【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike

一個考古博物館免費咋
宙斯廟好正 睇完仲鍾意過acopolis 好宏偉 又係唔明當年d人究竟係點起 咁高仲要雕晒刻
我係古希臘迷 屋企有一堆柏拉圖著作
正如男人唔明女人點解睇衫睇咁耐

我上acopolis zeus果堆免費
我果時acopolis整緊,所以覺得幾一般

我去都整緊
如果你地去個啲廟係坐metro定公車? 見啲人suggest係坐公車快啲 係咪真?

我會建議盡量坐metro 我係雅典有示威+馬拉松封路無晒巴士, 米蘭教宗黎又係封晒路(雖然metro都有封1個站)
重點係就算巴士有電子牌 司機都好似香港個d咁未必禁制 metro就一定有牌有廣播

但小心財物, 雖然無比人偷野但羅馬見住2個OL樣既(唔係吉卜賽)偷野

巴打你stay左3日?你個陣住邊個位置?

地圖唔係手 間野叫Athens Quinta 個區係住宅區+山 行到嘔
如果你地去個啲廟係坐metro定公車? 見啲人suggest係坐公車快啲 係咪真?

我會建議盡量坐metro 我係雅典有示威+馬拉松封路無晒巴士, 米蘭教宗黎又係封晒路(雖然metro都有封1個站)
重點係就算巴士有電子牌 司機都好似香港個d咁未必禁制 metro就一定有牌有廣播

但小心財物, 雖然無比人偷野但羅馬見住2個OL樣既(唔係吉卜賽)偷野

巴打你stay左3日?你個陣住邊個位置?

地圖唔係手 間野叫Athens Quinta 個區係住宅區+山 行到嘔

我係住係帕納辛耐科體育場隔離 間野叫Athen green apartment 但check過附近係冇metro 行好撚遠
Day5,6
Hallstatt
Day7
Salzburg
Day8,9
Königssee
Day10
Innsbruck
Day11
Munich
Day12
新天鵝堡
Day13
Munich
Day14-16
Berlin
Day17,18
Hamburg
Day19,20
Amsterdam
Day21
Antwerpen
Day22
Brussels
BRUSSELS AIRPORT 19:35
咁樣掂唔掂 一條友去德國搭咩交通工具好?用邦票?

Day5,6
Hallstatt

巴士

Day7
Salzburg

火車的話可以用邦票,最好r d人同行,會平好多
9am後出發

Day8,9
Königssee

跨國,用邦票要補austria段車費,都十歐聽講
睇下有無巴士

Day10
Innsbruck

跨國,用邦票要補austria段車費
睇下有無巴士

Day11
Munich

Day12
新天鵝堡
(巴打你唔會stay 呢頭架呵?應該係即日munich 來回?係既就呢日用邦票)

火車的話可以用邦票,最好r d人同行,會平好多
9am後出發

Day13
Munich(有d太多日數)

搭車好耐,太遠,我會搭飛機

Day14-16
Berlin
Day17,18
Hamburg
Day19,20
Amsterdam
Day21
Antwerpen
Day22
Brussels

以上全部火車巴士都得 格下價
巴士可以用 http://checkmybus.com search

應該go pass 最平

BRUSSELS AIRPORT 19:35

邦票兩個人去一個人返 係咪會出事?
我check下機票先

我check下機票先

照佢咁講,應該係隨行者走左你都仲可以繼續用

又係我
我諗過啦 如果落法國南部就應該入唔到Swiss

依家plan 成咁 有無咩建議
仲想問下個holland pass 洗唔洗買?
rotterdam 有無住宿推介
又係我
我諗過啦 如果落法國南部就應該入唔到Swiss

依家plan 成咁 有無咩建議
仲想問下個holland pass 洗唔洗買?
rotterdam 有無住宿推介

Rotterdam兩日似乎太多 我用左2個鐘
我果時住果間叫milano hotel,有早餐,果時黎講算最平果幾間,幾舒服

cinque terre我剩係用一日(無行山),另一日去左portovenere
都可以one day trip地經pisa去睇下斜塔果d,之後去florence

holland pass我自己就無買,其實都係睇下你會去咩景點,用完會唔會抵左。例如個pass好似包咩金級銀級景點同一d巴士火車,你睇下果d你想去既景點d入場費車費加埋,用holland pass有無平左再決定買唔買 因為我唔算一次過想去好多要比錢既景點,市內又唔點搭車,所以我無買,加上張野本身都唔平,見網上有人chur盡左只係省左3.5 eu

呢個網講得幾詳細,可以計下條數
https://www.kkday.com/zh-hk/product/6654

【遊記】 希臘雅典 景點一覽

雅典篇大概會講呢D行程同事件

由機場前往雅典中心中伏記

Monastiraki Square 及附近街道

深入希臘當地及遊客警局記
無圖

Acropolis

宙斯神殿 及 附近一帶

極推介既美食

市政廳前士兵換班儀式

之後會講 Santorini
終於出
終於出

我check下機票先

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/07/205003_c2bd97e98f57653689e464794996d728.jpg[/img

多咗一日 留係荷蘭定係比利時好

我check下機票先

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/07/205003_c2bd97e98f57653689e464794996d728.jpg[/img

荷蘭其他城市睇頭無比利時既Ghent / Brugge 咁大 我會覺得去多一兩個比利時城市好D!(呢兩個可以加埋一日玩完

我check下機票先

荷蘭其他城市睇頭無比利時既Ghent / Brugge 咁大 我會覺得去多一兩個比利時城市好D!(呢兩個可以加埋一日玩完

agger

我check下機票先

[img][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/07/205003_c2bd97e98f57653689e464794996d728.jpg[/img[/url]

agger

好啊好啊 但係啱啱發現原來機票都唔平 計埋行李差唔多800港紙
仲要咁岩撞正星期日/一
DAY 1 希臘雅典 Monastiraki Square

據說雅典最旺既位,係 Monastiraki Square
於是我地就搭過去。

一出,首先係個廣場,唔算好大,但真係好熱鬧下,
呢個位仲見到山上面既衛城!雅典感覺出曬黎

有幾條街可以行,條條差唔多,求其行一條。

基本上就似一條手信街,好多磁石同soap賣,再溝d旺角,賣既野好似旺角會見到既 ,勁多iphone ipad殼店,衫呀等等,仲有d 珠寶類,賣希臘好興既藍色果D吊飾。
飲飲食食既就唔多見 一兩間咁。

黎到會長期好口渴,瘋狂買水買野飲,飲smoothie,感覺健康d咁

繼續行行行,街景都好南歐
買左好多磁石,好多都一兩歐,好平!!西歐太多三四歐既,黎到好開心,
忍唔住買多D
以下係希臘站既收成

我好鐘意呢個,勁型,男朋友都買左個

笑死

最鐘意呢個,呢個應該santorini度買既

呢度仲有呢d假JJ,一街都係

呢度望上去見到Acroplis,感覺好正

路過見到有個靚pie,無試到

再行入D會見到其中一D景點,如果唔係上網睇過未必feel到係景點,因為係一堆遺蹟(石石石 )係度,跟住就咁有D欄圍住咁,尤其陶工場果d,我地剩係係出面望幾望,但無咩意慾入去

路過見到有間外觀幾特別既餐廳,D waitress D衫都好特別

呢個範圍大概兩三個鐘行得完
當時五點幾,其實未肚餓,但決定行定去晚餐間餐廳!
係好野黎

好啊好啊 但係啱啱發現原來機票都唔平 計埋行李差唔多800港紙

邊度飛邊度既機票?

邊度飛邊度既機票?

慕尼黑去柏林 06:40出發就500
9:xx就800
想問下絲打用咩tune相?

邊度飛邊度既機票?

慕尼黑去柏林 06:40出發就500
9:xx就800

前一日後一日有無平d 我有時會因為個機票縮縮d行程

如果係咁,我可能會係兩市中間搵個站,stay 或者唔 stay地玩大半日,再搭去berlin(一係berlin少一日,一係成個隨後既行程推後一日),車程可以由8粒鐘變兩程 4+4既巴士甚至少好多,應該平唔少仲可以玩多個地方 ,例如紐倫堡,又靚,munich去可以好快,一兩個鐘內,搭去berlin就五六個鐘,比我會咁做:早上munich-> 紐倫堡,玩完就傍晚搭車去berlin
因為機票A要3 4點出機場都蝕曬酒店錢,通宵交通又貴同煩,機票B就貴

再唔係就試下個6粒幾鐘既火車/7個幾鐘既巴士 反正機場又要提早入去都要兩粒幾鐘,搭個零鐘,出返berlin都係要時間,其實圍起黎無少幾多時間,不過係有得行下唔洗被困車內 但就平唔少 如果有行李要寄我會盡量唔搭內陸機

Lightroom 我愛lightroom
trip advisor 佢真係為我歐遊帶來唔少美食體驗

Lightroom 我愛lightroom

可唔可以教下大約點tune
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞