【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
巴打你話預550一日,咁你已經住都已經250,咁咪得300洗?

可唔可以講下點做到

250係上限,多數都200樓下搞掂 拉上補下

一陣lunchtime再回post

我係
見平機票就買左先
之後就即book最平靚正既酒店

一個六日既trip
有366歐budget
機票我一程400內先買既(來回就90歐),有時再平d,百幾蚊港紙一程都得
酒店平均用20歐至22歐晚
6日trip應該有兩三個城市,transit車票多數都買左先,當十歐張,就20歐
所以當地洗費就係 366-190-20
就有156歐,除6每日26歐用
其實都好多
晚餐食好d既都13歐內
剩13歐,早午餐多數5 6歐搞掂
剩6歐,有時可能入場票,有時買兩個磁石,有時無用可以比第二日用,有時買水果汁飲雪糕食(全部同男友一人一半),有時當地車飛(一程兩歐內,有時逃票),之後其實都無乜位要用錢,歐洲好多野都係外面睇下影下就得
巴打你話預550一日,咁你已經住都已經250,咁咪得300洗?

可唔可以講下點做到

樓豬同男友share 架

頂so true

可唔可以講下點做到

我係
見平機票就買左先

一個六日既trip
有366歐budget
機票我一程400內先買既(來回就90歐),有時再平d,百幾蚊港紙一程都得
6日trip應該有兩三個城市,transit車票多數都買左先,當十歐張,就20歐
其實都好多
晚餐食好d既都13歐內
剩6歐,有時可能入場票,有時買兩個磁石,有時無用可以比第二日用,有時買水果汁飲雪糕食(全部同男友一人一半),有時當地車飛(一程兩歐內,有時逃票),之後其實都無乜位要用錢,歐洲好多野都係外面睇下影下就得

有d市際transit貴d既,食就cut d,例如兩日先食一餐好野
其實我會建議大家黎比利時既時候落埋盧森堡 個人覺得景黎講得比利時既brugge可以同盧森堡齊名

有冇人去過盧森堡嘅維安登,一日full day玩唔玩得曬盧森堡市中心加維安登

我..個次就係嘗試一日玩哂...結果我上唔到個城堡

所以你一係留一日盧森堡一係就玩左vianden先...再抄番落黎市中心

我係前一晚先到盧森堡,第二日朝早先開始玩

咁你行左市中心先 反正好快行完
Viaden要火車轉巴士搞搞下成粒鐘
頂你...你五漁村好天氣到咁....

我勁陰天...

天氣好唔好真係成個feel差好遠

我頂仲要兩日都落雨啊我
有關比利時既野 比利時exchange巴打已經講得7788 亦都同我睇法差唔多
我無去原子塔因為無興趣 Brussels用左半日 剩係行朱古力街 食chez leon 睇d尿尿 old town center咁就完
之後去ghent再去brugge,呢個路線會好d,因為一野去brugge去打大佬 ,會對ghent brussels無感覺 慢慢升級會正d
三個地方兩日搞掂

我成日要去belgium搭飛機,trip就去左三次,次次同唔同既人,去親都未試過全日好天 一時勁大雨之後藍天 英國咁

其實去左ghent先都好 因為brugge比起佢靚太多太大對比

Btw chez leon我有個優惠券網 三十號過期不過 全單五折

Btw天氣方面...好正常 今日都幾好天我岩岩望出去
其實我會建議大家黎比利時既時候落埋盧森堡 個人覺得景黎講得比利時既brugge可以同盧森堡齊名

巴打lux去左咩景點?我去左old town同個城牆
之後好似無咩其他野睇咁

我發現到既咪就係viaden (睇城堡)同埋echternach(德盧邊界
其實盧森堡聽聞行下山都唔錯但未試過
留個靚名先
利申:比利時exchange緊,四日後去瑞典

一星期後去你度
有無咩推介 去brussels同brugge

後你一個星期 加埋ghent

Ghent悶到仆街 因為佢同brugge真係好似
我會建議你留耐d brugge, chur小小俾半日ghent就得

不過如果你願意俾錢入高點望景就另一個講法 因為我未真係俾錢上高點...所以...呢點我就答唔到你

我得4日 全部住brussels
會唔會留多日喺brussels好過

我下星期去
你地覺得4日belgium+Luxemburg夠唔夠玩?

我覺得夠 lux我半日就睇完了,仲係市中心入fan zone睇左歐國盃直播法國場波既半場

Lux其實玩到兩日 睇你想唔想搭車搭入去
唔知有無人睇到
不過樓主應該無去
但我想問有無人去過sweden以北既位置
我想問abisko同kiruna既分別係咪一個睇極光位置靚d一個無咁靚?有無其他大分別係到架?
因為abisko 4月頭唔多好天...反而kiruna有小小好天既時候
定係我應該遲多小小先book?

Kiruna 係一個細城市 但點都有啲光害
如果想睇極光可能要join tour
我自己去果日就落大雲 乜都冇得睇
Abisko 似一個營地 但行落去冰湖果邊就一啲光害都冇
唔洗join tour 都好易搵到位睇 當然你join tour 去山頂睇都得
不過老實講 我岀去睇既時候都係好多雲
但啲雲真係有機會突然散開一陣 所謂唔好咁易放棄
我兩日都係岀面食風食左兩三個鐘等極光

Btw我係二月尾去
祝你好運

巴打 因為我星期三單機落sweden...但我未諗究竟應該去abisko定kiruna,因為abisko天氣好似唔太好...一唔好天氣好似要長時間留係abisko.net間屋入面咁

即係你當時住kiruna定abisko?
意大利住宿有無推薦 for couple既

正常少少都700起跳

巴打去邊個城市既?我果時除左威尼斯主島外,其他都in budget 到 不過我都記得意大利住果d係平既但比起其他地方住既都無咁舒服,係http://booking.com book既

意大利d hostel唔貴啵 不過我去五漁村住airbnb同venice都係 venice我住個間屋3個人除開4百幾有gondola行過 有河景...覺得好抵玩

正常少少都700起跳

巴打去邊個城市既?我果時除左威尼斯主島外,其他都in budget 到 不過我都記得意大利住果d係平既但比起其他地方住既都無咁舒服,係http://booking.com book既

想去Rome Florence Venice 同五漁村

去幾多日?我當時7日玩你呢堆加米蘭...結果唔夠時間玩羅馬

正常少少都700起跳

7日 我行程同你一樣,多個verona day trip,9日,緊係去唔到Rome

正常少少都700起跳

意大利d hostel唔貴啵 不過我去五漁村住airbnb同venice都係 venice我住個間屋3個人除開4百幾有gondola行過 有河景...覺得好抵玩

正啊河景

正常少少都700起跳

7日 我行程同你一樣,多個verona day trip,9日,緊係去唔到Rome

本身都想去verona但要番一番黎上堂所以無去
唉我六月諗緊去多次意大利玩埋南部..我覺得意大利既野性價比算係咁...

正常少少都700起跳

唉我六月諗緊去多次意大利玩埋南部..我覺得意大利既野性價比算係咁...

意大利抵玩呀
d人成日講到南部好恐怖咁 未敢去

咁你要上幾多科?如果fail左你有無retake
你學校唔retake 都可以照番黎?因為我好似要上30ECT

我要上18ECTs就夠,兩至三個course,每個上兩個月,每星期兩堂,fail左既話聽講剩係resit exam就得好似,不過就算pass唔到任何course點都可以照返黎,最多要還返學校支助既二千幾蚊 有d人可能會豪比佢

死啦 咁我30咪好Chur
怕好多堂無時間去旅行

睇情況
我個度一科6 ects 所以讀5科
個frd個度一科得2-3 ects 佢總共讀10科

無錯,我一科12 ects 無功課但極多 reading ,exam難到pk

我睇就4-5一科
希望係輕鬆渡過啦 不過如果只肥一兩科番黎洗唔洗還番啲資助

我個間有frd話肥左只係寫report比學校講返點解
應該唔洗比返曬d錢掛

好擔心讀唔掂 仲要咁chur 早知可能揀第二間

正常少少都700起跳

意大利抵玩呀

南部聽聞景幾靚 所以我想去多次
但其實唔駛驚俾人逗既...我作為男人可能唔太驚女就唔知了 同埋因爲比利時都會俾難民逗所以我已經無哂感覺

意大利抵玩呀

南部聽聞景幾靚 所以我想去多次
但其實唔駛驚俾人逗既...我作為男人可能唔太驚女就唔知了 同埋因爲比利時都會俾難民逗所以我已經無哂感覺

係呀所以都好想去
但都係遲d

可唔可以講下點做到

我係
見平機票就買左先

一個六日既trip
有366歐budget
其實都好多
晚餐食好d既都13歐內

好正 樓主同男朋友一齊歐遊 好羨慕
一黎有得share下旅費 又有人陪下 唔怕危險
我就淨係可以毒遊
係德國exchange 緊留名
我黎緊plan咗去阿姆斯特丹玩3日
除咗最尾一日風車村之外 其餘兩日都係市中心果頭9fing 你覺得我應唔應該買ov chip card? 感謝

你淨係去Amsterdam?
如果係咁唔使買都得

係 淨係遊市中心 可能下次再去先去遠少少嘅town
係德國exchange 緊留名
我黎緊plan咗去阿姆斯特丹玩3日
除咗最尾一日風車村之外 其餘兩日都係市中心果頭9fing 你覺得我應唔應該買ov chip card? 感謝

市中心果d行程我順住d景點全部行,所以幾乎無搭過車,剩係去風車村的話,一共只省5蚊,好似未有必要買ovchip,不過好睇你行唔行得,ams市好大,你由一個point去另一個point可以係九個字路程,中間無停下睇下既話會幾攰,就最好搭車,市內多數ov chip 1 蚊幾,買飛就3蚊,巴打可以預計下自己會唔會搭 再決定

9292係荷蘭計車費既網,全部價show ovchip價,一般double就係買飛價,可以計計佢

我好行得呀 唔怕攰最緊要係慳錢
解釋得好詳細 唔該曬你呀 我會繼續支持個遊記
黎緊5月去grad trip
請問下4日3夜 住ams市中心,真係好貴
7百幾蚊港紙airbnb 房仔一間
想去風車村同鬱金香圓,應該一日去海牙鳩行下
你覺得需唔需要買張荷蘭八達通?
諗住跟你策略頹食早午餐,夜晚有冇餐廳野食推薦下

另外想請問下有冇巴絲打試過係德國搭blablacar
話說想去附近一兩個town玩30mins車程 搵db即日來回25euro一個人 flixbus 冇呢條路線
想由cologn 去 bonn /
留名
遲d sem b都會去歐洲exchange,睇下有咩地方好去先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞