【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
召集cu去過或者嚟緊會去exchange既人

我想問下報financial aid 屋企啱啱買左物業係咪已經唔使報need-based scheme

我本身唔係窮到有資助個種 同埋個陣個份申請表好長好多野填 查家宅咁款 懶得填咁多 又要證明
最後無填 填左都應該無
所以無理到填 申請左普通個個就算

exact7ly

樓主你最後係咪得travel grant?

個金額係咪得機票去程既25%

係呀,得2000蚊 人地去台灣去韓國又2千 我去荷蘭又2千 2000定1200呢 我都唔記得了
我今年都可能去荷蘭個邊讀書,我見呢到咁多人係個邊exchange有冇啲咩心得分享? 因為到時驚去到一舊飯咁

學定用group ticket 省唔少錢
做定心理準備上堂要爭住講野

要爭住講野⋯你講present定答問題

荷蘭興上tutorial,tutor唔講野,你地自己狂講野,如果你負責present,你要做話題製造者

d鬼仲要瘋狂壟斷一條友講十個point,食屎架
我今年都可能去荷蘭個邊讀書,我見呢到咁多人係個邊exchange有冇啲咩心得分享? 因為到時驚去到一舊飯咁

學定用group ticket 省唔少錢
做定心理準備上堂要爭住講野

要爭住講野⋯你講present定答問題

荷蘭興上tutorial,tutor唔講野,你地自己狂講野,如果你負責present,你要做話題製造者

Omgggg
五月至六月西歐天氣點,凍唔凍,諗緊使唔使買件褸去
第三日 Amsterdam
Food Market + 機動遊戲 + 九街 + 晚上驚險叢林中伏

果邊個遊樂場基本上就好似香港既AIA carnival咁,不過d機動遊戲好似細舊D
但都係d臨時搭建出黎既野黎,最重要係免入場費,入去行下拎個氣氛都好啊

我諗佢係歐洲會四圍搞既,因為我Maastricht都見過一樣既野set左兩個幾星期係市中心

又係有呢d攤位

一直都唔敢玩的G-force

首先我地玩左呢個,wild mouse 轉呀轉上呀落呀好快,玩完好high
都好平 每人2歐好似

成家人係度跑馬仔,點玩都係自己人做贏家
食左陣花生

之後買個棉花糖 超大舊

大過個人頭

睇完後,我地玩多個

一睇個樣,就覺得,成個海洋公園果個 The Flash咁姐,仲要唔反轉,
仲要連當地小學生都玩得 輕鬆啦

一上到去, !%#^!%^%$!%$^!%^&*($&!^&*^%!
玩完一轉唔放人落黎再黎多轉,
唔知做乜離心力激大
明明我去長隆op都輕鬆玩,呢舊野矮成倍點知仲恐怖
我地已經玩到好想快d落去,
黎第二轉之前,部機問,do you want one more round?
我地:NO
成班隔離d小學雞:YESSS!!!
我頂
fing左可能有10分鐘
終於放我地落黎

一路到去,暈到pk,應該係呢d臨時搭建既野設計差,
暈眩度會高d,(賴地硬
但班小朋友玩完high到din
果然是well trained既鬼仔鬼妹,由細操練開

講返我地, 頂唔順,搵個位坐坐先,坐左十幾分鐘,
期間我地兩個都勁想嘔 之後決定返市中心先,可能會好d
點知都係咁 之後入左間m記坐,
點知間m記成間disco咁有盞燈射黎射去眨下眨下 比我地抖下得唔得
於是我釣住魚咁訓左陣,醒返終於ok
已經被外國既(小朋友都玩得既)機動遊戲嚇死左,唔敢再玩 之後都無再係外國玩機動遊戲

係M記修練完之後,回復精力,重新出發 行下九街
五月至六月西歐天氣點,凍唔凍,諗緊使唔使買件褸去

睇你去邊個國家
荷蘭比利時果頭應該無夏天,我係果度果半年(到7月),荷蘭曾經有日好似香港咁熱,但之後又變返15度以下 我件大褸由1月(落雪天)著到7月都仲著緊
但意大利果d就落雨的話可以成個荷蘭咁,好天就好熱
我6月頭經過威尼斯兩日 第一日落雨,好凍要著大褸
第二日好熱 剩係著件背心短褲

我想問下報financial aid 屋企啱啱買左物業係咪已經唔使報need-based scheme

我本身唔係窮到有資助個種 同埋個陣個份申請表好長好多野填 查家宅咁款 懶得填咁多 又要證明
最後無填 填左都應該無

exact7ly

係呀,得2000蚊 人地去台灣去韓國又2千 我去荷蘭又2千 2000定1200呢 我都唔記得了

去奧地利機票好貴呀

生活費預計七至八萬都唔知包唔包埋租student room住 冇hall

最後無填 填左都應該無

exact7ly

去奧地利機票好貴呀

生活費預計七至八萬都唔知包唔包埋租student room住 冇hall

記得vienna住都唔平
樓主有冇munich嘅住宿介紹? 黎緊六月兩個女仔去仲未book 上網睇過啲酒店好貴

munich大站附近果d應該貴d,我果時住另一個站既,都方便,我搵下先

頭先望左了,果時我住Hackerbruke 個station既
住就住 Westend Hotel, Hotel Kurpfalz GmbH (Westend Hotel),個位都近車站,
企企理理咁,見佢2人房都係400蚊晚左右,果時我住3人房
Food Market + 機動遊戲+ 九街 + 晚上驚險叢林中伏

之後我地係市內行下,好似話果度有個位叫九街,就因為果帶d路成個九宮格咁
地圖上面應該叫De 9 Straatjes/De Negen Straatjes
聽聞果度多野行,多野食,
不過我去到又唔覺話好好好多,可能因為黃昏又星期日,
d店都關左唔少,但的確有係果頭食到d好味既野

求其一樣街景,張張差唔多,已經分唔到邊個位打邊個

我地好鐘意見雪糕就買,入左間個樣好頹,似土耳奇人開既士多店買雪糕,
點知,好味到 食左波子汽水味(有都神奇)
個口感極creamy 唔識形容,又無圖又無店名
我地想行返去都已經搵唔返間店 因為九街條條街一樣樣
但佢係成個歐洲食過既雪糕3甲 嗚哇

仲有又聽講黎到Amsterdam要試蘋果批,
經過間cafe(今日終於見到賣蛋糕既店)有成個apple pie係櫥窗,
就吸引左我地入去
佢仲有賣個叫carrot cake既野,想像出好恐怖既味,無試
我自己除左蘋果本身之外,平時唔鐘意食蘋果類食物,包括m記蘋果批或者果d 蘋果蓉醬汁,但呢個cake又幾正 無影相,用張網圖頂住先
到時記住試下呢種apple pie(定cake)

至於店名,都係無影同mark 總之係九街

繼續行,仲遇見呢隻自奶貓,想同佢玩,但等佢奶左好耐都未奶完

走人

行下行下唔知去左邊,見到一個有好堆賣雜不甩野stall既地方,

有舊衫呀舊相機呀畫呀咁,我地八卦望下

歐洲好多呢d版買

入夜後,去左I Amsterdam 果頭,果頭都好靚,有個博物館同個水池咁,
日頭黎會多人,晚上黎就少人會影到成個牌,易d單獨影
同埋都幾好feel

無腳架,求其亂影 blurblur地
呢張有兩條友係度, 有幾張影到完全無人得我地既相

唔記得左呢晚食左乜,好似係超市買左d野返去食
之後搭巴士走,條路仲封緊 但我地已經搵定左今晚返去條路線,
google話落車後行20分鐘就得喎 試試佢

我地好順利地上巴士再落車,跟足google map建議既路線,
一路行路吹水咁返去 條路都幾僻,好似要入個公園咁,
如果唔入公園就要兜大公路,兜多10分鐘,不了
咁我地一路傾緊計無為意就繼續入啦
之後真係入左個公園,無燈 ,根本就樹林黎,
但係有條都幾闊,係人行開既路,
所以都唔係森林,google話穿過個公園就到
不過真係太暗,所以要自己用手機開flash light咁行
之後恐怖既事就黎了
Food Market + 機動遊戲 + 九街 + 晚上驚險叢林中伏

唔知發咩din,可能因為荷蘭比我地感覺好安全,
我地都無人提出要轉返去行第二條路
行行下,都行左5分鐘仲未穿過,開始話,
"呀,我係cu晚上行花圃路呢好驚架,但呢度其實仲恐怖,唔知點解好似又ok " 繼續行,
大家都知,呢d野唔提唔會諗起,一提就寒,
氣氛都開始變,越行越急,行行下,
見到地上面有好大舊屎,我仲講笑話 "哇,咁大舊屎,會唔會有野獸出沒架 哈哈哈"
唔知乜事,我地都無理到會唔會,繼續行
一分鐘後,我flash light照到路既左邊有隻大野
隻野有角 好大支角
係公牛黎
唔係西貢果d無角牛 隻角大到din

係漆黑中見到隻咁既野望住我地,隻角再大幾倍
仲要比我個flash light照過去見到佢被我地嘈醒左打開眼抬頭想起身果下,
我就自然照向右睇下有無闊d既路比我地繞過佢,我頂
一照,照到見到右邊有另一隻又係啱啱醒起緊身
係成對門神咁訓係度守住路既左右,兩隻都起緊身

係一個無人既黑暗叢林入面見到迎面有兩隻巨型有角公牛
仆佢個街,
我地前兩日仲要係youtube睇完西班牙鬥牛d牛用角追住人黎插既片
嚇到仆街 係呢d情況真係會打倒tun好似卡通片果d人咁
我生平所有粗口都出曬黎
男朋友即刻拉住我話:走呀走呀轉頭走呀 唔好跑唔好跑快d走呀!!!!
一路行我繼續一路爆粗 唔好追住我地
我地盡量有幾快得幾快咁快步行唔向後望,
我仲onjj咁想望下佢地有無跟住黎想拎轉照一下
男友當然阻止我叫我咪鬼照,容乜易刺激到佢地
轉個彎預計離開佢地視線後我地就真係拔足而逃,跑呀喪跑!!!
頭先行左5分鐘既路應該用左1分鐘就出返去
出返公路先鬆一口氣 但個心仲係跳到din,
仲係完全唔敢相信頭先發生既事
如果隻牛一野衝埋黎追住我地既……
真係有種執返條命既感覺

之後我地決定都係行大公路,兜路都好,一定唔會有牛先
我地睇返個公園閘口,見到有個牌有d荷蘭文,
個牌上面有個感歎號,係咪話有野獸唔好入

嚇屎左,一路行我地都狂講,哇,嚇死,哇,
瘋狂回顧返頭先個畫面有幾din,
又講話點解見到大屎都未意識到,
點解見到叢林我地都會照入
對於上面所有決定我地都好不解
唔知哪兒來的膽

好不容易終於返到酒店
我地都仲要坐返十分鐘靜下先平靜到落黎開餐食野
痴線的一晚
多謝 Google Map既建議路線

我地仲google 返果度邊鬼度黎 點解有牛
原來果度叫 Vijfhoekpark
如果你 google下呢個地方,會有好多入面既牛相:

我諗我地見到佢地大概係呢個位

呢隻咁既野
原來係MK長毛大牛
睇黎d人會特登黎玩牛?!
日頭可能ok,晚上?不了
好羨慕
好羨慕

巴打你都可以架 我諗我到yr2都無諗過自己短期內可以踏足歐洲
痴線 叢林

最後無填 填左都應該無

exact7ly

去奧地利機票好貴呀

出面租student room 一個月幾千蚊 比人劏

go pass係火車站個機禁既,到時先買,好方便

聽落好正 等我遲下去brugge試下買先 佢入閘果時係咪會check架?

剩係搭車果時可能有人上車check
無閘

其實呢啲火車飛係咪唔會點爆架?怕即日買會無位

呢架唔會 因為呢個短途 比較似港鐵果種搭法 無得book 你上到車就得

咁會唔會要企足成個鐘 另外我發現佢個火車站同啲主要景點都有段距離 你會行定係撘巴士

btw 我都係cu架 say個hi

咦咦 呀我頭先以為講緊五漁村
比利時果d多數都唔會爆 未試過爆, 我兩三個人同行都會搵到連座一齊坐 呢car無既行過隔離就有咁樣
brussels brugge就次次都行 都感覺一路行一路有野睇
ghent果個站睇落站附近remote d 咁,我未試過行,佢個接駁車3歐程好貴 但有位比利時exchange既巴打話佢係行既

咁多cu絲打

補充資料:行架話半個鐘內會行到, ghent個站真係遠小小但睇你想唔想慳個3歐
如果你唔驚架話可以試下逃個程
利申我回程逃左

哦哦 我應該唔夠時間去ghent喇
我係跟書院去個summer exchange仔跟住staybehind 兩星期 一半時間係英國 一半時間去荷蘭比利時 或者可以俾個粗略plan你睇睇等你比下意見
Day 1 阿姆斯特丹 下晝一點落機 市中心9fing 去下個啤酒館
Day 2 芝士市場 加 風車村
Day 3 羊角村 加 夜晚紅燈區

唉頂禁錯 未打完就回咗
Day 4 市中心9fing (中央車站果頭) 六點撘大力士落布魯塞爾
Day 5 brugge
Day 6 市中心9fing 五點eurostar返london
你點睇

自推先太多留言好似洗走咗佢

聽落好正 等我遲下去brugge試下買先 佢入閘果時係咪會check架?

無閘

呢架唔會 因為呢個短途 比較似港鐵果種搭法 無得book 你上到車就得

咁會唔會要企足成個鐘 另外我發現佢個火車站同啲主要景點都有段距離 你會行定係撘巴士

比利時果d多數都唔會爆 未試過爆, 我兩三個人同行都會搵到連座一齊坐 呢car無既行過隔離就有咁樣
brussels brugge就次次都行 都感覺一路行一路有野睇
ghent果個站睇落站附近remote d 咁,我未試過行,佢個接駁車3歐程好貴 但有位比利時exchange既巴打話佢係行既

咁多cu絲打

補充資料:行架話半個鐘內會行到, ghent個站真係遠小小但睇你想唔想慳個3歐
利申我回程逃左

我係跟書院去個summer exchange仔跟住staybehind 兩星期 一半時間係英國 一半時間去荷蘭比利時 或者可以俾個粗略plan你睇睇等你比下意見
Day 1 阿姆斯特丹 下晝一點落機 市中心9fing 去下個啤酒館

唉頂禁錯 未打完就回咗
Day 4 市中心9fing (中央車站果頭) 六點撘大力士落布魯塞爾
Day 6 市中心9fing 五點eurostar返london
你點睇

洗走埋我個reply

車站果頭fing唔到幾耐,見你day1同day4都去fing,可以去下iamsterdam果度(好似係個博物館果度 果頭幾靚 )
day 2 3感覺唔錯
夏天的話brugge未必玩到咁耐,早d出發,去brugge前經ghent,落車玩陣去到一兩點左右再去brugge玩到八點(仲天光)都仲得,不過你鐘意啦
幾好咁

無閘

咁多cu絲打

利申我回程逃左

唉頂禁錯 未打完就回咗
你點睇

洗走埋我個reply

車站果頭fing唔到幾耐,見你day1同day4都去fing,可以去下iamsterdam果度(好似係個博物館果度 果頭幾靚 )
day 2 3感覺唔錯
夏天的話brugge未必玩到咁耐,早d出發,去brugge前經ghent,落車玩陣去到一兩點左右再去brugge玩到八點(仲天光)都仲得 ,不過你鐘意啦
幾好咁

我cop漏左d 符號
留名
遲d sem b都會去歐洲exchange,睇下有咩地方好去先

去咩國家

我都係 sem b去norway

我去意大利

意大利邊個城市?我都係意大利喎

米蘭

!!!旅伴出現了
不過我去全年

最後無填 填左都應該無

exact7ly

去奧地利機票好貴呀

出面租student room 一個月幾千蚊 比人劏

我果時都幾貴,四千蚊
留名
遲d sem b都會去歐洲exchange,睇下有咩地方好去先

去咩國家

我都係 sem b去norway

我去意大利

意大利邊個城市?我都係意大利喎

米蘭

!!!旅伴出現了
不過我去全年

去全年咁正
Sem2 荷蘭既話 係咪帶冬天衫去就得?樓主好凍既時候係著咩牌子外套/羽絨。 唔該

無閘

咁多cu絲打

利申我回程逃左

唉頂禁錯 未打完就回咗
你點睇

洗走埋我個reply

day 2 3感覺唔錯
夏天的話brugge未必玩到咁耐,早d出發,去brugge前經ghent,落車玩陣去到一兩點左右再去brugge玩到八點(仲天光)都仲得,不過你鐘意啦
幾好咁

我hostel係梵高博物館果頭 所以應該係去啤酒廠同iamsterdam果邊fing 走果日先去車站放低行李再9fing
我都覺brugge我fing唔到一日咁耐去ghent一定要去果程落車?返去brussels果時係咪會唔停呢個站架?

btw 我睇中咗布魯塞爾南站果間ibis 但上網睇留言又話南站果頭好雜好淆底你點睇
Sem2 荷蘭既話 係咪帶冬天衫去就得?樓主好凍既時候係著咩牌子外套/羽絨。 唔該

係呀
果度買衫都平,所以都無必要帶太多
我著Aigle ,防雪防風防水,所以落雪落雨(荷蘭成日落)都唔洗帶遮 lup頂帽就得,d外國人冬天都唔擔遮

係翠如bb果件既其他色
一件就夠曬,我唔鐘意好絨腫咁
由落雪-10到16度都靠佢 ,不過-幾度以下我入面會著多件羽絨
連近來香港凍起黎都可以著佢 著足咁耐,好抵玩
底衫我著uniqlo extra warm
我都買左淘寶果d北極絨,真係好夠暖,但其實荷蘭未凍到要著果d,-7度(hallstatt果時)就用得著

去到4月條買衫癮會起,
到時先買d夏天衫 for 去有夏天既地方
我帶過去既夏天衫無著過
痴線 叢林

嚇到死,果晚諗親都心跳加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞