【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
認到曬啲相 好多都有快去
但發覺自己影既同你差好遠
同埋無心機打遊記
荷蘭玩左幾日
同埋無心機打遊記

係度打既會有動力繼續打,好想記低呢段經歷

荷蘭玩左幾日

amsterdam 四日三夜
rotterdam + liden 兩日一夜
maastricht我長stay,但玩既可以兩日一夜
鬱金香園+人體博物館 一日
同埋無心機打遊記

係度打既會有動力繼續打,好想記低呢段經歷

我都就唔記得d回憶了
但又比你分享先 已經唔想開了
資訊篇

係講紅燈區前 ,講講關於住同ovchip card既野

首先講下我地既Budget先,每個trip我地都係所有洗費(歐洲內陸機票 火車 住 食 門票 紀念品)加起黎除返咁多日,預每人550hkd內一日既
住既話我地既budget係每晚每人250hkd內。

我地去邊都兩個人去,因為想舒服乾淨同確保訓到餐好覺唔會被同房嘈醒,我地會住有私人浴室既平價酒店,唔住share房既hostel,有時都會住whole apartment既airbnb,住宿絕大部分都係用hotels.com booking.com 搵既,質素都幾好
反而airbnb多數都伏伏地,間屋總有d野係壞既,聯絡屋主同搵間野個位都多數搞一大輪,位置都幾偏,好麻煩 。其實歐洲酒店住宿唔貴,絕大部分歐洲地方都會in bud(每人250hkd有找) ,而且酒店位靚舒服,仲平過日本,連巴黎都只係out bud少少,但都係300蚊內 。但一係你早個幾月book,一係就聽日到前幾日先book,唔係既未必有平

而Amsterdam 唔計路過/落機的話我去過兩次,兩次都唔住市內,因為太貴。

Amsterdam市內住宿好貴好貴,但Amsterdam如果想住市內既,一晚最平但位置完全唔近車站既(行九個字先到車站 搭車四個字至半個鐘)都要成8xx hkd ,姐係每人400-500,(已經早一兩個月睇)連住幾日就會超級outbud,所以我地就搵其他方法,就揀市外但車程唔長既酒店住

第一次我地住ams市同風車村中間既ibis,每晚每人250hkd,
好處係平,而且ibis係好舒服既酒店,住左ibis既酒店不下十次
我無影相,求其網上搵張,就係咁樣,感覺乾淨企理

有d ibis又靚位又平,真係好正
亦因為位置方面,去風車村唔洗搭咁耐。

壞處當然就係每日要搭20分鐘車先到ams市,如果無ov chip card(荷蘭八達通)車費都唔平,但圍起黎都平過住市內幾百蚊既,搭車呢點對搭慣車既香港人黎講無乜野,我出個mk都一粒鐘啦。
最唔好係酒店附近乜都無,超市都無,剩係酒店內有d意粉pizza叮下,無餐廳 。如果你晚上到ams一野衝黎酒店就無好野食,早上都無早餐食,不過你係ams市食定買定先入既話,其實都無咩問題。

不過我地今次都中左個大伏,行行下深入左叢林,發生痴線事嚇到我地pk,呢個大伏都比左個幾搞笑既經歷我地,到而家都成日提返,都關個酒店位置同周邊交通事既,到時再講。

第二次黎,同家姐去,酒店一樣咁貴 ,今次就住機場ibis啦 ,好處當然都係平,一晚每人200蚊搞掂,如果唔係住市內離車站好遠既酒店又係近每人500蚊晚,加埋都省近千蚊,
壞處係有d煩,因為佢唔係機場,要搭shuttle到機場(ibis shutte bus),再轉火車入ams,不過總車程都唔長,20分鐘左右,煩在搭shuttle即係出入都要跟時間表,不過班次唔算疏,所以ok既,不過都因為shuttle我地中左個大伏,激死我地,係ibis on9 都係到時講
OVCHIP CARD

Ov chip card係荷蘭版8達通,用佢搭巴士會平比現金一半,買火車票都會每次省到一歐,上車落車都要拍咭。

荷蘭巴士電車火車個玩法可以話無得逃票,又set閘口又狂查票,所以點都要比錢既,一係現金一係ovchip

張咭好似7歐左右一張,無得退既,所以要計下省埋有無多過7歐先決定買唔買

因為初時我地覺得係maastricht會踩單車唔洗搭巴士,所以就無買到,直至去左兩三次旅行,發現我地係maastricht次次由車站往返宿舍都一定會搭巴士,而比現金會貴ovchip一倍,(呢個case黎講每次貴1.5歐姐), 再加上amsterdam要搭好多程巴士,好多程都差價兩三歐,於是就買左張ovchip card

買完張咭,入面係無錢既,要增值
咁我見到ovchip個網有得用銀行咭比錢增值咁方便,就一野入50歐啦

之後就中伏啦 ,第一次搭巴士順利like a local咁一duk即入啦
第二次搭司機竟然話我地ovchip負錢所以用唔到,要比現金

我地就唔明,入左幾十歐點會一次過無曬,點知原來我地係未完成增值,第一次搭ovchip有0蚊,可以duk到負錢,第二次負左錢就無得duk,咁果50歐去左邊!!

上網睇一睇,原來網上過完數,仲要再憑佢send去你email個code,親身去到火車站或者超市既ovchip機,去插咭打code先完成增值
我頂,咁膠既,咁網上增值個意義係邊?點解我唔直接係火車站入錢增值呀
呢個係我一直覺得ovchipcard好膠既位

ovchip仲有好多膠位,例如張咕入面明明有幾十歐,入火車站有時唔可以好似香港咁直接duk入閘,佢會話咩ovchip入面無車票, 又係要去部機度用ovchip入面既錢買個電子車票再入落ovchip,咁張咭就有票了,咁先可以再入閘,頂,ovchip意義除左省錢仲有乜

當然都可能係我唔識用哈哈哈

其他膠位等大家慢慢發掘

果部入code機
放工再打紅燈區
下年北歐exchange 好驚唔夠錢
生活費唔知要預幾多
仲有今年plan左旅行

邊個國家既? 有朋友係芬蘭 同 瑞典exchange過 可以問問
我見多數北歐都預比中歐多兩萬咁,應該八萬

去旅行唔緊要,努力搵/儲返多d錢就得

瑞典 依加係瘋狂儲錢嘅生活

加油啊,我由派offer開始三月儲到十二月,儲左八至九萬,期間仲去左三次旅行 但當然係無休地補習 成世最勤力既時候

唔知點同學生開口講補習要quit 但靠補習真係儲到好多生活費
資訊篇

係講紅燈區前 ,講講關於住同ovchip card既野

首先講下我地既Budget先,每個trip我地都係所有洗費(歐洲內陸機票 火車 住 食 門票 紀念品)加起黎除返咁多日,預每人550hkd內一日既
住既話我地既budget係每晚每人250hkd內。

我地去邊都兩個人去,因為想舒服乾淨同確保訓到餐好覺唔會被同房嘈醒,我地會住有私人浴室既平價酒店,唔住share房既hostel,有時都會住whole apartment既airbnb,住宿絕大部分都係用http://hotels.com http://booking.com 搵既,質素都幾好
反而airbnb多數都伏伏地,間屋總有d野係壞既,聯絡屋主同搵間野個位都多數搞一大輪,位置都幾偏,好麻煩 。其實歐洲酒店住宿唔貴,絕大部分歐洲地方都會in bud(每人250hkd有找) ,而且酒店位靚舒服,仲平過日本,連巴黎都只係out bud少少,但都係300蚊內 。但一係你早個幾月book,一係就聽日到前幾日先book,唔係既未必有平

而Amsterdam 唔計路過/落機的話我去過兩次,兩次都唔住市內,因為太貴。

Amsterdam市內住宿好貴好貴,但Amsterdam如果想住市內既,一晚最平但位置完全唔近車站既(行九個字先到車站 搭車四個字至半個鐘)都要成8xx hkd ,姐係每人400-500,(已經早一兩個月睇)連住幾日就會超級outbud,所以我地就搵其他方法,就揀市外但車程唔長既酒店住

第一次我地住ams市同風車村中間既ibis,每晚每人250hkd,
好處係平,而且ibis係好舒服既酒店,住左ibis既酒店不下十次
我無影相,求其網上搵張,就係咁樣,感覺乾淨企理

有d ibis又靚位又平,真係好正
亦因為位置方面,去風車村唔洗搭咁耐。

壞處當然就係每日要搭20分鐘車先到ams市,如果無ov chip card(荷蘭八達通)車費都唔平,但圍起黎都平過住市內幾百蚊既,搭車呢點對搭慣車既香港人黎講無乜野,我出個mk都一粒鐘啦。
最唔好係酒店附近乜都無,超市都無,剩係酒店內有d意粉pizza叮下,無餐廳 。如果你晚上到ams一野衝黎酒店就無好野食,早上都無早餐食,不過你係ams市食定買定先入既話,其實都無咩問題。

不過我地今次都中左個大伏,行行下深入左叢林,發生痴線事嚇到我地pk,呢個大伏都比左個幾搞笑既經歷我地,到而家都成日提返,都關個酒店位置同周邊交通事既,到時再講。

第二次黎,同家姐去,酒店一樣咁貴 ,今次就住機場ibis啦 ,好處當然都係平,一晚每人200蚊搞掂,如果唔係住市內離車站好遠既酒店又係近每人500蚊晚,加埋都省近千蚊,
壞處係有d煩,因為佢唔係機場,要搭shuttle到機場(ibis shutte bus),再轉火車入ams,不過總車程都唔長,20分鐘左右,煩在搭shuttle即係出入都要跟時間表,不過班次唔算疏,所以ok既,不過都因為shuttle我地中左個大伏,激死我地,係ibis on9 都係到時講

間房好正阿!!!!!
2萬5夠唔夠玩45日?
下年去荷蘭exchange 留名
成個exchange 用左幾多錢?同埋本身係去邊到exchange?

Maastricht,你呢
我分旅行洗費同真係齋exchange既洗費,旅行我自己瘋狂補習儲左6-7萬左右,洗曬但係包埋事前買背囊呀大褸呀耐用鞋呀保暖衣物果d,扣返就6萬左右,頭一個月旅行比較大洗,係第二個月先開始控制budget,就平均每日控制係 550 hkd內
剩係exchange生活租呀機票呀果d就5-6萬 未計2萬蚊學費

生活果啲咁貴
我以為生活太約4萬到 旅行就4-5萬
依加要努力啲番工先咁

主要都係住宿費
不過搵平d既地方住都省到d,我貪方便唔想搵就住貴d既類似學校宿舍

加油

5-6萬如果唔包香港來回機票同學校宿既話 剩返既都係平時生活d錢?點解好似咁貴既
黎緊德國exchange 希望去晒大部分歐洲國家玩

儲定足夠旅費就乜都得 不過去到尾期,stay behind左一個月後,會開始玩到想快d香港

一開始勁想返屋企
而家好d
我完sem stay兩個月 原本plan三個月
生活費唔知要預幾多
仲有今年plan左旅行

邊個國家既? 有朋友係芬蘭 同 瑞典exchange過 可以問問

加油啊,我由派offer開始三月儲到十二月,儲左八至九萬,期間仲去左三次旅行 但當然係無休地補習 成世最勤力既時候

唔知點同學生開口講補習要quit 但靠補習真係儲到好多生活費

我果時都係怕呢樣 好彩果時都仲早,補到都近兩個學期,之後我就盡量放曬比人 但放唔到幾多 一日補兩單 weekend全日直落

間房好正阿!!!!!

都好舒服架,個花灑水力好正,係咁多酒店入面最滿意
好搞笑,好多都3人房比2人用,上面有個上格床
生活費唔知要預幾多
仲有今年plan左旅行

我走前過曬比frd
2萬5夠唔夠玩45日?

巴打去邊頭既?如果唔計機票,當機票5k,而且唔係北歐英國既話,但又唔算好窮遊玩法,可能有少少忟
如果以500蚊日計,都2萬2千幾

但25000唔計機票就每日550都夠玩

如果包埋機票,每日得450hkd用
不過住如果住同食再平d既,其實都ok
睇你點玩

我覺得550一日就算係舒服得黎唔會太奢侈既玩法
啲相影得好靚
想知絲打有無買火車Pass 定係逐次旅行買 定係多數靠內陸機旅行
下年去荷蘭exchange 留名
成個exchange 用左幾多錢?同埋本身係去邊到exchange?

Maastricht,你呢
我分旅行洗費同真係齋exchange既洗費,旅行我自己瘋狂補習儲左6-7萬左右,洗曬但係包埋事前買背囊呀大褸呀耐用鞋呀保暖衣物果d,扣返就6萬左右,頭一個月旅行比較大洗,係第二個月先開始控制budget,就平均每日控制係 550 hkd內
剩係exchange生活租呀機票呀果d就5-6萬 未計2萬蚊學費

生活果啲咁貴
我以為生活太約4萬到 旅行就4-5萬
依加要努力啲番工先咁

主要都係住宿費
不過搵平d既地方住都省到d,我貪方便唔想搵就住貴d既類似學校宿舍

加油

5-6萬如果唔包香港來回機票同學校宿既話 剩返既都係平時生活d錢?點解好似咁貴既

學校住宿24000左右 機票就近7千 所以都30000幾
剩底2萬幾生活費 (食呀 日用品呀 保險呀 單車呀 買衫呀 等等)
不過唔排除我用左dd for 生活費既budget黎去旅行
啲相影得好靚
想知絲打有無買火車Pass 定係逐次旅行買 定係多數靠內陸機旅行

thanks!
我本來出發前以為會買果d 幾個月任坐既歐鐵pass
但最後一張都無買,
我逐次買,因為有時巴士飛機好過火車,
同飛機真係好平 2 3百蚊去到第二個國家,
同埋好多地方當地交通或者市際交通會有自己既pass呀果d,例如belgium 既go pass,德國既邦票paris barcelona果d類似T-10既野,都可以即場係d機度買既,都好抵 荷蘭既group ticket就煩d但都好平,遲d會講下
最重要係歐鐵pass買個方便,但圍起黎無咩省到錢甚至貴左,我覺得

儲定足夠旅費就乜都得 不過去到尾期,stay behind左一個月後,會開始玩到想快d香港

一開始勁想返屋企
而家好d

紅字 same 三個月 最後cut到得個半月

之前無諗過sem中間都會成日去,所以以為剩係得頭尾有機會去玩
下年去荷蘭exchange 有咩要注意

去邊個城市呀巴打
準備定被學業chur死
踩多d單車

學校好chur 我諗住輕鬆旅遊
咁你點去到咁多地方?走好多堂?

雖然chur 但一星期剩係上兩日 所以都唔洗點走堂都玩到四五日trip,仲有sem break easter果d,就去到十日trip
我早近一個月到歐洲去玩,又stay左個半月玩完先走

咁你要上幾多科?如果fail左你有無retake
你學校唔retake 都可以照番黎?因為我好似要上30ECT
樓主exchange係幾多月至幾多月?

一開始勁想返屋企
而家好d

紅字 same 三個月 最後cut到得個半月

之前無諗過sem中間都會成日去,所以以為剩係得頭尾有機會去玩

其實sem中好得閒好多break
黎緊成個4月剩係返4-5日 其他plan曬去旅行
Btw就咁睇我同你好似budget差唔多
我住成20k已經覺得好貴 你仲貴d
係香港來回機票成10k 最on9既一樣野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞