【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
其實我會建議大家黎比利時既時候落埋盧森堡 個人覺得景黎講得比利時既brugge可以同盧森堡齊名

得4日炸
安排左一日brugge 上網睇到有市集行
搵到neuhaus朱古力廠 應該會去 同hallerbos 不過好似未係花季
我見到天氣預告勁好天同勁暖就超期待 我個頭成日落雨 同埋之前去旅行都係天黑黑咁

4日其實玩belgium我覺得夠架啦
Brugge係去感受個舒服氣氛囉我會覺得係
我都諗住遲下夏天去個頭踩單車

個市集其實無咩特別 (可能我問題
不過neuhaus個廠好似可以試食....不過聽我個fd講我地CRL機場買neuhaus抵d雖然唔多款簡
個次我太急趕去飛所以無睇真...3日後飛sweden前我都打算望下

Hallerbos唔係4-5月咩 我唔知因為我未了解個邊既野住...

你邊頭exchange啊巴打?不過belgium呢排天氣真係唔錯既...唔係趕功課聽日都想出去行下
留個靚名先
利申:比利時exchange緊,四日後去瑞典

一星期後去你度
有無咩推介 去brussels同brugge

後你一個星期 加埋ghent

Ghent悶到仆街 因為佢同brugge真係好似
我會建議你留耐d brugge, chur小小俾半日ghent就得

不過如果你願意俾錢入高點望景就另一個講法 因為我未真係俾錢上高點...所以...呢點我就答唔到你

我得4日 全部住brussels
會唔會留多日喺brussels好過

如果你留多日架話住brugge啦,個頭舒服得多...景點唔係真係多到要stay既但你咪當hea下抖下咁..我覺得都可以
留個靚名先

一星期後去你度

我會建議你留耐d brugge, chur小小俾半日ghent就得

不過如果你願意俾錢入高點望景就另一個講法 因為我未真係俾錢上高點...所以...呢點我就答唔到你

我下星期去
你地覺得4日belgium+Luxemburg夠唔夠玩?

Brussels 1-2日 brugge 1 日 lux 1日應該ok...不過其實lux你想去邊?因為brussels搭落去要三粒鐘
巴打你話預550一日,咁你已經住都已經250,咁咪得300洗?
留個靚名先

一星期後去你度

我下星期去
你地覺得4日belgium+Luxemburg夠唔夠玩?

本身有諗過去luxemburg 但一來一回都冇左大半日

來回六個鐘 尾班車番brussels係20:07定唔知09...
利申落左兩次去
巴打你話預550一日,咁你已經住都已經250,咁咪得300洗?

可唔可以講下點做到

可唔可以講下點做到

250係上限,多數都200樓下搞掂 拉上補下

一陣lunchtime再回post
捷克去法蘭方便啲 定係奧地利去法蘭克福方便?
依定plan 緊去CK小鎮 定係去奧地利,因為最終要轉車去法蘭克福。 有咩建議?

睇返先知miss左

austria既話最後一站係邊度既?hallstatt定vienna 定其他
我見ck prague hallstatt vienna四個位都同frankfurt唔近,因為德國太大,所以要過frankfurt都要好耐
搭火車巴士要起碼成七至九個鐘
而且係咁依search唔多覺有直通車果類,要狂轉火車巴士,都幾麻煩,

我自己就最盡頂到5個鐘直通車程
所以咁樣我應該會搭飛機,或者慢慢玩過去frankfurt,唔洗一次過搭咁耐

如果無時間既,就搵個機場搭飛機飛返frankfurt
我會睇下自己揀既地方附近邊個機場有無機票 日子時間岩d/平d黎決定

如果有時間既
我會玩過去

vienna -> hallstatt -> salzburg / Innsbruck -> munich -> frankfurt
prague -> ck -> salzburg -> munich -> frankfurt

Thank you ! Austria 最後一站係Salzburg, 筆直有限, 所以都係會簡火車or Bus , 請問簡飛機嘅話係要去邊度check?
捷克去法蘭方便啲 定係奧地利去法蘭克福方便?
依定plan 緊去CK小鎮 定係去奧地利,因為最終要轉車去法蘭克福。 有咩建議?

睇返先知miss左

austria既話最後一站係邊度既?hallstatt定vienna 定其他
我見ck prague hallstatt vienna四個位都同frankfurt唔近,因為德國太大,所以要過frankfurt都要好耐
搭火車巴士要起碼成七至九個鐘
而且係咁依search唔多覺有直通車果類,要狂轉火車巴士,都幾麻煩,

我自己就最盡頂到5個鐘直通車程
所以咁樣我應該會搭飛機,或者慢慢玩過去frankfurt,唔洗一次過搭咁耐

如果無時間既,就搵個機場搭飛機飛返frankfurt
我會睇下自己揀既地方附近邊個機場有無機票 日子時間岩d/平d黎決定

如果有時間既
我會玩過去

vienna -> hallstatt -> salzburg / Innsbruck -> munich -> frankfurt
prague -> ck -> salzburg -> munich -> frankfurt

Thank you ! Austria 最後一站係Salzburg, 筆直有限, 所以都係會簡火車or Bus , 請問簡飛機嘅話係要去邊度check?

飛機我鐘意用skyscanner 我覺得最方便同最平
i see,咁salzburg去frankfurt應該會方便dd
你地d儲錢case好癲自問無可能做到

本身諗住三四萬,儲儲下走火入魔

雖然chur 但一星期剩係上兩日 所以都唔洗點走堂都玩到四五日trip,仲有sem break easter果d,就去到十日trip
我早近一個月到歐洲去玩,又stay左個半月玩完先走

咁你要上幾多科?如果fail左你有無retake
你學校唔retake 都可以照番黎?因為我好似要上30ECT

我要上18ECTs就夠,兩至三個course,每個上兩個月,每星期兩堂,fail左既話聽講剩係resit exam就得好似,不過就算pass唔到任何course點都可以照返黎,最多要還返學校支助既二千幾蚊 有d人可能會豪比佢

死啦 咁我30咪好Chur
怕好多堂無時間去旅行

睇情況
我個度一科6 ects 所以讀5科
個frd個度一科得2-3 ects 佢總共讀10科

無錯,我一科12 ects 無功課但極多 reading ,exam難到pk

我睇就4-5一科
希望係輕鬆渡過啦 不過如果只肥一兩科番黎洗唔洗還番啲資助

肥唔驚,只要pass 既科meet到你學校set既minimum requirement就得
[quote]
訓過一次dorm之後我幾sure我以後唔會再訓
完全無覺好訓 又要驚餐懵

我男友都係咁 佢講完都我都唔想試,所以到而家都未住過 加上我有d潔辟,唔想share bathroom

個次住6人mixed
條鬼佬係個鬼妹面前除到得條底 我真係接受唔到
寧願比多d住好d 好過訓唔到又要擔心好多野

咁開放 我住宿舍係無分男女層,個美國妹成日沖完涼剩係圍住個浴巾行返房,我係女見到都覺得有d尷尬 條走廊成日有男人出出入入 外國人真係
策略一樣 有d 成班din佬飲完酒返黎,真係成晚唔洗訓

無計喇一個女仔住市中心酒店單人房條數又係好cum計 我上年去sydney melbourne都試過住yha hostel唔知歐洲果啲係咪同樣玩法
其實我會建議大家黎比利時既時候落埋盧森堡 個人覺得景黎講得比利時既brugge可以同盧森堡齊名

有冇人去過盧森堡嘅維安登,一日full day玩唔玩得曬盧森堡市中心加維安登

有冇人去過盧森堡嘅維安登,一日full day玩唔玩得曬盧森堡市中心加維安登

我..個次就係嘗試一日玩哂...結果我上唔到個城堡

所以你一係留一日盧森堡一係就玩左vianden先...再抄番落黎市中心
唔知有無人睇到
不過樓主應該無去
但我想問有無人去過sweden以北既位置
我想問abisko同kiruna既分別係咪一個睇極光位置靚d一個無咁靚?有無其他大分別係到架?
因為abisko 4月頭唔多好天...反而kiruna有小小好天既時候
定係我應該遲多小小先book?
[quote]

我男友都係咁 佢講完都我都唔想試,所以到而家都未住過 加上我有d潔辟,唔想share bathroom

個次住6人mixed

咁開放 我住宿舍係無分男女層,個美國妹成日沖完涼剩係圍住個浴巾行返房,我係女見到都覺得有d尷尬 條走廊成日有男人出出入入 外國人真係

無計喇一個女仔住市中心酒店單人房條數又係好cum計 我上年去sydney melbourne都試過住yha hostel唔知歐洲果啲係咪同樣玩法

我五月尾至六月頭都會係呢兩個地方,自己一個9 fing,你幾時去

我..個次就係嘗試一日玩哂...結果我上唔到個城堡

所以你一係留一日盧森堡一係就玩左vianden先...再抄番落黎市中心

我係前一晚先到盧森堡,第二日朝早先開始玩
[quote]

個次住6人mixed

我五月尾至六月頭都會係呢兩個地方,自己一個9 fing,你幾時去

我指荷蘭同比利時

純粹想食
過下口癮
話說你講到個peep show好好笑 不過遲下有女仔frd一齊去ams 應該連紅燈區都唔洗去睇下

係果邊成日都勁想食日本野同越南野 食左三次日本放題
長文有人睇好感動
女仔都會八掛想睇下 但如果驚嚇親人既最好都係唔好了 晚上自己鼠出去睇

Ams應該有兩男三女 直覺話我知三個女既都9成唔會去
我日日煲飯食 有時食下日本野真係好爽

晚上分頭行事啦 唔好miss啊
初頭煮意粉,之後發現要煮好耐,轉左煲飯 當時覺得中菜係最美好的

同個男仔frd傾下先咁
我係度買左個飯煲 係度勁想飲湯

我都後悔無帶個迷李飯煲 去到要用煮麵果d煲黎煲飯
試下去中國市場買湯包
我試過煲涼茶 鬼妹個個路過聞到都問我煮緊乜

我試過整焗豬扒飯 個鬼佬話好香 然後問我用咩整
我答蕃茄個d佢走黎問咩sauce 我呆左咁比左支茄汁佢
佢問我咩牌子
另一樣野佢地好撚污糟 洗完碗係滴油架屌 仲要乾左唔撚收起

識食 鬼佬鬼妹有時真係好無公德心 雖然其實間間大學生pantry都咁上下
頂你...你五漁村好天氣到咁....

我勁陰天...

天氣好唔好真係成個feel差好遠
下年去Scotland exchange 留名跟下行程先
睇睇吓代入咗你個角色

因為你遊記寫法同我好似
我又係會多圖多字多資訊

等我又煲下你遊記先
絲打 想問下捷克洗費如何?
下個sem準備去exchange

捷克洗費旅行黎講感覺正常,12歐食到好好味既野,住都幾平,住五星級酒店都一房5xx-7xx晚包自助餐咁 我無入超市行,又無搭過local交通,但我上年做research時見過有巴打話係捷克exchange緊,所有野都超平,成個exchange生活費20k就夠,唔知真定假

我去過一星期 真係平到笑出黎
行一轉super啲啤酒同生果仲平過台灣
歐洲黎講真係超級抵玩
有關比利時既野 比利時exchange巴打已經講得7788 亦都同我睇法差唔多
我無去原子塔因為無興趣 Brussels用左半日 剩係行朱古力街 食chez leon 睇d尿尿 old town center咁就完
之後去ghent再去brugge,呢個路線會好d,因為一野去brugge去打大佬 ,會對ghent brussels無感覺 慢慢升級會正d
三個地方兩日搞掂

我成日要去belgium搭飛機,trip就去左三次,次次同唔同既人,去親都未試過全日好天 一時勁大雨之後藍天 英國咁

巴打lux去左咩景點?我去左old town同個城牆
之後好似無咩其他野睇咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞