【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike

你啲相好靚

影相真係易學難精
上個月買新相機去日本玩
發覺完全handle唔到
要時間適應 同fine tune
一睇返啲相覺得自己唔掂

多謝

初頭真係要d時間,我睇返初頭買相機後影果d相都有同感 感覺上進步得最快既方法係睇人地d相諗下點解靚,之後試下跟下,慢慢就會吸收左 好似係

原本玩到得心應手
點知一換新機
就好似去咗第二個世界
突然變返新手

可能我要求高 太執著細節
搞到個人集中唔到
影啲相無晒意境⋯變咗iphone 相

巴打由咩機轉到咩機
真係 用慣果部影真係會影得好d

Sony nex 系 轉去 Fuji Xpro 2
下年去荷蘭exchange 有咩要注意

去邊個城市呀巴打
準備定被學業chur死
踩多d單車

學校好chur 我諗住輕鬆旅遊
咁你點去到咁多地方?走好多堂?

雖然chur 但一星期剩係上兩日 所以都唔洗點走堂都玩到四五日trip,仲有sem break easter果d,就去到十日trip
我早近一個月到歐洲去玩,又stay左個半月玩完先走

咁你要上幾多科?如果fail左你有無retake
你學校唔retake 都可以照番黎?因為我好似要上30ECT

我要上18ECTs就夠,兩至三個course,每個上兩個月,每星期兩堂,fail左既話聽講剩係resit exam就得好似,不過就算pass唔到任何course點都可以照返黎,最多要還返學校支助既二千幾蚊 有d人可能會豪比佢
樓主exchange係幾多月至幾多月?

返學係二月至五月尾,我一月初去,七月中走
黎緊德國exchange 希望去晒大部分歐洲國家玩

儲定足夠旅費就乜都得 不過去到尾期,stay behind左一個月後,會開始玩到想快d香港

一開始勁想返屋企
而家好d
我完sem stay兩個月 原本plan三個月

紅字 same 三個月 最後cut到得個半月

之前無諗過sem中間都會成日去,所以以為剩係得頭尾有機會去玩

其實sem中好得閒好多break
黎緊成個4月剩係返4-5日 其他plan曬去旅行
Btw就咁睇我同你好似budget差唔多
我住成20k已經覺得好貴 你仲貴d
係香港來回機票成10k 最on9既一樣野

咁貴 巴打好遲買?
係呀440歐一個月死約五個月 咦,本身記錯六個月 咁都係20k

巴打由咩機轉到咩機
真係 用慣果部影真係會影得好d

Sony nex 系 轉去 Fuji Xpro 2 [/quote]
Fuji機好難操控 家姐有部 但d色好高汁

儲定足夠旅費就乜都得 不過去到尾期,stay behind左一個月後,會開始玩到想快d香港

一開始勁想返屋企
而家好d

之前無諗過sem中間都會成日去,所以以為剩係得頭尾有機會去玩

咁貴 巴打好遲買?
係呀440歐一個月死約五個月 咦,本身記錯六個月 咁都係20k

因為唔同地方返香港 分開左買
住真係好貴 班frd係中歐平一半...
2萬5夠唔夠玩45日?

巴打去邊頭既?如果唔計機票,當機票5k,而且唔係北歐英國既話,但又唔算好窮遊玩法,可能有少少忟
如果以500蚊日計,都2萬2千幾

但25000唔計機票就每日550都夠玩

如果包埋機票,每日得450hkd用
不過住如果住同食再平d既,其實都ok
睇你點玩

我覺得550一日就算係舒服得黎唔會太奢侈既玩法

我去英國法國比利時荷蘭啊,有27日住朋友屋企,其他時間都租黎住。
2萬5夠唔夠玩45日?

巴打去邊頭既?如果唔計機票,當機票5k,而且唔係北歐英國既話,但又唔算好窮遊玩法,可能有少少忟

睇你點玩

我去英國法國比利時荷蘭啊,有27日住朋友屋企,其他時間都租黎住。

機票$4000蚊
留名
絲打打得好詳細

一開始勁想返屋企
而家好d

咁貴 巴打好遲買?

兩set單程?!
係 英國果頭應該住都係貴
捷克去法蘭方便啲 定係奧地利去法蘭克福方便?
依定plan 緊去CK小鎮 定係去奧地利,因為最終要轉車去法蘭克福。 有咩建議?
下年北歐exchange 好驚唔夠錢
生活費唔知要預幾多
仲有今年plan左旅行

邊個國家既? 有朋友係芬蘭 同 瑞典exchange過 可以問問
我見多數北歐都預比中歐多兩萬咁,應該八萬

去旅行唔緊要,努力搵/儲返多d錢就得

瑞典 依加係瘋狂儲錢嘅生活

加油啊,我由派offer開始三月儲到十二月,儲左八至九萬,期間仲去左三次旅行 但當然係無休地補習 成世最勤力既時候

點樣儲到八 九萬
2萬5夠唔夠玩45日?

睇你點玩

正啊 仲要有得住人度 咁我估點都夠
留名
絲打打得好詳細

想大家中少d伏

一開始勁想返屋企
而家好d

咁貴 巴打好遲買?

兩set單程?!

其實去exchange係咪要焗住買單程 因為好難知道到確實時間返黎

一開始勁想返屋企
而家好d

咁貴 巴打好遲買?

兩set單程?!

三set單程 我完sem去左第二個國家度搵frd 最尾個度返香港
西北歐住宿真係貴太多 去中歐d住宿費可能拎黎玩多好多野
啲相影得好靚
想知絲打有無買火車Pass 定係逐次旅行買 定係多數靠內陸機旅行

thanks!
我本來出發前以為會買果d 幾個月任坐既歐鐵pass
但最後一張都無買,
我逐次買,因為有時巴士飛機好過火車,
同飛機真係好平 2 3百蚊去到第二個國家,
同埋好多地方當地交通或者市際交通會有自己既pass呀果d,例如belgium 既go pass,德國既邦票paris barcelona果d類似T-10既野,都可以即場係d機度買既,都好抵 荷蘭既group ticket就煩d但都好平,遲d會講下
最重要係歐鐵pass買個方便,但圍起黎無咩省到錢甚至貴左,我覺得

下年我去意大利exchange,見啲網話買Pass,但又見你好似唔係買Pass咁
想問ovchip card既野。

黎緊easter同女朋友去Amsterdam,想問可唔可以一張卡share兩人用?

唔該絲打

我諗無喇,因為搭車係上車拍一次落車拍一次,先會計到車費,如果上車拍兩次就會等於拍左上落車咁,就唔work,火車都係,出入閘拍,所以無得share用

一開始勁想返屋企
而家好d

咁貴 巴打好遲買?

兩set單程?!

其實去exchange係咪要焗住買單程 因為好難知道到確實時間返黎

有d可以改時間 你可以買個類airline
我買qatar可以免費改 只係比返差額 你新個張平d仲有refund
我間u迫人買來回先比scholarship你

一開始勁想返屋企
而家好d

咁貴 巴打好遲買?

兩set單程?!

買d可以免費改機票既機票 果時emirates專for留學生果個機票優惠可以任改回程
我買lufthansa,就揀可以加錢改既機票種類

咁貴 巴打好遲買?

兩set單程?!

我買qatar可以免費改 只係比返差額 你新個張平d仲有refund

又幾正wo refund tim
咁膠 同航空公司夾埋

一開始勁想返屋企
而家好d

咁貴 巴打好遲買?

兩set單程?!

三set單程 我完sem去左第二個國家度搵frd 最尾個度返香港
西北歐住宿真係貴太多 去中歐d住宿費可能拎黎玩多好多野

唔怪得
係囉 我死約五個月但其實剩係住四個月,中間仲一半日子都去旅行
啲相影得好靚
想知絲打有無買火車Pass 定係逐次旅行買 定係多數靠內陸機旅行

thanks!
我本來出發前以為會買果d 幾個月任坐既歐鐵pass
但最後一張都無買,
我逐次買,因為有時巴士飛機好過火車,
同飛機真係好平 2 3百蚊去到第二個國家,
同埋好多地方當地交通或者市際交通會有自己既pass呀果d,例如belgium 既go pass,德國既邦票paris barcelona果d類似T-10既野,都可以即場係d機度買既,都好抵 荷蘭既group ticket就煩d但都好平,遲d會講下
最重要係歐鐵pass買個方便,但圍起黎無咩省到錢甚至貴左,我覺得

下年我去意大利exchange,見啲網話買Pass,但又見你好似唔係買Pass咁

意大利
我意大利市際既車票我逐張買,我提早幾個月買,聽講會越黎越貴(唔肯定真定假)
不過五漁村我就買左pass任搭當日d往返各村既火車
威尼斯我都買左一日pass搭船同巴士 (雖然無人查票

咁貴 巴打好遲買?

兩set單程?!

咁搞笑
有冇話最多改遲或改早幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞