【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
睇完你荷蘭寫既野勁想去
我諗我會預多d時間去 可能一個禮拜起碼 prefer去少個國家 唔想走馬看花
樓主果陣去咩城市exchange

我下年去Austria既Graz
大鄉里出城 咩都唔識 德文唔識 英文唔好 好似又冇oncampus hall 我驚我生存唔到一年

我都想試下一個人周圍去 但係又冇咩世界地理知識 同埋 諗住用部垃圾IPhone 6影就算

我之前去維也納exchange
一粒德文都唔識都生存到
所以唔洗驚架
樓主d相好靚
Ams街邊有希靈魚刺身食
唔知樓主有無食?勁正
樓主果陣去咩城市exchange

我下年去Austria既Graz
大鄉里出城 咩都唔識 德文唔識 英文唔好 好似又冇oncampus hall 我驚我生存唔到一年

我都想試下一個人周圍去 但係又冇咩世界地理知識 同埋 諗住用部垃圾IPhone 6影就算

我之前去維也納exchange
一粒德文都唔識都生存到
所以唔洗驚架

我就係諗緊好唔好過去讀intensive german 要比260歐羅

同埋八月尾就要過去 唔讀就可以九月頭先去
呀唔記得問
去exchange既話 電話上網點搞好
因為我差唔多要續約 但係唔喺香港個號碼又冇用

香港電話你要繼續比月費 如果唔係會cut左你個電話號碼
我個陣又係走之前就黎到期 走左去續d無得上網既幾十蚊plan 只係為左hold起個number
然後係香港買左張電話卡 3xx hkd 12 gb 可以用一年 我覺得幾好用

最尾一段 你講喺香港定係喺果邊
有沒買旅遊保
我當年都係去荷蘭exchange (不過stay係AMS)
去左成年都冇去到羊角村 (啲相好靚呀)
又冇好似樓主咁體驗下sex museum, peepshow
(都唔知自己做左啲咩嚟 )
睇到你嘅遊記就好後悔冇好好enjoy荷蘭嘅生活
Lm 等睇anne frank + keukenhof
掛住傾exchange skip晒你啲too long文

爬下先

too long 文
希望樓主可以介紹買group ticket既野 例如學生facebook page 或者其他網 exchange學生會好有用

呀唔記得問

我本身電話plan好平,cut左就搵唔返,所以照續約白交半年電話費
呀唔記得問

我本身電話plan好平,cut左就搵唔返,所以照續約白交半年電話費

我暫時覺得最平既上網方法係上淘寶買全歐大部分國家通用上網sim card,一個月幾GB果d,好方便唔洗換card自動一去第二個國家就轉network,而家越出越平,應該百幾蚊hkd有交易
exchange果時後悔無買定7張每個月用,歐洲當地既sim card唔夠抵,五歐得果25MB 有d直頭要護照先買得(夠膽死話我護照invalid買唔到),或者好難買,果時去之前係淘寶剩係買左兩三張for 前後大trip用

不過我買果張係bosnia and her 收唔到,所以巴打買前留意下如果去偏門國家玩包唔包

但呢個方法就會狂轉電話號碼
但有d可以買一張,keep住個個月充值
留名
6-7月會去愛丁堡summer exchange
諗住完左出去玩下但仲未諗到條路線 度度都想去
如果得我一個女仔係咪唔好去法國好啲
我firm係落返英國同去荷蘭比利時,唔知冰島有無機會去,但仲想去多個地方,諗緊波蘭+波羅的海好唔好
我對德國無咁大興趣,但其實德國又值唔值得去

你到時搵多幾個同學同你去都ok 我唔知關唔關去邊都同男友去,除左雅典(d人個樣好賊好咸濕 )覺得無咩地方特別危險咁 巴黎都無想像中咁危險,始終個城市都好繁榮多人,又多遊客 去南法我就三個女仔去既,都感覺無話治安特別差

冰島我無去既,因為成日聽人講好貴要一兩萬join團先睇到最靚既野,我計落一兩萬夠我玩多一個月,我就prefer玩耐d先,因為出左黎做野就無機會玩咁耐,但比兩萬去玩幾日冰島就絕對易好多,所以就無去冰島

波蘭幾好,物價低,old town景靚,個集中營都好睇,波羅的海我無去,有人話過悶,但我都幾想遲d去

德國你好想去睇下柏林圍牆呀冷戰歷史野既可以去下,但我自己都覺得德國算係比較悶同無特別精彩既野睇同食,去下意大利西班牙更精彩
睇完你荷蘭寫既野勁想去
我諗我會預多d時間去 可能一個禮拜起碼 prefer去少個國家 唔想走馬看花

Amsterdam果頭真係好多野,可以玩到四五日
樓主d相好靚
Ams街邊有希靈魚刺身食
唔知樓主有無食?勁正

多謝
我除左三文魚咩魚都唔食 所以見到好驚
有沒買旅遊保

我exchange programme cu有包保險,果個保險其實都夠用,有醫保有財物保,所以期間無買,但未開學既trip我就有買二十日,完sem過左cu個保險保期都有買十幾日(但係係買d得醫保無財物保,因為首日已經係外國唔係香港出發,買唔到香港d保險)
我當年都係去荷蘭exchange (不過stay係AMS)
去左成年都冇去到羊角村 (啲相好靚呀)
又冇好似樓主咁體驗下sex museum, peepshow
(都唔知自己做左啲咩嚟 )
睇到你嘅遊記就好後悔冇好好enjoy荷蘭嘅生活
Lm 等睇anne frank + keukenhof

多數stay果個城市就反而會explore得好少,走左先發現
想問下奧捷匈有咩地方係必去同食?
得2星期 唔知點plan邊到去幾耐好

必去地方就 Cesky Krumlov 同 Hallstatt
Prague上城堡果頭睇景
CK都要上城堡睇景
匈牙利Budapest要去浸下佢d outdoor bath 好玩
佢個漁夫堡都靚,仲有個戰時山洞醫院博物館都正 去new york cafe飲下d甜品

我會3日prague
一日CK 訓一晚
一日Hallstatt訓一晚(如果salt mine開既可以stay多一日掛)
有時間可以去埋Salzburg果頭stay一日,睇埋國王湖既可能多一日
vienna 兩日左右(我都係入左博物館睇下歌劇,無咩特別野做)
Budapest 三至四日

如果唔去Vienna 會不會好奇怪? 我6月尾去 衣著應該點?

都唔會,其實都自己鐘意,
我自己覺得個城市都幾悶 去多幾個小鎮仲好

我6月無去果頭,不過頭先上網睇返上年果期既天氣,多數都13-26度
應該係晚上會涼 要著厚少少既外套 日頭就可以秋夏天衫
唔肯定

因為我係summer exchange去 之後stay behind 同你地一樣u
想問下奧捷匈有咩地方係必去同食?
得2星期 唔知點plan邊到去幾耐好

必去地方就 Cesky Krumlov 同 Hallstatt
Prague上城堡果頭睇景
CK都要上城堡睇景
匈牙利Budapest要去浸下佢d outdoor bath 好玩
佢個漁夫堡都靚,仲有個戰時山洞醫院博物館都正 去new york cafe飲下d甜品

我會3日prague
一日CK 訓一晚
一日Hallstatt訓一晚(如果salt mine開既可以stay多一日掛)
有時間可以去埋Salzburg果頭stay一日,睇埋國王湖既可能多一日
vienna 兩日左右(我都係入左博物館睇下歌劇,無咩特別野做)
Budapest 三至四日

如果唔去Vienna 會不會好奇怪? 我6月尾去 衣著應該點?

都唔會,其實都自己鐘意,
我自己覺得個城市都幾悶 去多幾個小鎮仲好

我6月無去果頭,不過頭先上網睇返上年果期既天氣,多數都13-26度
應該係晚上會涼 要著厚少少既外套 日頭就可以秋夏天衫
唔肯定

因為我係summer exchange去 之後stay behind 同你地一樣u

你指你同奧地利exchange巴打一樣u?
今日比較得閒
應該會講完amsterdan Anne Frank 鬱金香園
同Group ticket

唔知會今日定聽日開新國家
我firm係落返英國同去荷蘭比利時,唔知冰島有無機會去,但仲想去多個地方,諗緊波蘭+波羅的海好唔好

你到時搵多幾個同學同你去都ok 我唔知關唔關去邊都同男友去,除左雅典(d人個樣好賊好咸濕 )覺得無咩地方特別危險咁 巴黎都無想像中咁危險,始終個城市都好繁榮多人,又多遊客 去南法我就三個女仔去既,都感覺無話治安特別差

冰島我無去既,因為成日聽人講好貴要一兩萬join團先睇到最靚既野,我計落一兩萬夠我玩多一個月,我就prefer玩耐d先,因為出左黎做野就無機會玩咁耐,但比兩萬去玩幾日冰島就絕對易好多,所以就無去冰島

波蘭幾好,物價低,old town景靚,個集中營都好睇,波羅的海我無去,有人話過悶,但我都幾想遲d去

德國你好想去睇下柏林圍牆呀冷戰歷史野既可以去下,但我自己都覺得德國算係比較悶同無特別精彩既野睇同食,去下意大利西班牙更精彩

唔該你
得一個月玩真係好似好唔夠時間咁
我都想去意大利但好似遠少少唔就腳 唔係都想去埋希臘
因為我怕隨便搵人去旅行會有不愉快 試過次真係會小心啲揀朋友去旅行
照你咁講波蘭好似真係唔錯
點解唔去瑞士
係咪好貴?

唔該你
得一個月玩真係好似好唔夠時間咁
我都想去意大利但好似遠少少唔就腳 唔係都想去埋希臘
因為我怕隨便搵人去旅行會有不愉快 試過次真係會小心啲揀朋友去旅行
照你咁講波蘭好似真係唔錯

荷比個零星期就夠,加埋英國可能半個月,仲有半個月,夠去意大利加希臘
點解唔去瑞士
係咪好貴?

因為無時間 好可惜,剩係去左日內瓦我唔當自己去過瑞士
瑞士真係貴,d人話盧森堡 dubrobnik貴,都係貴3 4成,姐係11變18歐,但瑞士係貴一倍
咦唔記得左未打完第四日晚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞