【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
絲打你真係好好
機票都搵埋

因為發現有時路線靚但原來根本無果d機票存在,所以都係搵埋先實行到
留個靚名 絲打啲相好靚
sem break會去荷蘭->德國->維也納
有無人會去6月中尾去比利時同捷奧匈
相遇可以食下飯
自己一個去
同埋hallstatt有無住嘅推介

我果時住呢間 舒服同乾淨,重點係個早餐勁靚勁好味

個位靚,行少少就到車站、超市,雖然無湖景睇,但有雪山
不過好似無單人房

Haus Höll Herta
Salzbergstraße 45, 4830 Hallstatt

https://www.booking.com/hotel/at/haus-hoell-herta.zh-tw.html?aid=357003;label=gog235jc-hotel-xt-at-gasthofNpensionNgrunerNanger-unspec-hk-com-L%3Axt-O%3Aunk-B%3Aunk-N%3Ayes-S%3Abo-U%3Ac;sid=6f81af250927a2b1cf5823b0ffb18c79;dcid=4;checkin=2016-01-18;checkout=2016-01-20;ucfs=1;room1=A,A;srfid=d461e45bbee0ecf4fffa5567fc28a28471a59c60X1;highlight_room=

你個間book晒 我求其book左間

你幾時黎比利時 想搵人食飯我可以陪

6月中 我淨係去2日 你係個邊?exchange?

我係brussels exchange

Tg傾?
我對比利時一無所知
你有沒搭過EasyJet? 你通常買幾多KG?
你有沒搭過EasyJet? 你通常買幾多KG?

有搭過
搭飛機一次都無買
巴打我之前同你講左我既行裝唔洗寄倉架
留個靚名 絲打啲相好靚
sem break會去荷蘭->德國->維也納

唔去奧地利其他地方啊?

用左好耐排 因為佢地有d好埋,但有d位又突然好遠
機票日子地點要夾到啱啱好
而家咁睇好順 日數都應該預得啱啱好,無一程車要搭多過5粒鐘,機票時間都靚靚仔仔。
基本上跟呢個flow實無死,機票見到平就好買了,佢會突然加幾舊水

唔該哂絲打 好感動呀咁有心幫我
sorry 我琴晚講錯左 budapest飛sarajevo(sjj) (係mostar附近)好平 30/6 161蚊

Munich 同天鵝堡果到好細無乜野行?

14-15/6 飛Munich (真係多時間可能會去hopfensee camping)
16-17/6 Salzburg
18-19/6 Hallstatt(呢到兩日會唔會好悶?好似好唔係好多野行)
20/6 CK
21-22/6 prague
23-24/6 Vienna
25-26/6 krakow(兩日會唔會chur?)
27-29/6 budapest
30/6 早機budapest to sjj
30/6 mostatr
1-3/7 dubrovnik
4-5/7 zadar/split
6-7/7 rovinji
7-8/7 venice
9/7 cinque terre
10-11/7 florence
12/7 roma
13/7 roma 6:30am飛ath (9:30pm果班趕唔到我飛santorini班機 我13號11:30pm飛過去)
因為飛athina好似得itlay飛去平 dub飛果程直係比唔起
LM 6月去冰島留三個月再去荷蘭玩一個禮拜

三個月 巴打去咁耐有咩搞作

Join左個volunteer 嘅programme
想好似冰島locals咁生活
絲打你真係好有心 覆我覆到咁夜 唔係咁好意思
有無人會去6月中尾去比利時同捷奧匈
相遇可以食下飯
自己一個去
同埋hallstatt有無住嘅推介

我果時住呢間 舒服同乾淨,重點係個早餐勁靚勁好味

個位靚,行少少就到車站、超市,雖然無湖景睇,但有雪山
不過好似無單人房

Haus Höll Herta
Salzbergstraße 45, 4830 Hallstatt

https://www.booking.com/hotel/at/haus-hoell-herta.zh-tw.html?aid=357003;label=gog235jc-hotel-xt-at-gasthofNpensionNgrunerNanger-unspec-hk-com-L%3Axt-O%3Aunk-B%3Aunk-N%3Ayes-S%3Abo-U%3Ac;sid=6f81af250927a2b1cf5823b0ffb18c79;dcid=4;checkin=2016-01-18;checkout=2016-01-20;ucfs=1;room1=A,A;srfid=d461e45bbee0ecf4fffa5567fc28a28471a59c60X1;highlight_room=

你個間book晒 我求其book左間

你幾時黎比利時 想搵人食飯我可以陪

6月中 我淨係去2日 你係個邊?exchange?

我係brussels exchange

Tg傾?
我對比利時一無所知

我6月尾去

用左好耐排 因為佢地有d好埋,但有d位又突然好遠
機票日子地點要夾到啱啱好
而家咁睇好順 日數都應該預得啱啱好,無一程車要搭多過5粒鐘,機票時間都靚靚仔仔。
基本上跟呢個flow實無死,機票見到平就好買了,佢會突然加幾舊水

唔該哂絲打 好感動呀咁有心幫我
sorry 我琴晚講錯左 budapest飛sarajevo(sjj) (係mostar附近)好平 30/6 161蚊

Munich 同天鵝堡果到好細無乜野行?

14-15/6 飛Munich (真係多時間可能會去hopfensee camping)
16-17/6 Salzburg
18-19/6 Hallstatt(呢到兩日會唔會好悶?好似好唔係好多野行)
20/6 CK
21-22/6 prague
23-24/6 Vienna
25-26/6 krakow(兩日會唔會chur?)
27-29/6 budapest
30/6 早機budapest to sjj
30/6 mostatr
1-3/7 dubrovnik
4-5/7 zadar/split
6-7/7 rovinji
7-8/7 venice
9/7 cinque terre
10-11/7 florence
12/7 roma
13/7 roma 6:30am飛ath (9:30pm果班趕唔到我飛santorini班機 我13號11:30pm飛過去)
因為飛athina好似得itlay飛去平 dub飛果程直係比唔起

原來是咁 琴日係度諗 轉機都要二千幾 絲打好dump本 所以就重新排過下面果d

天鵝堡主要搭車耐 去到其實都係橋影下相(仲要唔知開返未 上年整緊)下面影下相咁(我無入個堡 因為行左太多城堡)舊堡太樣衰 都係係咁依影下相,好快 返到munich好似先6點都未到
市內我覺得得old town果頭有野睇下,幾靚但歐洲呢d城市全部半日一定夠 所以其實一兩日點都夠

hallstatt有個salt mine有個好似過山車咁 應該幾正 好似要book 佢本身唔玩saltmine果d就一日夠,不過如果驚既都可以上面tun鬆d都得

krakow都係,集中營一日,返到黎都只係4 5 6點,之後都夠行曬個old town果頭,所以兩日都幾鬆

下面幾好 我鐘意 飛sjv係wise choice

無錯啊 飛athens真係煩 意大利係平d

咁正 我果時都係咁諗,係荷蘭落街踩單車返學既感覺
絲打你真係好有心 覆我覆到咁夜 唔係咁好意思

我九月先去荷蘭 啲住宿行程應該幾時plan好呢? 特別是住宿果啲 AMS 去其他景點交通方唔方便?如果方便就住係AMS附近?

我九月先去荷蘭 啲住宿行程應該幾時plan好呢? 特別是住宿果啲 AMS 去其他景點交通方唔方便?如果方便就住係AMS附近?

越早越好,理想就最少兩三個月前啦我諗,因為酒店平少少既可能會被搶曬,我果時一個月前 兩三個月前都試過 都係貴

羊角村風車村果d住Ams就ok了,即日來回就得
你預幾多Budget係飲食&市內交通? 以45日為例,如果$6000,夠唔夠?

越早越好,理想就最少兩三個月前啦我諗,因為酒店平少少既可能會被搶曬,我果時一個月前 兩三個月前都試過 都係貴

諗緊要唔要好似你咁住你之前果間 市郊/機場?又怕交通唔方便
市內我搵左間最平都HKD800+ per night
你預幾多Budget係飲食&市內交通? 以45日為例,如果$6000,夠唔夠?

巴打第一個問題你好似之前問過我
咁樣每日15歐,我覺得有少少忟,除非逃票+餐餐頹食唔打算食好野
不過要夠點都會夠 只係食得頹d 例如餐餐薯條同包

諗緊要唔要好似你咁住你之前果間 市郊/機場?又怕交通唔方便
市內我搵左間最平都HKD800+ per night

比我再揀我都會再住果度,因為真係平好多 每日200 vs 4xx,可以多20歐用 仲要住200可能舒服過4xx,因為400係市內果度已經可能係好舊好頹同唔靚位既酒店
加上每日搭程車出市中心半個鐘都唔洗,其實方便過我係香港出街

月尾奧匃btw
樓G 有無去過咩theme park eg europa park果啲?
樓G 有無去過咩theme park eg europa park果啲?

我本新想去Portaventura (Barcelona) ,但係Amsterdam玩完臨時搭建既機動遊戲park後就被歐洲既機動遊戲嚇到唔敢入樂園打大佬
月尾奧匃btw

唔知hallstatt 果d仲有無雪呢 不過佢無雪既景又係好q靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞