【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
係德國exchange 緊留名
我黎緊plan咗去阿姆斯特丹玩3日
除咗最尾一日風車村之外 其餘兩日都係市中心果頭9fing 你覺得我應唔應該買ov chip card? 感謝

市中心果d行程我順住d景點全部行,所以幾乎無搭過車,剩係去風車村的話,一共只省5蚊,好似未有必要買ovchip,不過好睇你行唔行得,ams市好大,你由一個point去另一個point可以係九個字路程,中間無停下睇下既話會幾攰,就最好搭車,市內多數ov chip 1 蚊幾,買飛就3蚊,巴打可以預計下自己會唔會搭 再決定

9292係荷蘭計車費既網,全部價show ovchip價,一般double就係買飛價,可以計計佢
荷蘭其實識搵窿路都可以幾平下,我喺ams去d Argentina steakhouse鋸扒只係9歐,交通好似樓主咁講book定ns group ticket 7歐可以搭火車即日來回

另外紅燈區最平兩歐有交易

利申:依家喺荷蘭exchange緊

grouo ticket救全家 kings day無grouo ticket我無去amsterdam

係咪peepshow

講唔講得邊個城市

我喺rotterdam exchange緊,我呢邊搭巴士去Amsterdam都係7歐,btw King's day好似好撚多痴線佬,好期待有咩痴線野睇

你岩,係peepshow

rotterdam個位好似都幾好
嗚呀miss左

其實rotterdam 都幾方便,一個鐘內去到海牙同Amsterdam

絲打覺得peepshow正唔正

係呀 去比利時又搭巴士都得

好新奇,睇對面觀眾反應好正 我去左兩次,一共睇左五round,三次單人兩次雙人 單人有趣過雙人,我覺得幾正,正在娛樂性高,兩歐絕對係必試 有幾可可以名正言順望住個裸女

我黎左3個月淨係睇左一次
睇落其實覺得似笑片多過咸濕野,d裸女動作好搞笑
我fd睇完都話完全冇feel

完全同感,所以係個好entertaining既經歷
留個靚名先
利申:比利時exchange緊,四日後去瑞典

一星期後去你度
有無咩推介 去brussels同brugge

後你一個星期 加埋ghent

Ghent悶到仆街 因為佢同brugge真係好似
我會建議你留耐d brugge, chur小小俾半日ghent就得

不過如果你願意俾錢入高點望景就另一個講法 因為我未真係俾錢上高點...所以...呢點我就答唔到你

我得4日 全部住brussels
會唔會留多日喺brussels好過

我下星期去
你地覺得4日belgium+Luxemburg夠唔夠玩?

我覺得夠 lux我半日就睇完了,仲係市中心入fan zone睇左歐國盃直播法國場波既半場
高汁post 留名
黎緊復活節得兩日玩Amsterdam 如果想去睇鬱金香 羊角村同埋風車村會唔會玩到
利申:法國exchange 緊

得兩日剩市內都只係岩岩好 可以塞到個風車村,因為都近

鬱金香園唔知開左未,但成個transit都唔短,去左風車村就未必有時間剩,係計埋transit成舊野五六個鐘既行程黎
羊角村transit係兩個幾鐘一程既事,入面都hea到三至五個鐘,再搭返兩個幾鐘車出黎,所以建議預一日去,睇黎有d難去到了
樓主
我依家係荷蘭東部一個城市exchange 緊
想問下波蘭最平係點去
我搵極都覺得好貴

我果時個路線好騎呢,係係巴黎玩完飛過去,再飛去英國利物浦 果時塞poland係中間因為果幾日咁啱有平機面去krakow,又有平機票由warsaw出返黎
巴打想平可能都要搵下有無其他國家去係平d,順便玩埋再飛過去
睇緊。
問左先,巴打知唔知歐洲邊度返香港單程機票最平?8-9月,thanks

單程好似點都貴咁 無研究開單程票
下年去Scotland exchange 留名跟下行程先

唔知有無人睇到
不過樓主應該無去
但我想問有無人去過sweden以北既位置
我想問abisko同kiruna既分別係咪一個睇極光位置靚d一個無咁靚?有無其他大分別係到架?
因為abisko 4月頭唔多好天...反而kiruna有小小好天既時候
定係我應該遲多小小先book?

無去過既國度 有fd去北歐但都未去到咁北,幫你推推
btw 唔知關唔關自己住荷蘭事
我覺個ams市都感覺安全,一個人晚上行都無問題,因為個市好熱鬧晚上都好鬼多人
意大利住宿有無推薦 for couple既

正常少少都700起跳
[quote]
訓過一次dorm之後我幾sure我以後唔會再訓
完全無覺好訓 又要驚餐懵

我男友都係咁 佢講完都我都唔想試,所以到而家都未住過 加上我有d潔辟,唔想share bathroom

個次住6人mixed
條鬼佬係個鬼妹面前除到得條底 我真係接受唔到
寧願比多d住好d 好過訓唔到又要擔心好多野

咁開放 我住宿舍係無分男女層,個美國妹成日沖完涼剩係圍住個浴巾行返房,我係女見到都覺得有d尷尬 條走廊成日有男人出出入入 外國人真係
策略一樣 有d 成班din佬飲完酒返黎,真係成晚唔洗訓

無計喇一個女仔住市中心酒店單人房條數又係好cum計 我上年去sydney melbourne都試過住yha hostel唔知歐洲果啲係咪同樣玩法

我五月尾至六月頭都會係呢兩個地方,自己一個9 fing,你幾時去

我8月先去呀
唔知有無人睇到
不過樓主應該無去
我想問abisko同kiruna既分別係咪一個睇極光位置靚d一個無咁靚?有無其他大分別係到架?
因為abisko 4月頭唔多好天...反而kiruna有小小好天既時候

Kiruna 係一個細城市 但點都有啲光害
如果想睇極光可能要join tour
我自己去果日就落大雲 乜都冇得睇
Abisko 似一個營地 但行落去冰湖果邊就一啲光害都冇
唔洗join tour 都好易搵到位睇 當然你join tour 去山頂睇都得
不過老實講 我岀去睇既時候都係好多雲
但啲雲真係有機會突然散開一陣 所謂唔好咁易放棄
我兩日都係岀面食風食左兩三個鐘等極光

Btw我係二月尾去
祝你好運
唔知有無人睇到
不過樓主應該無去

Kiruna 係一個細城市 但點都有啲光害
如果想睇極光可能要join tour
我自己去果日就落大雲 乜都冇得睇
Abisko 似一個營地 但行落去冰湖果邊就一啲光害都冇
唔洗join tour 都好易搵到位睇 當然你join tour 去山頂睇都得
不過老實講 我岀去睇既時候都係好多雲
但啲雲真係有機會突然散開一陣 所謂唔好咁易放棄
我兩日都係岀面食風食左兩三個鐘等極光

Btw我係二月尾去
祝你好運

所以

正常少少都700起跳

巴打去邊個城市既?我果時除左威尼斯主島外,其他都in budget 到 不過我都記得意大利住果d係平既但比起其他地方住既都無咁舒服,係booking.com book既

正常少少都700起跳

巴打去邊個城市既?我果時除左威尼斯主島外,其他都in budget 到 不過我都記得意大利住果d係平既但比起其他地方住既都無咁舒服,係http://booking.com book既

想去Rome Florence Venice 同五漁村
想問下而家有個summer school係可以去意法德奧捷克一個月
佢個cost係2900eur 抵唔抵?
包住宿早餐 交通 保險 學費 同埋觀光費 唔包機票同自己d洗費

正常少少都700起跳

巴打去邊個城市既?我果時除左威尼斯主島外,其他都in budget 到 不過我都記得意大利住果d係平既但比起其他地方住既都無咁舒服,係http://booking.com book既

五漁村我住 la spezia既
venice 我住mestre 果度會平d ,主島一定貴,mestre每日搭廿分鐘入主島,都方便
florence 我覺得我住果間唔錯,個位好靚,係正市中心,返去搵下個名先
rome我無去

正常少少都700起跳

五漁村我住 la spezia既
venice 我住mestre 果度會平d ,主島一定貴,mestre每日搭廿分鐘入主島,都方便
florence 我覺得我住果間唔錯,個位好靚,係正市中心,返去搵下個名先
rome我無去

rome我住華人旅館 雖然係個東北大姐開嘅
住嘅都9成係強國人
但佢位置價錢同埋煮嘅早晚餐都好正
個host好好人好nice
佢有床位亦都有自己一間房
但就up dup d同埋要share toilet
比較適合我呢啲窮學生
想問下而家有個summer school係可以去意法德奧捷克一個月
包住宿早餐 交通 保險 學費 同埋觀光費 唔包機票同自己d洗費

我見立陶宛有間U offer 450euro 5星期包住(hall) 包weekend活動 包參觀museum 包讀書(6ECTS credit)包埋intern
相比之下2900 euro有啲唔合理喎

佢係去曬咁多地方,係好似一個月既遊學團旅行團咁?睇你主要想旅行定學野,旅行既自己plan2900eur可以玩到個幾月既,flexible d,
但包埋同咁多野又學野黎講,覺得唔算貴,只係唔知觀光係咪輕輕hi下個國家首都就算

我見立陶宛有間U offer 450euro 5星期包住(hall) 包weekend活動 包參觀museum 包讀書(6ECTS credit)包埋intern

可能係睇住邊
如果佢果個係四圍轉國家咁住 同玩
果d國家住宿都貴唔少
立陶宛應該點都平好多
留名
黎緊都去歐洲exchange
有無計過用左幾多錢?
留名
黎緊都去歐洲exchange
有無計過用左幾多錢?

生活費 機票 住 五六萬 未計學費
旅行用左6 7萬 玩左近130日 好似係

有無detail
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞