【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
而家係brussels
疑似住左係黑人/ 宗教人個d區
有d驚驚地

d人有無狂望住你 離中心好遠架?

20 mins
我地會4目交投。。有少少驚既 所以入黑前會返歸

巴打想問下你果到係邊區黎我遲下去都避開下先

Rue Lambert Crickx 26
唔知叫咩區但呢個地址黎
行去大廣場20分鐘

唉 南站果頭真係淆淆地! 小心啲呀~會無事嘅!!
而家係brussels
有d驚驚地

20 mins

唔知叫咩區但呢個地址黎
行去大廣場20分鐘

盡量唔好同佢地對望
去梵高博物館同國家博物館,使唔使排成個鐘隊
呀話說係咁入d朱古力店試食

比利時?我為左d朱古力 都會快去快走

Neuhaus幾正 試食個個好味過godiva個個
呀話說係咁入d朱古力店試食

我係brugge狂食有間野d truffles朱古力

Truffle chocolate勁好食
尾站係比利時就可以買好多朱古力返香港
而家係brussels
有d驚驚地

20 mins

唔知叫咩區但呢個地址黎
行去大廣場20分鐘

但幾近南站 去ghent brugge都幾近
我唔知南站個邊咁多黑人 bnb d人都幾多正評
金親故巴打係咪知邊到買電話卡平
留名學野 下年去奧地利exchange

又一個Austria
本身咩U 去邊間

薄扶林大學
去Innsbruck

無去

成個城市都比雪山包圍住

又一個Austria
本身咩U 去邊間

薄扶林大學
去Innsbruck

無去

成個城市都比雪山包圍住

正啦有雪山睇

我哩啲大鄉里唔知Graz附近有咩景點

總統商業大廈14樓01A室
我呢度買 12gb 可用一年 有個英國電話號碼 人地打到黎 我打唔到比人 但收到sms
$3xx hkd 可能淘寶平d掛 我覺得合理
我記得絲打講過一去到Amsterdam個機場就將行李寄存咗成個月
我想問寄存果度係點運作?
我見上網寫住有個行李部門位 想問寄存一日要比幾多錢㗎?

總統商業大廈14樓01A室
我呢度買 12gb 可用一年 有個英國電話號碼 人地打到黎 我打唔到比人 但收到sms
$3xx hkd 可能淘寶平d掛 我覺得合理

聽落好正,淘寶應該都要百零蚊一個月 (唔排除有新款 越出越平
我都mark底先
而家係brussels
有d驚驚地

20 mins

唔知叫咩區但呢個地址黎
行去大廣場20分鐘

其實真係無野架 南站除左臭小小同埋多難民就無咩野
快行快過就可以了

利:exchange緊
我記得絲打講過一去到Amsterdam個機場就將行李寄存咗成個月
我想問寄存果度係點運作?
我見上網寫住有個行李部門位 想問寄存一日要比幾多錢㗎?

係喎我無講tim

佢D價好有趣,lockers大件貴過30 day果個咁多
因為我寄廿幾日,lockers剩係可以keep到最多7日,而且我個篋係大篋,於是我就用30-day果個,頭一星期內7歐,
之後每日6歐,
最多30日,
基本上無限size無限重,因為係放入佢office個貨倉度,所以幾適合提早去到歐洲(首站係Amsterdam)玩,想揹背囊/拖細篋;唔想帶住成個廿幾KG家當四圍去,(加上咁重既篋搭內陸機會加錢加到破產)但未有地方放大篋既exchange students用

位置方面,lockers同luggage storage depot都係同一個位黎,你一成功入左amsterdam境搞完曬d手續呀拎行李後,好快會見到有個signage係luggage storage hall

跟住指示行就得,好近,印象中係要搭𨋢落一兩層,係underground黎既,果層全部都lockers,有cctv,仲有個counter係度,個counter就係30day depot既counter 你同佢講想store luggage,佢會比張單你填,之後出黎拎你行李放入倉,再比收據你,唔好唔見 最好用手機呀相機影低佢,萬一唔見都有個證明
係拎走個行李時先比錢既 搞掂就走得了

好多大既國際機場、火車站都有類似既服務(火車站多數得lockers),程序都係咁上下 價錢就有偏差
例如dusseldolf果個一日四歐左右,會平好多 但要上上落落行少少先到個luggage storage office,但都輕鬆
最重要都係順路啦

玩法係,
出發前,大篋放曬D你第一個trip無用既野(電腦呀衫呀exchange日用品【我連生活費之類既錢都掉入去 】),
另一個背囊或者迷李篋放你第一個trip要用既野,最好入面無任何每樽多過100ml既液體
一到機場就寄左個大篋佢,然後帶住背囊或者迷李篋輕鬆玩,上落方便,廉航又免寄倉行李費 又唔洗夾硬白租一個月宿舍剩係用黎放篋

又一個Austria
本身咩U 去邊間

薄扶林大學
去Innsbruck

無去

成個城市都比雪山包圍住

20 mins

唔知叫咩區但呢個地址黎
行去大廣場20分鐘

快行快過就可以了

如果都係驚但覺得市中心貴既話可以考慮brussel noord
無人的
希臘 super paradise係咪仲係nude beach?

20 mins

唔知叫咩區但呢個地址黎
行去大廣場20分鐘

快行快過就可以了

如果都係驚但覺得市中心貴既話可以考慮brussel noord
無人的

無呀 住南站都係貪佢去ghent brugge同返london方便 如果我最後克服到嘅話我會覺得自己好叻女會沾沾哈哈 我成日說服自己乜都驚嘅話不如留係屋企唔好出遠門去得就預咗係咁
Sorry樓主 因為我就考試 無時間追文
如果問過唔好屌

想問下你買內陸機係咪大約2個月前買?
因為我呢家plan 緊
想快d買左機票唔洗煩 唔知巴打有無咩意見?

係呀 兩個月起只見過加價未見過減,一加加幾百都有 早d買好

唔知叫咩區但呢個地址黎
行去大廣場20分鐘

快行快過就可以了

無人的

無呀 住南站都係貪佢去ghent brugge同返london方便 如果我最後克服到嘅話我會覺得自己好叻女會沾沾哈哈 我成日說服自己乜都驚嘅話不如留係屋企唔好出遠門去得就預咗係咁

如果真係唔危險既都ok,注意安全就得
希臘 super paradise係咪仲係nude beach?

我無去希臘既沙灘 nice果個就都幾多人nude
強貼留明
強貼留明

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞