【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
你地d儲錢case好癲自問無可能做到

學校好chur 我諗住輕鬆旅遊
咁你點去到咁多地方?走好多堂?

雖然chur 但一星期剩係上兩日 所以都唔洗點走堂都玩到四五日trip,仲有sem break easter果d,就去到十日trip
我早近一個月到歐洲去玩,又stay左個半月玩完先走

咁你要上幾多科?如果fail左你有無retake
你學校唔retake 都可以照番黎?因為我好似要上30ECT

我要上18ECTs就夠,兩至三個course,每個上兩個月,每星期兩堂,fail左既話聽講剩係resit exam就得好似,不過就算pass唔到任何course點都可以照返黎,最多要還返學校支助既二千幾蚊 有d人可能會豪比佢

死啦 咁我30咪好Chur
怕好多堂無時間去旅行

睇情況
我個度一科6 ects 所以讀5科
個frd個度一科得2-3 ects 佢總共讀10科

無錯,我一科12 ects 無功課但極多 reading ,exam難到pk

我睇就4-5一科
希望係輕鬆渡過啦 不過如果只肥一兩科番黎洗唔洗還番啲資助

有無原因架? 係咪太掛住亞洲菜

純粹想食
過下口癮
話說你講到個peep show好好笑 不過遲下有女仔frd一齊去ams 應該連紅燈區都唔洗去睇下

係果邊成日都勁想食日本野同越南野 食左三次日本放題
長文有人睇好感動
女仔都會八掛想睇下 但如果驚嚇親人既最好都係唔好了 晚上自己鼠出去睇

Ams應該有兩男三女 直覺話我知三個女既都9成唔會去
我日日煲飯食 有時食下日本野真係好爽

晚上分頭行事啦 唔好miss啊
初頭煮意粉,之後發現要煮好耐,轉左煲飯 當時覺得中菜係最美好的

同個男仔frd傾下先咁
我係度買左個飯煲 係度勁想飲湯

我都後悔無帶個迷李飯煲 去到要用煮麵果d煲黎煲飯
試下去中國市場買湯包
我試過煲涼茶 鬼妹個個路過聞到都問我煮緊乜

我試過整焗豬扒飯 個鬼佬話好香 然後問我用咩整
我答蕃茄個d佢走黎問咩sauce 我呆左咁比左支茄汁佢
佢問我咩牌子
另一樣野佢地好撚污糟 洗完碗係滴油架屌 仲要乾左唔撚收起

雖然chur 但一星期剩係上兩日 所以都唔洗點走堂都玩到四五日trip,仲有sem break easter果d,就去到十日trip
我早近一個月到歐洲去玩,又stay左個半月玩完先走

咁你要上幾多科?如果fail左你有無retake
你學校唔retake 都可以照番黎?因為我好似要上30ECT

我要上18ECTs就夠,兩至三個course,每個上兩個月,每星期兩堂,fail左既話聽講剩係resit exam就得好似,不過就算pass唔到任何course點都可以照返黎,最多要還返學校支助既二千幾蚊 有d人可能會豪比佢

死啦 咁我30咪好Chur
怕好多堂無時間去旅行

睇情況
我個度一科6 ects 所以讀5科
個frd個度一科得2-3 ects 佢總共讀10科

無錯,我一科12 ects 無功課但極多 reading ,exam難到pk

我睇就4-5一科
希望係輕鬆渡過啦 不過如果只肥一兩科番黎洗唔洗還番啲資助

我個間有frd話肥左只係寫report比學校講返點解
應該唔洗比返曬d錢掛
留個靚名先
利申:比利時exchange緊,四日後去瑞典
頂你...你五漁村好天氣到咁....

我勁陰天...

留個靚名先

一星期後去你度
有無咩推介 去brussels同brugge
留個靚名先

一星期後去你度

後你一個星期 加埋ghent
睇睇吓代入咗你個角色

因為你遊記寫法同我好似
我又係會多圖多字多資訊
留個靚名先

一星期後去你度

Brussels其實夠chur架話我覺得一日玩得哂
柯尿像 布魯塞爾大廣場 呢兩個地方我已經行過數十次
Eu parliament/parc個頭既建築/司法宮 都可以行下
其實好多出名景點都係個頭...除左原子塔係heyzel站,要搭廿五分鐘左右
不過個人覺得原子塔你真係無哂野做先去都ok

跟住...你可以去個頭食下waffle同睇下朱古力咁
不過個人覺得brugge多朱古力簡d...brussels個條朱古力街(st.hubert)都唔多野簡既...
不過我無認真試過哂所有朱古力 我食過pierre marcolini 同wittamer... 個人中意pierre多小小(我聽之前黎既一個朋友講pierre係LV版既朱古力)
你如果講waffle有無邊間正其實我覺得就差唔得好遠...不過有間老字號dandoy...佢格離有間平民waffle店...想架話可以兩間都試下你就對比到邊間好食d咁

Brugge 就真係唔駛搭車都得...你按住google map咁行入中心地帶都ok(唔好哂錢落交通到)
你會經過愛之湖同修女院...愛之湖好天靚到仆街唔係講笑 但陰天就差咁d
之後行下你會經咩聖母教堂個類...之後入市中心前有條街都幾多朱古力鋪...你細心搵會搵到d bam既朱古力 就到中心廣場前有間野有賣 我走前都會番去買
之後你可以去參觀下choco story如果你好中意朱古力架話
跟住有間野叫choco jungle bar,試原始既朱古力...睇你想唔想試下辣朱

Btw呢排都天氣幾好 祝你好運
同埋如果你係三五知己黎架話建議買go pass 10 抵屌d
最抵屌係逃票 不過最安全既逃票交通工具係電車...IC真係靠醒水同好彩

唔打咁多 有人想知details d 我再講
留個靚名先

一星期後去你度

Ghent悶到仆街 因為佢同brugge真係好似
我會建議你留耐d brugge, chur小小俾半日ghent就得

不過如果你願意俾錢入高點望景就另一個講法 因為我未真係俾錢上高點...所以...呢點我就答唔到你
其實我會建議大家黎比利時既時候落埋盧森堡 個人覺得景黎講得比利時既brugge可以同盧森堡齊名
留個靚名先

一星期後去你度

上星期去旅行撞到成group香港學生
其實我會建議大家黎比利時既時候落埋盧森堡 個人覺得景黎講得比利時既brugge可以同盧森堡齊名

得4日炸
安排左一日brugge 上網睇到有市集行
搵到neuhaus朱古力廠 應該會去 同hallerbos 不過好似未係花季
我見到天氣預告勁好天同勁暖就超期待 我個頭成日落雨 同埋之前去旅行都係天黑黑咁
係德國exchange 緊留名
我黎緊plan咗去阿姆斯特丹玩3日
除咗最尾一日風車村之外 其餘兩日都係市中心果頭9fing 你覺得我應唔應該買ov chip card? 感謝
荷蘭其實識搵窿路都可以幾平下,我喺ams去d Argentina steakhouse鋸扒只係9歐,交通好似樓主咁講book定ns group ticket 7歐可以搭火車即日來回

另外紅燈區最平兩歐有交易

利申:依家喺荷蘭exchange緊

grouo ticket救全家 kings day無grouo ticket我無去amsterdam

係咪peepshow

講唔講得邊個城市

我喺rotterdam exchange緊,我呢邊搭巴士去Amsterdam都係7歐,btw King's day好似好撚多痴線佬,好期待有咩痴線野睇

你岩,係peepshow

rotterdam個位好似都幾好
嗚呀miss左

其實rotterdam 都幾方便,一個鐘內去到海牙同Amsterdam

絲打覺得peepshow正唔正

係呀 去比利時又搭巴士都得

好新奇,睇對面觀眾反應好正 我去左兩次,一共睇左五round,三次單人兩次雙人 單人有趣過雙人,我覺得幾正,正在娛樂性高,兩歐絕對係必試 有幾可可以名正言順望住個裸女

我黎左3個月淨係睇左一次
睇落其實覺得似笑片多過咸濕野,d裸女動作好搞笑
我fd睇完都話完全冇feel
留個靚名先

一星期後去你度

我會建議你留耐d brugge, chur小小俾半日ghent就得

不過如果你願意俾錢入高點望景就另一個講法 因為我未真係俾錢上高點...所以...呢點我就答唔到你

我得4日 全部住brussels
會唔會留多日喺brussels好過
留個靚名先

一星期後去你度

我下星期去
你地覺得4日belgium+Luxemburg夠唔夠玩?
係德國exchange 緊留名
我黎緊plan咗去阿姆斯特丹玩3日
除咗最尾一日風車村之外 其餘兩日都係市中心果頭9fing 你覺得我應唔應該買ov chip card? 感謝

你淨係去Amsterdam?
如果係咁唔使買都得
留個靚名先

一星期後去你度

我下星期去
你地覺得4日belgium+Luxemburg夠唔夠玩?

本身有諗過去luxemburg 但一來一回都冇左大半日
高汁post 留名
黎緊復活節得兩日玩Amsterdam 如果想去睇鬱金香 羊角村同埋風車村會唔會玩到
利申:法國exchange 緊
樓主
我依家係荷蘭東部一個城市exchange 緊
想問下波蘭最平係點去
我搵極都覺得好貴
睇緊。
問左先,巴打知唔知歐洲邊度返香港單程機票最平?8-9月,thanks
留個靚名先

一星期後去你度

上星期去旅行撞到成group香港學生

我上星期去冰島撞到成堆香港留學生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞