【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
Amsterdam啲屋會斜左係因為啲土壤根本唔適合起屋,所以有少少地陷所引致

我又係好好奇點解咁樣之後上網search
Maastricht個st Petersburg cave值唔值得去 因為見好似tour一日得一兩個時間,唔知去唔去好

越係住果度越係好少explore個城市,所以我無去度 遲d再返去,連紅色塔我都臨走先去 我幫你問下去過既fd
好靚!!!師兄有咩機影相?帶左咩鏡?

我用中四用到而家既canon 500D ja

多謝巴打

多謝巴打

呀d顏色我有執過下既
黎緊自己會巴黎旅行,已經Book左第十八區既Airbnb,想問下有咩野要注意?

多謝巴打

師兄,你出外既裝備係點?
我有d後悔無帶部相機先過去
黎緊自己會巴黎旅行,已經Book左第十八區既Airbnb,想問下有咩野要注意?

巴黎我留左四五日左右,果時住地圖既左邊偏下,已經唔記得區號,但係巴黎聖日耳門個球場附近,見18區個位好北,d遊記又話北面18區果d治安比較差,巴打返hostel時小心d 唔好太夜 不過我係巴黎果幾日又唔覺治安特別差,反而希臘就個個都賊樣咁

多謝巴打

師兄,你出外既裝備係點?

如果講影相器材,我帶相機 一月至五月一直剩係帶10-18mm
六月先係行李拎支18-135出黎 ,就兩支一齊帶,
七月就剩係帶40mm
因為我唔揹得重野,所以都唔會帶太多野,剩係相機都嫌重

另外加部即影即有

再另外就帶dd錢 passport 銀行card 係身 無lu

嗚哇我同自己講幾怕重都一定要帶相機 即時平平地買部100d
下年去荷蘭exchange 有咩要注意

去邊個城市呀巴打
準備定被學業chur死
踩多d單車

去邊個城市呀巴打
準備定被學業chur死
踩多d單車

嗚哇我同自己講幾怕重都一定要帶相機 即時平平地買部100d

而家又覺得係外國買好唔理智 萬一有咩事返到香港就...
要買真係香港買左先
我係絲 5月去希臘雅典 夜晚1點到機場
諗住坐X95出市區 但出到市區就唔知有咩車坐
有網站話星期五六公共交通通宵 但公共交通既官網又冇睇 到時坐的士又驚唔安全
樓主去完有咩建議?
我係絲 5月去希臘雅典 夜晚1點到機場
諗住坐X95出市區 但出到市區就唔知有咩車坐
有網站話星期五六公共交通通宵 但公共交通既官網又冇睇 到時坐的士又驚唔安全
樓主去完有咩建議?

一點先到 希臘真係好up dup,好多唔是首都既火車站好似斷電咁 我未試過係希臘咁夜出沒,都無搭過佢d的士,但個人認為希臘人好唔可信,治安好差,言語亦不通,比我如果自己都唔敢搭的士
但唔搭的士搭公共交通咁夜落車自己行返酒店好似仲驚 你有無研究有無官方的士台 我係布達佩斯求其上左黑的,被佢呃錢,之後上網睇d台仔先知原來果度周街截的士易中伏,應該上官方的士台call的士,唔知希臘有無咁既野
btw你住airbnb 定酒店?可以考慮聯絡酒店叫佢幫你call的士或者加錢比屋主接你? 會可靠d
下年去荷蘭exchange 想知多d巴爾幹半島國家有咩玩
LM
下年去荷蘭exchange 想知多d巴爾幹半島國家有咩玩

好多荷蘭巴絲 果邊我玩左西北同西南果堆,好正呀
依家係ireland exchange緊, 想問下樓主 用2星期夠唔夠玩 Madrid+ Barcelona + Paris + Rome + Venice? 同埋樓主點睇呢幾個地方, 因為同女朋友去 想揀最好既地方去, Thanks!!!!

幾多月去既?因為日照長短唔同都好影響planning
兩星期有d忟咁,巴塞3-4日 Madrid 2-3日 巴黎4-5日 羅馬我唔肯定因為無去 聽講兩三日 Venice就2日,都仲未計國家之間transit多數都搞一日

如果揀最正既地方,Venice我覺得好好,女仔應該會鐘意
我覺得講靚景呀浪漫feel就意大利多d,西班牙多好野食都有特別既風情,但馬德里同巴塞感覺比較城市同現代化,而我去完成日都撈亂兩個地方做過既野,因為感覺有d似,巴塞睇既主要係高地d特別建築,馬德里我果時就去 museum多,印象中無咩好精彩既行程,所以如果日數有限既我會兩個揀一個去(應該會揀巴塞),然後用另類d既地方取代剩返果個,情侶既話個人覺得意大利既五漁村好似仲正 呢個一日搞掂,佢同威尼斯都好靚,而且感覺都好唔同,
羅馬我無去,比唔到意見 但我果時犧牲左佢都係因為聽講佢都唔夠其他地方精彩,所以就無去,將來先去 用黎去 Florence,個人都幾鐘意
巴黎我覺得好既,因為個鐵塔呀羅浮宮呀凱旋門應該唔少女仔都想去 我睇完都好鐘意
努力打緊遊記
絲打 想問下捷克洗費如何?
下個sem準備去exchange
絲打 想問下捷克洗費如何?
下個sem準備去exchange

捷克洗費旅行黎講感覺正常,12歐食到好好味既野,住都幾平,住五星級酒店都一房5xx-7xx晚包自助餐咁 我無入超市行,又無搭過local交通,但我上年做research時見過有巴打話係捷克exchange緊,所有野都超平,成個exchange生活費20k就夠,唔知真定假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞