【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
絲打我仲有野想問就係你買機票通常會點預啲時間
即係例如我係edinburgh要返london可能落機已經5點幾 但想直接去到london就轉機去意大利/荷蘭
但搭完機去到應該都夜晚 咁咪好危險?
係咪唔建議咁樣 留返係london 1-2日早上再走會唔會好啲
唔知你明唔明我講咩
樓主,又有荷蘭問題
果邊多唔多小偷??
PASSPORT留酒店,出街只帶COPY有冇問題??

放心,好安全! 直頭覺得唔似會有扒手
我帶開正本,唔係好肯定咁樣得唔得 雖然無用過

有少少 可以玩vienna->budapest-> bratislava(只需半日行個圈食下某間酒店既好野 都得,都可以去下城堡)->prague玩落去 兜去bud之餘又唔洗重覆

好期待
過埋下個禮拜 重新煲一次你個post 慢慢j

好正呀果頭好正
你預幾多Budget係飲食&市內交通? 以45日為例,如果$6000,夠唔夠?

巴打第一個問題你好似之前問過我
咁樣每日15歐,我覺得有少少忟,除非逃票+餐餐頹食唔打算食好野
不過要夠點都會夠 只係食得頹d 例如餐餐薯條同包

歐洲普通搭車我覺得真係好撚貴

我都覺 有地地方一歐程都算
近三歐以上真係唔想比
月尾奧匃btw

唔知hallstatt 果d仲有無雪呢 不過佢無雪既景又係好q靚

Plan緊budapest 2日 之過vienna 2日
Salzburg 2日 (1日去國王湖) hallstatt 1日
之後完

正呀 國王湖 影多d靚相

唔好呀意大利好正
如果堅窮遊唔建議去新天鵝堡 來回火車都45歐 仲要再搭巴士2.幾歐*2 如果坐車上城堡仲要再加 唔食野唔入場已經50歐 火車2粒鐘但沿途風景好靚
入場30幾歐 包2個城堡tour各20-30分鐘 都幾少野睇, 但無理由黎到唔入
橋係整返
利伸上個禮拜去, 而家係西維爾

印象中果時用邦票好似平唔少,遲d再fact check下先因為太耐之前
係呀太貴啦 所以我無入 又無入又整橋真係 但果時都係想去睇下
我葡萄!又整好橋又有得去西維爾
你預幾多Budget係飲食&市內交通? 以45日為例,如果$6000,夠唔夠?

咁樣每日15歐,我覺得有少少忟,除非逃票+餐餐頹食唔打算食好野

近三歐以上真係唔想比

屌我呢度出個town都2個幾一程
去機場€15 on99
月尾奧匃btw

唔知hallstatt 果d仲有無雪呢 不過佢無雪既景又係好q靚

Salzburg 2日 (1日去國王湖) hallstatt 1日
之後完

你覺得時間安排點
有機會可以預多日出黎 有既話budapest放多日定點好
即係例如我係edinburgh要返london可能落機已經5點幾 但想直接去到london就轉機去意大利/荷蘭
係咪唔建議咁樣 留返係london 1-2日早上再走會唔會好啲
唔知你明唔明我講咩

因為我同男友行,所以只要係十點前落機既都ok會照book(試過班機delay一個鐘,出機場已經一點,係馬德里晚上要行四個字去酒店,本來想搭的士但見到好熱鬧就行得過

絲打係咪自己去既?我覺得晚上要視乎咩國家同自己住邊,荷蘭無問題,意大利就有dd淆,因為出名治安唔太好,除非一落巴士(from機場)就係鬧市同近酒店 (當然如果夏天晚上日光日白既都安全,但十點後就黑架啦)
一個女仔去治安無咁好既地方就可能唔好太夜到,不過始終去旅行都好難避免晚上到步(就算搭長途巴士火車都有機會晚上先到),所以最主要揀酒店唔好揀太偏既位就得,近大火車站既一般都好多人會安全d
月尾奧匃btw

之後完

你覺得時間安排點
有機會可以預多日出黎 有既話budapest放多日定點好

我覺得有時間既話放budapest vienna有d悶因為
留個靚名 絲打啲相好靚
sem break會去荷蘭->德國->維也納

唔去奧地利其他地方啊?

都會去Salzburg啊 不過我主要係玩德國

德國好大

係啊 我會去4個城市 都係stay 1-2日
有冇落club/bar個啲? 去到歐洲都想體驗下

近三歐以上真係唔想比

去機場€15 on99

去一去都15歐 不過都係,出入機場點都要5歐十歐一程 一到步未睇清形勢又唔敢逃
如果堅窮遊唔建議去新天鵝堡 來回火車都45歐 仲要再搭巴士2.幾歐*2 如果坐車上城堡仲要再加 唔食野唔入場已經50歐 火車2粒鐘但沿途風景好靚
入場30幾歐 包2個城堡tour各20-30分鐘 都幾少野睇, 但無理由黎到唔入
橋係整返

印象中果時用邦票好似平唔少,遲d再fact check下先因為太耐之前
係呀太貴啦 所以我無入 又無入又整橋真係 但果時都係想去睇下

bryan ticket 9am後先用得
但都好似30歐以上 bryan ticket可以免埋巴士

西維爾真係好多野玩 我留4日(2日day trip)覺得唔夠
聽日去ronda 後日去直布羅陀
btw上面有人羅馬2日你一定後悔 我3日chur到爆鞋都爛埋 都睇唔晒
雅典就2日夠
橋係整返

西維爾真係好多野玩 我留4日(2日day trip)覺得唔夠
btw上面有人羅馬2日你一定後悔 我3日chur到爆鞋都爛埋 都睇唔晒
雅典就2日夠

因為我一行三人,所以用佢會抵唔少

我頂我exchange之前好鬼想去Ronda
btw你意大利果時幾點天黑?
留個靚名 絲打啲相好靚
sem break會去荷蘭->德國->維也納

唔去奧地利其他地方啊?

都會去Salzburg啊 不過我主要係玩德國

德國好大

係啊 我會去4個城市 都係stay 1-2日
有冇落club/bar個啲? 去到歐洲都想體驗下

我無落呀,因為同男朋友都完全唔飲酒 同埋好驚太癲既場合
剩係去過sports bar為左睇波,氣氛好好
我果時係宿舍聽d鬼妹講到berlin夜生活好amazing咁,佢地勁鐘意 巴打可以研究下果度是咪有咩正d既club
唔經唔覺就黎爆post 估唔到剩係夠寫荷蘭
呢幾日整合同分類左d內容
準備定開新post先
橋係整返

雅典就2日夠

同香港差唔多6點到7點 8點黑晒

西維爾6點都30度 但夜晚又跌到15,16度好舒服 又無其他地方咁乾燥 直頭想移民
我去德國第一日 一落車0度 濕度又20都無 第二日咳到出血
橋係整返

雅典就2日夠

同香港差唔多6點到7點 8點黑晒

西維爾6點都30度 但夜晚又跌到15,16度好舒服 又無其他地方咁乾燥 直頭想移民
我去德國第一日 一落車0度 濕度又20都無 第二日咳到出血

我鐘意歐洲果邊夏天熱得黎又好爽好舒服 仲會有dd風咁
西班牙仲要咁多好野食,好想再去,雖然同d人溝通唔到
好鐘意

巴打保重
唔知你明唔明我講咩

因為我同男友行,所以只要係十點前落機既都ok會照book(試過班機delay一個鐘,出機場已經一點,係馬德里晚上要行四個字去酒店,本來想搭的士但見到好熱鬧就行得過

絲打係咪自己去既?我覺得晚上要視乎咩國家同自己住邊,荷蘭無問題,意大利就有dd淆,因為出名治安唔太好,除非一落巴士(from機場)就係鬧市同近酒店 (當然如果夏天晚上日光日白既都安全,但十點後就黑架啦)
一個女仔去治安無咁好既地方就可能唔好太夜到,不過始終去旅行都好難避免晚上到步(就算搭長途巴士火車都有機會晚上先到),所以最主要揀酒店唔好揀太偏既位就得,近大火車站既一般都好多人會安全d

暫時都係自己去呀 因為唔知到時會唔會識到朋友
係咪等轉機段時間都留返1-2日俾自己係當地 等自己唔好時間咁炆好啲 因為留一留又要俾住宿費我又覺得好似唔係咁化算
唔該哂你呀絲打成日打咁多野解答我問題

近三歐以上真係唔想比

去機場€15 on99

去一去都15歐 不過都係,出入機場點都要5歐十歐一程 一到步未睇清形勢又唔敢逃

我個度搭巴士無得逃
排隊上車要同司機買飛先入得
唔經唔覺就黎爆post 估唔到剩係夠寫荷蘭
呢幾日整合同分類左d內容
準備定開新post先

因為我地好多野問
加油繼續
唔知你明唔明我講咩

暫時都係自己去呀 因為唔知到時會唔會識到朋友
係咪等轉機段時間都留返1-2日俾自己係當地 等自己唔好時間咁炆好啲 因為留一留又要俾住宿費我又覺得好似唔係咁化算
唔該哂你呀絲打成日打咁多野解答我問題

welcome
如果本身已經玩過果度/遲d會去玩既我就會直接快d轉(我會預距離depart時間四五個鐘比自己
就好似一到歐洲我到Amsterdam牛,就5個鐘後就飛去Liverpool,因為遲d一定會去Amsterdam 玩
未去過既地方就睇下邊度,dusseldolf果d我無出去 因為知道無咩特別 想快d去目的地多d 加上留一兩日都會用d budget,想用係真係想去既地方多d 本新有野睇既地方就留一兩日 不過我好少有要轉機既情況 得頭尾有
開定左
【夏遊東南歐篇】希臘 斯洛文尼亞 克羅地亞 莫斯塔爾
https://lihkg.com/thread/188509/page/1

另外
由於好多頁同超多千字文,我整合同分類左堆內容方便巴絲打睇返
http://mangotofufa.wordpress.com/
遊記同資訊篇已經upload曬,陸續更新緊上post提過既所有 exchange 同 plan trip tips

仲開左個 Facebook page :
https://www.facebook.com/mangotofufa/
都係陸續放緊上去,之後有新遊記同文既話都會放上去
感謝支持

近三歐以上真係唔想比

去機場€15 on99

我個度搭巴士無得逃
排隊上車要同司機買飛先入得

都係 荷蘭英國果頭果d都是咁 但又貴過人果下衰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞