【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
玩fing個個笑死我
上年係台灣玩左個類似既野 fing到我想叫停 成日覺得自己會跌出黎 捉到d柱勁實

無錯!果d 完全同玩開果d唔同level 無試過既fd話:下果d睇落無咩野ja wor 佢試左先講啦
Ams個food market好似好正

個薯條

你覺得荷蘭啲薯條定比利時啲薯條正啲
痴線 叢林

屌我笑到停唔到 描述得好生動

嗚哇真係超驚險

個薯條

我自己覺得(以食過果d睇)比利時既脆口d,荷蘭既就肥美d,但兩者都正 (food market果個就特別唔同,另類野黎
荷蘭車站成日有間叫smullers既,叫myonnaise加onion(我跟住dlocal叫),正到仆街
正皮係比靚圖既

多謝
五月至六月西歐天氣點,凍唔凍,諗緊使唔使買件褸去

睇你去邊個國家
荷蘭比利時果頭應該無夏天,我係果度果半年(到7月),荷蘭曾經有日好似香港咁熱,但之後又變返15度以下 我件大褸由1月(落雪天)著到7月都仲著緊
但意大利果d就落雨的話可以成個荷蘭咁,好天就好熱
我6月頭經過威尼斯兩日 第一日落雨,好凍要著大褸
第二日好熱 剩係著件背心短褲

想問好耐
你地有無查防曬
我呢度長期落雨 但聽人講有太陽其實好傷

冬天無用過,但夏天去到希臘呀南法就全身查曬 用左幾支 但都黑左唔少

咁會唔會要企足成個鐘 另外我發現佢個火車站同啲主要景點都有段距離 你會行定係撘巴士

btw 我都係cu架 say個hi

咦咦 呀我頭先以為講緊五漁村
比利時果d多數都唔會爆 未試過爆, 我兩三個人同行都會搵到連座一齊坐 呢car無既行過隔離就有咁樣
brussels brugge就次次都行 都感覺一路行一路有野睇
ghent果個站睇落站附近remote d 咁,我未試過行,佢個接駁車3歐程好貴 但有位比利時exchange既巴打話佢係行既

咁多cu絲打

補充資料:行架話半個鐘內會行到, ghent個站真係遠小小但睇你想唔想慳個3歐
如果你唔驚架話可以試下逃個程
利申我回程逃左

哦哦 我應該唔夠時間去ghent喇
我係跟書院去個summer exchange仔跟住staybehind 兩星期 一半時間係英國 一半時間去荷蘭比利時 或者可以俾個粗略plan你睇睇等你比下意見
Day 1 阿姆斯特丹 下晝一點落機 市中心9fing 去下個啤酒館
Day 2 芝士市場 加 風車村
Day 3 羊角村 加 夜晚紅燈區

唉頂禁錯 未打完就回咗
Day 4 市中心9fing (中央車站果頭) 六點撘大力士落布魯塞爾
Day 5 brugge
Day 6 市中心9fing 五點eurostar返london
你點睇

你day 6係講緊brugge? 不過其實我個人覺得你想chur可以chur多個city仔(ghent/antewerp)

其實我day4夜晚先到brussels 所以day6係去brussels市中心fing 同埋去個原子塔 我可能會考慮去brugge果日順路去埋ghent反正佢九點先天黑 多謝你嘅意見

聽落幾好!
樓主果陣去咩城市exchange

我下年去Austria既Graz
大鄉里出城 咩都唔識 德文唔識 英文唔好 好似又冇oncampus hall 我驚我生存唔到一年

我都想試下一個人周圍去 但係又冇咩世界地理知識 同埋 諗住用部垃圾IPhone 6影就算

巴打我下年都係去Graz

咩U

大鄉里出城 咩都唔識 德文唔識 英文唔好 好似又冇oncampus hall 我驚我生存唔到一年

我都想試下一個人周圍去 但係又冇咩世界地理知識 同埋 諗住用部垃圾IPhone 6影就算

咩U

CU

咩U

CU

graz university of technology

咩U

CU

咦 你係咪sem 2去

咩U

CU

咦 你係咪sem 2去

未來同學相認

咩U

CU

咦 你係咪sem 2去

未來同學相認

係啊

咩U

CU

咦 你係咪sem 2去

未來同學相認

係啊

我今年就去 咩都唔識搞 要開始準備文件同visa

咩U

CU

咦 你係咪sem 2去

未來同學相認

係啊

要做fyp sem 1去唔到
巴打到時一齊玩

CU

咦 你係咪sem 2去

未來同學相認

係啊

巴打到時一齊玩

final year? 咩major

CU

咦 你係咪sem 2去

未來同學相認

係啊

巴打到時一齊玩

final year? 咩major

下年final
rms
我未諗去邊到玩呀 sembreak應該就去玩 到時睇下有冇時間plan下行程
我未諗去邊到玩呀 sembreak應該就去玩 到時睇下有冇時間plan下行程

諗緊點行 暑假返intern
tg傾?
Sem2 荷蘭既話 係咪帶冬天衫去就得?樓主好凍既時候係著咩牌子外套/羽絨。 唔該

係呀
果度買衫都平,所以都無必要帶太多
我著Aigle ,防雪防風防水,所以落雪落雨(荷蘭成日落)都唔洗帶遮 lup頂帽就得,d外國人冬天都唔擔遮

係翠如bb果件既其他色
一件就夠曬,我唔鐘意好絨腫咁
由落雪-10到16度都靠佢 ,不過-幾度以下我入面會著多件羽絨
連近來香港凍起黎都可以著佢 著足咁耐,好抵玩
底衫我著uniqlo extra warm
我都買左淘寶果d北極絨,真係好夠暖,但其實荷蘭未凍到要著果d,-7度(hallstatt果時)就用得著

去到4月條買衫癮會起,
到時先買d夏天衫 for 去有夏天既地方
我帶過去既夏天衫無著過

好詳細啊絲打
Aigel你係香港買有一層好暖既野(棉/絨)果隻?
香港買都都幾貴下如果要暖果隻 好似成4000蚊,
如果入面果件羽絨買uniquo既果啲輕身簿果啲夠唔夠
咁我可能帶一套夏天衫做後備

係呀要有層野果隻,唔係既剩係防到風但唔夠暖,我果時都糾結左一段時間先買,如果撞正discount可能2500就買到 見佢功能多暖得黎又好睇 計起就算我剩係著到四月,都有120日,每日都係幾十蚊,仲要將來冬天去日本呀四川呀其他落雪地方都用到,唔洗再買,就覺得好抵 結果用足成個exchange香港都用到(香港入面著一層,外面lup呢件就得,方便到 )計起黎就更抵
係呀,我exactly係咁玩法 入面加薄羽絨

咁又係 重點係個款真係好靚又暖 即刻抵哂

個薯條

我自己覺得(以食過果d睇)比利時既脆口d,荷蘭既就肥美d,但兩者都正 (food market果個就特別唔同,另類野黎
荷蘭車站成日有間叫smullers既,叫myonnaise加onion(我跟住dlocal叫),正到仆街

諗起可以瘋狂食薯條同waffle就好期待

tg傾?

你方唔方便留你個tg 我個username好似會自爆

tg傾?

你方唔方便留你個tg 我個username好似會自爆

Secret_Base
Sem2 荷蘭既話 係咪帶冬天衫去就得?樓主好凍既時候係著咩牌子外套/羽絨。 唔該

係呀
果度買衫都平,所以都無必要帶太多
我著Aigle ,防雪防風防水,所以落雪落雨(荷蘭成日落)都唔洗帶遮 lup頂帽就得,d外國人冬天都唔擔遮

係翠如bb果件既其他色
一件就夠曬,我唔鐘意好絨腫咁
由落雪-10到16度都靠佢 ,不過-幾度以下我入面會著多件羽絨
連近來香港凍起黎都可以著佢 著足咁耐,好抵玩
底衫我著uniqlo extra warm
我都買左淘寶果d北極絨,真係好夠暖,但其實荷蘭未凍到要著果d,-7度(hallstatt果時)就用得著

去到4月條買衫癮會起,
到時先買d夏天衫 for 去有夏天既地方
我帶過去既夏天衫無著過

好詳細啊絲打
Aigel你係香港買有一層好暖既野(棉/絨)果隻?
香港買都都幾貴下如果要暖果隻 好似成4000蚊,
如果入面果件羽絨買uniquo既果啲輕身簿果啲夠唔夠
咁我可能帶一套夏天衫做後備

係呀要有層野果隻,唔係既剩係防到風但唔夠暖,我果時都糾結左一段時間先買,如果撞正discount可能2500就買到 見佢功能多暖得黎又好睇 計起就算我剩係著到四月,都有120日,每日都係幾十蚊,仲要將來冬天去日本呀四川呀其他落雪地方都用到,唔洗再買,就覺得好抵 結果用足成個exchange香港都用到(香港入面著一層,外面lup呢件就得,方便到 )計起黎就更抵
係呀,我exactly係咁玩法 入面加薄羽絨

咁又係 重點係個款真係好靚又暖 即刻抵哂

無錯,本身諗住用千零蚊買算,之後一望完aigle果d後,就隔幾日去返果度J一次d褸,就忍唔住買左

個薯條

諗起可以瘋狂食薯條同waffle就好期待

香港果d同果d真係差幾班
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞