 咁耐從未見過有人係 u-bahn s-bahn 查票 反而DB就一定check

我買左1day 59磅 1日chur晒 lunch剩食三文治
前一日買定pass, 9點半就去tower of london等(超級多人 記得早d到 入去仲要衝左珠寶展先), 跟住去tower bridge, hms belfast, 呢3個好順路+去完呢3個已經回本 我大約點半到睇晒呢3個

趕15:00前到西敏寺(1530關+要排), 去完就睇你自己 我黎倫敦前已經玩左3個禮拜, 咁chur法行完西敏寺已經行唔郁 , 所以坐bus tour算 坐完就再坐埋cruise, 如果行得郁又唔怕chur應該可以睇多一樣野

巴打行tower of london同tower bridge行左幾耐倒

tower of london無睇晒, 睇左珠寶, white tower+3,4個細展就閃 粒半鐘到(11:30)
行去 tower bridge 5分鐘唔洗, london pass直入tower bridge唔洗排 睇左40分鐘到
12:15到出黎, 大約12:30入hms belfast睇1個鐘 13:30出黎完上午行程

tower of london無睇晒, 睇左珠寶, white tower+3,4個細展就閃 粒半鐘到(11:30)
行去 tower bridge 5分鐘唔洗, london pass直入tower bridge唔洗排 睇左40分鐘到
12:15到出黎, 大約12:30入hms belfast睇1個鐘 13:30出黎完上午行程

London食左d乜
想食burger and lobster但d frd應該唔想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞