【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
我依家睇咗咁耐 係有啲期待 又怕自己會俾我偷野你地係財物方面通常會點做 好怕坐火車果時成個喼俾我拎走咗
玩fing個個笑死我
上年係台灣玩左個類似既野 fing到我想叫停 成日覺得自己會跌出黎 捉到d柱勁實

無錯!果d 完全同玩開果d唔同level 無試過既fd話:下果d睇落無咩野ja wor 佢試左先講啦

一樣
就咁睇真係無野 但佢fing到我勁驚 成日覺得個個護心口個個野(唔知叫咩)會自己解開 搞到我捉到勁實
五月至六月西歐天氣點,凍唔凍,諗緊使唔使買件褸去

睇你去邊個國家
荷蘭比利時果頭應該無夏天,我係果度果半年(到7月),荷蘭曾經有日好似香港咁熱,但之後又變返15度以下 我件大褸由1月(落雪天)著到7月都仲著緊
但意大利果d就落雨的話可以成個荷蘭咁,好天就好熱
我6月頭經過威尼斯兩日 第一日落雨,好凍要著大褸
第二日好熱 剩係著件背心短褲

想問好耐
你地有無查防曬
我呢度長期落雨 但聽人講有太陽其實好傷

冬天無用過,但夏天去到希臘呀南法就全身查曬 用左幾支 但都黑左唔少

我剩係聽人講歐洲d防曬唔會防uv定防黑 總之唔防其中一樣 香港就兩樣都有
好似係
我依家睇咗咁耐 係有啲期待 又怕自己會俾我偷野你地係財物方面通常會點做 好怕坐火車果時成個喼俾我拎走咗

我果時每日都google map exchange個城市,用街景ff我每日出街就會見到呢d靚景啦

我就無被人偷過或者搶過,但有被人target過

事前我有帶果d斜揹既除盜包(好7,用黎揹係衫入面)去歐洲既,但無用過

冬天會易d hold財物,因為我條褲同褸都跟身,唔除,褸有暗格,我就放passport同一日要既錢係入面然後拉拉鍊,如果transit比較多cash就放d係褲袋(雪褲黎,全部都有幾難拉既拉鍊 )咁我出街就剩係拎相機就得

如果transit時,又gip又背囊既,我初頭搭火車會攬住背囊訓,隻手穿住背囊個背帶咁,gip就霸另一個位(窗邊位),d火車多數都唔會多人到full,可以咁,被我阻住就唔驚被人搶。或者車程唔是好好長的話,我直接唔入d座位,坐/ai住個gip咁係門口位'企'或者坐門口座位,如果唔是太雜既國家(荷蘭唔洗擔心),都唔會咁娼狂係車上面搶gip,埋站時睇實d就ok,但後來覺得實情無想像中咁恐怖,有時背囊我放上面d架算 最貴重野跟身就得。之前我袋會加鎖,後來覺得d野唔值錢同無人會拎就無再用個鎖

夏天既話無得著住大嬲,就真係要用個袋孭,
因為熱到唔著外套,所以個77防盜包用唔著,
我買個普通出街既斜孭袋,但會驚被人扒袋或者搶袋,呢個時候就要大陸式孭法 '包包放前面'姐條斜孭但個袋要放前面,我d錢同passport(每日唔帶多過50歐)都放入面,雖然好樣衰但都無得揀,同埋其實鬼妹都係咁樣,治安差就要咁,隻手禁住個袋黎行,搭車就攬實佢,尤其地鐵

我個袋放完財物,會用個水樽塞住個開口,如果有人開都要用d力mung個水樽出黎先拎到入面d野,我成日留意個袋,所以都無奶野

有其他招既,因為我著連身裙/連身褲用唔著,如果你係衫+褲既就得了,就係買個防盜腰包,好薄好細既,剩係放到cash and passport同少量card,穿住係褲/衫入面隱藏住,有需要先開黎拎野,褲袋袋d硬幣方便比錢就得

之後我點樣知自己被人target呢,就係我係米蘭地鐵站行緊時,就因為習慣問題個袋有時都會sir返去後面,但我行幾步都會摸下自己個袋既,咁我果時又習慣性地摸下我個斜孭袋時我摸左落隻手度 果隻手即縮,我一拎轉面望,有個後生意大利妹完全無表情地係正我後面ong勁埋,但完全唔望我,特登迴避我眼神(正常前面條友望住你你一定會望一下,佢唔望扮唔係佢),我就知自己差d中招 不過因為果下太驚所以無叫 總之就避過一劫

搶袋咁猖狂我未遇過,扒手就防到既,我未去到要zip錢落鞋底 全部都集中係一個袋度就易d保護(但如果無左就乜都無 )我都有分d落男友個防盜腰包度

btw 最要注意既時候係上落車d人四圍flow果下,同行緊既時候(如果人多,例如地鐵站)
太少人既地方或者路唔好行,唔係就被人禁住黎搶 坐低休息時,餐廳同機場都係,背囊背帶要穿住隻手,確保唔會被人distract一下就拎走左

睇你去邊個國家
荷蘭比利時果頭應該無夏天,我係果度果半年(到7月),荷蘭曾經有日好似香港咁熱,但之後又變返15度以下 我件大褸由1月(落雪天)著到7月都仲著緊

想問好耐
你地有無查防曬
我呢度長期落雨 但聽人講有太陽其實好傷

冬天無用過,但夏天去到希臘呀南法就全身查曬 用左幾支 但都黑左唔少

我剩係聽人講歐洲d防曬唔會防uv定防黑 總之唔防其中一樣 香港就兩樣都有
好似係

我本身係日本買左兩支過去,當地就買左支 唔怪得當地剩係見到咩 SPF幾多,好似見唔到幾多個+咁
玩fing個個笑死我
上年係台灣玩左個類似既野 fing到我想叫停 成日覺得自己會跌出黎 捉到d柱勁實

無錯!果d 完全同玩開果d唔同level 無試過既fd話:下果d睇落無咩野ja wor 佢試左先講啦

一樣
就咁睇真係無野 但佢fing到我勁驚 成日覺得個個護心口個個野(唔知叫咩)會自己解開 搞到我捉到勁實

果d臨時搭建既野感覺太唔可靠
想問下奧捷匈有咩地方係必去同食?
得2星期 唔知點plan邊到去幾耐好

我果時每日都google map exchange個城市,用街景ff我每日出街就會見到呢d靚景啦

事前我有帶果d斜揹既除盜包(好7,用黎揹係衫入面)去歐洲既,但無用過

冬天會易d hold財物,因為我條褲同褸都跟身,唔除,褸有暗格,我就放passport同一日要既錢係入面然後拉拉鍊,如果transit比較多cash就放d係褲袋(雪褲黎,全部都有幾難拉既拉鍊 )咁我出街就剩係拎相機就得

如果transit時,又gip又背囊既,我初頭搭火車會攬住背囊訓,隻手穿住背囊個背帶咁,gip就霸另一個位(窗邊位),d火車多數都唔會多人到full,可以咁,被我阻住就唔驚被人搶。或者車程唔是好好長的話,我直接唔入d座位,坐/ai住個gip咁係門口位'企'或者坐門口座位,如果唔是太雜既國家(荷蘭唔洗擔心),都唔會咁娼狂係車上面搶gip,埋站時睇實d就ok,但後來覺得實情無想像中咁恐怖,有時背囊我放上面d架算 最貴重野跟身就得。之前我袋會加鎖,後來覺得d野唔值錢同無人會拎就無再用個鎖

我買個普通出街既斜孭袋,但會驚被人扒袋或者搶袋,呢個時候就要大陸式孭法 '包包放前面'姐條斜孭但個袋要放前面,我d錢同passport(每日唔帶多過50歐)都放入面,雖然好樣衰但都無得揀,同埋其實鬼妹都係咁樣,治安差就要咁,隻手禁住個袋黎行,搭車就攬實佢,尤其地鐵

我個袋放完財物,會用個水樽塞住個開口,如果有人開都要用d力mung個水樽出黎先拎到入面d野,我成日留意個袋,所以都無奶野

有其他招既,因為我著連身裙/連身褲用唔著,如果你係衫+褲既就得了,就係買個防盜腰包,好薄好細既,剩係放到cash and passport同少量card,穿住係褲/衫入面隱藏住,有需要先開黎拎野,褲袋袋d硬幣方便比錢就得

之後我點樣知自己被人target呢,就係我係米蘭地鐵站行緊時,就因為習慣問題個袋有時都會sir返去後面,但我行幾步都會摸下自己個袋既,咁我果時又習慣性地摸下我個斜孭袋時我摸左落隻手度 果隻手即縮,我一拎轉面望,有個後生意大利妹完全無表情地係正我後面ong勁埋,但完全唔望我,特登迴避我眼神(正常前面條友望住你你一定會望一下,佢唔望扮唔係佢),我就知自己差d中招 不過因為果下太驚所以無叫 總之就避過一劫

搶袋咁猖狂我未遇過,扒手就防到既,我未去到要zip錢落鞋底 全部都集中係一個袋度就易d保護(但如果無左就乜都無 )我都有分d落男友個防盜腰包度

btw 最要注意既時候係上落車d人四圍flow果下,同行緊既時候(如果人多,例如地鐵站)
太少人既地方或者路唔好行,唔係就被人禁住黎搶 坐低休息時,餐廳同機場都係,背囊背帶要穿住隻手,確保唔會被人distract一下就拎走左

你講得好詳盡好多謝你 我去旅行習慣全副身家都跟身 有個貼身腰包裝passport同大部份嘅錢放係後腰搵衫遮住再“咩”住個背囊 我主要都係煩日頭用嘅錢 電話同相機放邊 可能學你再用多個斜咩袋放前面或者放係件褸啲內袋到

我都見有台灣妹啲blog教每次埋站前都去睇睇個喼 我都有考慮帶個單車鎖去 不過唔知會唔會搞到好此地無銀其實都無貴重野
唔知大力士同eurostar有無劃位嘅呢如果無就可以霸埋隔離個位嚕

睇你去邊個國家

我都係咁下上時間去 原本諗住著簿parka就得 但頭先睇返d forecast 荷蘭係under10~接近20度 溫差大到咁好難搞
叢林個度

有羊角村睇未

必去地方就 Cesky Krumlov 同 Hallstatt
Prague上城堡果頭睇景
CK都要上城堡睇景
匈牙利Budapest要去浸下佢d outdoor bath 好玩
佢個漁夫堡都靚,仲有個戰時山洞醫院博物館都正 去new york cafe飲下d甜品

我會3日prague
一日CK 訓一晚
一日Hallstatt訓一晚(如果salt mine開既可以stay多一日掛)
有時間可以去埋Salzburg果頭stay一日,睇埋國王湖既可能多一日
vienna 兩日左右(我都係入左博物館睇下歌劇,無咩特別野做)
Budapest 三至四日

你講得好詳盡好多謝你 我去旅行習慣全副身家都跟身 有個貼身腰包裝passport同大部份嘅錢放係後腰搵衫遮住再“咩”住個背囊
我主要都係煩日頭用嘅錢 電話同相機放邊 可能學你再用多個斜咩袋放前面或者放係件褸啲內袋到

我都見有台灣妹啲blog教每次埋站前都去睇睇個喼 我都有考慮帶個單車鎖去 不過唔知會唔會搞到好此地無銀其實都無貴重野
唔知大力士同eurostar有無劃位嘅呢如果無就可以霸埋隔離個位嚕

帶個單車鎖去都幾好 多數d人見煩就唔搞你d野,當然搵個易搞既落手

無搭過歐洲之星,但荷比都唔覺有劃,意大利好似有d有,德國有(有d卡有有d卡無

睇你去邊個國家

我都係咁下上時間去 原本諗住著簿parka就得 但頭先睇返d forecast 荷蘭係under10~接近20度 溫差大到咁好難搞

係呀,外出有褸就得,室內有暖氣著一層衫都夠
叢林個度

有羊角村睇未

嗚哇而家趕
第四日 Amsterdam
羊角村 Giethoorn (需要大半日,直至傍晚)

其實我唔係第四日黎,我係第二次黎Amsterdam先黎羊角村既,
因為第一次要返去上堂,去唔到咁長

基本資訊

羊角村其實並唔係Amsterdam隔離,其實係兩個鐘火車車程既距離
仲要再搭巴士添 所以如果從Amsterdam出發,要預一日,
就係要時間黎搭車
點解編入Amsterdam既plan呢,因為比起Maastricht Rotterdam,佢叫近了

Amsterdam去羊角村既火車並唔平,如果你上網買或者到時禁機,
都要四十幾五十歐來回 搶錢荷蘭交通
所以你最好搵到方法/人幫你買group ticket,有既話,最平只要7歐來回
而要買group ticket最大既挑戰位係要有外國bank account 網上過數
點買group ticket之後再講 (心急既上網都會搵到教學

呢邊都有兩程(一來一回)巴士要搭,又去風車村又去呢度既可以用9292網計下車費,睇下洗唔洗買ovchip card
用ovchip可能會省到錢

交通 咁搭車姐係要搭咩站呢
【我只會show起點目的地,中間有咩班次,點轉車,
班班唔同,google map有曬資料】

Amsterdam Centraal (火車) -------約2 hr------->
Steenwijk (火車) -> 落車買巴士票(除非你有OVCHIP CARD)
上一個鐘一班既 70號巴士 ---搭 15 mins --->
Bus Stop Dominee Hylkemaweg, Giethoorn (最多人落)

一落,跟人流行,一分鐘內就到入口啦

你講得好詳盡好多謝你 我去旅行習慣全副身家都跟身 有個貼身腰包裝passport同大部份嘅錢放係後腰搵衫遮住再“咩”住個背囊 我主要都係煩日頭用嘅錢 電話同相機放邊 可能學你再用多個斜咩袋放前面或者放係件褸啲內袋到

eurostar有劃位

必去地方就 Cesky Krumlov 同 Hallstatt
CK都要上城堡睇景
匈牙利Budapest要去浸下佢d outdoor bath 好玩
佢個漁夫堡都靚,仲有個戰時山洞醫院博物館都正 去new york cafe飲下d甜品

我會3日prague
一日CK 訓一晚
一日Hallstatt訓一晚(如果salt mine開既可以stay多一日掛)
有時間可以去埋Salzburg果頭stay一日,睇埋國王湖既可能多一日
vienna 兩日左右(我都係入左博物館睇下歌劇,無咩特別野做)

如果唔去Vienna 會不會好奇怪? 我6月尾去 衣著應該點?
第四日 Amsterdam
羊角村 Giethoorn (需要大半日,直至傍晚)

呢程巴士最好坐好,條路勁 "鄧",鄧到成個人飛起果隻

一落,跟人流行,一分鐘內就到入口啦

一到果時,我地質疑左陣有無落錯站,因為…點解唔見d靚草屋既
唔洗驚,原來呢條直路行到最入就見到傳說中既羊角村了

首先,我地已經極餓了,求其入間餐廳食左野先

家姐們叫左呢兩個

我旅費有限,剩係叫左個包 好難食 好dry又無味
都唔平的

食飽,出發

到啦

基本上入面度度都好似,但又度度都有d分別
開頭果d,河邊會有d餐廳,d人坐曬出黎係度 hea住食野 (同食煙 )

仲有D民居或者酒店仔
四圍都有小木橋

可以自己租架船自己渣架
好似唔貴,印象中係12定15歐租船一個鐘,幾個人一齊搭其實就幾抵

四圍都係呢d景
呢度影人像會幾正

我仲路過買左杯雪糕 oreo碎 勁大杯,飽死

小朋友駕駛

橋上風光

四圍都係花

越黎越好天

奇形怪狀既屋,呢度d屋上面係草屋頂

好靚既小屋

撞啦

越行越遠,開始少屋少花少人,表示就黎到尾
呢度近尾,有個小朋友係度坐橋hea

已經開始重覆

其實呢度慢慢行下,影下相,都行到個幾鐘
再玩下船咁
我地行到盡頭想用水路返去,但果邊無店租船
租到可能又要遊返返黎
其實行行下見到有一間 但得d船,
個店主唔知飛左去邊
唯有繼續行

好靚既小屋 真係好童話小村莊feel
係D你以前買puzzle會見到既景

好熱鬧好繁榮既運河

好好天

呢度d人遊緊船果d,你影相佢地會狂hello~~ 好膠

都係行一圈,除左遊船,都無咩特別野做,
單車都唔會點踩到,多人又成日要過橋
呢度仲要無我想要既立體磁石
但都值得黎
好舒服
有入左童話世界既感覺

CK都要上城堡睇景

我會3日prague
一日CK 訓一晚

如果唔去Vienna 會不會好奇怪? 我6月尾去 衣著應該點?

都唔會,其實都自己鐘意,
我自己覺得個城市都幾悶 去多幾個小鎮仲好

我6月無去果頭,不過頭先上網睇返上年果期既天氣,多數都13-26度
應該係晚上會涼 要著厚少少既外套 日頭就可以秋夏天衫
唔肯定
希望聽日打得曬Anne Frank 同 鬱金香園

之後就開個新既國家講
暫時想講 克羅地亞 + 希臘 / 意大利 先
掛住傾exchange skip晒你啲too long文

爬下先
希望樓主可以介紹買group ticket既野 例如學生facebook page 或者其他網 exchange學生會好有用
呀唔記得問
去exchange既話 電話上網點搞好
因為我差唔多要續約 但係唔喺香港個號碼又冇用
6-7月會去愛丁堡summer exchange
諗住完左出去玩下但仲未諗到條路線 度度都想去
如果得我一個女仔係咪唔好去法國好啲
我firm係落返英國同去荷蘭比利時,唔知冰島有無機會去,但仲想去多個地方,諗緊波蘭+波羅的海好唔好
我對德國無咁大興趣,但其實德國又值唔值得去
呀唔記得問
去exchange既話 電話上網點搞好
因為我差唔多要續約 但係唔喺香港個號碼又冇用

香港電話你要繼續比月費 如果唔係會cut左你個電話號碼
我個陣又係走之前就黎到期 走左去續d無得上網既幾十蚊plan 只係為左hold起個number
然後係香港買左張電話卡 3xx hkd 12 gb 可以用一年 我覺得幾好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞